Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

05. 01. 2011.

U martu razmatranje prigovora sudija

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da bi Visoki savet sudstva mogao da bude izabran polovinom februara, pre zakonom utvrdjenog roka, i da bi u martu trebalo da počne razmatranje prigovora sudija koje nisu izabrane u postupku opšteg izbora.

Malović je u intervjuu agenciji Beta rekla da će preispitivanje odluka o izboru sudija uslediti nakon usvajanja Pravilnika o kriterijumima i merilima i da bi do juna mogli da budu obavljeni razgovori sa svim neizabranim sudijama koje su uložile prigovore.

"Neizabrane sudije biće pozvane pred Visoki savet sudstva i imaće priliku da se izjasne na navode iz pojedinačnog obrazloženja koji su im već dostavljeni i ukoliko ne budu zadovoljne odlukom, takodje će imati mogućnost žalbe Ustavnom sudu", rekla je Malović.

Ona je kazala da će u izradi Pravilnika o kriterijumima i merilima učestvovati i evropski ekspert koji će polovinom januara doći u Beograd i da će uz saglasnost Evropske komisije biti uradjen i akcioni plan za sprovodjenje pravosudnih zakona usvojenih krajem decembra.

Ministarka pravde odbacila je mogućnost da bi zbog kritika dela javnosti i strukovnih udruženja usvojene izmene pravosudnih zakona mogle dodatno da uspore, ili da ugroze dalju reformu pravosudja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije