Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

06. 10. 2010.

Izvor: B92/BETA/TANJUG

Priprema poskupljenja struje i gasa

Beograd -- Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić ocenio da ima prostora za povećanje cene struje, ali da to povećanje ne sme biti radikalno.

Najveći problem u energetskom sektoru predstavlja upravo niska cena električne energije, rekao je Škundrić.

Ona bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude na nivou prve najniže cene u zemljama u regionu, odnosno na nivou cene struje u Bugarskoj.

On je objasnio da bi, ukoliko bi cena struje bila jednaka kao u Bugarskoj, kapital Elektroprivrede Srbije bio veći za četiri milijarde evra i to preduzeće moglo bi iz sopstvenih izvora da obavi kapitalne remonte i da investira bez kreditnih zaduženja.

Škundrić je, na četvtom okruglom stolu sa Vladom Srbije, ocenio da ima prostora za povećanje cene struje, ali da ne bi trebalo radikalno povećavati tu cenu, zbog platežne moći građana, konkurentnosti srpske privrede i zbog toga što bi cena energenata trebalo da bude motiv za dolazak stranog kapitala.

Kada je reč o drugom energentu, gasu, ministar energetike i rudarstva najavio je da će Vlada Srbije u narednih nekoliko dana razmatrati njegovo poskupljenje, ali da će se i tom prilikom rukovoditi socijalnim stanjem građana i makroekonomskom stabilnošću.

"Neće biti radikalnih poteza, već će biti zasnovani na ekonomskoj logici i na socijalno odgovornom ponašanju i saglasno prilikama u kojima se nalazimo, ne želimo da poremetimo postignutu makroekonomsku stabilnost. Izvršili smo stabilizaciju i javnog i privatnog sektora i naš sektor energetike je participirao u svemu tome. Ali, isto tako ne možemo da dovedemo sektor u situaciju da klizne ispod dopuštenog nivoa", rekao je Škundrić.

Nema komentara.

Ostavi komentar