Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

25. 11. 2010.

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a predstavnici Ujedinjenih nacija ukazali su da 70 odsto žena iskusi fizičko nasilje.

Prema podacima Svetovališta za borbu protiv porodičnog nasilja, u Srbiji je tokom ove godine registrovano 1.600 žena žrtava nasilja.

Predpostavlja se da je taj broj daleko veći pošto se malo žrtava odlučuje da nasilje i prijavi.

Koordinatorka Savetovališta Vesna Stanojević izjavila je da je ta nevladina organizacija tokom 2010. primila 4.900 telefonskih poziva u kojima su žrtve i njihovi bližnji zatražili pravnu ili psihološku podršku.

"Ove godine već u novembru imamo 4.900 poziva, a tokom cele 2009. godine bilo ih je 4.888", napomenula je Stanojević.

Nevladine organizacije u Srbiji ukazuju i na porast broja žena osuđenih za porodično nasilje, a među njima je dosta onih koje su godinama i same bile žrtve torture, a nasilje su počinile braneći se.

Prema podacima Viktimološkog društva Srbije, 2007. godine bilo je 58 žena osuđenih za nasilje u porodici, da bi 2009. godine taj broj porastao na 111.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1999. godine proglasila je 25. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Aktivisti nevladinog sektora u svetu i u Srbiji obeležavaju ovaj dan kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama još od 1981. godine, u znak sećanja na tri sestre Mirabal iz Dominikanske Republike.

Njih je 25. novembra 1960. godine ubio režim Rafaela Truilja zbog njihovog političkog i opozicionog aktivizma.

Nema komentara.

Ostavi komentar