Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

05. 10. 2010.

Izvor: B92

Tadić: Veliki iskorak, Đinđić ključ

Beograd -- Peti oktobar bio je trenutak uspostavljanja demokratije, a ključnu ulogu imao je Zoran Đinđić, ocenio predsednik Srbije Boris Tadić.

Deset godina od petooktobarskih promena u Srbiji i pada režima Slobodana Miloševića, Tadić je ocenio da je to bio trenutak uspostavljanja demokratije u Srbiji.

On je, na konferenciji posvećenoj evropskoj perspektivi Srbije, istakao da u čitavoj istoriji Srbije nismo bili na višoj tački demokratskih dostignuća nego danas.

Predsednik Tadić ocenio je da je moglo da se postigne i više i precizirao da je ključnu ulogu u demokratskim promenama 5. oktobra imao Zoran Đinđić.

Vojislav Koštunica je, s druge strane, ocenio danas da je najveći napredak posle 5. oktobra, ostvaren u periodu od 2004. do 2008. kada je on bio predsednik Vlade Srbije.

"Zoran Đinđić nije tu, a on je imao ključnu ulogu u 5.oktobru. Njegova uloga je nemerljiva", istakao je Tadić. "Čitava ideja i filozofija petog oktobra bila je Djindjićeva", dodao je on.

Predsednik priznaje da mu je žao što se nije dogodio 6. oktobar, koji je većina ljudi koja je učestvovala u promenama očekivala. Tadić je kazao da lustracije nije bilo jer je u DOS-u postojala diskusija koja nije dala da se svom snagom krene u jednom pravcu.

On je istakao da ne želi da omalovažava ulogu Vojilsava Koštunice u 5. oktobru, ali mu zamere poteze koje je napravio posle.Tadić se prisetio kako šef DB-a Rade Marković nije hteo da podnese ostavku Đinđiću, već Koštunici.

''Sat vremena posle toga pozvao sam Vojislava Koštunicu i on je rekao jednu rečenicu - nekoliko njegovih rečenica neću nikada zaboraviti - 'znaš šta Borise, on je meni rekao da može da nastavi da radi za državu''', priseća se Tadić reči tadašnjeg predsednika.

''To je jedan od bitnih u istorji petog oktobra i događaja koji obajšnjavaju zašto se nije desio šesti oktobar'', ocenjuje on.

"Da je bilo promena u institucijama bezbednosti nikada se ne bi dogodilo ubistvo Đinđića", zaključio je Tadić.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije