Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Državna revizorska institucija: Sledeće nedelje prijave
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

03. 02. 2011.

Izvor: B92

Državna revizorska institucija: Sledeće nedelje prijave

Državna revizorska institucija podneće početkom iduće nedelje desetak prijava protiv odgovornih u ministarstvima koji su kršili propise o budžetu.

Odgovorna lica protiv kojih mogu biti podnete prijave su ministri i saradnici na koja su prenosili ovlašćenja, kao i državni sekretari.

Većina prijava, kako navode u DRI, odnosiće se na više prekršaja.

Izveštaj DRI o kontroli budžeta za 2009. godinu predstavljen je sredinom decembra 2010. godine, a podnošenje prijava kasnilo je zbog kompletiranja dokaza o prekršajima.

Prema Zakonu o DRI, ta institucija ima ovlašćenje da za utvrđene nepravilnosti u raspolaganju budžetom podnosi prekršajne i krivične prijave, obaveštava Skupštinu Srbije i zahteva razrešenje odgovornih lica.

Kontrola trošenja budžeta za 2009. godinu, koja je obuhvatila oko 70 odsto izdataka iz državne kase, sprovedena je u Upravi za Trezor, Narodnoj banci Srbije i u sedam ministarstava - finansija, poljoprivrede, rada i socijalne politike, nauke, infrastrukture, prosvete i omladine i sporta.

Pozitivno mišljenje državnih revizora dobio je samo NBS.

Uskoro o javnim preduzećima 

Državni revizori su utvrdili da su u raspolaganju budžetom za 2009. godinu najčešće kršeni Zakon o budžetskom sistemu i Zakon o javnim nabavkama.

DRI će uskoro objaviti rezultate revizije finansijskih izveštaja za 2009. godinu tri javna preduzeća - Skloništa Srbije, Elektromreže Srbije i Transnafta iz Pančeva.

Državni revizori su kontrolu finansijskih izveštaja javnih preduzeća počeli krajem septembra pošle godine.

U 2011. godini, nakon što bude zaposlen veći broj državnih revizora, pored revizije
državnog budžeta biće moguća i kontrola finansijskih izveštaja većih javnih preduzeća, ali i budžeta lokalnih samouprava i socijalnih fondova.

DRI je nadležan za kontrolu oko 9.000 budžetskih korisnika, među kojima su i političke partije. Za sada državni revizori najavljuju da će proveriti kako partije troše novac poreskih obveznika samo u okviru kontrole završnog računa budžeta.

sre

09.02.

2011.

Jelena [neregistrovani] u 16:24

U CURUGU JE MNOGO GORE

KAD BI DRZAVNI REVIZOR POSLAO BUDZETSKU INSPEKCIJU U DOM ZA DUSEVNO OBOLELA LICA CURUG U CURUGU DA PREGLEDA 2009. I 2010.G. SOKIRAO BI SE SIGURNO KOLIKO JE TU SREDSTAVA NENAMENSKI POTROSENO, A NAJVISE JE OTISLO NA PLATE , PREKOVREMEN SATE, A SVE NA RACUN PORESKIH OBVEZNIKA, KAO I SAMIH 200 DUSEVNO BOLESNIH LICA. BUDZETSKA INSPEKCIJA JE PREGLEDALA 2008. I UTVRDILA RAZBACIVANJE NOVCANIH SREDSTAVA U VISINI OD 2.700.000,00 DINARA ALI DIREKTORU MIODRAGU MIJATO VICU NIJE NI DLAKA FALILA SA GLAVE, NAPROTIV IZMISLIO JE SEBI RADNO MESTO ODREDIO DIREKTORSKU PLATU I SAD DOM IMA DVA NESPOSOBNA DIREKTORA, ALI SU IM PLATE SPOSOBNE. TO VI POGLEDAJTE, ALI MIODRAG MIJATOVIIC IMA MOCNE ZASTITNIKE, PA SE TAKO I PONASA, STO ZNACI DA JE MOCNIJI I OD MINISTARA., IDITE NENAJVLJENI I UVERICETE SE I SAMI.

Odgovori

Ostavi komentar