Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

05. 10. 2010.

Izvor: Blic

Od 1. januara jeftinije gorivo

Beograd -- Od 1. januara, kada se tržište naftnim derivatima otvara, vozači mogu da očekuju kvalitetnije i jeftinije gorivo na pumpama, piše Blic.

Privatni naftaši, po svoj prilici, neće kupovati derivate samo od NIS-a iako su prethodnih meseci pokušavali da potpišu ugovor o snabdevanju na tri godine.

Dogovor je pao u vodu, pa su se mali privatnici već okrenuli pregovorima sa stranim dobavljačima, piše list.

Uredba o zabrani uvoza naftnih derivata koja je uvedena kako bi NIS rafinerije u Pančevu i Novom Sadu dobile na vremenu da se modernizuju i počnu da proizvode goriva evropskih standarda, zvanično prestaje da važi 1. januara 2011. godine.

Međutim, proteklih meseci je javnost potresala informacija o pregovorima Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica sa NIS o dugoročnoj saradnji i nakon ukidanja ove uredbe, a bilo je i predloga davanja pumpi po principu franšiza sa imenom NIS.

Sve ovo, upućeni su tumačili kao produženje monopola NIS na mala vrata. Međutim, kako od dogovora za sada nema ništa.

Borisav Takić iz udruženja privatnih benzinskih stanica tekao je da je sada mnogo izvesnija saradnja sa strancima.

"Pokušali smo sve da se dogovorimo sa NIS i smatrali smo da je prirodno da NIS bude naš partner. Davali smo im dosta predloga za buduću saradnju, ali nismo dobili adekvatan odgovor", rekao je on.

Takić je dodao da je NIS dat rok do prošlog četvrtka da se izjasne.

"Oni su nam poslali da popunimo još neki upitnik, i odmah nakon toga smo stupili u kontakt sa drugim stranim kompanijama. Sada je izvesno da ćemo otkupljivati derivate od drugih dobavljača", rekao je Takić.

Nema komentara.

Ostavi komentar