Radio Boom93 :: Info http://www.boom93.com/info/rss.html sr http://www.boom93.com/img/logo.png Radio Boom93 :: Info http://www.boom93.com/info/rss.html Rukometašica iz Kostolca karijeru nastavlja u Sloveniji http://www.boom93.com/info/sport/49884/rukometasica-iz-kostolca-karijeru-nastavlja-u-sloveniji.html Ana Blagojević, bivša rukometašica Rudara iz Kostolca i ekipe Požarevca svoju karijeru nastavlja u Sloveniji. ]]>

Ona je potpisala jednogodišnji ugovor sa ekipom Žurd iz Kopera. Ekipa Žurda takmiči se u Prvoj ligi Slovenije i ambicije kluba za predstojeću sezonu je sam vrh tabele.

Ana Blagojević za Boom93 kaže da je ovo za nju jedan veliki korak u daljoj karijeri.

„Vrlo sam zadovoljno što sam potpisala za dobro organizovani klub. Počeli smo pripreme koji su od početka vrlo intezivne. Raduje me to što ću raditi sa dobrim trenerom, Vojko Lazarom koji je bio trener ženske rukometne selekcije Kazahstana“ rekla je Ana Blagojević.

Podsetimo da Ani Blagojević ovo nije prvi inostrani angažman pošto je prošle godine igrala za klub sa Islanda Kopavogura.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 15:05:00 +0100 Sport http://www.boom93.com/info/sport/49884/rukometasica-iz-kostolca-karijeru-nastavlja-u-sloveniji.html
Za vikend drift i tjuning takmičenje u Požarevcu http://www.boom93.com/info/sport/49883/za-vikend-drift-i-tjuning-takmicenje-u-pozarevcu.html Ana Miljanić, članica Gradskog veća zaduženog za sport, omladinu i turizam, najavila je drift takmičenje koje će biti održano po prvi put u Požarevcu od 18.do 19.avgusta, na prostoru stare šećerane. Organizacija pripada Auto Tuning klubu, a podršku pruža Sportski Savez grada Požarevca, kao i sam Grad Požarevac. ]]>

„Požarevac je jedan od tri grada u Srbiji koji će ove godine biti domaćini drif takmičenja. Kako sama manifestacija nije bila planirana imali smo problema oko lokacije za stazu. Prvobitna lokacija, parking kod Mipa, je morala da bude promenjena, a samo takmičenje je dovedeno u pitanje. Međutim, Aleksandar i Zoran jokić su bili uporni i pronašli su novi proctor, i to je upravo ovaj prostor u staroj šećerani. Prostor je odličan za ovakvu vrstu takmičenja, iako je zahtevao dosta sređivanja”, kaže Miljanić.


Prvog dana, u subotu biće održane kvalifikacije kada se biramo top 16 takmičara za nacionalni šampionat “SDC”.

“Trenutno je prijavljeno 22 takmičara od kojih po dva vozača dolaze iz Hrvatske i Bugarske, dok jedan vozač stiže iz Grčke” rekao je predsednik Auto tjuning  kluba, Aleksandar Jokić. On je dodao da će u subotu 18. avgusta u period od 18 do 21 časa, građani Požarevca imati prilike da vide neke od vozila učesnika, koja će biti izložena na Trgu Oslobođenja.

Drugog dana posetioci će moći da prate dve trke u tvin drift vožnjama. Prva na programu je trka u kojoj će se nadmetati samo domaći vozači. Ovom trkom odlučuje se ko je šampion za ovu godinu u sklopu SDC šampionata. Nakon toga, na stazu izlaze strani vozači koje voze  „Day of Champions“ trke.

Takođe, u nedelju, pod organizacijom auto moto kuće Low Family iz Požarevca biće održano i Styiling takmičenje u nekoliko klasa. U styling takmičenju automobile će se ocenjivati prema stilu i stepenu modifikacije pa će posetioci imati priliku da vide najlepši nemački auto, najlepši japanski automobil, najbolji  ekstemnosređen auto, najbolji auto u klasi street, u klasi “početnika u tjuniranju” al i u klasi “najatraktivniji domaći automobil”. Takođe posetioci mogu pratiti I takmičenje za izbor automobila sa najkvalitetnijom audio opremom i najglasnijim audio sistemom.

Drift trke su vrsta auto trka u kojima se vozila kreću bočno po asfaltnom putu. U driftu, automobili prelaze idealnu putanju u kontrolisanom proklizavanju pri velikim brzinama. Ključna karakteristika drift trke je da trka nije vezana za vreme, već za tehničke performanse, putanju, brzinu, uglove i blizinu prilaska čunjevima.

U oba dana program počinje od 12 časova. Cena ulaznica za prvi dan iznosi 300, a za drugi 400 dinara.

U slučaju jačeg nevremena, rezervni  termini su  25. i 26. avgust.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 14:18:00 +0100 Sport http://www.boom93.com/info/sport/49883/za-vikend-drift-i-tjuning-takmicenje-u-pozarevcu.html
Vanredna kontrola mostova dužih od 100 metara http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49880/-vanredna-kontrola-mostova-duzih-od-100-metara-.html Vanredni nadzor će izvršiti tim koji će biti sastavljen od stručnjaka iz Ministarstva građevinstva, saobraćaja i infrastructure i preduzeća iz drumskog i železničkog saobraćaja. Na teritoriji grada Požarevca postoje tri takva mosta. ]]>

Predmet kontrole i provere biće mostovi na putevima i prugama u Srbiji koji su građeni šre više decenija, a koji su u međuvremenu sanirani i rekonstruisani, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Cilj vanrednog inspekcijskog nadzora biće kontrola kako potrebne dokumentacije, tako i konstrukcije mostova.

Na teritoriji grada Požarevca postoje tri mosta duža od 100 metera, dva se protežu preko reke Velike Morave, Dragovački i Železničko drumski most kod Ljubičeva, i jedan koji se proteže pre reke Mlave na magistrali za Veliko Gradište.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 14:01:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49880/-vanredna-kontrola-mostova-duzih-od-100-metara-.html
Opštu bolnicu u Požarevcu napustilo 24 medicinska radnika http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49878/opstu-bolnicu-u-pozarevcu-napustilo-24-medicinska-radnika.html Broj medicinskih sestara i tehničara koji odlaze iz Opšte bolnice u Požarevcu kako bi radili u inostranstvu poslednjih godina je u porastu, saznaje Boom 93. Najčešći razlozi za napuštanje posla su pre svega mala primanja, bolja budućnost kako za njih tako i za porodicu, kao i nedovoljno priznat rad medicinskog osoblja. ]]>

Kako su za Boom 93 rekli u Opštoj bolnici, u poslednje dve godine iz ove ustanove otišlo je 24 radnika. Najviše je otišlo medicinskih tehničara sa internog odeljenja, njih sedam, zatim sa prijemnog i ginekologije po troje i po jedan sa ostalih odeljenja. Pored tehničara na rad u inostranstvo otišla su i tri lekara, dva sa anestezije i jedan sa patologije.

Kako bi nadomestili nedostatak osoblja, rukovodstvo Opšte bolnice raspisalo je konkurs za prijem u radni odnos dva doktora medicine, jednog višeg/strukovnog radiološkog tehničara, kao i dve medicinske sestre/tehničara.

Odlazak medicinskih sestara i tehničara otežaće posao lekarima koji bez tog osoblja praktično ne mogu da rade. Međutim, medicinske sestre se najviše žale na težinu i obim posla, ali i na visinu zarade koja nije srazmerna poslu koji obavljaju.

“Medicinske sestre rade veoma težak posao za koji su jako malo plaćene. Obim posla je veliki, a broj sestara mali. U inostransvu nije idealno, takođe se radi po trinaest sati, ali je prednost što se tamo tačno zna šta radi medicinska sestra. Ovde imate slučajeve da sa četrdeset pacijenata rade samo dve sestre, dok u inostranstvu dve sestre rade najviše sa pet pacijenata”, kaže Milica Marinković, jedna od medicinskih sestara u Opštoj bolnici.

Najčešća destinacija je Nemačka, jer je lakša procedura odlaska u odnosu na druge zemlje. Dovoljno je naučiti jezik i pronaći poslodavca kome treba radnik. Za druge zemlje poput Austrije potrebno je završiti i neku vrstu škole u trajanju od dve godine.

“Dovoljan je B1 nivo nemačkog jezika. U početku, nekih godinu dana radite kao pomoćnik medicinske sestre, a u međuvremenu završavate B2 nivo jezika, s tim što je jedna od olakšica to što vam klinika finansira dalje školovanje. Zatim se nostrifikuje diploma i to sve otprilike traje nekih šest meseci. Onda postajete diplomirana sestra, jer kod njih imate nekoliko nivoa medicinskih sestara”, ističe Marinković.

Ona dodaje da plata varira u zavisnosti od radnog mesta. Početna plata je oko 1.600 evra u klinikama, a u staračkim domovima oko 1.400, s tim da je to plata prvih šest meseci, a nakon toga raste. Kada prođe probni rad i kada se nostrifikuje diploma onda plata ide do 2.500 evra sa noćnim radom. 

