Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

23. 01. 2011. Izvor:B92

Pregovori nisu na vidiku

Prištinski političari i analitičari ne očekuju da bi razgovori s Beogradom mogli uskoro početi, ali navode da će oni biti isključivo tehnički, a ne statusni.

Na Kosovu se očekuje da prvo bude formirana vlada na osnovu decembarskih izbora, čiji rezultati kasne, a da tek onda bude određena pregovaračka grupa.

Izbor političkog direktora u Ministarstvu spoljnih poslova Borka Stefanovića za šefa srpskog pregovaračkog tima izazvao je veliko interesovanje u Prištini.

Ponovo se govori o dijalogu sa Beogradom, ali iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova odbijaju mogućnost bilo kakvih razgovora osim o tehničkim stvarima.

Takođe, na Kosovu ne očekuju da će skoro početi razgovori, jer će pregovarački tim Prištine biti određen tek kada bude formirana nova vlada.

Kosovo je odavno spremno za razgovore sa Srbijom u kojima bi na dnevnom redu bila tehnička pitanja od obostranog interesa, izjavila je za B92 Vljora Čitaku, zamenica ministra za spoljne poslove Kosova.

"Mi smo odavno otvoreni prema mogućnosti da sednemo za sto sa Beogradom, ali samo kao nezavisne i ravnopravne države", kaže ona.

Vljora Čitaku je kazala da će razgovore sa Beogradom na prištinskoj strani najverovatnije voditi koordinator koji će biti postavljen na vladinom nivou.

Ona je odbila mogućnost razgovora o statusu Kosova, koja se najavljuje iz Beograda.

"Ovo ocenjujem političkom izjavom koja služi za unutrašnje potrebe. Svi naši i beogradski partneri u svetu su izjavili veoma jasno da se radi o tehničkim razgovorima od obostranog interesa", kaže ona.

Među srpskim političarima na Kosovu se sa velikim interesovanjem očekuju najavljeni razgovori između Prištine i Beograda.

Ima i onih koji, poput Slobodana Petrovića, predsednika Samostalne liberalne stranke, očekuju da učestvuju u razgovorima.

"Srpska zajednica ima interesa od budućih razgovora i to je suština na čemu se temelje naši projekti. Mi ćemo sigurno biti na strani srpske zajednice koja živi ovde i svih građana koji žive na Kosovu, to je nešto što je prepoznatljivo u svim aktivnostima u proteklih tri godina koje smo imali", kaže Petrović.

Gezim Badžaku, ali i većina ostalih analitičara u Prištini, ne očekuju da pre formiranja vlade na kosovskoj strani bude preduzet bilo kakav korak u vezi sa razgovorima sa Beogradom.

"Pre marta se ne može očekivati da će se institucije Kosova baviti time", kaže on.

Badžaku procenjuje da razgovore sa kosovske strane može voditi Bekim Čolaku, savetnik odlazećeg premijera Hašima Tačija, koji je u ime Prištine vodio veoma delikatan proces razgraničenja Kosova sa Makedonijom.

ned

23.01.

2011.

Admin Admin u 02:26

?

ko ovde laze, nasi ili njihovi?
nasi - Pregovori Beograda i Prištine ne mogu biti samo tehnički i pitanje statusa će "provejavati" tokom čitavih pregovora, izjavio je u petak šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović.

njihovi - Prištinski političari i analitičari ne očekuju da bi razgovori s Beogradom mogli uskoro početi, ali navode da će oni biti isključivo tehnički, a ne statusni.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije