Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

17. 02. 2011. Izvor:B92

Autor: 2

Svedočenja o transportu u Žutu kuću

U prepisci zvaničnika UNMIK i Haškog tribunala nalazi se niz detaljnih svedočenja o transportovanju otetih na Kosovu do Žute kuće u Albaniji, javlja KIM radio.

Iz prepiske proizilazi da su ove dve institucije 2003. bile upoznate sa slučajem o kome govori izveštaj Dika Martija, preneo je KiM radio.

U dokumentaciji sa oznakom "poverljivo", do koje je došla italijanska agencija TM njuz koja sadrži 29 stranica u zaglavlju zavedenih oznakom CX-103, nalazi se korespendencija između zvaničnika UNMIK i Haškog tribunala.

U njenom sadržaju, čiji su delovi danas popodne objavljeni na sajtu kanala Frans 24, nalazi se niz detaljnih svedočenja u kojima se opisuje prevoz otetih na Kosovu 1999. godine do Žute kuće u Burelju, kao i transportovanje njihovih organa do aerodroma Rinas kod Tirane.

Iz ove prepiske jasno proizilazi da su ove dve institucije još 2003. bile detaljno upoznate sa slučajem navedenim u izveštaju Dika Martija.

Na početku ove dokumentacije se, sa memorandumom Haškog tribunala u zaglavlju, nalazi pismo Emona Smita, šefa misije Haškog tribunala u Skoplju i Prištini, upućeno pod brojem Ref: RP/79/03 30. oktobra 2003. šefu istražnog tima Tribunala Patrku Lopezu Terezu, u kome iznosi svoja saznanja proistekla iz susreta i razgovora sa direktorom Odeljenja UNMIK za pravosuđe Polom E. Kofijem.

Smit najpre predstavlja svoje zaključke o slučaju trgovine ljudskim organima u kojima se navodi kako je početkom i sredinom 1999. godine između 100 i 300 ljudi oteto i kamionima i kombijima transportovano do pritvorskih jedinica na severu Albanije.

Većina od njih su bili Srbi, oteti na Kosovu između juna i oktobra 1999. godine, navodi se u dokumentu.

U avgustu 1999. godine "između 24 i 100 zarobljenih" prebačeno je iz severne Albanije u privatne kuće i industrijske objekte u centralnoj Albaniji, uglavnom blizu Burelja.

Zatvorenici su odatle u manjim grupama premeštani u privatnu kuću južno od Burelja u kojoj je bila improvizovana klinika, medicinska oprema i osoblje koji su služili za vađenje organa otetih čija su tela sahranjivana u neposrednoj blizini.

Njihovi organi su potom prebacivani za aerodrom Rinas kod Tirane, a odatle u inostranstvo. Poslednja isporuka dogodila se 2000 godine.

Ovaj zaključak, kako se navodi, zasnovan je na svedočenjima etničkih Albanaca koji su služili u OVK i učestvovali u transportu najmanje 90 Srba do severa Albanije ili do "klinike" u Burelju, kao i uklanjanju ljudskih ostataka u blizini Žute kuće i isporuci organa do aerodroma Rinas.

Svedoci tvrde da su transport i hirurške intervencije vršeni uz puno znanje i aktivno učestvovanje srednjih i najviših oficira OVK, kao i doktora sa Kosova i iz inostranstva.

Nema komentara.

Ostavi komentar