Radio Boom93 :: Info http://www.boom93.com/info/rss.html sr http://www.boom93.com/img/logo.png Radio Boom93 :: Info http://www.boom93.com/info/rss.html Cene otišle u nebo: Da li će biti zauzdan rast cena goriva? http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51616/cene-otisle-u-nebo-da-li-ce-biti-zauzdan-rast-cena-goriva.html Na svetskom tržištu, cene sirove nafte dostigle su u oktobru višegodišnji maksimum, a barel nafte tipa "brent" koštao je i više od 85 dolara. ]]>

Cene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji i širom regiona dostigle su maksimum. Stručnjaci ističu da je više uzroka doprinelo tome, kao i da se u narednom periodu ipak ne očekuje dalji skok cena sirove nafte, pa samim tim ni goriva.

Na svetskom tržištu, cene sirove nafte dostigle su u oktobru višegodišnji maksimum, a barel nafte tipa "brent" koštao je i više od 85 dolara.

Rast cena nafte na svetskom tržištu neminovno je uticao i na rast cena naftnih derivata u Srbiji. Tako je na nekim pumpama ovih dana "dizel" premašio cifru od 170 dinara za litar.

Sirova nafta, kao jedan od najznačajnijih berzanskih pokazatelja, poskupela je u prethodnih mesec i po dana za 22 procenta i krajem septembra je sa 86,29 dolara za barel dostigla najvišu cenu u poslednje četiri godine.

Stručnjaci navode da se može očekivati da se svetski trendovi u segmentu energenata prenose i na domaće benzinske stanice.

Više informacija možete pročitati OVDE

]]>
Sun, 21 Oct 2018 13:09:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51616/cene-otisle-u-nebo-da-li-ce-biti-zauzdan-rast-cena-goriva.html
Socijalne karte do kraja mandata ove vlade http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51613/socijalne-karte-do-kraja-mandata-ove-vlade.html Sistem socijalnih karata trebalo bi da zaživi do kraja 2020, a punu primenu da dočeka do kraja mandata ove Vlade, odnosno godinu dana kasnije, ističu u Ministarstvu rada za Danas. ]]>

Da bi se to desilo neophodno je najpre da budu usvojena dva zakona – o socijalnim kartama koji je trenutno u „radnoj verziji“, i izmene zakona o socijalnoj zaštiti koje su u proceduri, odnosno u fazi čekanja mišljenja nadležnih institucija.

Ministar rada Zoran Đorđević je letos u intervjuu za Danas najavio usvajanje ovih zakona do kraja godine, ali ujedno i skoro raspisivanje konkursa za nabavku informacionog sistema. U međuvremenu, na zakonima se i dalje radi, ali je konkurs završen, a ugovor o nabavci opreme sa dobavljačem potpisan pre tri nedelje.

– Javna nabavka u otvorenom postupku za nabavku informacionog sistema raspisana je početkom avgusta, a ugovor sa dobavljačem zaključen 01. oktobra, sa rokom realizacije od deset meseci, odnosno do 30. jula 2019. godine – ističu u Ministarstvu rada. Upravo do kraja jula naredne godine i traje prva faza razvoja sistema socijalnih karata, koja podrazumeva nabavku hardvera i softvera, kao i aplikativnog rešenja kako primeniti ceo sistem.

U Ministarstvu ističu kako sada sledi isporuka opreme i licenci, a dobavljač sa kojim je ugovor potpisan ima rok od 60 dana, do 30. novembra, da to učini.

– Za drugu fazu razvoja informacionog sistema, za koju je uslov prethodno donošenje zakona, sledi povezivanje sa više eksternih informacionih sistema i ona treba da otpočne naredne godine i završi se u drugoj polovini 2020. Zaključak je da nema kašnjenja u realizaciji planiranih aktivnosti – ističu u Ministarstvu.

Sistem socijalnih karata, o kome se godinama unazad priča, trebalo bi da na jednom mestu obezbedi državi podatke o svim prihodima onih koji primaju bilo koju vrstu socijalne naknade – bilo da se radi o boračkim penzijama, dečjim dodacima ili naknadama za osobe sa invaliditetom. Ministar rada je u više navrata rekao kako nećemo izmišljati ništa novo, već da ćemo se ugledati na danski model koji je jedan od najsavršenijih na svetu.

– Sa ljudima iz Danske ćemo videti kako oni koriste sistem i ukrštaju podatke iz baze. Zašto da izmišljamo nešto što se tamo već radi. Zakon će obavezivati ostale resore da nam daju podatke koji su nam potrebni. Veoma je važno da ostali resori pokažu dobru volju i pozitivan stav prema socijalnim kartama – rekao je Đorđević u julu za naš list.

U zemljama poput Danske, na koju se ugledamo, postoje registri stanovništva i registri svih prihoda, a ukrštanjem tih baza podataka dobija se jasnija slika o socijalnoj strukturi stanovništva. Na primer, prema podacima Skandinavskog časopisa za javno zdravlje, Danska ima registar sa podacima o uzrocima smrti za sve od 1875, podatke o završenom obaveznom školovanju od 1945, o rođenim blizancima za sve rođene posle 1870. godine.

Na javnu potrošnju u Danskoj odlazi 60 odsto BDP-a, polovina od toga troši se na zdravstveni i socijalni sistem, kao i na tržište rada, pokazuju podaci danskog Ministarstva za socijalna pitanja i integraciju.

Trećina zaposlenih radi u javnom sektoru, a Danci plaćaju poreze na sve, na zarade, socijalnu pomoć, nezaposlenost, kapitalnu dobit. Svako ko želi da prima pomoć kada ostane bez posla tokom dve godine, dok radi mora da plati porez od osam odsto.

Iz danskog socijalnog sistema najviše novca izdvaja se za vrtiće, ali i pomoć starim osobama i osobama sa invaliditetom. Na listi prioriteta su i penzioneri, gde je svakom starijem od 65 godina obezbeđena penzija, novčana pomoć za one koji ne mogu da se staraju o sebi, ali i penzija za one između 18 i 65 godina starosti koji ne mogu iz nekih zdravstvenih razloga da zarade.

Za porodice sa decom sa invaliditetom lokalne samouprave imaju  posebne novčane fondove, osobe sa invaliditetom imaju pravo na besplatno savetovanje, omogućeno im je da imaju ličnog asistenta, dobijaju i pomoć pri kupovini automobila, i mogućnost da 15 sati mesečno po svom izboru odluče šta će da rade, ukoliko naravno mogu, kako bi bili uključeni u društveni život.

Na opštinama je da se staraju i o narkomanima, kojima se omogućava lečenje, ali im se pomaže i tokom oporavka. Danci brinu i o svojim beskućnicima kojih je pre nekoliko godina, prema podacima Ministarstva za socijalna pitanja, bilo 5.000, a za koje je Danska u periodu od tri godine izdvojila 67 miliona evra.

U početku u sistemu samo baza Ministarstva rada

Kako je zbog složenosti sistema socijalnih karata nemoguće očekivati da se svi registri za sve kategorije stanovništva nađu na jednom mestu, Ministarstvo rada najavljuje da će se u prvoj fazi u sistemu naći podaci svih korisnika iz internih podsistema ovog Ministarstva iz oblasti socijalne, porodične i invalidsko-boračke zaštite.

„U ovoj fazi realizacije se na osnovu objedinjavanja tih podataka na jednom mestu očekuju prvi rezultati u smislu da se podaci postojećih korisnika mogu analizirati, odnosno tada se mogu videti prvi rezultati po pitanju greške uključenosti“, ističu za Danas u Ministarstvu rada. Uključenje drugih u sistem socijalnih karata biće moguće, kako se navodi, tek nakon povezivanja baze socijalno-ekonomskog statusa u drugoj fazi razvoja informacionog sistema.

]]>
Sun, 21 Oct 2018 12:40:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51613/socijalne-karte-do-kraja-mandata-ove-vlade.html
Počinje 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51612/pocinje-63.-medjunarodni-beogradski-sajam-knjiga.html Pesnik i akademik Matija Bećković otvoriće 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga, a u ime zemlje počasnog gosta Maroka prisutne će pozdraviti istoričar i pisac Abdulah Busuf, prenosi RTS. ]]>

Do 28. oktobra, pod sloganom „Radost čitanja“, na površini od 30.000 kvadratnih metara predstaviće se oko 1.000 izdavača iz zemlje i inostranstva, od toga 500 direktnih.

Otvaranju će prisustvovati ministri kulture Srbije, Maroka i Rusije, Vladan Vukosavljević, Muhamed el Araž i Vladimir Medinski koji će nešto kasnije u sali „Ivo Andrić“ predstaviti svoju knjigu „Rat – mitovi SSSR-a 1939-1945“ u izdanju „Službenog glasnika“.

Mirjana Lukić, savetnica generalnog direktora Beogradskog sajma, rekla je za RTS da na sajam pre svega treba doći zbog višeg nivoa kvaliteta.

„Posetioci sajma uglavnom dolaze zbog novih naslova, koji ove godine neće izostati, ali treba da znaju da su se izdavači potrudili da ih na kvalitetan način predstave“, istakla je Lukićeva.

Napominje da su štandovi ove godine daleko lepši i kvalitetniji, te da postoji veliki broj pratećih programa.

U ime zemlje počasnog gosta tokom Sajma predstaviće se pisac i umetnik Tahar Ben Želun, spisateljica i prevodilac Sana Čairi i pesnikinja Safae Sižilmasi Idrisi, dok će Farid Ganam održati 22. oktobra koncert u Domu omladine Beograd.

Među brojnim gostima iz inostranstva biće i Santjago Ronkaljolo (Peru), Valter Ugo Mai (Portugalija), Robert Simonišek (Slovenija), Nikola Malović (Crna Gora), Piter V. Bret (SAD), Jelena Sagalovič (Rusija), Mirjana Vitman (Nemačka).

Pripremljeno je više od 500 programa koji će se odvijati u salama i na štandovima izdavača.

U programu „Pišem, dakle postojim“ biće potretisani eminentni srpski pisci u razgovoru sa kritičarima koji prate njihovo stvaralaštvo – Ljubica Arsić i Vasa Pavković, Goran Petrović i Jana Aleksić, Vladan Matijević i Tamara Krstić, Milosav Tešić i Aleksandar Jovanović, Zlata Kocić i Jasmina Ahmetagić, Milena Marković i Muharem Bazdulj.

Program „Misliti o knjizi“ otvoriće niz pitanja: kakav je status teorijske literature, gde vodi popularizacija istorije, da li je potreban alternativni književni kanon, koliko je politika bila povezana sa književnošću u Jugoslaviji, ima li tabu tema u srpskoj književnosti…

„Vreme pamćenja“ obuhvatiće tribine o rečnicima u srpskoj kulturi, o uticaju klasika na savremeno stvaralaštvo, naučnicima koji su nas zadužili, odnosu književnosti i politike, ratu kao večnoj književnoj temi, a sve povodom značajnih jubileja u srpskoj književnosti i kulturi.

Tu su još i programi „Knjiga će spasiti svet“, „Knjiga u javnosti“, „Slušanje/gledanje knjiga“, a program posvećen književnosti za decu pod nazivom „Bajka o Kratkovečnoj“ odvijaće se u sali „Desanka Maksimović“ uz učešće pisaca Ljubivoja Ršumovića, Vladimira Andrića, Vladislave Vojnović, Jasminke Petrović, Uroša Petrovića, Dejana Aleksića, Uglješe Šajtinca, Branka Stevanovića.

Biće priređeno više izložbi, organizovani Festival stvaralaštva mladih i Festival literature Mediterana.

Školski dan je 25. oktobra, porodični dani 22. i 23. oktobra.

Biće dodeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečiju knjigu, za najboljeg izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, specijalna priznanja za doprinos u oblasti nauke, za mladog dizajnera i za izdavača, knjigu ili strip, nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečju knjigu, kao i nagrade novinara koji izveštavaju sa Sajma.

Istovremeno će od 24. do 28. oktobra biti organizovani Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Medija market“.

Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a za grupne posete košta 150 dinara.


]]>
Sun, 21 Oct 2018 12:34:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51612/pocinje-63.-medjunarodni-beogradski-sajam-knjiga.html
Nema minimalca za sve porodilje http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51608/nema-minimalca-za-sve-porodilje.html Država nema finansijskih mogućnosti da izjednači porodilje tako da svaka prima minimalnu prosečnu zaradu dok je na porodiljskom odsustvu, izjavila je dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku. ]]>

Ona je istakla da finansije kojima raspolaže država nalažu da se pravi razlika između porodilja koje su radile nekoliko meseci ili nekoliko godina, odnosno sprečavaju uvođenje obaveznog minimalca za porodilje.

– Saglasna sam da treba voditi računa o dostojanstvu primanja, ali nemamo mogućnosti da izjednačimo sve žene – rekla je dr Đukić Dejanović, koja od juče predvodi Radnu grupu za dnevno praćenje primene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. U ovoj radnoj grupi su i predstavnici Republičkog zavoda za statistiku, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i predstavnici ministarstava rada i finansija.

Ministarka je istakla da će radna grupa procenjivati kako se primenjuje taj zakon, kako bi se predložile eventualne izmene i dopune. Prema njenim rečima, pronatalitetna politika je jedan od prioriteta ove vlade, ali je potrebno naći način da se želje usklade za uvećavanjem finansijskih davanja i realnim finansijskim mogućnostima.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Sun, 21 Oct 2018 11:58:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51608/nema-minimalca-za-sve-porodilje.html
Skupština Saveza učitelja Srbije u Požarevcu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51603/skupstina-saveza-ucitelja-srbije-u-pozarevcu.html U Požarevcu se održala izborna skupština Saveza učitelja Srbije. ]]>

Nataša Nikolić Gajić, predednik Saveza učitelja Srbije kaže da ova organizacije ima 10000 članova i 60 lokalnih udrženja u Srbiji. Na skupštinu u Požarevac došli predstavnici 40 gradova i 140 delegata. Nikolić Gajić naglašava da je ovo jedan veliki i važan skup za Savez učitelja kao i za sam grad Požarevac.

„Ovo je izborna skupština pošto ističe mandat svim predstavnicima, ja sam do danas predsednik ovog udruženja i danas će se izabrati novo rukovodstvo. Razmatraće se pitanja koje su važne za učitelje kao što su novi program, plan, udžbenici sve što nas u obrazovanom smilu birne i ohrabruje, pošto su neke započete reforme pokazuju u dobrom svetlu.“ rekla je Nataša Nikolić Gajić

Skupštinu je otvorio Bojan Nikolić, prdsednik Skupštine grada Požarevca. On je naglasio da je velika čast što se danas u Požarevcu odvija jedan ovakav događaj.

„Savez učitalja je jedno brojno telo koje broji više hiljada članova i oni su udruženje koji treba da predstavlja motor i pokretač novih ideja u obrazovnom sistemu. Mi smo svedoci da se u obrazovnom sistemu dešavaju velike promene, pre svega digatilizacija. „ rekao je Bojan Ilić.

Delegati Skupštine Saveza učitelja Srbije obićiće i turistčka mesta u Požarevcu.

]]>
Sat, 20 Oct 2018 12:36:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51603/skupstina-saveza-ucitelja-srbije-u-pozarevcu.html
Požarevaljani bolji u komšijskom derbiju http://www.boom93.com/info/sport/51601/pozarevaljani-bolji-u-komsijskom-derbiju.html U 3. kolu Prve regionalne lige grupa Zapad košarkaši Požarevca ugostili su ekipu Smederevo 1953. U zanimljivoj utakmici Požarevljani su savladale komšije iz Smedereva sa 83:65. ]]>

Pobeda košarkaša iz Požarevca od 18 razlike nad komšijama iz Smedereva. Trener domaćih pružio je šansu svim igračima. Najefikasniji u ekipi Požarevca bio je Starinčević sa 16 postignitoh poena. Slede Ognjanović sa 14 i Stojanović sa 12 postignutih poena. U ekipi Smedereva 1953 Lazić je postigao 25 poena dok je 16 poena postigao Jovanović.

Košarkaši Požarevca putuju u Jagodinu gde će se sastati sa istoimenom ekipom.

]]>
Sat, 20 Oct 2018 08:22:00 +0100 Sport http://www.boom93.com/info/sport/51601/pozarevaljani-bolji-u-komsijskom-derbiju.html
Poljoprivredna inspekcija pojačala kontrole zbog paljenja na njivama http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51600/poljoprivredna-inspekcija-pojacala-kontrole-zbog-paljenja-na-njivama.html Poljoprivredna inspekcija je pojačala mere nadzora zbog učestalih pojava spaljivanja ostataka posle žetve useva na poljoprivrednom zemljištu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. ]]>

Angažovani su svi poljoprivredni inspektori zaduženi za ovu oblast na celoj teritoriji Srbije, a Sektor poljoprivredne inspekcije upozorava i apeluje da građani ne spaljuju ostatke posle žetve useva, prenosi.

Pojačane kontrole se sprovode i nastaviće se u saradnji sa drugim organima što podrazumeva nadzor i van radnog vremena i neradnim danima, ističe se u saopštenju.

Od juče inspekcija sa pripadnicima MUP-a radi obuhvatnijeg i delotvornijeg inspekcijskog nadzora sprovodi zajedničke mere pregleda zemljišta na kojem se vrši spaljivanje organskih ostataka i identifikovanja lica koja vrše to spaljivanje.

Za parcele na kojima je utvrđeno spaljivanje proveravaju se podaci o vlasništvu, površini radi podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Ako je parcela upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava dodatno se podnosi inicijativa Upravi za trezor koja određuje pasivan status poljoprivrednom gazdinstvu.

Tokom trajanja perioda pasivnog statusa, poljoprivredno gazdinstvo ne može da ostvaruje podsticajna sredstva na koja bi imalo pravo po posebnim propisima.

Činjenica je da je spaljivanje većeg obima i da vremenske prilike pogoduju širenju požara te da se izaziva opasnost ne samo za imovinu većeg obima već i živote ljudi.

Takvo paljenje predstavlja krivično delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine i to je razlog što su organizovane koordinirane kontrole sa drugim državnim organima.

Za spaljivanje organskih ostataka posle žetve useva odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaprećena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara za fizičko lice, od 25.000 do 250.000 dinara za preduzetnika i od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice.

]]>
Sat, 20 Oct 2018 08:17:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51600/poljoprivredna-inspekcija-pojacala-kontrole-zbog-paljenja-na-njivama.html
Izložba Vladislava Makiša u Galeriji „Кrug“ http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51599/izlozba-vladislava-makisa-u-galeriji-%E2%80%9E%D0%BArug%E2%80%9C.html U galeriji "Krug" svečano je otvorena samostalna izložba slika Vladislava Makiša, člana Udruženja likovnih umetnika Petrovac na Mlavi. ]]>

U prisustvu mnogobrojnih prijatelja, kolega, lokalnih medija i poštovalaca lika i dela našeg umetnika, izložbu je otvorio sekretar ULUP-a, slikar Dragan Milosavljević, a prisutnima se obratio i umetnik lično.

Svečani ton otvaranju dao je i član ULUP-a, Saša Dušanović, koji je za ovu priliku odsvirao i otpevao prigodnu numeru. Izložba će biti otvorena do 2. novembra 2018. a moći će da se pogleda svakog radnog dana i subotom.

]]>
Sat, 20 Oct 2018 08:13:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51599/izlozba-vladislava-makisa-u-galeriji-%E2%80%9E%D0%BArug%E2%80%9C.html
Priprema bujičnih vodotokova u gradištanskim naseljima http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51596/priprema-bujicnih-vodotokova-u-gradistanskim-naseljima-.html U opštini Veliko Gradište teku pripreme za zimski period pa su, između ostalog, izvedeni i radovi na bujičnim vodotocima koji su meštanima stvarali probleme tokom obilnih kiša ove godine. ]]>

Nekoliko takvih lokacija obišao je danas predsednik opštine, Dragan Milić, sa svojim saradnicima, a radovi su izvedeni u sledećim naseljima:

Topolovnik – vršene su intervencije na bujičaru Veliki izvor, Valja mare i Кaralovac, u ukupnoj dužini oko 1.100 metara, a ostaje još da se, radi zaštite, izgradi zid oko fudbalskog igrališta;

Кumane – regulisani su bujičari Dobre vode i Glibovac u ukupnoj dužini od oko 1.200 metara kao i kanal ispod sela u dužini oko 250 metara dok će se u narednom periodu izvršiti prokopavanje ispod mosta na magistralnom putu;

Đurakovo-Popovac – regulisan je potok u dužini od 500 metara;

Pečanica – regulisano je 350 metara kanala, a u Doljašnici se završavaju radovi u dužini od 400 metara.

Ovim radovima do sada je obuhvaćeno ukupno 3.800 metara bujičnih kanala što će uveliko sprečiti poplave u uticati na bezbednost stanovnika ovih naselja i njihove imovine. U narednom periodu biće nastavljene i preostale intervencije.

]]>
Sat, 20 Oct 2018 08:09:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51596/priprema-bujicnih-vodotokova-u-gradistanskim-naseljima-.html
Kinezi i Rusi oživljavaju projekat rafinerije u Smederevu? http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51594/kinezi-i-rusi-ozivljavaju-projekat-rafinerije-u-smederevu.html Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je u Beogradu sa predstavnicima kompanije Ors Oil Gaz i konzorcijumom firmi Ihlas Holding A.S iz Turske, Absalut Ecology i Epotos iz Rusije o novim investicijama, posebno o rafineriji nafte u Smederevu. ]]>

Investitori iz Kine i Rusije su istakli da su zainteresovani da podrže projekat rafinerije nafte u Smederevu, saopštio je kabinet Nikolića.

Predstavnik kompanije Ihlas Holding A.S Čemil Čejhan Aral rekao je da će u narednim danima u Pekingu obaviti razgovore sa potencijalnim kineskim partnerima koji su izrazili zainteresovanost za realizaciju tog projekta.

Nikolić je podsetio da je nedavno potpisan Memorandum o razumevanju između Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom i Nacionalne komisije za reforme i razvoj Kine.

"Na osnovu tog memoranduma formulisaće se plan bilateralne saradnje Srbije i Kine u okviru inicijative 'Pojas i put', a u koji će biti uključen i predlog pronalaženja partnera za rafineriju nafte u Smederevu", rekao je Nikolić.

On je ocenio da je nedavno uspostavljanje strateškog partnerstva RTB Bora sa kineskom kompanijom Ziđin primer dobre investicije od koje će Srbija imati samo profit.

"Želja mi je da se i za rafineriju nafte u Smederevu pronađe strateški partner poput kompanije Ziđin", istakao je Nikolić.

Podsetimo, za projekat rafinerije nafte u Smederevu ranije je bio zainteresovan američki Komiko oil, ali je ugovor sa tom kompanijom raskinut 2013. godine, jer u predviđenom roku nisu platili zakupninu za zemljište.

]]>
Sat, 20 Oct 2018 08:02:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51594/kinezi-i-rusi-ozivljavaju-projekat-rafinerije-u-smederevu.html
Saša Janković: Varvarstvo i rasizam idu ruku pod ruku http://www.boom93.com/info/srbija/51591/sasa-jankovic-varvarstvo-i-rasizam-idu-ruku-pod-ruku.html Pokret slobodnih građana (PSG) i Građanski blok 381 ocenili su danas da izjava poslanika Dveri Srđana Noga o vešanju predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, "nije slučajan incident nego logična posledica ksenofobične desničarske politike". ]]>

Lider PSG Saša Janković naveo je da je "uznemirujuće" što je u reagovanjima na izjavu poslanika Dveri "izostala jasna i nedvosmislena kritika antimigrantske, rasističke politike iz koje je izjava i proizašla". 

"Varvarstvo i mržnja prema drugim nacijama i ranjivim ljudima – jednom rečju: rasizam, idu zajedno, ruku pod ruku", kazao je Janković a preneo PSG.

Upozoravajući da se taj problem produbljuje, Janković je ocenio da vlast "toliko diže granice zla da u delu opozicicije čini legitimnim i ono što nikad nije bilo, sa čim nikad nismo mogli da se složimo".

"Na to nismo i nećemo pristati. Rešenje za bolji život ljudi je u okretanju građanskim vrednostima moderne Srbije, a ne kompromisu sa naopakim. Srbija će sve dublje tonuti u blato dok čvrsto ne odlučimo da isprobamo kako izgleda živeti u građanskoj, civilizovanoj državi, uključenoj u zapadni svet. Sve drugo smo do sad probali, samo ne to", rekao je Janković.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 15:05:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/51591/sasa-jankovic-varvarstvo-i-rasizam-idu-ruku-pod-ruku.html
Brnabić o Kosovu: Zamrznuti konflikt nije u interesu Srbije http://www.boom93.com/info/srbija/51589/brnabic-o-kosovu-zamrznuti-konflikt-nije-u-interesu-srbije.html Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da razmena teritorija između Srbije i Kosova ne bi bilo otvaranje Pandorine kutije, jer je ona otvorena pre 10 godina. ]]>

"Pandorina kutija je otvorena pre 10 godina, kada je grupa kosovskih političara jednostrano proglasila nezavisnost Kosova, a grupa zemalja požurila da ih prizna. Mi sada pokušavamo da je zatvorimo", rekla je Brnabić na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Premijerka je rekla da zamrznuti konflikt nije u interesu Srbije.

Prema njenim rečima, Srbiji je potreban veliki napredak, poslovi, bolje zarade i veći standard a da bi se to postiglo ne sme se biti u sukobima. 

"Zamrznuti konflikt je ono što sama reč kaže - konflikt (...) Zamrznuti konflikt ne treba da bude naša odluka, naš izbor", navela je Brnabić. 

Premijerka je rekla da kakvo god da bude, rešenje za Kosovo mora biti kompromis, a da stavljanje "crvenih linija" u procesu traženja rešenja "ne pomaže" . Ona je takođe dodala da potezi Prištine, poput pokušaja stvaranja vojske, ne šalju dobre poruke za dijalog. 

Vlada pokušava da bude primer otvorenosti prema medijima

Premijerka Brnabić rekla je da veruje da u Srbiji postoji sloboda izražavanja i da njena vlada pokušava da "postavi primer" po otvorenosti prema medijima. Prema njenim rečima, sloboda izražavanja i slobodni mediji su osnovni principi demokratije.

Ona je priznala da u domenu slobode medija Srbija ima "još dosta da radi", ali i navela da je taj problem "nasleđen". 

"Taj problem nije povezan s ovom ili prethodnom vladom ili strankom na vlasti", izjavila je premijerka.  

Kako je navela, iako ona veruje da postoji sloboda medija, njen posao je da sasluša sve medije koji smatraju da nisu slobodni da rade i da učini šta može. Ona je, takođe, odbacila navode iz izveštaja Fridom hausa da predsednik Aleksandar Vučić vrši pritisak na medije.

Govoreći o pravosuđu, Brnabić je rekla da ima mnogo toga da se unapredi, i da srpskim sudstvom nisu zadovoljni ni građani, ni firme ni investitori. 

"To nije samo zbog političkog uticaja na pravosuđe. Treba nam nezavisnije ali i efikasnije i odgovornije sudstvo", navela je premijerka.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 15:01:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/51589/brnabic-o-kosovu-zamrznuti-konflikt-nije-u-interesu-srbije.html
Vučić: Zamolio sam Palmera da shvati opasnosti vojske Kosova http://www.boom93.com/info/srbija/51588/vucic-zamolio-sam-palmera-da-shvati-opasnosti-vojske-kosova.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle susreta sa zamenikom pomoćnikom državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, da je zamolio američku stranu da razume da bi formiranje vojske Kosova moglo da naruši mir i stabilnost u regionu. ]]>

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Palmerom, rekao da je najveći deo njihovog razgovora bio posvećen Kosovu.

Rekao je da pozicija SAD da podržavaju formiranje vojske Kosova nije nova, ali da ga brine odgovor da je Kosovo nezavisna i suverena država koja ima pravo na formiranje oružanih snaga po svom ustavu.

Dodao je da je više puta ukazao na činjenicu da formiranje vojske Kosova ne stoji ni u jednom međunarodno-pravnom dokumentu – ni u Kumanovskom sporazumu, ni u Rezoluciji 1244, ni u Briselskom sporazumu, a ponajmanje u dogovoru Beograda sa NATO-om po kojem postoje dva uslova za dolazak kosovskih bezbednosnih snaga na sever pokrajine, a to su saglasnost NATO-a i saglasnost lokalne srpske zajednice. 

Srbija bi, kako je rekao, bila saterana u ćošak iz kojeg ne bi imala izlaza ukoliko bi se politika pravljena kosovske vojske i njenog dolaska na sever Kosova nastavila.

“Uveren sam da će Amerikanci razumeti naše molbe. Isuviše smo mali da bismo zahtevali, ali naše je da molimo da ruzumeju da to (formiranje vojske Kosova) može da naruši mir i stabilnost”, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je novinarima preneo da je s američkim zvaničnikom razgovarao i o nastavku dijaloga s Prištinom, kao i o tome kako da se pribliće srpski i albanski narod i da se bolje razumeju u budućnosti.

On je rekao da je Beograd saglasan s Vašingtojom da treba nastaviti dijalog Beograda i Prištine ali i dodao da postizanje kompromisa sa Albancima nije blizu.

Vučić je naveo da Srbija želi dobre i bolje odnose sa SAD i veruje da je to moguće.

"Želimo viši stepen poverenja u našim odnosima", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Vučić je kazao da je s Palmerom razgovarao i o odnosima u regionu i evropskom putu Srbije na kojem Beograd ima podršku SAD.

"Bilateralni odnosi su bolji i verujem da će u budućnosti biti još bolji. Mnogo toga možemo da uradimo u privalačenju američkih investitora i mnogo toga moramo da uradimo u oblasti vladavine prava", kazao je Vučić.