Pored  preporuka zdravstvenih radnika koji već rade u inostranstvu, sada postoje oglasi za posao na internetu, ali u poslednje vreme ima mnogo agencija koje posreduju prilikom odlaska i sve više klinika radi preko njih. Procedura je takva da klinike raspišu konkurs preko agencija, a zatim one šalju biografije i ostale podatke klinikama tako da se omnogome skraćuje postupak aplikacije za posao.

Zanimljivo je da neke klinike nude čak i odlazak na 5-6 dana kako bi se osoblje upoznalo sa mestom budućeg rada. Kada konačno odete  imate probni rad nekih šest meseci, nakon čega ukoliko su nezadovoljni mogu da vam daju otkaz, ali se to do sad nije dešavalo, jer su njima potrebni zdravstveni radnici.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 12:47:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49878/opstu-bolnicu-u-pozarevcu-napustilo-24-medicinska-radnika.html
Takmičenje „Izadji mi na teglu“ ponovo u Požarevcu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49876/takmicenje-%E2%80%9Eizadji-mi-na-teglu%E2%80%9C-ponovo-u-pozarevcu.html Takmičenje u spremanju ajvara „Izadji mi na teglu“ održaće se treći put za redom u centru Požarevca. Takmičenje će se održati u petak 7. septembra. ]]>

U petoj sezoni karavan će okupiti oko 450 takmičarskih ekipa i 3.000 učesnika koji će od 17. avgusta do 13. oktobra ispeći 12.000 kg paprika, što je, ako posmatramo u komadima, čak 100.000 paprika!

Pored takmičarskog dela, kao i svake godine organizovan je i bogat celodnevi program za posetioce, vredne nagrade za pobednike kao i edukativni dečiji program. Zahvaljujući brojnim partnerima uz čiju se pomoć karavan iz godine u godinu razvija, nagradni fond nagradni fond za ovu sezonu biće rekordan i iznosiće oko 1.500.000 dinara.

Veliko finale koje će okupiti pobednike iz svih gradova, održaće se 13. oktobra u Beogradu gde će vlasnik recepta za pobedu biti krunisan za kralja ajvara i poneće titulu najboljeg ajvar majstora u 2018. godini.

Podsetimo prošlogodišnji pobednik takmičenja u Požarevcu ekipa „Paklenih kuvara“ iz Ekonomsko-trgovinske škole u Požarevcu.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 12:34:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49876/takmicenje-%E2%80%9Eizadji-mi-na-teglu%E2%80%9C-ponovo-u-pozarevcu.html
Nastavljeno asfaltiranje putnih pravaca u opštini Kučevo http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49873/nastavljeno-asfaltiranje-putnih-pravaca-u-opstini-kucevo.html Početkom avgusta nastavljeno je asfaltiranje putnih pravaca i ulica na teritoriji opštine Kučevo. ]]>

U toku su radovi u ulici Miodraga Arsenijevića u dužini do 80 metara. Takođe počeli su radovi od 400 metara na delu putnog pravca Kučajna – Ceremošnja.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 12:03:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49873/nastavljeno-asfaltiranje-putnih-pravaca-u-opstini-kucevo.html
Kompanija „Avala resurs“ donirala prvi kontigent pomoći za Žagubicu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49872/kompanija-%E2%80%9Eavala-resurs%E2%80%9C-donirala-prvi-kontigent-pomoci-za-zagubicu.html Kanadska kompanija „Avala resurs – Dandi plemeniti metali“ isporučila je prvu donaciju u vidu pomoći u nameštaju domaćinstvima poplavljenim 2. avgusta. ]]>

Nada Ivanović, menadžer za istražne prostore kompanije „Avala“, istakla je da zajedno sa predstavnicima kompanije intenzivno radi na dobroj komunikaciji sa građanstvom i prvenstveno sa lokalnom samoupravom opštine Žagubica, sa kojom gaje dugogodišnju saradnju. Takođe je precizirala da u datom trenutku nije bilo polemike da li će pomoći ili ne, jer je odgovor naravno bio pozitivan:


„Reagovali smo odmah, kako bismo obezbedili vodu, a potom po proceni Komisije za delovanje u vanrednim uslovima, kako su nam rekli, bilo je najpreče da se obezbede ležajevi. Odmah smo sa kompanijom „Simpo“ stupili u kontakt i oni su u što kraćem mogućem roku poslali prvi kontigent ležajeva koji su imali na lageru“, istakla je Nada. 

