Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

27. 02. 2011. Izvor:B92

Autor: 2

Stigao "Jatov" avion iz Sebhe

Iz libijskog grada Sebhe, avionom "Jat ervejza", u Beograd je stiglo još 36 državljana Srbije.

Pored njih, u avionu je bilo i oko 20 državljana Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Ukrajine.

Putnike su na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali članovi njihovih porodica, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić i ambasador BiH u Beogradu.

Po četvrti put građani Srbije, koji rade u Libiji, stigli su na dolazni terminal aerodroma Nikola Tesla.

Sebha, grad udaljen oko 1.000 kilometara od Tripolija nije bio mesto sukoba demonstranata i prostalica režima Moamera Gadafija.

Naši ljudi koji rade u tom gradu kažu da nisu imali većih problema i da su se vratili u Beograd jer ne znaju šta će se dešavati na jugu zemlje.

Najveći problem im je, kako su rekli za B92 po sletanju u Beograd, bila loša informisanost o dešavanjima u Tripoliju, ali i o planu evakuacije iz Srbije:

"Dole na jugu nije situacija kao na severu. Mi nismo dole imali nikakvih problema, ona kakvi su bili i do tada."

"Bilo je dosta napeto, inače nas nisu dirali. U mestu Sebha ništa strašno po nas nije bilo, ali je dosta napeto."

"Nismo imali nikakvih problema. Što se tiče nas bili smo u kampu, kontaktirali smo ambasadu. Ma, u Libiji je mirno. Nema tamo nikakvih problema, niti smo mi videli nekih nemira."

Ministar Dačić, koji je i šef Vladinog tima za evakuaciju, rekao je da se evakuacija privodi kraju i da nijedan naš građanin nije povređen.

Dačić je rekao da bi iz libijske luke Ras Lanuf trebalo da bude evakuisano još 300 srpskih radnika koji će biti prevezeni do Istanbula.

"Takođe, iz Bengazija se, po našim informacijama, dvadeset četvoro ukrcalo na turski brod koji ide ka Marmarisu, a odatle će uz pomoć konzulata. Znači u ponedeljak ujutru će oni biti već ovde u Beogradu", kaže on.

Kako kažu u Ministarstvu spoljnih poslova, ljude koji rade duboko u pustinji, upućuju ka evakuacionim centrima, Bengaziju, Tripoliju i Ras Lanufu.

Ukoliko ne postoji mogućnost da sami dođu do tih gradova, u tom ministarstvu kažu da će preduzeti odgovarajuće mere da se i oni izvuku.

Avionima "Jata" je do sada evakuisano ukupno 536 državljana Srbije. U "Jatu" kažu da će se avioni u Libiju vraćati onoliko puta koliko bude bilo potrebno da bi svi državljani Srbije bili evakuisani.

Kreće i brod za Crnu Goru

Crnogorski državljani koji su u Libiji - bezbedni su i trebalo bi sutra da krenu brodom za Crnu Goru, saopštio je direktor konzularnih odnosa u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Željko Stamatović.

On je rekao da bi brod "Sveti Stefan 2", kojim će biti evakuisani i građani Srbije, sutra trebalo da uplovi u luku Ras Lanuf.

Prema njegovorim rečima, stanje u kampu u kome su crnogorski državljani je bezbedno.

"U kampu nema neprijatnosti, to je tamo obezbeđeno i nema posebnih problema", rekao je Stamatović, prenela je crnogorska novinska agencija MINA.

Nekolicina crnogorskih državljana stigla je proteklih dana avionima srpskog avio-prevoznika "Jat ervejza". Brod sa 36 članova posade isplovio je u sredu iz luke Bar.

Nema komentara.

Ostavi komentar