Palmer: Stvaranje vojske Kosova je proces koji će trajati

Palmer je u kratkom obraćanju novinarama podsetio da je već dugo poznat stav SAD da podržaju kosovske oružane snage, ali je ukazao i da je tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova proces kojem će biti potrebno vreme, a da će Vašington osigurati da se to odvija na način koji će dobrineti regionalnom miru i stabilnosti.

Palmer je ponovio podršku dijalogu Beograda i Prištine kako bi se postigao dogovor kojim će se dostići puna normalizacija odnosa Srbije i Kosova.

Rekao je i da je sa Vučićem razgovarao o jačanju bilateranih odnosa i podršci Srbiji na putu ka članstvu u EU.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 14:56:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/51588/vucic-zamolio-sam-palmera-da-shvati-opasnosti-vojske-kosova.html
Požarevcu potrebno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51586/pozarevcu-potrebno-postrojenje-za-preciscavanje-otpadnih-voda.html Požarevac bi u narednim godinama mogao konačno da dobije fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" u Požarevcu raspisalo je javnu nabavku za izradu generalnog projekta, idejno rešenje i idejni projekat budućeg postrojenja. ]]>

Pored samog Požarevca, na fabriku za preradu vode bi trebalo da budu priključena i sela Ljubičevo, Lučica, Prugovo i Poljana.

U gradu je do devedesetih godina prošlog veka postojalo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje se poslednje tri  decenije bez ikakvog tretmana ispuštaju u Veliku Moravu preko brežanskog kanala. To postrojenje koje je izgrađeno 1962. godine se nalazi se na lokaciji iza hipodroma, na prostoru ukupne površine 4.5 ha i bilo je projektovano za gotovo upola manji grad, nego što je sada.

Dužina kanalizacione mreže u Požarevcu iznosi oko 126 km i procenjuje se da je na nju priključeno oko 80% stanovništva. Zanimljivo je da postoji, odnosno da je primećeno da postoji uticaj atmosferske vode na infiltraciju kao i gubitak otpadne vode u Požarevcu, što znači da se negde površinske vode ulivaju u fekalnu kanalizaciju, ali i da otpadna voda otiče gde ne bi trebalo.

Buduće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da se gradi na istoj lokaciji gde je bilo izgrađeno prethodno postrojenje čiji objekti zauzimaju samo deo raspoloživog zemljišta.

Procenjena vrednost izrade planske dokumentacije u javnoj nabavci je 20.833.333 dinara bez PDV-a.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 12:13:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51586/pozarevcu-potrebno-postrojenje-za-preciscavanje-otpadnih-voda.html
Vežbe Vojske Srbije http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51584/vezbe-vojske-srbije.html Jedinice Vojske Srbije izvodiće vežbe sa bojnim minsko eksplozivnim sredstvima na poligonu “Mogila”. ]]>

Vežbe Vojske Srbije odvijaće se 30. i 31. oktobra u vremenu od 7 do 18 časova na prostoru poligona “Mogila”. Poligon “Mogila” obuhvata objekte Ciganske livade, Mogila, Gradsko brdo.

Tokom vežbi zabranjuje se kretanje, zadržavanje I boravak ljudi, stoke, motornih vozila I stočnih zaprega u označenom prostoru I navedenom vremenu. Prostor gde će jedinice Vojske Srbije izvoditi vežbe biće obeležen crvenim barjačićima, tablama sa natpisom “Ne idi dalje – Mine” I biće obezbeđen stražarima.

U toku izvođenja aktiviranja minsko ekspozivnih sredstava, u datim rejonima dolaziće do doleta delova materijala koji se ruši, zemlje I kamena, koji predstavljalju stalnu opasnost po lica, koji se ne pridržavaju  obaveštenja, jer mogi da izazovu pogibiju I teško povređivanje.

Sve informacije  o realizaciji gađanja , mogu se dobiti u Komadni Centra za obuku Kopnene vojske u Požarevcu.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 10:50:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51584/vezbe-vojske-srbije.html
Odbojkaši još uvek bez pobede u prvenstvu http://www.boom93.com/info/sport/51583/odbojkasi-jos-uvek-bez-pobede-u-prvenstvu-.html U okviru 4. kola odbojkaške Superlige ekipa Mladog radnika iz Požarevca putovala je u Staru Pazovu gde se sastala sa ekpiom Jedinstva. ]]>

Ekipa Jedinstva je bila raspoloženija u ovom meču i savladala Požarevljane sa 3:0 u setovima (25:22; 27:25; 25:22). Najraspoloženiji za igru u ekipi Mladog radnika bio je ponovo Boris Buša koji je postigao 14 poena. U ekipi Jedinstva 20 poena postigao je Tomo Micić.

