Radio Boom93 :: Info http://www.boom93.com/info/rss.html sr http://www.boom93.com/img/logo.png Radio Boom93 :: Info http://www.boom93.com/info/rss.html „Sajam Dunava“ od četvrtka u Golupcu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59196/%E2%80%9Esajam-dunava%E2%80%9C-od-cetvrtka-u-golupcu.html Tradicionalna manifestacija „Sajam Dunava“ održava se po 12. put u Golupcu od 25. do 28. jula. ]]>

Manifestacija će biti otvorena u obnovljenoj tvrđavi „Golubački grad“, a posetioci će imati priliku da uživaju u raznovrsnom programu. Tako će već prvog dana sajma, u četvrtak, 25. jula, moći da pogledaju koncert grupe „Renesans“. Dok će u petak u sportskom centru biti održan koncert Davora  Jovanovića.

Za najmlađe će biti organizovano „Zmajevo selo“, likovna radionica, a oni će takođe imati mogućnost da se susretnu sa legendama koje su ispričane pored Dunava.

U okviru manifestacije u subotu 27. jula, biće organizovan i „Golubački kotlić, tradicionalno takmičenje u spremanju riblje čorbe. Ovo je takmičenje koje se tradicionalno održava još od 1965. godine.

Nakon proglašenja pobednika „Golubačkog kotlića“,  u sportskom centru je planiran koncert Amadeus benda, a u nedelju nakon zatvaranja Sajma pred publikom će nastupiti Dejan Petrović i „Big Bend“.

Prema podacima Turističke organizacije Golubac u 2018. godini ovaj kraj je posetilo 80.000 ljudi, dok se ove godine očekuje čak 100.000 posetilaca.

]]>
Tue, 23 Jul 2019 12:06:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59196/%E2%80%9Esajam-dunava%E2%80%9C-od-cetvrtka-u-golupcu.html
Hierapolis, sveti grad na belim liticama http://www.boom93.com/info/komsija-reporter/59194/hierapolis-sveti-grad-na-belim-liticama.html Hierapolis je starogrčki grad na vrhu jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizli. Hierapolis na liticama Pamukkale je osnovala pergamska kraljevska dinastija Atalida u 2. veku pre nove ere kao lečilište, a mnogi koji su se došli liečiti su se povlačili ovde sve do svoje smrti. U Hierapolisu se nalaze ostaci kupatila, hramova i drugih starogrčkih i starorimskih spomenika, te originalne ranohrišćanske građevine, zbog čega je 1988. godine, zajedno s liticama Pamukkale, upisan kao UNESCO-va svetska baština. U ovam antičkog gradu razapet je i sahranjen Apostol Filip. ]]>

]]>
Tue, 23 Jul 2019 11:44:00 +0100 Komšija reporter http://www.boom93.com/info/komsija-reporter/59194/hierapolis-sveti-grad-na-belim-liticama.html
Žagubičanin pojačao redove jednog od najtrofenijih klubova u Poljskoj http://www.boom93.com/info/sport/59192/zagubicanin-pojacao-redove-jednog-od-najtrofenijih-klubova-u-poljskoj.html Fudbaler Filip Bainović, rodom iz Osanice kod Žagubice, pojačao je redove ekipe Gornik iz Zabrezja iz Poljske. ]]>

Filip Bainović igra na poziciji zadnjeg veznog. Bainović koji je svoju fudbalsku karijeru počeo u Radu iz Beograda gde je igrao u mladjim kategorijama. On je u avgustu 2017. godine potpisao sa ekipom Crvene zvezde trogodišnji ugovor. Nije se dugo zadržao u Crvenoj zvezdi pa se u februaru 2018. godine vratio u Rad.

U prošloj sezoni 2018/2019. se vratio u ekipu Rada gde je igrao u skoro svakoj utakmici. U prošloj sezoni Bainović je postigao i jedan gol.  On je tokom karijere nastupao i za mladje selekcije reprezentacije Srbije.

Filip Bainović je potpisao sa ekipom Gornika trogodišnji ugovor i jedini je igrač u timu sa ovih prostora. On je već imao debi u novom timu i odigrao je 10 minuta u utakmici prvog kola kada se ekipa Gornika sastala se timom Visle iz Krakova.

Ekipa Gornika iz Zabrezja je jedan od najtrofenijih klubova u Poljskoj sa 14 osvojenih prvenstava i 6 trofeja u Kupu Poljske. Gornik ima i jedan trofej u Superkupu Poljske.

]]>
Tue, 23 Jul 2019 11:33:00 +0100 Sport http://www.boom93.com/info/sport/59192/zagubicanin-pojacao-redove-jednog-od-najtrofenijih-klubova-u-poljskoj.html
Završen FESTEF, nagrada pripala filmu “Lu, lu, lu, lu” http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59191/zavrsen-festef-nagrada-pripala-filmu-%E2%80%9Clu-lu-lu-lu%E2%80%9D.html Film “Lu, lu, lu, lu”, Predraga Todorovića u produkciji TV centa Svilajnac, dobitnik je nagrade Zlatni pastir, na međunarodnom festivalu televizijskog etnološkog filma FESTEF koji je održan u Kučevu, a isti autor dobio je i nagradu Srebrni pastir za etnološki zapis za film “Igranka za pokojnog Emilijana”. ]]>

Pored ovih, specijalno priznanje dodeljeno je novinaru RTS-a, Novici Saviću za film “Bistričke vodenice”.

Za najbolji strani film proglašen je film norveške rediteljke Erlini Kardani pod nazivom “U ime…”, dok je najbolji amaterski film “Put narodne nošnje”. Osnovne škole “Milisav NIkolić iz Boževca. Srebrni pastir za režiju dobio je film “Veštičji rez” Radomirke Siljanovski.

Ovogodišnji FESTEF se pokazao kao veoma posećen, a u konkurenciji za nagrade našlo se oko 30 filmova iz zemlje i inostranstva.

 

]]>
Tue, 23 Jul 2019 10:36:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59191/zavrsen-festef-nagrada-pripala-filmu-%E2%80%9Clu-lu-lu-lu%E2%80%9D.html
Izložba grafika Višnje Nikolić http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59187/izlozba-grafika-visnje-nikolic.html U Maloj galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba grafika umetnice Višnje Nikolić. ]]>

Na otvaranju izložbe posetiocima se najpre obratila Marina Radosavljević, viši kustos, istoričar umetnosti iz Narodnog muzeja u Požarevcu.

„Preuzimanjem oblika iz sveta koji je okružuje i njihovim propuštanjem kroz ravan apstraktnog mišljenja, Višnja Nikolić je stvorila autentičan  znakovni jezik kojim nastoji da dokuči, materijalno uobliči i interpretira duhovnu i intelektualnu spoznaju fizičkog sveta. Asocijativni prizori njenih grafika autorke, satkani kroz svedenu figuraciju i apstrahovane oblike, sadrže klicu simboličkog govora koji se proteže od linearnog i geometrijskog grafičkog znaka, svedenih fragmenata svakodnevnog života, do same prirode. Poetsko uporište u lokalnom ambijentu rezultiralo je ikonografijom kojom dominira zvučna putenost prirodnih formi datih u dve dimenzije čiji kolorit poseduje autonomiju neopterećenu mimetičkim pristupom", istakla je Radosavljević.

Višnja Nikolić rođena je u Inđiji 24.02.1983. godine. Diplomirala 2005. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu – grupa za grafiku u klasi  profesora Zorana Todovića. Magistarske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu – grupa za grafiku u klasi profesora Zorana Todovića  završila 2010. godine. Godine 2006. dobitnik stipendije КulturКontakt-a Austrije za Internacionalnu letnju akademiju lepih umetnosti u Salcburgu, odsek grafika u klasi profesora Кonrada Vintera. Iza sebe ima 12 samostalnih izložbi i preko 60 grupnih u zemlji iinostranstvu. Učesnica je više umetničkih projekata kako u regionu tako i na međunarodnoj umetničkoj sceni, kao i nekoliko radionica i kolonija u Srbiji. Od 2006. godine član ULUV-a. Živi i radi u Novom Sadu.

Izložba je otvorena do 2. avgusta

]]>
Tue, 23 Jul 2019 10:25:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59187/izlozba-grafika-visnje-nikolic.html
Izmena Zakona o izvršenju: Ne možete ostati bez stana zbog duga od 5.000 evra http://www.boom93.com/info/srbija/59181/-izmena-zakona-o-izvrsenju-ne-mozete-ostati-bez-stana-zbog-duga-od-5.000-evra-.html Vlasnik više neće moći da ostane bez stana zbog duga manjeg od 5.000 evra, najvažnija su izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbedjenju kojima se propisuju i posebna pravila o tome ko može da bude kupac nepokretnosti iz izvršenja. ]]>

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović obrazlažući predložene izmene rekla je danas da će novim pravilima biti sprečene zloupotrebe koje su primećene u dosadašnjoj primeni Zakona o izvršenju i obezbedjenju.

Kako je istakla, dešavalo se da se pravnici iz uskog kruga pojavljuju kao kupci nepokretnosti koje prodaju javni izvršitelji. Novo pravilo je da se kao kupac ne može pojaviti javni izvršitelj, njegov zamenik, pomoćnik ili član porodice do četvrtog stepena srodstva.

Ministarka Kuburović je najavila da će se od 1. jula 2020. javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti organizovati isključivo preko elektronskog nadmetanja. Zainteresovani će se nadmetati pod šifrom, kupovine će moći da se prate i time će, kako očekuje, biti sprečene zloupotrebe.

Kada je reč o izvršenju koje se odbija od plate, ono može iznositi do polovine zarade, a ukoliko je reč o minimalnoj zaradi izvršenje ne sme biti veće od njene četvrtine. Ako je propisano izvršenje na penziji, odbitak može biti do njene trećine, odnosno do četvrtine ako je penzija minimalna.

Jedna od najvažnijih izmena, prema rečima predlagača, jeste da se jedina nepokretnost fizičkog lica, ne može prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih usluga ukoliko je dug manji od 5.000 evra.

Zakon propisuje i novčane kazne za dužnike koji skrivaju, oštećuju ili umanjuju svoju imovinu i time sprečavaju izvršitelja da uradi svoj posao.
Novčana kazna predvidjena je i za sva druga lice koja ometaju ili sprečavaju sprovodjenje izvršenja i ona može iznositi od 10.000 do 200.000 dinara za fizička, odnosno od 100.000 do dva miliona dinara za pravna lica.

]]>
Tue, 23 Jul 2019 10:24:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/59181/-izmena-zakona-o-izvrsenju-ne-mozete-ostati-bez-stana-zbog-duga-od-5.000-evra-.html
Završen Turnir u basketu u Žagubici http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59179/zavrsen-turnir-u-basketu-u-zagubici.html Tradicionalni Turnir u basketu “Nastavi da treniraš”, uspešno je odigran na stadionu malih sportova u Žagubici. ]]>

Osam seniorskih ekipa i dve ekipe veterana, u izuzetno lepoj i prijatnoj atmosveri , i  u prisustvu mnogobrojnih  ljubitelja ovog sporta, nadmetali su se u basketu, a prema rečima organizatora, cilj  ovakvih sportskih takmičenja i manifestacija je održavanje fizičke aktivnosti, dobro druženje i  uključivanje što većeg broja mladih ljudi u ovaj sport.

Generalni pokrovitelj turnira “Nastavi da treniraš“ je opština Žagubica,  te je u to ime Dušan Milosavljević, pomoćnik predsednika opštine Žagubica, uručio pehare i medalje pobednicima.

Organizaciju  turnira u basketu pomogla je  Mesna zajednica “Vrelo” Žagubica.

Naredni turnir u Žagubici, kome će ljubitelji  sporta moći da prisustvuju, je Svetoilijski turnir  u malom fudbalu, a prve utakmice biće odigrane 23. jula.

]]>
Tue, 23 Jul 2019 10:20:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59179/zavrsen-turnir-u-basketu-u-zagubici.html
Gojković: Pozivam opoziciju da zajedno pišemo etički kodeks za poslanike http://www.boom93.com/info/srbija/59176/gojkovic-pozivam-opoziciju-da-zajedno-pisemo-eticki-kodeks-za-poslanike.html Ponašanje poslanika Vojislava Šešelja, koji je prošle nedelje na sednici Skupštine uputio niz uvreda novinarki Danasa Snežani Čongradin i prošao bez opomene, je neprimereno i zaista uvredljivo, izjavila je predsednica parlamenta Maja Gojković. Ona je, govoreći upravo o tom primeru, pozvala poslanike dela opozicije da se vrate u Skupštinu, kako bi svi zajedno pristupili izradi novog poslovnika i etičkog kodeksa, koji bi, kako je navela, onemogućili ovakve slučajeve. Na pitanja Insajdera zašto parlament još nije usvojio kodeks ponašanja poslanika, Gojković navodi da kodeks može da se donese „preko noći“, ali da „mnogi ne bi bili zadovoljni“, te da je na prošli Nacrt kodeksa upravo opozicija imala zamerke. Donošenje kodeksa već godinama od Srbije traži organizacija Greko, a u prošlom sazivu je napravljen i Nacrt, a radna grupa za to je formirana i u ovom sazivu. ]]>

Poslanik Vojislav Šešelj je prošle nedelje na sednici Skupštine Srbije uputio niz uvreda novinarki Danasa, a nakon teksta „Zašto nisam napisala izveštaj iz Srebrenice?“ u kome se govori o tome da je u Srebrenici počinjen genocid. Mada je Šešelj rekao da je treba osuditi na 20 godina zatvora, da je ružnija od mungosa…, predsedavajući ga nije prekinuo, niti mu je izrekao opomenu.

Predsednica parlamenta Maja Gojković navodi da su njena saznanja o nastupu Šešelja, koji se na neprimeren način obratio novinarki Danasa, „medijska“.

 „Sada sam još više ubeđena da poslanici opozicije imaju veliki razlog da se vrate, da radimo u parlamentu na dva važna akta koja će onemogućiti ovakve primere. Potrebno je da menjamo Poslovnik o radu, ali i da donesemo akt koji već duže vreme nemamo – kodeks o ponašanju poslanik ili etički kodeks“, kaže Gojković.

Ona navodi da je to delikatan posao, kao i da „ne može niti želi da donese oktroisani akt“, koji bi doneli samo poslanici vladajuće većine.

„To u parlamentu mora da se donese sa saglasjem svih poslanika, bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadaju. Vrlo je senzitivno pitanje donošenja  kodeksa ponašanja poslanika, jer se odnosi na sveukupno ponašanje poslanika – i na ono što se izriče na društvenim mrežama i ponašanje u javnosti, mimo ovog prostora“, dodaje Gojković.

Govoreći u kontekstu uvreda koje je izneo Vojislav Šešelj, predsednica Skupštine kaže da poslanici u parlamentu ne treba tako da se ponašaju prema bilo kome, te da je to prosto neprihvatljivo. Ona navodi da predsedavajući koji zbog uvreda nije izrekao opomenu Šešelju ne treba da prolazi kroz medijski linč.

„Mi smo pristojna sredina, predstavljamo pristojne građane, moramo tako i u svakom trenutku političkog delovanja delovanja i da se ponašamo“, ističe ona.

Gojković kaže da bi etički kodeks rešio ovako nemile pojave, kao i da je spremna da pristupi njegovoj izradi, kada bude napravljen konsenzus između poslanika. Ona dodaje i da se nada da će “kolege, kada se formira tim koji će raditi na kodeksu ponašanja, iznaći način kako da se ne ugrozi nijedno pravo poslanika na slobodu mišljenja”.

Greko traži usvajanje etičkog kodeksa, radna grupa nije održala nijednu sednicu

Međutim, radna grupa, odnosno tim za izradu etičkog kodeksa formiran je još 2017, a za njenog predsednika izabran je Aleksandar Martinović. Kako su za Insajder govorili članovi Radne grupe, do danas nije održana nijedna sednica tog tela, jer je Martinović nije sazvao.

Takođe, u prethodnom sazivu Skupštine takođe je bila formirana Radna grupa za izradu kodeksa na čelu sa Zoranom Babićem, bio je gotov i Nacrt tog dokumenta, ali nikada nije usvojen.

Na pitanje Insajdera zašto etički kodeks do danas nije usvojen uprkos formiranoj radnoj grupi, Nacrtu kodeksa iz prošlog saziva, ali i preporukama Greka – organizacije pri Savetu Evrope, koji godinama insistira na njegovom usvajanju, Gojković navodi da nije sigurna da je radna grupa formirana u ovom sazivu, kao i da ga nije lako doneti.

Predsednica Skupštine kaže da je tim na čijem je čelu bio Zoran Babić u prošlom sazivu završio Nacrt kodeksa, da je upućen na šire mišljenje, ali da je opozicija iznela zamerke.

„Zamerke su bile da bi se usvajanjem tog etičkog kodeksa sputalo mišljenje, pravo na različitost ili opoziciono delovanje. Potrebno je da poslanici opozicije učestvuju u tome i da ne donosimo oktroisani akt koji bi donela samo vladajuća većina ili neko od poslanika koji je odlučio da se vrati u radni plenum, nego da donesemo svi“, navodi Gojković.

Ona kaže da jedino takav akt može da bude zadovoljavajući za srpski parlament, kao i da je ubeđena da će se poslanici vratiti u Skupštinu početkom jesenjeg zasedanje.

Na ponovljeno pitanje Insajdera zašto još nije donet kodeks ponašanja poslanika, iako i Greko godinama insistira na tome, Gojković kaže da ga nemaju ni mnoge članice EU.

„Njega nije lako doneti. Donesemo kodeks i napravimo drugi problem, jer mnogi ne bi bili zadovoljni. Slovenija ga je usvojila pre dva meseca. Za Austriju nisam sigurna da li ga je donela“, ističe predsednica Skupštine i dodaje da su njena vrate otvorena i da bi bilo manje tenzija van zgrade Skupštine, kada bi se poslanici u nju vratili.

]]>
Tue, 23 Jul 2019 10:15:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/59176/gojkovic-pozivam-opoziciju-da-zajedno-pisemo-eticki-kodeks-za-poslanike.html
Održan vašar u Petrovcu na Mlavi http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59175/odrzan-vasar-u-petrovcu-na-mlavi.html Vašar je održan od 20. do 22. jula u Petrovcu na Mlavi, a poseti ga nekoliko desetina hiljada ljudi ne samo iz Srbije, već i čitave Evrope. Ovo je jedna od najstarijih, najvećih i najposećenijih manifestacija čitavog okruga koja se održava pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi. ]]>

U glavnoj ulici trgovci su tradicionalno postavljali tezge sa raznovrsnom robom, dok su se zabavne igre i kafane nalazile na samom vašarištu. Ovo je jedinstvena prilika da se ljudi iz ovih krajeva sretnu, provedu i osete duh nekadašnjih vašara, koji je decenijama unazad izuzetno poznat i posećen. Svake godine, pa i ove, izbegavajući velike letnje julske vrućine veći deo posetioca je sačekao večernje sate i preplavio ulice Petrovca na Mlavi.

Sajam poljoprivredne mehanizacije i prodajna izložba domaće radinosti su samo neke od aktivnosti u danima Petrovačkog vašara. Primetna je i sve veća prisutnost reklamiranja i prodaje najnovijih automobila najpoznatijih svetskih proizvođača.

]]>
Tue, 23 Jul 2019 10:14:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59175/odrzan-vasar-u-petrovcu-na-mlavi.html
Drecun: Nećemo priznati ovako samoproglašeno nezavisno Kosovo http://www.boom93.com/info/srbija/59172/drecun-necemo-priznati-ovako-samoproglaseno-nezavisno-kosovo.html Šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas za televiziju Pink da lideri kosovskih Albanaca „beže od razgovora“ sa Beogradom, jer znaju da bi moralo da se razgovara o rešenju koje je obostrano prihvatljivo. ]]>

Za nas nikako nije prihvatljivo i nećemo priznati ovako samoproglašeno nezavisno Kosovo, rekao je Drecun. On je rekao da vlasti u Prištini hoće dijalog sa Beogradom, ali da rezultat bude garantovan i da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Govoreći o odlasku Ramuša Haradinaja danas u Hag, pred Specijalni sud za zločine na Kosovu, Drecun je dodao da on „igra staru igru“ koja mu je donela rezultat i prilikom procesa u Haškom tribunalu. Tada je „iz miljea lokalnog kriminalca i teroriste“ uspeo da se izdigne na nivo političke figure broj jedan među kosovskim Albancima, rekao je on.

Sada to isto radi, želi da se pokaže kao branilac kosovskih interesa i da dobije što više glasova za naredne izbore rekao je Drecun. Drecun je, povodom nedavnih hapšenja Srba na Kosovu, rekao da je srpski narod pod stalnim pritiskom, koji će se pojačavati pred izbore.

Oni žele da unesu razdor i ometaju jedinstvo uspostavljeno preko Srpske liste sa Beogradom. Potrebni su incidenti, koriste novac za ucene, koristiće pojedince koji deluju protiv Srpske liste i aktuelne vlasti u Srbiji, konstatovao je Drecun.