U nadi da se elementarna nepogoda ovakve vrste nikada zaista i ne ponovi Predrag Ivković, zamenik predsednika opštine Žagubica izrazio je zahvalnost svima koji dobrovoljno pomažu meštanima Žagubice da ponovo od početka počnu da kuće svoje domove:

„Zahvaljujem Kompaniji „Avala resurs – Dandi plemeniti metali“ što su se u rekordnom roku prvi odazvali i uputili prvu pomoć, od 50 kaučeva, iz kompanije „Simpo“ stanovništvu Žagubice. Pozivam sve kompanije i preduzetnike koji su u mogućnosi da pomognu kako bi se posledice od poplave što pre sanirale. Tim povodom, podsećam, otvoren je i dinarski i devizni žiro – račun, pa ko je u prilici može pomoći i na taj način“,rekao je Ivković.

Ovo je samo jedan deo pomoći doniran građanima Žagubice od strane kompanije „Avala“ koja je stigla po zahtevu Štaba za delovanje u vanrednim uslovima, a prema spiskovima koje je na terenu pravila Komisija za procenu štete. Pomoć će pristizati i nadalje i svima će se izaći u susret, po prioritetima u zavisnosti od ugroženosti domaćinstava.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 11:47:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49872/kompanija-%E2%80%9Eavala-resurs%E2%80%9C-donirala-prvi-kontigent-pomoci-za-zagubicu.html
Završena prva faza sportske izgradnje hale na Srebrnom jezeru http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49869/zavrsena-prva-faza-sportske-izgradnje-hale-na-srebrnom-jezeru-.html Okončana je prva faza izgradnje sportske hale na Srebrnom jezeru, a prema rečima Saše Brankovića iz Sportskog centra Veliko Gradište, nastavak radova zavisiće od obezbeđenja potrebnih sredstava. ]]>

Radovi u drugoj fazi obuhvatiće podizanje terena, tribina, radove na fasadi, keramičke i radove na grejanju, postavljanje parketa.

Branković ističe da su za sredstva potrebna za ove radove aplicirali kod Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija još u februaru, i da su im dok novac ne stigne "ruke vezane".

Podsetimo, gradnja višenamenske hale na Srebrnom jezeru počela je još u septembru 2017. godine.

Izvođač radova u prvoj fazi bila je firma Inženjering Niskogradnja.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 11:41:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49869/zavrsena-prva-faza-sportske-izgradnje-hale-na-srebrnom-jezeru-.html
Uprkos nestašici krvi u Srbiji nema odlaganja operacija u Opštoj bolnici u Požarevcu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49866/uprkos-nestasici-krvi-u-srbiji-nema-odlaganja-operacija-u-opstoj-bolnici-u-pozarevcu.html Kako je rečeno za Boom93 u Opštoj bolnici za hitne operativne zahvate i lečenja ima dovoljno krvi, dok se za one manje hitne slučajeve zaposleni u ovoj ustanovi trude da ih ne odlažu. ]]>

U Crvenom Krstu Požarevac, koji je zadužen za dobrovoljno prikupljanje krvi, kažu da je tokom jula i avgusta prikupljeno 328 jedinica krvi, dok mesečna norma za prikupljanje iznosi 240.  Zahvaljujući požarevljanima, grad Požarevac je i dalje najhumaniji grad u Srbiji.

Tokom letnjih meseci nema zastoja i nestašice dobrovoljnih davalaca krvi u Crvenom krstu u Požarevcu, oni dolaze redovno, a tokom jula krv je prvi put dalo 170 dobrovoljaca.

Podsetimo da je od 1. maja u Braničevskom okrugu počela je druga faza implemetacije novog zakona o transfuzonoj medicini. Glavna novina u novom zakonu o transfuzijskoj medicini je da će umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi i transfuzioloških službi u narednom periodu postojaće samo četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi. Požarevac pripada centru u Beogradu.

U Crvenom krstu u Požarevcu redovna akcija davanja krvi svakog ponedeljka od 9 do 15h, a tokom leta ova akcija se odvija i u javnim preduzećima i ustanovama koje se nalaze na teritoriji grada Požarevca.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 14:10:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49866/uprkos-nestasici-krvi-u-srbiji-nema-odlaganja-operacija-u-opstoj-bolnici-u-pozarevcu.html
Na listama čekanja u Požarevcu 700 pacijenata http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49863/na-listama-cekanja-u-pozarevcu-700-pacijenata.html Prema podacima koji se nalaze na zvaničnoj internet stranici Opšte bolnice u Požarevcu na operacije i različite vrste snimanja u ovoj ustanovi čeka 700 pacijenata. Najduže su liste čekanja za ugradnju veštačkog kuka i kolena, operaciju katarakte, ali i skener glave i vrata. ]]>

Najviše pacijenata čeka ugradnju kolena, njih 364, dok je najmanje onih koji čekaju skener glave i vrata. Zanimljivo je da se najduže čeka na ugradnju kolena i to oko 18 meseci, a najkraće čekaju oni koji idu na skener glave i vrata, oko deset dana.