Ekipa Mladog radnika već u subotu 20. oktobra igra novu utakmicu. Oni će u Požarevcu ugostiti ekipu Spartaka iz Subotice. Utakmica će se igrati u Hali sportova Požarevac od 19h.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 10:46:00 +0100 Sport http://www.boom93.com/info/sport/51583/odbojkasi-jos-uvek-bez-pobede-u-prvenstvu-.html
Otvoren likovni konkurs programa EU PRO http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51580/otvoren-likovni-konkurs-programa-eu-pro.html Uz podršku Evropske unije razvojni program EU PRO je otvorio nagradni likovni konkurs za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija iz 99 gradova i opština na temu „Srbija u EU – Čime ćemo obogatiti Evropsku uniju?“ kako bi podstakao mlade da prepoznaju i na kreativan način predstave ono čime će Srbija sa društvenog, kulturnog i privrednog aspekta doprineti Evropskoj uniji. Pravo na učešće imaju učenici i iz Braničevskog okruga. ]]>

Takođe, organizovanjem konkursa, EU PRO nastavlja dvanaest godina dugu tradiciju koju su u južnoj i jugozapadnoj Srbiji uspostavili evropski razvojni programi koji su mu prethodili, PRO, EU PROGRES i Evropski PROGRES, pružajući tako podršku kreativnom stvaralaštvu mladih.

Ovogodišnja tema pred srednjoškolce i srednjoškolke stavlja zadatak da razmišljaju o aktivnoj ulozi Srbije u procesu evropskih integracija i da, imajući u vidu našu bogatu istoriju, tradiciju, kulturno nasleđe ali i savremeno društvo koje živi i promoviše ključne evropske vrednosti, predstave one kvalitete kojima će Srbija obogatiti Evropsku uniju.

Najbolji radovi po oceni žirija naći će se na stranicama kalendara EU PRO-a za 2019. godinu, dok će njihovi autori i autorke biti nagrađeni laptop i tablet računarima i mobilnim telefonima. Putem konkursa pozivamo i škole da organizuju interna školska takmičenja, a ona koje se bude pokazala kao najbolja u angažovanju i organizaciji dobiće kao nagradu laptop i projektor.

Konkurs je otvoren do 15. novembra 2018. godine, a proglašenje pobednika, dodela nagrada i promocija kalendara biće organizovani u decembru.

Više informacija možete priočitati OVDE.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 10:33:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51580/otvoren-likovni-konkurs-programa-eu-pro.html
Uhapšeni zbog ubistva http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51578/uhapseni-zbog-ubistva.html Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili tri osumnjičena iz okoline Кučeva, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo teško ubistvo. ]]>

Sumnja se da su   D.S.  (47) i  D.S.   (33)  drvenim motkama 11. oktobra u večernjim satima više puta   udarili po glavi i naneli smrtonosne povrede četrdesetdevetogodišnjem muškarcu koji je spavao u pomoćnom objektu kuće u okolini Кučeva.

Uhapšeni D.S. (20) za to vreme je,  kako se sumnja, mobilnim   telefonom   osvetljavao   unutrašnjost   prostorije u kojoj nije bilo struje. Policija je u blizini kuće žrtve pronašla drvenu motku kojom je, kako se sumnja, izvršeno krivično delo.

Po nalogu tužioca, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu   prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Požarevcu.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 10:23:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51578/uhapseni-zbog-ubistva.html
Konkurs opštine Kučevo za nabavljanje novih pčelinjih društava http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51575/konkurs-opstine-kucevo-za-nabavljanje-novih-pcelinjih-drustava.html Opština Kučevo objavila je javni konkurs za nabavku novih pčelinjih društava kao podsticajnu investiciju u fizičku imovino poljoprivrednih gazdinstva. ]]>

Opština Kučevo je u svom budžetu opredelila sredstva za podsticanje ovog vida poljoprivredne proizvodnje, odnosno za nabavku rojeva i matica. Visina sredstava koja su izdvojena iz budžeta iznose 200 000 dinara.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 10:14:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51575/konkurs-opstine-kucevo-za-nabavljanje-novih-pcelinjih-drustava.html
U Žagubici obeležen Svetski dan hrane http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51572/u-zagubici-obelezen-svetski-dan-hrane.html U okviru kampanje „Oktobar mesec pravilne ishrane“,organizovane na području cele Srbije, Organizacija za Javno zdravlje i Institut za Javno zdravlje, u saradnji sa osnovnim školama i predškolskim ustanovama, prigodnim programom, obeležio je „Dan zdrave hrane“. ]]>

Кratkom,ali veoma efikasnom prezentacijom kampanji se svake godine pridružuje i Zavod za javno zdravlje Požarevac , gde dr Saša Dražilović, govori o pravilima zdravog načina života i ukazuje na činjenicu da se samo poštujući osnovne principe pravilne ishrane, koji podrazumevaju raznovrsnost, ravnomernost i umerenost, telu mogu obezbediti potrebne količine energije i hranljivih materija za nesmetano funkcionisanje.   

Najmlađi  osnovci lazničke škole “Jovan Šerbanović“, i ove godine su kroz igru, dramatizaciju i radionice posetiocima priredili lep ugođaj, a takođe su kroz izložbu na temu “plodovi jeseni“ prikazali svoje umeće. 

]]>
Fri, 19 Oct 2018 10:03:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51572/u-zagubici-obelezen-svetski-dan-hrane.html