Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

08. 10. 2010.

Združeni poduhvat 2010

Srbija je stabilna i bezbedna država, uprkos izazovima terorizma i organizovanog kriminala, rekao predsednik Tadić, posle vojne vežbe "Združeni poduhvat 2010". Profesionalizacija vojske podigla kvalitet oružanih snaga, dodao Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je profesionalizacija vojske podigla kvalitet oružanih snaga i istakao da je Srbija stabilna i bezbedna država, uprkos izazovima terorizma i organizovanog kriminala.

Vojna vežba "Združeni poduhvat 2010" i izjava predsednika Tadića

Tadić je posle vežbe "Združeni podihvat 2010." na poligionu "Pasuljanske livade" kraj Ćuprije, rekao da je osnova za stabilnost i bezbednost zemlje veoma dobra saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane.

Predsednik je istakao da je profesionalizacija vojske podigla kvalitet oružanih snaga Srbije i dodao je da je visoka borbena gotovost vojske značajna za stabilnost Srbije i čitavog regiona.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je to ministarstvo i Vojska Srbije, koja želi da bude organizovana po najboljim standardima, otvoreni za saradnju sa svim državama koje to žele.

Šutanovac je rekao da je usvajanje i primena NATO standarda nešto uobičajno u svetu čemu teže sve vojske.

Ministarstvo odbrane u ovom trenutku ima saradnju sa više od 55 zemalja, rekao je ministar odbrane i dodao da je u prethodnih nekoliko godina potpisano više od 35 ugovora o saradnji.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da su, pripadnici vojske Srbije, uspešno izvedenom vežbom, pokazali da je reforma sistema odbrane i bezbednosti dala dobre rezultate.

 

Dačić je naglasio da vojna vežba "Združeni poduhvat 2010." pokazuje da Srbija ima respektabilne snage koje su u stanju da zaštite teritorijalni integritet i suverenitet.

Ministar je naveo da je u tom kontekstu važna saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane, odnosno vojske i policije, ali i drugih bezbednosnih struktura.

Dačić je dodao da je saradnja dva ministarstva, kao i vojske i policije sada veoma dobra, odnosno mnogo bolja "nego što je bila u nekim proteklim vremenima".

Ministar je naglasio značaj saradnje vojske, policije i drugih službi bezbednosti i u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i očuvanja javnog reda i mira, ocenivši da Srbija u ovom trenutku u toj oblasti predstavlja "jednog od lidera ne samo u regionu, nego i šire".

Na vežbi su prikazane taktičke aktivnosti sa bojevim gađanjima u cilju prikaza osposobljenosti za praktičan rad jedinica na terenu.

Cilj vežbe je bio i uvežbavanje pripadnika VS sa težištem na modelovanju i borbenoj organizaciji snaga za izvođenje operacija.

Na vežbi su učestvovale pripadnici kopnenih, vazduhoplovnih i specijalnih snaga VS, a korišćena su i razna artiljeriska oružja, oklopna borbena vozila i pešadijski sastavi.

Nema komentara.

Ostavi komentar