Ako se sudi po zvaničnim listama čekanja bolesnik koji će biti operisan danas, svoju operaciju je zakazao u januaru 2017. godine, dok će pacijent koji je juče bio na pregledu, operaciju dočekati u martu 2020. godine.

Svoje mesto na Listi čekanja pacijenti mogu videti u Opštoj bolnici ili proverom na zvaničnoj internet stranici ove ustanove,  preko zaštićenog jedinstvenog matičnog broja građana iz lične karte (JMBG).

Na listama čekanja za operacije i snimanja u Srbiji čeka 72.540 pacijenata.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 13:15:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49863/na-listama-cekanja-u-pozarevcu-700-pacijenata.html
Pokošena ambrozija http://www.boom93.com/info/komsija-reporter/49861/pokosena-ambrozija.html Ovih dana pojošen je korov i ambrozija na lokaciji fudbalskog stadiona u Kostolcu. Inače, ovo je jedno od najvećih žarišta ambrozije na području Grada Požarevca ]]> Biljke su gotovo progutale prostor oko stadiona.

Nakon košenja...

@Ivan

]]>
Tue, 14 Aug 2018 13:03:00 +0100 Komšija reporter http://www.boom93.com/info/komsija-reporter/49861/pokosena-ambrozija.html
Povećan rizik od požara http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49860/povecan-rizik-od-pozara.html Usled velikih temperatura koje traju i koje se najavljuju u narednom periodu, povećan je i rizik od izbijanja požara. Iz Vatrogasno-spasilačke stanice u Požarevcu apeluje se na građane da se pridržavaju zabrane paljenja na otvorenom prostoru. Kako je rečeno za Boom93 u ovoj jedinici, povećan je broj intervencija na gašenju požara. ]]>

Goran Đorđević, načelnik odeljenja za vanredne situacije za Braničevski okrug,  skreće pažnju na moguće rizike od požara.


„ Trenutno smo svedoci velikog broja šumskih požara u susednim državama kao što je Grčka, što ne znači da i kod nas ne može da dođe do velikih nezgoda te vrste. Temperature u ovom dobu su veoma visoke i kao takve mogu da naprave velike probleme“ kaže Đorđević.

Dorđević kaže da je najčešći uzrok požara vezan za ljudski nemar.

„ Posebno je bitno da građani ne pale biljne ostatke ili đubre na otvorenim površinama, jer su u ovom periodu šanske za prenošenje požara velike. Takođe,na ovoj temperaturi suše se materijali koji su podložni gorenju, pa treba biti obazriv“ naglasio je Đorđević i dodao je da se potrebno voditi računa na izletištima gde je dozvoljeno paljenje kako se vatra slučajno ne bi prenela na šumsko prostranstvo.

„ Mi imamo česte sastanke sa ljudima iz šumskih uprava. Na njima pokušavamo da napravimo plan kontrola koje bi suzbile spaljivanje na otvorenom prostoru. U zadnjih tri meseca napisali smo više od deset prijava za spaljivanje na otvorenom prostoru“.

On je takođe istakao da se požari najviše pojavljuju u seoskim domaćinstivma nakon žetvi kada ljudi spajuju biljne ostatke.

„ Mi se trudimo da vršimo stalne kontrole i pratimo što više mesta, ali usled manjeg broja ljudi, ne možemo da pokrijemo svaku površinu. Ipak, gde god se desi požar mi pravovremeno reagujemo i napišemo prijavu“ rekao je Đorđević.

Kazna za prekršaj spaljivanja na otvorenom prostoru iznosi od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica.

Pre vrelog talasa vatrogasna služba iz Požarevca imala je dve intervencije u poplavama koje su se desile u Petrovcu na Mlavi i Žagubici kada su činili prve snage odbrane od tih vremenskih nepogoda.


]]>
Tue, 14 Aug 2018 12:54:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49860/povecan-rizik-od-pozara.html
Ergela dobija nove klupe i korpe za otpatke http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49859/ergela-dobija-nove-klupe-i-korpe-za-otpatke.html Grad Požarevac nabavlja nove klupe i korpe za otpatke koje će biti postavljene u ergeli Ljubičevo. Nabavlja se 20 novih klupa i još 8 korpi za smeće. Pored toga, nabavljaju se i dva metalna držača za bicikle dužine po dva metra. ]]>

Novi mobilijar trebalo bi da bude isporučen i postavljen pre Ljubičevskih konjičkih igara.

Postojećih 15 klupa i 10 korpi za smeće biće izmeštene na novu lokaciju.

Sprovedena je javna nabavka, a ponuđaču „Maraton LDN“ iz Mačvanske Mitrovice ovaj posao je dodeljen za 670.300 dinara, bez PDV-a.

Inače, u Ergeli „Ljubičevo“ u toku su radovi na rekonstrukciji štala, pešačkih staza i rasvete.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 11:48:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49859/ergela-dobija-nove-klupe-i-korpe-za-otpatke.html
Žuti meteoalarm zbog mogućih nepogoda http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49857/zuti-meteoalarm-zbog-mogucih-nepogoda-.html Republički hidrometerološki zavod proglasio je žuti meteoalarm za područje Braničevskog okruga zbog mogućih nepogoda. ]]>

Prema najavama RHMZ-a današnji žuti meteolaram povezan je sa visokim temperaturama za koje se očekuje da će preći 32 stepena. Uslovi su potencijalno nepovoljni za hronične bolesnike, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom ili meteoropate, naročito ako ovi uslovi potraju nekoliko uzastopnih dana. Takođe, ovakvi vremenski uslovi su povoljni za pojavu šumskih i drugih požara.

Usled očekivane biometeorološke situacije oprez se savetuje asmatičarima i srčanim bolesnicima. Pad radne sposobnosti, poremećaj sna i glavobolja su moguće meteoropatske reakcije.

Za naredni dan,15. avgust, očekuje se lokalna pojava grmljavine, kao I lokalna pojava intenzivnih pljuskova i jakog vetra.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 11:46:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49857/zuti-meteoalarm-zbog-mogucih-nepogoda-.html
Novi termin radova u Kostolcu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49854/novi-termin-radova-u-kostolcu.html EPS Distribucija obaveštava potrošače da se radovi, koji su bili planirani za sredu 15. avgust, odlažu za ponedeljak 20 avgust. ]]>

Usled radova u TE "Kostolac A" biće planirano je isključenje kompletnog 35 kV postrojenja u TE Kostolac ‘’A’’  periodu od 16 do 18h. U navedenom periodu neće biti napajanja sa ovog postrojenja, odnosno bez električne energije ostaće sledeća naselja: Kostolac, Klenovnik, Ostrovo, Petka, Stari Kostolac i Drmno.

Usled lošeg vremena radovi će biti odloženi za utorak 21. avgust u istom terminu.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 11:42:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49854/novi-termin-radova-u-kostolcu.html
Sednica Skupštine grada Smedereva http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49849/sednica-skupstine-grada-smedereva.html Skupštine grada nastavljena je u petak, 10. avgusta, uz dve dopune dnevnog reda - izbvor novih članova Gradskog veća i direktora JP Parking servis. ]]>

Tajnim glasanjem za nove članove Gradskog veća izabrani su Marina Tirnanić,  Miloš Tomović, Vladan Popović, Dejan Spasić i Vladimir Janjić. Resori koje će pokrivati biće naknadno utvrđeni, a sa njihoim kratkim biografijama odbornike je upoznala gradonačelnica Smedereva doktorka Jasna Avramović.

U nastavku sednice odbornici su usvojili predlog odluke o pristupanju promeni Statuta grada Smedereva, a zatim prešli na razmatranje tema iz oblasti finansija. Reč je o predlozima odluka o Završnom računu budžeta grada za 2017., sa Izveštajem nezavisnog revizora o obavljenoj reviziji konsolidovanog završnog računa, zatim o izmenama i dopunama odluke o budžetu grada za 2018. godinu, kao i o informaciji o ostvarenim prihodima i rashodima i izvršenim izdacima budžeta grada za prvih šest meseci ove godine.

U osnovnoj odluci o budžetu grada za ovu godinu planirani prihodi iznosili su od oko 3, 9 milijardi dinara, a prvim rebalansom biće u nivou od nešto više od 4 milijarde, što predstavlja nominalno povećanje za 155 miliona dinara.

Osnovni razlozi za donošenje rebalansa budžeta ogledaju se uglavnom  u potrebi planiranja novih projekata koji se, pre svega, finansiraju iz sredstava EU.

Što se tiče završnog računa budžeta grada za 2017. godinu, planiran je u iznosu od oko 3,6 milijardi, dok je izvršenje bilo oko 2,9 milijardi, ili 81,67 odsto od plana.

Što se tiče izveštaja nezavisnog revizora po obavljenoj reviziji konsolidovanog završnog računa za 2017. godinu, nezavisna revizija dala je pozitivno mišljenje na finansijske izveštaje..

