Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

07. 02. 2011. Izvor:B92

Đaci ne znaju šta će ih dočekati

Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je 100 škola potpuno obustavilo rad, na 30 minuta skraćeni su časovi u 821 školi, dok ne štrajkuje 871 škola.

Posle saopštenja u petak da je potpisan protokol o prekidu štrajka tri sindikata saopštila su da ne priznaju sporazum.

Kako je završila prošla nedelja tako je počela i ova. Zbog različitih vidova štrajka i dodatnih nejasnoća o sporazumu sa Ministarstvom prosvete, đaci nisu sigurni šta će ih dočekati u školama.

Negde kraj časa označava zvono posle 30 minuta, negde posle 45 a negde nastave i nema.

I pored sporazuma sa Ministarstvom, treća nedelja štrajka počela je potpunim haosom i neizvesnošću da li će i koliko đaci provesti u klupama jer neki profesori čak i u istoj školi drže skraćene, neki normalne časove, a neki se i ne pojavljuju.

Profesori i đaci snalaze se na razne načine pa su tako sinoć Beogradom kružile poruke koje profesori šalju đacima kada da dođu u školu.

Različite poruke sindikata

Ni novo mirenje sindikata i ministarstva nije uspelo, a štrajk sigurno nastavljaju dva sindikata, treći se lomi jer različite stavove imaju predsednik i generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Srbije, a četvrti najavljuje konačnu odluku za sutra.

"Zbrka" sa brojem prosvetnih sindikata u štrajku nastala je u petak, kada je Sindikat prosvetnih radnika u Srbiji najpre prihvatio dogovor s Vladom Srbije o prekidu štrajka, da bi u nedelju medijima najpre bilo saopšteno da se štrajk nastavlja, a potom, uz potpis drugog zvaničnika - da je za normalizaciju nastave.

"Morali smo da donesemo takvu odluku jer je naše članstvo bilo nezadovoljno postignutim dogovorom", kazao je predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković.

"Pozivamo članstvo da od ponedeljka nastave štrajk od 30 minuta, a o donošenju odluke o poništenju Protokola odlučiće Republički odbor SRPS u najkraćem vremenskom periodu", kaže se u saopštenju.

Brajković je naveo da je ta odluka doneta "na osnovu današnjih konsultacija sa predsednicima sindikalnih organizacija škola i članovima sindikata škola koje su nezadovoljne potpisanim Protokolom sa teritorije grada Beograda i drugih članica koje pripadaju ovom Sindikatu".

Međutim, u drugom saopštenju istog sindikata, koje je potpisao generalni sekretar SRPS Hadži Zdravko M. Kovač, a koje prenosi agencija Tanjug, navedeno je da je na sednici Republičkog odbora SRPS u nedelju jednoglasno doneta odluka o normalizaciji nastave i prekidu štrajka u ponedeljak.

U međuvremenu, oglasilo se i Ministarstvo prosvete. Ministar Žarko Obradović apelovao je na direktore i nastavnike škola koji su u štrajku da normalno drže nastavu i omoguće deci da pohađaju obrazovne ustanove. On je rekao i da očekuje da će nastava u školama tokom dana biti normalizovana.

Podsetimo, u nedelju, sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Unija sindikata prosvetnih doneli su odluke da ostanu pri svojim zahtevima i ne prekinu štrajk.

Predstavnici tih sindikata rekli su za B92 da su njihovi zahtevi nepromenjeni, a da ih neće ni menjati, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Prethodno, Sindikat radnika u prosveti u petak je, na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije, prihvatio Protokol o poboljšanju materijalnog položaja prosvetara i prekidu štrajka.

Nema komentara.

Ostavi komentar