Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

11. 10. 2010. Izvor:B92

Politička pozadina nereda

Neredi koji su se desili tokom održavanja Parade ponosa imaju političku pozadinu, ocenjuju vladajuće stranke.

Divljanje huligana na beogradskim ulicama bilo je dobro organizovano i sinhronizovano, kaže ministarka pravde Snežana Malović.
"Parole koje su uzvikivane i napadi na sedišta stranaka ukazuju da je nasilje bilo politički inspirisano. Nedopustive su izjave pojedinih predstavnika pravoslavne crkve, nekih političara, ali i prilozi pojedinih medija kojima su povećavane tenzije uoči same manifestacije", navodi ona.
Ministarka je istakla da će kako izvršioci krivičnih dela, tako i organizatori nereda na ulicama glavnog grada biti procesuirani.
Malovićeva je napomenula da je pored represivnih mera i najoštrijeg kažnjavanja nasilnika neophodno delovati preventivno i da je potrebno da se u taj proces uključe svi segmenti društva, prvenstveno porodica.
U vladajućoj koaliciji su svesni da bi jučerašnje nasilje na ulicama Beograda moglo negativno da se odrazi i na dalji tok procesa evorintegracija Srbije.
 

Funkcioner DS-a i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da jučerašnje nasilje ima političku pozadinu i traži da istražni organi pronađu organizatore i finansijere grupa koje su juče rušile Beograd.
"Nema nikave dileme da ove demonstracije imaju političku pozadinu. Jasno se vidi da se one organizuju kada je potrebno napasti neku evropsku vrednost u ovoj zemlji, bilo da se radi o ljudskim pravima, o procesu pridruživanja EU, o raščišćavanju sa sopstvenom prošlošću kada se procesuiraju ratni zločinci", rekao je Pajtić.

I dok vladajuće stranke tvrde da demonstracije imaju političku pozadinu, većina opozicionih stranaka optužuje državni vrh. Portparolka DS-a Jelena Trivan, međutim, odbacuje takve optužbe.
"Apsolutno ne mislim da možete inspiratore onoga što se juče desilo na bilo kakav način naći u DS-u i među nama. Mi smo jasno od tih huligana prepoznati kao njihovi glavni protivnici, a ne saveznici. Zna se ko su njihovi politički saveznici i gde ih oni traže - na desnici", ocenila je Trivanova.

Demokrate smatraju i da se država odbranila pokazavši snagu da se odupre militantnim grupama.

Pored toga što su mahom odgovornost za nerede prebacili na državne vlasti, opozicione stranke osudile su nasilje na ulicama Beograda, ali je za sada samo Čedomir Jovanović jasno imenuje krivce za haos u glavnom gradu. Više o otome čitajte u posebnoj vesti.

U Beogradu je u nedelju održana prva Parada ponosa uz učešće više od hiljadu osoba, a protivnici te manifestacije izazvali su nerede i incidente u kojima su meti huligana mahom bili pripadnici policije.

Nema komentara.

Ostavi komentar