Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Tribunal ostaje uslov, moguće prosledjivanje kandidature
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

12. 10. 2010.

Tribunal ostaje uslov, moguće prosledjivanje kandidature

Holandska vlada i dalje smatra da približavanje Srbije Evropskoj uniji valja usloviti punom saradnjom s Haškim tribunalom...

Holandska vlada i dalje smatra da približavanje Srbije Evropskoj uniji valja usloviti punom saradnjom s Haškim tribunalom, ali dozvoljava mogućnost da kandidaturi Srbije bude dato zeleno svetlo krajem oktobra na zasedanju Saveta ministara EU u Luksemburgu.

To proizlazi iz pripremnog pisma vršioca dužnosti šefa holandske diplomatije Maksima Ferhagena za sutrašnju debatu pred Odborom za evropske poslove donjeg doma holandskog parlamenta. "Vlada smatra da bilo kakve dalji koraci u približavanju Srbije EU moraju biti u skladu sa punom saradnjom sa Haškim tribunalom", piše u dokumentu, u koji je Beta imala uvid.

Ferhagen, medjutim, podvlači da Evropska komisija i preostalih 26 zemalja članica Unije "žele pozitivnu odluku" o srpskoj kandidaturi u Luksemburgu "u svetlu konstruktivnog ponašanja Srbije" prilikom usvajanja rezolucije o Kosovu pred Generalnom skupstinom UN, 9. septembra.

Da li i napredak u dijalogu Srbije i Kosova, na koji je pozvala ta rezolucija, valja uzeti u obzir pri odlučivanju o kandidaturi, holandska vlada će tek odlučiti, naznačio je Ferhagen.

Nema komentara.

Ostavi komentar