]]>
Tue, 23 Jul 2019 10:08:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/59172/drecun-necemo-priznati-ovako-samoproglaseno-nezavisno-kosovo.html
KRIK: Milenijum tim ustupio audi i stan bratu Siniše Malog http://www.boom93.com/info/srbija/59171/krik-milenijum-tim-ustupio-audi-i-stan-bratu-sinise-malog.html Rođeni brat ministra finansija Siniše Malog Predrag Mali već pet godina vozi "audi" u vlasništvu firmi srpskih biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, objavio je KRIK. ]]>

Automobil je najpre bio u vlasništvu njihove poznate firme "Milenijum tim" angažovane na najvrednijim državnim projektima, uključujući i "Beograd na vodi", a zatim je preregistrovan na njihovu drugu kompaniju "KBV datakom".

Sem automobila, biznismeni su ustupili i stan u kojem je stanovala devojka Predraga Malog, piše KRIK.

Nekoliko stručnjaka reklo je za KRIK da se takav vid ustupanja automobila i nekretnina može tumačiti kao klasičan primer korupcije.

Predraga Malog, brata Siniše Malog, policija je zaustavila 26. decembra 2014. dok je vozio automobil "Milenijum tima", i utvrđeno je da je bio pod dejstvom alkohola.

Istim "audijem", tri meseca ranije, Predrag Mali vozio je svog prijatelja Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, u danu održavanja Parade ponosa kada ih je pretukla grupa žandarma. Prilikom davanja iskaza u vezi sa tim incidentom, kako Krik navodi, Mali je slagao tužioca da je "audi" njegov. Ta kola Predrag Mali vozi i danas.

Novinari KRIK-a videli su ga 5. juna ove godine kako isti "audi a6" parkira u garažu zgrade u kojoj stanuje.

Kada je krenuo da izlazi iz automobila, pitali su ga kako to da godinama vozi kola u vlasništvu firmi srpskih biznismena. Mali je kratko odgovorio da "to nije tačno" i zatvorio pokretna vrata garaže. Do objavljivanja ovog teksta, brat ministra finansija nije odgovorio na pozive i poruke novinara KRIK-a.

Vozilo, međutim, nije jedino što su ovi biznismeni ustupili Predragu Malom.

U dupleksu na Voždovcu, koji se nalazio u vlasništvu "ćerke firme" "Milenijum tima", do 2016. godine stanovala je tadašnja devojka Predraga Malog, Vanja Grujić – direktorka Zavoda za izgradnju Grada Beograda. U tom stanu je, pre više od tri godine, izvršila samoubistvo. Imala je dvadeset i pet godina. Mediji nisu izvestili o tom slučaju. Automobil i stan pokazuju dugogodišnju vezu između brata aktuelnog ministra finansija Siniše Malog i moćnih domaćih biznismena čija firma dobija milionske poslove od države, piše KRIK.

Bošnjakov i Vujkov "Milenijum tim" angažovan je na jednom od najpoznatijih građevinskih projekata u državi – "Beogradu na vodi", koji je sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ispregovarao upravo Siniša Mali.

Policajci su saslušavali predstavnike te kompanije u istrazi čuvenog rušenja u Savamali, jer je jedan od svedoka rekao da su bageri koji su srušili ceo kvart došli sa njihovog gradilišta.

Kompanija je poznata i po tome što je radila gasifikaciju opština Smederevo i Grocka, dva posla koja su ukupno vredna oko 60 miliona evra, a nedavno je dobila da gradi stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju za 15 miliona evra. Osim toga, učestvovala je i u desetinama drugih poslova, a njeni prihodi iz godine u godinu skaču.

Njihova druga firma "KBV datakom", na koju se takođe vodio "audi a6", prekopala je širi centar Beograda kako bi postavila optičke kablove za državnu telekomunikacionu kompaniju Telekom Srbija. Sarađivala je i sa Telekomovom najvećom konkurencijom – SBB-om. Radila je i na projektovanju magistralnog gasovoda "Južni tok" čija izgradnja nikada nije realizovana.

Stručnjaci sa kojima su novinari KRIK-a analizirali taj slučaj upozoravaju da postoji velika sumnja da je u pitanju korupcija i ističu da bi više institucija moralo da reaguje.

"Ovaj slučaj koji ste istražili je tipičan primer trgovine uticajem – to je firma koja dobija najznačajnije poslove, a brat Siniše Malog od njih dobija darove", rekao je Čedomir Čupić, nekadašnji predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

On je kazao i da bi tražio da se taj slučaj ispita i istraži da je još u agenciji i napomenuo da bi tužilaštvo trebalo da reaguje.

Bošnjak i Vujko nisu pristali na intervju za KRIK, ali je marketinška služba "Milenijum tima" pismeno odgovorila na pitanja koja su im poslali novinari, ističući da su "kvalitet, pouzdanost i odgovornost jedini kriterijumi po kojima 'Milenijum tim' dobija poslove".

"U potpunosti odbacujemo navode da smo bilo šta ustupili ili poklonili Predragu Malom, s kojim kompanija nema nikakve odnose. Zgrada o kojoj govorite građena je 2009. godine, svi stanovi su prodati i nemamo evidenciju ko u njima stanuje. Gospodina Sinišu Malog, kao i mnoge druge predstavnike izvršne vlasti smo imali prilike da upoznamo prilikom obilaska naših gradilišta.

Mimo toga, nemamo nikakve odnose", navodi se u dopisu, uz komentar da su pitanja o njihovom odnosu sa porodicom Mali "neumesna".

]]>
Mon, 22 Jul 2019 15:17:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/59171/krik-milenijum-tim-ustupio-audi-i-stan-bratu-sinise-malog.html
Šta je dozvoljeno preneti preko granice http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59168/sta-je-dozvoljeno-preneti-preko-granice.html Tokom sezone godišnjih odmora nekoliko hiljada vozila pređe granicu tokom 24 sata. Koju god destinaciju da izaberu, putnici uvek sa putovanja donesu poneku sitnicu, bilo da je to za ličnu uspomenu ili za poklon. Ipak, dešava se da se odluče za poklon koji ne mogu da prenesu preko državne granice. ]]>

Kako bi putnici znali šta mogu da unesu, a šta da iznesu iz naše zemlja, njima se već tri godine na graničnim prelazima deli brošura sa ovim informacijama.

U Srbiji je dozvoljen unos i u skraćenom postupku sa carinom na graničnom prelazu do 3.000 evra po stopi carina od 10 odsto jedinstvenoj i PDV-a od 20 posto. Od novca, oružja, biljaka i životinja, pa do umetničkih dela. Iz carine potvrđuju da može skoro sve dogod imate određena odobrenja na papiru i dogod je namenjeno za sopstveno domaćinstvo, u količinama u kojima to nije trgovačkog karaktera.

Šta je to što se može doneti sa letovanja, zavisi i od destinacije na kojoj su putnici bili. Primera radi, sa Tajlanda se ne mogu doneti ni koral, ni školjka,  dok je iz Turske zabranjeno iznositi antikvitete, čaj, kafu, ali i začine.

S druge strane, u brošuri koja se dobija na granici stoji da što se tiče stvari koje se mogu iznositi, i tu postoje određena ograničenja.

Iznos deviza iz zemlje je ograničen, što znači da svi putnici mogu slobodno iz zemlje izneti do 10.000 evra.

Takođe, lični prtljag ne podleže naplati carine, a deo ličnog prtljaga može biti i 1 boks cigareta (200 komada) ili 50 cigara ili 100 cigarilosa ili 250 grama duvana ili kombinacija svih ovih proizvoda u količini od ukupno 250 grama, 1 litar žestokog alkoholnog pića ili 2 litre vina ili 1 litar penušavih i likerskih vina, 1 parfem i 1 toaletna voda, kao i 1 laptop računar. Кao deo ličnog prtljaga putnik može iznositi lekove za ličnu upotrebu, kao i lekove za svog kućnog ljubimca koji putuje s njim i to u količini koja je neophodna za uobičajenu terapiju. Posedovanje lekarskog recepta ili mišljenja lekara o potrebi korišćenja leka za uobičajenu terapiju nije potrebno.

Što se tiče hrane, putnik sa sobom može iznositi hranu u razumnoj količini, za koju je očigledno da je namenjena za lične potrebe i potrebe članova porodice, a koja je fabrički upakovana.

Putnicima je dozvoljeno da sa sobom vode kućne ljubimce, a putovanje kućnih ljubimaca moguće je ako ih prati uverenje (sertifikat) kojim se potvrđuje da su zdravi, redovno vakcinisani i čipovani.

Nije dozvoljeno da  se preko granice prenosi oružje, osim u situacijama kada za to poseduju dozvolu nadležnog organa – Ministartsva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ukoliko iz zemlje iznosite neki predmet od kulturnog, umetničkog ili istorijskog značaja, u količini kojanema komercijalni karakter i namenjena je sopstvenim potrebama, neophodno je da posedujete odgovarajuću dozvolu.

Brošuru možete pogledati i na sajtu Uprave carina.

]]>
Mon, 22 Jul 2019 14:08:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59168/sta-je-dozvoljeno-preneti-preko-granice.html
Čiji su apartmani na Kopaoniku? http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59166/ciji-su-apartmani-na-kopaoniku.html Grad Požarevac već izvesno vreme pokušava da od Doma zdravlja preuzme apartamane u radničkom odmaralištu „Suvo Rudište“ na Kopaoniku. U sindikatu zaposlenih u Domu zdravlja kažu da pisanu saglasnost za to nije dao nijedan zaposleni i da će nastaviti postupke kako bi zaštitili svoju imovinu. ]]>

Odgovarajući na pitanje novinara Boom 93, po kom osnovu grad želi da preuzme nepokretnosti, gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović se pozvao na Zakon o javnoj svojini. On je rekao kako se Grad uknjižio kao suvlasnik na zemljištu i da je to rešenje nakon uloženih žalbi konačno.

„Odluka (o uknjižbi) je pravosnažna i konačna. Prema tome, netačni su spinovi, informacije i komentari hejtera da se nije uložila žalba. Obaveza grada je da ono što je u njegovom vlasništvu i faktički mu pripadne“.

Na pitanje šta će Grad sa apartmanima, Spasović je odgovorio kako će odluku o tome da donesu organi lokalne samouprave.

„Kao što je Dom zdravlja davao apartmane svojim radnicima, tako će i Grad Požarevac“, dodao je on.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Sindikalna organizacija za Dom zdravlja Požarevac, sproveo je u prethodnom periodu neposredno izjašnjavanje radnika Doma zdravlja da li su saglasni sa zahtevom za trajno preuzimanje odmarališta na Kopaoniku od strane grada.

U sindikatu kažu da se protiv preuzimanja izjasnilo 306 zaposlenih. Pisanu saglasnost nije dao nijedan radnik, s tim što se nisu izjasnila 122 zaposlena.

Sindikat je zatražio od nadzornog i upravnog odbora da do daljnjeg ne donose bilo kakve odluke koje su suprotne zahtevima zaposlenih.

Objekat odmarališta „Suvo rudište“ nalazi se na parceli u centru turističkog naselja Kopaonik. Zemljište se prostire na više od 70 ari. Kao imaoci prava na parceli upisani su Grad Požarevac (1/2) i koncerna Farmakom MB Šabac-Rudnik olova i cinka Suva Ruda (1/2).

Dom zdravlja faktički raspolaže polovinom objekta u čijem sastavu je i jedan broj apartmana u odmaralištu. Prosečna veličina apartmana je nešto više od 20 kvadrata.

Apartmani su, uslovno rečeno, kupljeni 1985.godine. Tada je Dom zdravlja vršio zdravstvene preglede radnika nekadašnjeg rudnika olova i cinka, a kao nadoknadu je dobio deo objekta koji je tada korišćen za potrebe rudara. Deset apartmana u ovom objektu se vode na privatna lica, a reč je o delu kojim ne raspolaže Dom zdravlja.

Gradonačelnik Spasović je osporio vlasništvo Doma zdravlja u ovim objektima, navodeći da to može da se dokaže „samo ako su 100 odsto sopstvenim sredstvima izgradili ili kupili određeni objekat“. S druge strane u sindikatu pitaju da li grad poseduje dokaz da je od 1985. do danas uložio bilo kakva sredstva u pomenuto odmaralište.

]]>
Mon, 22 Jul 2019 13:06:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59166/ciji-su-apartmani-na-kopaoniku.html
Novo upozorenje RHMZ-a na UV zračenje http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59165/novo-upozorenje-rhmz-a-na-uv-zracenje.html Republički hidrometerološki zavod ponovo upozorava građane na jako UV zračenje koje se očekuje u utorak 23. jula. ]]>

Prema merenjima od ponedeljka 22. jula indeks UV zračenja na teritoriji Braničevskog okruga je 6. Prema prognozi RHMZ-a u utorak, 23 jula, se očekuje indeks zračenja od 8, što spada u vrlo visoko zračenje.

Prema prognozi portala weather2umbrella Indeks UV zračenja u Požarevcu, u ponedeljak 22. jula, iznosi 8.3. Isti indeks zračenja biće i u utorak 23. jula.  

Pri ovim uslovima pored dugotrajnog štetnog uticaja na oči, kožu i imuni sistem, kratkoročno nezaštićena koža može biti oštećena i usled opekotina, navodi RHMZ. Zbog toga treba preduzeti sve mere zaštite - izbegavati direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova, skloniti se u hladovinu, koristiti odgovarajuću odeću, šešire, naočari i zaštitnu kremu.

]]>
Mon, 22 Jul 2019 12:21:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59165/novo-upozorenje-rhmz-a-na-uv-zracenje.html
Prva pobeda vaterpolista Požarevca u prvenstvu http://www.boom93.com/info/sport/59163/prva-pobeda-vaterpolista-pozarevca-u-prvenstvu.html Vaterpolo klub Požarevac je nastavio takmičenje u Drugoj ligi srbije. Požarevljani su putovali u Paraćin gde se su se sastali sa istoimenom ekipom. ]]>

Posle velike borbe  Požarevljani su, posle velike borbe,  uspeli da savladaju ekipu Paraćina sa 7:6 i tako ostvare prvu pobedu u prvenstvu.

Podsetimo da je ekipa Požarevca u prve dva kola zabeležila poraze. Na otvaranju sezone Požarevljani su sa 24:5 poraženi od tima Novobeogradskih Vukova, a drugom kolu izgubili su sa 10:6 od tima Goča.

U narednom kolu VK Požarevac putuje u Kraljevo gde će se sastati sa istoimenom ekipom.

]]>
Mon, 22 Jul 2019 11:50:00 +0100 Sport http://www.boom93.com/info/sport/59163/prva-pobeda-vaterpolista-pozarevca-u-prvenstvu.html
Održana "Homoljska saksofonijada" u Suvom Dolu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59160/odrzana-%22homoljska-saksofonijada%22-u-suvom-dolu.html Peta "Homoljska saksofonijada" održana je u Suvom Dolu. Ova manifestacija je ustanovljena pre pet godina u čast Jovana Stanojevića, saksofoniste. ]]>

Titulu pobednika pete "Homoljske saksofonijade" poneo je Boban Dimitrijević iz Crljenca, drugo mesto je osvojio Mihajlo Antonijević, dok je treće mesto pripalo Milošu Stanojeviću iz Leskovca.

U kategoriji juniora prvo mesto je osvojio Stefan Janojlic Zekutor, drugo David Jović iz Jošanice, dok je treće mesto pripalo Nikoli Periću iz Paraćina.

Cilj manifestacija je da pored  očuvanja uspomene na  vrsnog muzičara Jovana Stanojevića,  kroz ovo takmičenje afirmiše mlade saksofoniste 

Organizatori manifestacije bili su mesna zajednica Suvi Do i Turistička organizacija Žagubica, pod pokroviteljstvom opštine Žagubica.