Set finansijskih tema zaokružen je informacijom o ostvarenim prihodima i primanjima i izvršenim rashodima i izdacima budžeta grada za prvih šest meseci ove godine. Prihodi i primanja iz budžeta sa prenetim sredstvima iz prethodne godine ukupno iznose oko 1,6 milijardi, odnosno 40,82 odsto planiranih sredstava po Odluci o budžetu grada za 2018. godinu.

U nastavku zasedanja odbornici su prihvatili predlog plana detaljne regulacije za izgradnju pratećih sadržaja autoputa E-75, na petlji "Kolari", kao i predloge odluka o pravima socijalne zaštite i utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor u javnoj svojini grada Smedereva.

Parlament je doneo takođe odluku o  promeni poslovnog imena JP Gradska stambena agencija u JP Gradsko stambeno i dao saglasnost na predloge odluka o izboru najboljeg ponuđača i pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada.

 Usvojeno je i rešenje o davanju saglasnosti na Pravila o radu distributivnog sistema JP Grejanje Smederevo.

Prošlogodišnji finansijski izveštaji sa izveštajima ovlašćenog revizora i izveštajima o stepenu realizacije programa poslovanja javnih i javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač grad bili su takođe predmet razmatranja na 15. sednici Skupštine grada. Pritom odbornici su dali saglasnost i na odluke nadzornih odbora o raspodeli dobiti preduzeća -  Urbanizam, Vodovod, Zelenilo i groblja, Grejanje Smederevo i JP Gradska stambena agencija.

Skupština je potom usvojila izmene i dopune programa poslovanja JKP Zelenilo i groblja za 2018. godinu i ovogodišnjih finansijskih planova  Predškolske ustanove Naša radost, Regionalnog centra za za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i Doma zdravlja Smederevo.

Prihvaćena je takođe inicijativa za pribavljanje u javnu svojinu grada poslovnog prostora na Trgu Republike broj 5 u Smederevu i građevinskog zemljišta Saobraćajnog preduzeća Laste AD Beograd na Papazovcu.

Skupština je potom usvojila izveštaj o rezultatima referenduma o uvođenju samodoprinosa za područje MZ Lipe, kao i više predloga rešenja o imenovanju članova školskih odbora , i to u osnovnim školama Branko Radičević u Smederevu, Đura Jakšić u Maloj Krsni, kao i u Tekstilno-tehnološkoj i poljoprivrednoj školi Despot Đurađ i smederevskoj Gimnaziji.

Na kraju zasedanja za novog v.d. direktora JP Parking servis izabran je Jovan Beč.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 11:11:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49849/sednica-skupstine-grada-smedereva.html
Trgovac na ceni http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49844/trgovac-na-ceni.html U nedostatku posla, trgovce su ucenjivali novopečeni vlasnici dućana, a i velike trgovinske kuće se nisu nadmetale da svojim zaposlenim obezbede punije koverte ]]>

GODINAMA su bili na dnu po zaradama. U nedostatku posla, trgovce su ucenjivali novopečeni vlasnici dućana, a i velike trgovinske kuće se nisu nadmetale da svojim zaposlenim obezbede punije koverte. Statistika kaže da prosečno dele po 35.000 dinara, njihova primanja mahom su vredna do 30.000 dinara. Situacija se ove godine promenila: trgovac je postalo deficitarno zanimanje na tržištu rada, a dolazak velikog nemačkog diskontnog lanca dodatno im je podigao cenu. To je podstaklo i sindikate da u pregovorima sa poslodavcima traže da minimalna plata trgovaca bude 36.000 dinara.

Jedan trgovinski lanac je ove godine dva puta povećao plate svojim zaposlenima. Pre sedam meseci su im porasle plate, jer nezaposlenih trgovaca na birou za zapošljavanje nije bilo. Drugi put su povećali zarade jer su uvideli da im radnici zbog skromnije zarade - odlaze.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 10:41:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49844/trgovac-na-ceni.html
Saobraćajna nezgoda kod Velikog Gradišta http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49840/saobracajna-nezgoda-kod-velikog-gradista.html Jedna osoba je poginula, a dve su povređene u saobraćajnoj nezgodi koja se sinoć dogodila na putu ka Srebrnom jezeru, rečeno je za Boom 93 u Policijskoj upravi. ]]>

Do nesreće je došlo kada je automobile sleteo s puta i upao u kanal. Usled dobijenih povreda jedna osoba je poginula, a dve su povređene.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 10:34:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49840/saobracajna-nezgoda-kod-velikog-gradista.html
U Golupcu završen Festival mladih http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49839/u-golupcu-zavrsen-festival-mladih.html Narodna biblioteka “Veljko Dugošević” Golubac organizovala je Festival mladih u Golupcu od 10.-12. avgusta 2018.godine. ]]>

Festival je počeo u petak, 10. avgusta 2018. godine tribinom JAZAS-a "Mladi su snaga" i dočekom volontera koji se nalaze u kampu u selu Dobra kraj Golupca. U večernjim časovima grupa "Orthodox Celts" je održala koncert na Sportskom centru Golubac, predgrupa je bio golubački bend "Error". Koncert je izazvao veliku posećenost, ali izuzetno dobru atmosferu do mere da je publika čak tri puta tražila bis.

