Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

28. 01. 2011.

"Vlada ne razgovara sa Srbijagasom"

Vlada uporno odbija da razgovara o poskupljenju gasa, rekao je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Bajatović dodaje da će "Srbijagas" moći da izdrži onoliko dugo koliko novca bude mogao da pozajmi kako bi nadomestio to što se gas neredovno plaća.

Potraživanja "Srbijagasa" trenutno iznose pola milijarde evra, a to preduzeće duguje oko 470 miliona evra, kazao je on.

Bajatović je novinarima rekao da je cena gasa u Srbiji za tarifne kupce, uglavnom domaćinstva, 20 odsto niža nego što bi trebalo, odnosno da je ta cena niža od nabavne cene.

"Nije tačna tvrdnja da Srbija ima najskuplji gas u Evropi", rekao je Bajatović, prilikom obilaska radova na gasovodu visokog pritiska Kula - Odžaci, i dodao da samo Rumunija ima jeftiniji gas od Srbije za tarifne potrošače.

On je izjavio i da to preduzeće neće zaustaviti investicije i da će nastaviti investicioni ciklus u ovoj godini istakavši da je "Srbijagas" zajedno sa strateškim partnerima u poslednje dve godine uložio oko 100 miliona evra.

Bajatović je podsetio da iz budžeta Srbije za ovu godinu "Srbijagasu" odobreno 210 miliona evra za nastavak investicija i za plaćanje gasa.

"To znači da će se i dalje od 'Srbijagasa' zahtevati da vodi socijalno odgovornu politiku prema domaćistvima i privredi", naglasio je on i dodao da domaćinstva trenutno relativno uredno izmiruju račune za gas i da je naplata oko 90 odsto. On je najavio da to javno preduzeće u okviru investivionih aktivnosti planira da sprovede niz strateških projekata

Bajatović je podsetio da je završena prva faza Banatskog Dvora, da je urađena studija izvodljivosti za "Južni tok" i da će "Srbijagas" učiniti sve da dovede gas do Raške i Kopaonika.

On je kazao da će "Srbijagas" u toku ove godine započeti radove na izgradnji drugog podzemnog skladišta gasa Banatski Itebej ako uspešno budu razrešena imovinska pitanja između "Srbijagasa" i Naftne industrije Srbije.

Govoreći o već realizovanim projektima, Bajatović je naveo da je "Srbijagas" samostalno investirao 75 miliona evra u poslednje dve godine, od čega 30 miliona u Banatski Dvor, 35 miliona u distributivnu gasnu mrežu i gasovode i još 10 miliona evra u druge infrastrukturne projekte.

Pošto su novinari i zaposleni u "Srbijagasu" do mesta radova na gasovodu Kula - Odžaci morali da budu prevezeni terenskim vozilima i džipovima Bajatović je naglasio da je upravo zbog izvođenja radova na takvim lokacijama bilo neophodno nabavka te vrste vozila.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije