Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

03. 02. 2011. Izvor:B92

Dug Srbije zbog pada javnih prihoda

Vlada Srbije se dodatno zadužuje, a glavni krivac tome je povećana javna potrošnja, uz pad javnih prihoda, navodi ekonomista Miroslav Zdravković.

Neki ekonomisti ipak tvrde da javne potrošnje, iako prevelike, nisu greška sadašnje Vlade, nego loše sprovedenih reformi.

Svako povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru bi produbilo minus u državnoj kasi. Taj minus je za ovu godinu procenjen na 120 milijardi dinara, a za njegovo pokrivanje već se uzimaju krediti.

Vlada je poslala Skupštini na potvrdu plan o kreditu u visini od 400 miliona dolara. Ta sredstva koriste se za pokrivanje ovogodišnjeg deficita odnosno za isplatu obaveza po staroj deviznoj štednji, poljoprivrednim penzijama i dospelim hartijama od vrednosti, kao i rata londonskom i pariskom klubu. Kredit daje Sosijete ženeral banka, uz garanciju Svetske banke. Srbija je i 23. novembra uzela kredit vredan 250 miliona evra, za pokrivanje deficita.

Ubrzano zaduživanje države traje od početka ekonomske krize, podseća ekonomista Miroslav Zdravković.

"Nagli rast duga kreće od izbijanja svetske krize, povećan je od formiranja Vlade za 3 milijarde 550 miliona evra zaključno sa Novom godinom. Što je 3,9 milina evra dnevno ili 45 evra u sekundi. Deo duga se odnosi na infrastrukturne objekte i on je bio nužan, dok je veći deo duga posledica povećane javne potrošnje pri padu javnih prihoda", kaže Zdravković.

Javna potrošnja je prevelika ali to nije greška samo aktuelne vlasti, već svih koje nisu preduzele neophodne reforme od 2000. godine, smatra ekonomista Vladimir Vučković.

Činjenica da su zaposleni u javnom sektoru nezadovoljni zbog niskih primanja svedoči o tome da vlast pokušava da štedi tamo gde je ekonomski opravdano. Štednji je služilo i dvogodišnje zamrzavanje plata.

"Vlada je probala da predupredi neke socijalne pritiske i mislim da je nađena dobra mera da se to povećanje zadrži na prihvatljivom nivou, da se usmeri dominantan deo budžeta ka tekućim rashodnima, da se ostavi jedan deo za kapitalne rashode, ali kako sad stvari stoje izgleda da zaposleni u javnim službama nisu zadovoljnim tim povećanjem", kaže Vučković.

Nema komentara.

Ostavi komentar