Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

13. 10. 2010. Izvor:Beta

Danas poznat stav Holandije

Odbor za evropska pitanja donjeg doma holandskog parlamenta raspravljaće popodne o stavu Holandije prema kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Očekuje se da će sa poslanicima razgovarati vršilac dužnosti šefa holandske diplomatije Maksim Ferhagen.

Fergahen je naveo u pripremnom pismu da holandska vlada i dalje smatra da približavanje Srbije EU treba usloviti punom saradnjom s Haškim sudom, ali dozvoljava mogućnost da kandidaturi Srbije bude dato zeleno svetlo krajem oktobra na zasedanju Saveta ministara EU u Luksemburgu.

Holandski zvaničnik je dodao da će holandska vlada tek odlučiti da li u obzir pri odlučivanju o kandidaturi treba uzeti i napredak u dijalogu Srbije i Kosova, na koji je pozvala Rezolucija UN o Kosovu, usvojena 9. septembra u Njujorku.

Početkom oktobra, u govoru pred Odborom za evropska pitanja, glavni tužilac Haškog tribunalaSerž Bramerc ukazao je na ključni značaj politike uslovljavanja EU prema Srbiji za hapšenje preostalih begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Komesar za proširanje EU Štefan File preneo je tom odboru na istom zasedanju uverenje Evropske komisije i većine članica da je "pravo vreme" za prihvatanje kandidature Srbije, čime bi se "ojačale" proevropske snage u Beogradu i stvorila povoljna atmosfera za dijalog s Prištinom.

Nema komentara.

Ostavi komentar