Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

29. 01. 2011. Izvor:B92

G17 plus o ostavci Milosavljevića

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković rekla je da niko iz G17 plus nije uticao na ministra zdravlja Tomicu Milosavljevića da podnese ostavku.

Ministarka je za B92 rekla da Predsedništvo nije razgovaralo o novom kandidatu, ali na osnovu koalicionog sporazuma mesto ministra zdravlja pripada toj stranci.

"Odnosi u vladajućoj koaliciji su i dalje dobri i mi planiramo da podržavamo ovu vladu maksimalno, a naravno da ćemo imati kandidata za ministra", rekla je Samardžić Markovićeva.

Na pitanje zašto se danas predsednik stranke Mlađan Dinkić ne oglašava po pitanju Milosavljevićeve ostavke, Samardžić Marković je kazala da "to nema nikakve veze sa Dinkićem" i da je ona "tu da govori o tome".

Ministarka sporta je navela da je stranka G17 plus zadovoljna radom Tomice Milosavljevića i da veruje da je ostavku podneo iz "duboko ličnih razloga".

"Uvek može da se radi više, ali stranka ceni njegov doprinos i zato smo ga tri puta delegirali za ministra zdravlja", rekla je Samardžić Markovićeva i dodala da su članovi stranke "u kratkom roku saznali za Milosavljevićevu ostavku" i da bi ga, da je saznala ranije, "ohrabrivala da ostane na tom mestu".

Kako je navela, Milosavljević će ostati u stranci G17 plus i u predsedništvu Ujedinjenih regiona Srbije.

Samardžić Markovićeva je kazala da Milosavljević iz ministarske fotelje odlazi "čistog obraza" i da će vreme pokazati koliki je njegov doprinos u reformi zdravstva.

U međuvremenu se oglasio sindikat lekara i farmaceuta Srbije koji tvrdi da je ostavka ministra zdravlja u službi dnevne politike, odnosno da je to još jedan dokaz da zdravstvo u Srbiji služi za potkusurivanje.

Ipak, ostavka Milosavljevića nameće pitanje da li je na pomolu rekonsturkcija Vlade? Na to odgovara Slaviša Orlović sa Fakulteta političkih nauka :

"Rekonstrukcija znači neke stvari, zamena premijera, neke stranke u vladi, smanjenje resora i tako dalje. Kako protiče vreme, šanse za to su sve manje, eventualno može samo da se smeni, zameni određeni broj ministara i tu dolazi na dnevni red koja stranka bi kog i koliko ministara zamenila. Ne verujem da bi odlazak Tomice Milosavljevića bio sa kvote ministara koji se menjaju i u tom smislu zaista mislim da nema veze", rekao je Orlović.

Slučajno ili ne, sa ovim dešavanjima poklapa se sednica Glavnog odbora Liberlano demokratske partije koja će označiti, kako kažu početak predizborne kampanje.

Glavni odbor će, naime, usvojiti izbornu platformu stranke pod nazivom "Dogovor za preokret". Orlović navodi da je očigledno da je u Srbiji u toku predizborna godina :

"O aktivnostima značajnog broja političkih partija vidimo da one zauzimaju neke startne pozicije, pokušavaju da prave neke moguće predizborne koalicione aranžmane i u tom smislu treba posmatrati i nastojanje LDP-a kao jedne dinamične stranke, opozicione partije da zaokruži svoj programski identitet i da pripremi izbornu platformu za sledeće izbore", izjavio je Orlović.

Treba podsetiti da je beogradska štampa pre dva, tri dana objavila da će se lideri vladajuće koalicije sastati za vikend, odnosno danas ili sutra da bi se dogovorili da li će rekonstruisati Vladu i na koji način.

U igri su navodno tri opcije: prava rekonstrukcija sa donošenjem novog zakona o ministarstvima, tzv. meka rekonstrukcija u kojoj bi bila dogovorena promena pojedinih ministara koji su kompromitovani ili nisu dobro radili, ali se ne isključuje ni mogućnost da se lideri dogovore da od rekonstrukcije nema ništa, ali i da se u javnosti stavi tačka na tu priču.

Nema komentara.

Ostavi komentar