Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

12. 10. 2010.

Dinkić seli institucije iz Beograda

Četiri državne institucije do kraja godine će biti preseljene u regionalne centre Zaječar, Niš, Kragujevac i Užice, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Nacionalna agencija za regionalni razvoj će 15. oktobra biti preseljena u Zaječar a sedište Fonda za razvoj će do kraja novembra iz glavnog grada biti premešteno u Niš.

U Užicu će ubuduće biti Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza, a u Kragujevcu Nacionalna služba za zapošljavanje.

Ministarstvo ekonomije time prvo počinje proces dekoncentracije državnih institucija u domenu svoje nadležnosti, navodi se u saopštenju i dodaje da će izmeštanje ovih institucija biti obavljeno na predlog ministra ekonomije Mlađana Dinkića.

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić osnovao je u maju politički savez Ujedinjeni regioni Srbije, u koji su, između ostalih ušli i pokreti "Zajedno za Šumadiju" Veroljuba Stevanovića i "Živim za Krajinu" Boška Ničića. Stevanović i Ničić su gradonačelnici Kragujevca, odnosno Zaječara, gradova u koje će se preseliti dve od ove četiri institucije.

"Osnovni cilj je da republičke institucije budu bliže svim gradjanima i preduzetnicima, čime želimo da umanjimo nepravdu koju ljudi u unutrašnjosti osećaju pošto su sve državne institucije smeštene u prestonici", navedeno je u saopštenju.

Sedište Fonda za razvoj biće iz Beograda premešteno u Niš, jer je to centar južne Srbije. U Zaječaru, centru istočne Srbije, biće smeštena Nacionalna agencija za regionalni razvoj, jer se želi podjednak razvoj svih delova Srbije.

Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza biće preseljena u centar zapadne Srbije - Užice, jer 13 odsto ukupnog izvoza Srbije ide iz ovog grada.

"U centar Šumadije ide Nacionalna služba za zapošljavanje, što ima simbolički značaj zbog procvata koji je ovom gradu doneo Fijat i ostale kompanije koje su zaposlile veliki broj radnika", navedeno je u saopštenju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije