Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

08. 10. 2010.

Izvor: b92/Tanjug

Uzet uzorak vode kod Bezdana

Đer, Beograd -- Nadležne službe Srbije i Mađarske uzrokovale vodu iz Dunava kod Bezdana. Rezultati će biti poznati do subote. U Mađarskoj već zabeležen prvi slučaj pomora ribe.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je rekao da su poznate mere u slučaju zagađenja Dunava u Srbiji.

„Mogu da nagovestim da se ne očekuje prisustvo opasnih materija. Tek početkom iduće nedelje može se očekivati da se određena količina ustanovi u Dunavu, a kolika ostaje da se vidi", kazao je Marić za B92.

Marić je rekao da će se situacija pratiti konstantno i da se, ukoliko zagađenje ne bude značajnije, neće preduzimati posebne mere.

On je dodao da će drugi nivo mera podrazumevati privremenu zabranu korišćenja rečne ribe, a ukoliko veće zagađenje dođe do Srbije biće zatvoreni sistemi vodosnabdevanja u pojedinim mestima.

Marić nije mogao da precizira u kojim mestima bi se obustavilo snabdevanje vodom iz Dunava zbog toga što procene ugroženosti i spisak još nisu napravljeni.

Procenjuje se da bi otrovni mulj Dunavom u Srbiju mogao da stigne početkom sledeće nedelje.

Postavlja se pitanje koja količina toksičnog mulja, kojii se izlio u Mađarskoj iz fabrike aluminijuma pre par dana, će stići u Dunav i da li će se on na putu do Srbije razvodniti.

„Ipak, ja to ne bih olako prihvatao. Merenja moraju da se rade konstantno. Ukoliko u toku dana dobijemo hemijski sastav izuzetno opasnih materija s mađarske strane, mislim da je vreme da brzo izađemo s preventivnim merama koje Srbija mora da preduzme u narednom periodu kako bi sprečila štetu koja bi mogla da nastane", kaže on.

Sva dalja očekivanja i predviđanja da li će i u delu Dunava kroz Srbiju biti pomora ribe, dodaje Marić, zavisiće od hemijskih analiza koje stignu iz Mađarske.

Marić je rekao i da će srpski i mađarski ministri unutrašnjih poslova danas biti u stalnom kontaktu i da će nakon toga s ministrom ekologije i Republičkim hidrometeorološkim zavodom izaći s predlogom neophodnih mera.

Mrtve ribe otkrivene su i u Dunavu u slovačko-mađarskom pograničju. Slovački mediji javljaju da merenjima, za sada u slovačkom toku ipak nema većeg zagađenja.

Dulić: Stalne analize

Razgovori sa predsednicima Mađarske i Hrvatske

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da nadležne strukture u zemlji stalno prate kvalitet vode na Dunavu, zbog dolaska zagađenja iz Mađarske i najavio je da će tokom dana razgovarati sa premijerom i predsednikom te zemlje, kao i sa predsednikom Hrvatske.

Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić je na današnjoj sednici Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine rekao da Dunav u Srbiji trenutno nije zagadjen i da se stalno analizira voda iz te reke.

"U slučaju da količina opasnih materija dovede do pomora ribe naše službe su spremne da tu ribu pokupe i unište", rekao je Dulić i pozvao gradjane da uginulu ribu ne koriste ni za opstvenu ni za stočnu ishranu.

Dulić je rekao da je "najmanje verovatna opasnost" da količina opsanih materija bude tolika da primora vlasti da isključe vodovodnu mrežu.

"I u tom slučaju smo spremni da stanovništvo sanbdevamo vodom dok taj talas ne prodje", naglasio je ministar.

U Mađarskoj merenja iz sata u sat


U susednoj Mađarskoj, međutim, već je zabeležen prvi slučaj pomora ribe zbog širenja toksičnog blata koji se pre četiri dana izlio iz fabrike aluminijuma na zapadu zemlje.

Spasioci se trude da umanje razmere katastrofe, ali se mulj postepeno uliva u Dunav.

Na toj reci se na svakih nekoliko sati kontroliše kvalitet vode. Testiranje se obavlja duž čitavog toka reke u Mađrskoj kao i u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji.

Rumunija neprestano od Budimpešte traži informisanje o razvoju događaja, Slovačka još ovog vikenda šalje doborovoljce, a Mađarska je još sinoć zatražila pomoć od EU.

Mađarski nadležni organi čine sve kako bi se neutralisalo zagađenje vodotoka od mesta nesreće pa sve do Dunava.

Portparol mađarskog ureda za borbu protiv katastrofa Tibor Dopšon ukazuje, kada je reč o pomoru ribe, da su one prvo uginule u manjoj reci Macar, a da su potom zabeleženi sporadični slučajevi u reci Raba i Mošoni Dunav, u blizini Đera, pa čak i u samom Dunavu.

Zdravstveno osoblje deli materijal u kom obaveštava građane da ne pecaju i ne jedu ribu iz reke, kao i da izbegavaju kontakt sa vodom.

U potok Torna i reku Macar je bačeno više desetina tona gipsa i na stotine hektolitara sirćetne kiseline kako bi se smanjila količina alkanlnih materija u vodi. Tako je smanjena pe-ha vrednost vode sa 13,5 na ispod 10.

U akciji čišćenja od oko 40 kvadratnih kilometara učestvuje više od 3.000 pripadnika vojske, policije, vodoprivrednih radnika i meštana, a još uvek se traga za nestalima. Radi se onajmanje troje ljudi

Istovremeno, neprekidno se meri zagađenost podzemnih voda i zemljišta na zagađenoj teritoriji.

U međuvremenu, oglasila su se trojica vlasnika aluminijumskog preduzeća iz kog je iscureo tosični mulj, inače visokokotiranih na listi najbogatijih Mađara.

Njihova ponuda da nastradalima ponude po 360 evra odštete u Mađarskoj se ocenjuje kao veoma cinična.


Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije