Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

10. 10. 2010.

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug

Demoliranje Beograda

Beograd -- Više od 100 osoba povređeno je u sukobima huligana - protivnika "Parade ponosa" i policije u Beogradu. Pričinjena veća materijalna šteta, situacija sada mirna.

Od ukupnog broja povređenih čak 80 su policajci, a dvojica pripadnika MUP-a su zadobila teže povrede.

Huligani nisu birali sredstva u napadima na policiju, pa su korišćeni kamenje, šipke, ali i molotovljevi kokteli. Paljene su zgrade institucija, ali i policijski automobili. Šteta na zgradama i privatnim vozilima je takođe ogromna.

Policija je do sada privela 180 osoba, a u pritvoru je zadržano 75 osoba koje se sumnjiče za krivično delo nasilničko ponašanje.

Nakon višečasovnih sukoba protivnika "Parade ponosa" sa policijom i žandarmerijom, situacija u Beogradu se stabilizuje. "Država je potpuno spremna da se obračuna sa vandalima", poručio je predsednik Srbije Boris Tadić.

U MUP-u navode da je u toku "akcija policije na uspostavljanju javnog reda i mira u svim delovima Begrada".

Oko 15 sati ulice u samom centru Beograda i na Studentskom trgu su prazne, bez izgrednika. Policija, kako se navodi, obezbeđuje sve značajnije objekte u gradu, uključujući i ambasade Holandije, Francuske, Slovenije i Austrije.

Nakon što su se stišali sukobi sa policijom, huligani su iskoristili priliku da "popune svoje plakare", opljačkavši prodavnicu sportske opreme "Najki" u prizemlju Palate Albanija i prodavnicu "Đak" u Kolarčevoj ulici.

Pošto su razbili izloge, odneli su gotovo svu robu iz tih prodavnica.

Danas, od prepodnevnih časova, protivnici "Parade ponosa" izazivali su incidente u centru Beograda.

Napadnuta su sedišta DS-a i SPS-a, pričinjena je velika materijalna šteta, zapaljeno je više automobila, među kojima ima i policijskih.

Beograd je danas ličio na ratnu zonu. Tokom čitavog dana u centru grada osećao se suzavac i mirs paljevine. Huligani koji se rešili da po svaku cenu spreče održavanje Parade Ponosa sa policiju su se prvo sukobili na Slaviji.

Sukob je ubrzo izbio i na Terazijama, gde su prvi put kamenjem napadnuti policajci. Huligani su se pregrupisali ispred Skupštine Srbije i potom u Bulevaru kralja Aleksandra gde se desio prvi veći sukob.

Policija je suzavcima rasterivala demonstrante kod Palate Albanije, gde ih je prethodno potisnula sa Terazija. Izgrednici su gađali policiju kamenicama, ali i saobraćajnim znacima.

Kamenicama je napadnut i mobilni digitalni mamograf, kupljen od sredstava donatora i B92. Mamograf je oštećen u centru grada, u vreme dok su lekari pregledali pacijentkinje.

Protivnici Parade ponosa su i kod Kalenićeve pijace napali policiju, koja ih je potisnula prema Vukovom spomeniku. Prilikom tom sukoba, bilo je povređenih policajaca.

Prema policijskim izvorima sa terena, ova grupa izgrednika prethodno je upala u prostorije Demokratske stranke u Krunskoj ulici, koje su demolirali i izazvali požar. Kako se navodi, tom prilikom su napali i vatrogasce, koji su došli da intervenišu.

Požar je saniran, ali su prostorije u Krunskoj demolirane, na šta su oštro reagovali čelnici DS-a.

U Tiršovoj ulici demonstranti su kamenicama gađali oko 30 policajaca. Gađali su ih kamenicama, ali i "molotovljevim koktelima". Jedan policajac lakše je povređen, a policija se povlačila niz Tiršovu ulicu.

Tokom dana, napadnuta je i zgrada Radio-televizije Srbije, a kako je javio reporter B92 sa lica mesta, huligani su se popeli i na skele zgrade Skupštine Srbije, bezuspešno pokušavajući da uđu unutra.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić ocenio je da je na ulicama Beograda na delu "vojna operacija privremenog zavođenja vanrednog stanja", brilijantno izvedena od nepoznatog uma.

"Odlično organizovana, strateški planirana" akcija, ocenio je Tijanić i upozorio da "sve što se valja ulicama, završi u opštem nasilju" i "samoubilačkim napadima huligana na policiju".

"Jedno je pitanje seksualnog ukusa, ali kakve veze ovo ima sa seksualnih ukusom", zapitao je Tijanić.

 

Hronologija sukoba

 

Više sukoba protivnika Parade ponosa i policije desilo se danas u širem centru Beograda, a najžešći sukobi bili su na Terazijama, ispred sedišta Demokratske stranke u Krunskoj i u Bulevaru kralja Aleksandra. U neredima je zapaljen do zgrade u kome je sedište Demokratske stranke u Krunskoj.

U sukobima je zapaljeno nekoliko kontejnera, a reporteri su javili i da je oštećeno više automobila.

Neredi su počeli oko 10.00 na Slaviji, potom na Terazijama, gde su prvi put kamenjem napadnuti policajci. Huligani su se pregrupisali ispred Doma skupštine Srbije i potom u Bulevaru kralja Aleksandra, gde se desio prvi veći sukob.

Na kordon interventne brigade poletele su krupne kamenice, flaše, zapaljeno je više kontejnera, a demonstrante je uspela da potisne žadarmerija koja je intervenisala oko 11.30.

Oko podneva su se huligani razišli da bi se 20 minuta kasnije pojavili u Krunskoj, gde su kamenicama zasuli sedište Demokratske stranke i policiju koja je obezbeđivala zgradu.

Ubrzo je stiglo policijsko pojačanje koje je intervenisalo. Huligani su iz Krunske potisnuti u pravcu Kalenićeve pijace.

Jedna grupa huligana upala je u aubotuse na linijama 25 i 26, i iz njih uz upotrebu sile isterala putnike. U Mekenzijevoj, u blizini Slavije, demonstranti gurnuli trolejbus niz ulicu i da je vozilo udarilo u banderu.

Sukoba je bilo i na Trgu Nikole Pašića, gde je policija intervenisala uz upotrebu suzavca i rasterala izgrednike.

Sukobe na svim lokacijama su, pored novinara, iz neposredne blizine pratile i grupe radoznalih građana.

Na Terazijama su oko 12.15 demonstranti skandirali i dovikivali uvrede, počeli da bacaju na policiju kamenje, petarde, "topovske udare"...

Izveštači su javiili da je više policajaca pogođeno kamenom u glavu.

Huligani su potisnuti do početka Knez Mihajlove, a kordon policije stoji na Terazijama. Prema policajcima su letele kamenice, saobraćajni znaci, kante za đubre...

Policija je reagovala na napada i potiskivala ih. Angažovane su i Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije. Sukoba je bilo kod crkve Svetog Marka u Bulevaru kralja Aleksandra.

Bizarna scena desila se ispred crkve Svetog Marka, gde su se huligani nakon što su gađali policajce, fotografisali sa svatovima i mladencima koji su se venčali u crkvi. Pojedini huligani imali su štangle a jedan je držao "molotovljev koktel".

Oko 14.00 u centru je bilo uglavnom mirno, ali i dalje napeto. Na pojedinim lokacijama i dalje stoje policijski kordoni. Ispred

pojedinih zgrada je snažno policijsko obezbeđenje, ali nema većih okupljanja demonstranata.

Šest "hamera" u kojima su ispred Doma skupštine sedeli pripadnici Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije sklonili su se oko 14.25.

Nešto posle 15 časova, situacija u Beogradu se stabilizovala. Saobraćaj u centru Beograda normalizovan je nekih pola sata kasnije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije