Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

25. 11. 2010.

U državnoj službi plate veće do 40%

Najniže plate državnih službenika i nameštenika biće povećane i to u u rasponu od 17 do 40 odsto, u zavisnosti od koeficijenta i platne grupe.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković kaže da će to biti omogućeno izmenama Zakona o platama državnih službenika i nameštenika.

Predlog Zakona trebalo bi da bude usvojen u parlamentu do kraja godine i da počne da važi od 2011. godine, najavio je Marković.

Povećanje će se odnositi na zaposlene čije se plate kreću u rasponu od 12.037 dinara do 25.999 dinara, pa će izmenama zakona te zarade biti 16.000 odnosno 30.000 dinara.

"Kada čujete da je plata nekome 12 ili 16 hiljada dinara onda vam je jasno da su ljudi egzistencijalno ugroženi, i zbog toga je ovaj predlog sindikata i podrška ministarstva za taj predlog mislim potpuno opravdana", objašnjava Marković.

Korekcijom koeficijenata biće obuhvaćeni državni službenici sa srednjom i višom stručnom spremom, sa zvanjem od mladjeg referenta do saradnika i nameštenici (zaposleni koji obavljaju prateće poslove, vozači, kuriri, domari...) pretežno sa srednjom i nižom stručnom spremom.

Prema rečima predsednika Sindikata uprave Srbije Njegoša Potežice, izmene će poboljšati materijalni položaj zaposlenih, čije su zarade u pojedinim slučajevima do sada bile ispod minimalnih.

Sredstva, nešto više od milijardu dinara, obezbeđena su u budžetu za narednu godinu, rečeno je na konferenciji u Vladi Srbije. Izmene Zakona predložilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, u dogovoru sa Sindikatom uprave Srbije.

Nema komentara.

Ostavi komentar