Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

17. 02. 2011. Izvor:B92

Autor: 2

Hitna istraga

Šef Unmika Lamberto Zanijer i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić zatražili sprovođenje istrage u vezi s navodima o trgovini organima na Kosovu.

Predstavnica Prištine Fljora Čitaku izjavila je da i vlasti Kosova traže istragu o navodima iz izveštaja Dika Martija, iako ih sve "odlučno" odbacuju.

U Njujorku je završena sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran izveštaj generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu, a Srbiju je u SB UN predstavljao ministar inostranih poslova Vuk Jeremić.

Predstavljajući redovni tromesečni izveštaj Savetu bezbednosti, šef UNIMK-a Lamberto Zanijer izrazio je nadu da će u novoj vladi, koja se upravo formira na Kosovu, sedeti ljudi "čije su ruke čiste", što je već predlagalo više zapadnih diplomata.

Zanijer je u tom kontekstu rekao da se nada da će istražni organi i pravosuđe pokrenuti sveobuhvatan proces o trgovini ljudskim organima.

"Po mom mišljenju izveštaj Saveta Evrope mora biti razmatran sa ozbiljnošću, a pokretanje istrage treba da bude prioritet. Pozivam sve one koji bilo šta znaju, o pomenutim pitanjima, uključujući i Dika Martija, da kompetentnim istražiteljima daju sve postojeće dokaze i to odmah. Jedna od ključnih preduslova je da potencijalnim svedocima osigura bezbednost. O tome sam razgovarao sa šefom Eulexa koji me je uveravao da Eulex ima i nadležnost i sposobnost da sprovede istragu po Rezoluciji 1244", kazao je Zanijer.

Istragu o tim zločinima tražio je i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Za tu istragu o zločinima, za koje se tereti "drenička grupa" OVK, osim Euleksa trebalo bi oformiti ad hoc istražni mehanizma pod okriljem SB, baš onako kako je to učinjeno u slučaju svih drugih ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji, smatra Jeremić..

"U izveštaju se jasno identifikuje Hašim Tači, aktuelni premijer Kosova, kao lider te grupe, a za više istaknutih ličnosti, uključujući i Fatmira Ljimaja, kaže se, citiram, da su igrali ključnu ulogu ili su bili saučesnici u raznim kategorijama kriminalnih delatnosti. Za jednog od Tačijevih bliskih savetnika, Šaipa Muju, navodi se da je bio glavni učesnik u trgovini ljudskim organima", rekao je on.

Predstavnica Kosova Fljora Čitaku, koja je prisustvovala sednici po pozivu, ponovila je da Priština odbacuje sve navode Dika Martija, ali da se neće protivi istrazi koju može da vodi isključivo Euleks.

"Nijedan izveštaj ne može promeniti dobro poznatu i jasno dokumentovanu situaciju između nasilnika i onih koji su bili žrtve. Zamagljivanje te razlike nije u skladu sa realnošću, niti pomaže utvrđivanju istine i pomirenja", kaže Čitakuova.

Ona tvrdi da u Martijevom izveštaju zapravo nije iznet nijedan dokaz da su kosovski zvaničnici koji su navedeni učestvovali u trgovini oraganima.

O situaciji na Kosovu

U izveštaju šefa UNMIK-a našla se i ocena o teškoj finansijskoj situaicji na Kosovu, zabrinjavajućoj nezaposlenosti i brojnim nepravilnostima na nedavnim izborima.

Iako od oktobra nije bilo većih bezbednosnih izazova, Zanijer je situaciju na Kosovu opisao kao "politički nestabilnu i nesigurnu". Nadu da se stvari mogu promeniti donose očekivani razgovori Beograda i Prištine, rekao je Zanijer.

Srbija je spremna da sva sporna pitanja rešava dijalogom rekao je Jeremić, ali je i upozorio da je od ključne važnosti da niko ne pokuša da promeni realnu situaciju na terenu uoci dijaloga.

"Mnogi izveštaji generalnog sekretara UN ukazuju na tu opasnost, uključujući i ovaj koji je pred nama danas. Vlasti na Kosovu nastavljaju da podstiču nelegalnu izgradnju i proširenje naselja kao direktan izazov administraciji Unmik-a u Severnoj Mitrovici. Pokušavaju i da na Kosovu uspostave funkcionisanje institucija iz Prištine protivno volji lokalnog stanovništva", kazao je Jeremić.

Jeremić i Zanijer složili su se da je broj Srba koji se vratio na Kosovo razočaravajuće mali, a predstavnica Kosova tvrdila je da se situacija popravlja o čemu svedoči i činjenica da će u novoj vladi Kosova Srbin biti potpredsednik.

Na raspravi u Njujorku bilo je reči i o predstojećim razgovorima Beograda i Prištine.

Nema komentara.

Ostavi komentar