Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

11. 10. 2010.

Izvor: B92, Beta, Tanjug

U Srbiji za sada bez mulja u Dunavu

Bezdan, Beograd, Budimpešta -- Merenja kvaliteta vode na Dunavu kod Bezdana u podne su pokazala da zagađenje iz Mađarske nije stiglo u Srbiju.

Merenje nivoa zagađenosti Dunava se nastavlja.

Žitelji Bezdana kao i drugih mesta niz Dunav, bar za sada, mogu da odahnu. Zagađenje koje je izazvao crveni mulj koji se izlio u Mađarskoj, suprotno očekivanjima, danas do 12 časova nije stiglo u našu zemlju ili barem nije registrovano na licu mesta preliminarnim merenjima.

Uprkos tome merenja Ph vrednosti, nivoa kiseonika i elektroprovodljivosti u Dunavu će biti nastavljena i dalje kako bi nadležni organi u svakom momentu imali tačne informacije o stanju Dunava.

Što se tiče samih meštana Bezdana, oni kažu da ni do sada nisu bili zabrinuti zbog zagađenja, a ne očekuju ni da bi u budućnosti mogli biti ugroženi zbog zagađenja u Mađarskoj.

Iako meštani Bezdana ne strahuju, merenja na licu mesta će biti i nastavljena na svaka tri sata, a laboratorijski se proverava i koncentracija teških metala.

Nadležni ipak uveravaju da kada zagađenje i uđe u našu zemlju, ne treba očekivati da ono bude na visokom nivou.

 

Marić: Spremni i za novo izlivanje

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić izjavio je za B92 da su srpski timovi za vanredne situacije spremni i za mogućnost novog izlivanja blata.

Marić nije isključio ni tu mogućnost, ali je napomenuo da mađarski stručnjaci čine sve kako bi tako nešto sprečili, tako da ne očekuje da će te materije stići do Srbije.

"Ono što želim posebno da apostrofiram zbog bezbednosti građana Srbije zaista mislim da ne psotoji mesta za paniku, da je voda ispravna, da će se i dalje kontrolisati u narednih 48 sati i da ćemo o tome blagovremeno obaveštavati javnost", poručio je on.

A državni sekretar za zaštitu životne sredine Mađarske Zoltan Ilješ izjavio je da će brana rezervoara sa otrovnim muljem u gradu Ajka na zapadu zemlje neminovno pući ponovo i da drugo izlivanje tečnosti nije moguće sprečiti.

"Tragedija bi mogla da se dogodi u roku od jednog dana ili sedmice", kazao je Ilješ prilikom posete najugroženijem selu Kolontar u koje se crveni toksični mulj izlilo pre sedam dana iz fabrike MAL za preradu aluminijuma i koji je pritokama stigao do Dunava.

Nema komentara.

Ostavi komentar