Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

02. 02. 2011.

Ministar i prosvetari na "mirenju"

Predstavnici sindikata i Ministarstva prosvete pred Agencijom za mirno rešavanje sporova. Ne može se trošiti ono što nemamo, poručuje ministar.

Sindikati su i pred agencijom bili nejedinstveni zbog toga što ne mogu da se dogovore o predstavniku na razgovorima.

Do rešenja njihovih zahteva, prosvetari nastavljaju štrajk, tako što su neke škole potpuno obustavile nastavu, dok druge rade skraćeno.

Kostić je obrazložio da su strane u sporu obavezne da pristupe mirenju, ali da nemaju obavezu i da se dogovore.

Kako je rekao direktor Agencije Dejan Kostić, postupak "mirenja" prosvetnih sindikata i Ministarstva obrazovanja pokrenut je po službenoj dužnosti, jer je obrazovanje delatnost od opšteg interesa.

Ipak, ako se postigne dogovor, onda je odluka Agencije obavezujuća, dodao je on i istakao da miritelj ima mogućost da strankama u sporu predloži rešenje i da postupak mirenja može da traje 30 dana.


Nejedinstvo sindikata

Razgovori predstavnika prosvetnih sindikata i Vlade Srbije pred Agencijom za mirno rešavanje sporova, "zapeli" su zbog toga što dve sindikalne organizacije u štrajku ne mogu da se dogovore oko svog zajedničkog predstavnika, izjavio je predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.

Pavlović je novinarima rekao da sastanak koji je počeo u 11 sati još nije završen, a spor je nastao zbog toga što predstavnici tri sindikata koji zajedno nastupaju u štrajku ne pristaju da ih zastupa predstavnik Sidikata obrazovanja Srbije.

"Oni insistiraju na tome da predstavnik bude generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Hadži Zdravko Kovač, a mi tražimo da nas zastupa naš predstavnik koji ima položen pravosudni ispit i mnogo više iskustva", kazao je Pavlović ne precizirajući o kom prestavniku Sindikata obrazovanja Srbije je reč.

Prema Pavlovićevim rečima, ti razgovori u Agenciji za mirno rešavanje sporova su samo način da "Vlada kupi vreme i preračuna se koliko sredstava može da izdvoji za zahteve prosvetara".

"Mi očekujemo nastavak razgovora sa premijerom Cvetkovićem, ali još nemamao preciznu potvrdu kada će to biti", kazao je Pavlović.

Potpredsednik Sindikata Obrazovanaj Srbije Jovo Gavrić rekao je da taj sindikat pristaje na svako povećanje plate od 18 odsto, pa naviše.

"Šta god da naše kolege iz preostalih sindikata izdejstvuju, a da je u skladu sa tim našim zahtevom mi ćemo potpisati", kazao je Gavrić.

On je podsetio da je za povišicu plata od 18 odsto potrebno oko 4,3 milijarde dinara.

"Ministarka finansija Diana Dragutinović je pomenula moguće četiri milijarde. Ne znamo na koji način će se to rasporediti i kojom dinamikom, hoće li to biti kao jednokratna pomoć ili povišicu plata", kazao je Gavrić.

Ministar: Zbog štrajka svi u problemu

U Srbiji 1.324 škole rade sa skraćenim ili normalnim časovima, a 457 je u potpunoj obustavi, izjavio je danas ministar prosvete Žarko Obradović, navodeći da vlada i sindikati moraju da nađu rešenje prihvatljivo za sve i u okviru relanih ekonomskih mogućnosti države.

"Ne može da se troši ono što nemamo. Zbog ovog štrajka problema ćemo imati svi. Najpre deca, jer se preko njihovih leđa sve prelama, a zatim i roditelji, nastavnici i celo društvo", naglasio je Obradović.

Obradović je izjavio da vlada ne može da ide mimo planiranog deficita i mimo mogućih povećanja troškova i ocenio da je uključivanje Agencije za mirno rešavanje sporova dobar potez.

"Još danas ću razgovarati sa premijerom Mirkom Cvetković i izvestiti ga o svim dešavanjima proteklih dana i zahtevima sindikata. Mi nudimo samo ono što je moguće", precizirao je Obradović.

Nema komentara.

Ostavi komentar