Drugog dana, u subotu, 11. avgusta 2018. godine održan je koncert grupe "Ritam nereda", predgrupa je bio bend iz Novog Sada pod nazivom "Kolaps" i "Treće stanje" bend iz Golupca. Bend je naišao na brojne ovacije i aplauz, publika je bila oduševljena nastupom benda "Ritam nereda" a energija kojom su zračili bila je izuzetna. Članovi benda su tu energiju preneli na publiku, a koncert se završio uz komentare da u Golupcu nikada nije bio ovako energičan koncert.

Trećeg dana, 12. avgusta 2018. godine organizovan je maskenbal. Biblioteka je obezbedila boje za iscrtavanje lica i maskiranje organizovala u svojoj čitaonici. Učesnici koji su se maskirali bili su volonteri JAZAS-a koji se nalaze u kampu u selu Dobra i mladi iz Golupca.

Maskenbal je počeo okupljanjem na golubačkom trgu, zatim je prošao defile pod maskama kroz Golubac i završio se u parku, nakon čega je održana projekcija diplomskog filma Miloša Čolića, reditelja iz Velikog Gradišta. Realizaciji filma pomogla je i Narodna biblioteka Golubac, a film je snimljen u Golupcu i Velikom Gradištu. Glavni glumci su Mirjana Karanović i Vučić Perović, a glumci amaterskog pozorišta "Branislav Nušić" iz Velikog Gradišta, koji takođe glume u filmu, došli su na projekciju kako bi podržali mladog reditelja i pozdravili posetioce.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 10:26:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49839/u-golupcu-zavrsen-festival-mladih.html
Dve trećine mladih izloženo nasilju u vezama http://www.boom93.com/info/srbija/49835/dve-trecine-mladih-izlozeno-nasilju-u-vezama.html Dve trećine mladih Novosađana u vezama izloženo je nekom obliku nasilja, a neretko su nasilna oba partnera. ]]>

Devojke u većem broju slučajeva čine psihološko nasilje, dok su mladići skloniji seksualnom nasilju, pokazalo je najnovije istraživanje novosadskog Doma zdravlja, sprovedeno među petnaestogodišnjacima.

Nasilje u mladalačkim partnerskim vezama u periodu adolescencije je sve učestalije i sve više zastupljeno, te predstavlja ozbiljan problem mentalnog zdravlja, jer negativno utiče na celokupan razvoj osoba koje su ga pretrpele. 

Novosadski Dom zdravlja je stoga u prethodnih godinu dana realizovao istraživanje u 14 srednjih škola među petnaestogodišnjacima i održao 40 radionica. Rezultati ne bi trebalo zanemarivati. 

“Istraživanja su pokazala da dve trećine mladih doživi neki oblik nasilja u partnerskim vezama. Posledice su brojne, a podaci su isto tako pokazali da adolescenti koji doživljavaju nasilje u partnerskim vezama često ga doživaljavaju i u zrelom dobu”, navela je dr Ljiljana Stanišić, načelnica ginekologije Doma zdravlja Novi Sad. 

Polovina ispitanika smatra da je ljubomora način da se pokaže ljubav, svaki osmi ispitanik smatra da je prihvatljivo da mladić udari devojku ako ga je prevarila, svaki šesti da osoba koja pod dejstvom alkohola i droge zlostavlja druge nije odgovorna za svoje ponašanje, a svaki deseti ispitanik da je ponekad u nagovaranju prihvatljivo upotrebiti fizičku silu. 

Kako se u adolescentnom periodu prvi put ispoljava partnersko nasilje, edukacija mladih na što ranijem uzrastu - i podizanje svesti, informisanosti i znanja mladih o različitim vidovima seksualnog partnerskog nasilja, može doprineti promeni zabluda i formiranju stavova o nečinjenu, netolerisanju i smanjenju seksualnog partnerskog nasilja. 

Vrata novosadskog savetovališta za mlade su uvek otvorena i tokom godina zaista beleže dobre rezultate kako po pitanju edukacije, tako i po pitanju pomoći mladima koji su neki vid nasilja pretrpeli. I da, diskrecija zaista jeste zagarantovana.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 10:19:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/49835/dve-trecine-mladih-izlozeno-nasilju-u-vezama.html