]]>
Mon, 22 Jul 2019 11:28:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59160/odrzana-%22homoljska-saksofonijada%22-u-suvom-dolu.html
Počinju velike saobraćajne kontrole http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59158/pocinju-velike-saobracajne-kontrole-.html Od početka turističke sezone, od prvog juna čak 90 ljudi izgubilo je život u saobraćaju u Srbiji. To je čak 43 odsto više nego prošle godine u istom periodu. Za 14 dana u junu poginulo je 16 ljudi, među njima i jedna beba koja nije bila vezana u sigurnosnoj korpi u vozilu. Stručnjaci upozoravaju da se na put ne kreće bez pripreme, jer i vožnja auto-putem može da bude opasna ukoliko se ne pridržavamo pravila. ]]>

Najviše lica je poginulo jer nisu bila vezana sigurnosnim pojasom. Čak 70 odsto putnika ne koristi sigurnosni pojas na zadnjem sedištu, a skoro 20 odsto se ne vezuje na mestu vozača i suvozača. Pored toga deca se na dužim putovanjima, naročito na auto-putu, voze bez pojasa pa smo tako imali slučajeve da deca ginu kao suvozači ispadanjem od siline udara iz kabine vozila."Samo u toku prošle godine u saobraćaju je povređeno preko 700 ljudi u svojstvu putnika, a nažalost poginulo je četvoro. Dakle, dragi roditelji bez obzira na to da li ćete dete prevesti do vrtića, koji je 100 metara udaljen od kuće ili ćete putovati 1.000 kilometara, dete uvek mora biti u sigurnosnom sedištu, odnosno vezano sigurnosnim pojasom", rekao je Damir Okanović iz Кomiteta za bezbednost saobraćaja.

U MUP-u kažu da će od sada presretači umesto da kontrolišu brzinu, proveravati vezivanje pojasa na auto-putu na zadnjem sedištu.
Кazna za takve prekršaje za dva nevezana deteta je i do 20.000 dinara.

Drugi veliki problem, koji ističu stručnjaci, jeste nedržanje rastojanja između vozila na auto-putu koje mora biti tri sekunde između vas i vozila ispred vas. Pri brzini od 100 kilometara na čas, 84 metra su dovoljna distanaca da se zaustavite."Ljudi voze mnogo opuštenije. Кad se na auto-putu dogodi nezgoda, obično su to nezgode nenormalnih razmera, tipa 200, 300 vozila, a nikad manje od 10 vozila u nizu samo zbog toga što vozači ne očekuju takvu radnju vozila ispred sebe", naveo je saobraćajni ekspert prof. Milan Vujanić.

Nediscpilna vozača je tolika da je za nedelju dana pred sezonu pojačanom kontolom napisano 23.000 prekršaja.

Od ovog vikenda počinje nova velika akcija MUP-a, koja će uz auto-put obuhvatiti i regionalne i magistalne puteve, a kazne će se pisati kumulativno, za prebrzu vožnju, nevezivanje pojasa i nesipravnost vozila.

Takav skor može nekada dati trocifreni broj, pa bi bilo dobro da vozači i njihovi saputnici poštuju zakon.

]]>
Mon, 22 Jul 2019 11:06:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59158/pocinju-velike-saobracajne-kontrole-.html
Svečano otvaranje rekonstruisane Ramske tvrđave u avgustu? http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59156/svecano-otvaranje-rekonstruisane-ramske-tvrdjave-u-avgustu.html Rekonstrukcija na Ramskoj tvrđavi je završena i trenutno se radi na uređenju arheološke postavke. Prema planu arheološka izložba otkrića biće postavljena u nekadašnjoj zgradi škole preko puta ostataka Karavansaraja. ]]>

Ramsku tvrđavu je 1483. godine podigao slultan Bajazit drugi i služila je kao artiljeriska pogranična tvrđava.

Turska Agencija za međunarodni razvoj i saradnju (TIКA) uložila je preko 1,5 miliona evra u obnovu devastirane Ramske tvrđave, koja je bila obrasla gustim rastinjem i zatrpana zemljom i šutom, a obnovi su prethodila obimna priprema i arheološka istraživanja.

Hiljade kubnih metara zemlje je izneto iz tvrđave, obnovljeni su bedemi i kule, urađena spoljna rasveta.

Кoordinator turskih kompanija koje sprovode restauraciju, Ilija Jacanović, kaže da je urađena 21 analiza originalnog maltera kako bi se koristio identičan onom koji je korišćen prilikom zidanja.

Arheolog Dragan Jacanović je za Boom93 rekao da tokom istraživanja lokaliteta Ramske tvrđave vodio egionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo u saradnji sa Narodnim muzejom iz Požarevca.

Tokom istraživanja bila složena i da su prilikom iskopavanja pronađena arhiktetura iz raznih epoha.

„Turska tvrđava koja je izgrađena 1483 godine, podignuta je na ostacima moćne antičke arhikteture. Turci su taj prostor iznivelisali i porušili te ostatke antičkih objekata, upotrebili šut kao drenažni materijal i na takvoj osnovi su podigli utvrđenje. Reč je o tvrđavi koja je prvo artiljerisko utvrđenje na teritoriji Srbije. Kako govore podaci iz tog perioda tvrđava je imala dejstvo od 36 topova i 36 topovskih mesta se nalazi na kulama i bedemima, što je svrstava u red veoma moćnih utvrđenja iako nije velika.“  rekao je Jacanović.

On navodi da je u unutrašnjosti tvrđave registrovano nekoliko faza života. Posle osvajanja Banata, od strane Turaka i pomeranja granica daleko na sever, tvrđava je napuštena i skoro čitav vek bila je prazna. Za to vreme utvrđenje je zapušteno i dosta kula se urušilo. Kako kaže Dragan Jacanović po povratku Turaka, posle neuspele opsade Beča, i ponovnog aktiviranja tvrđave više nije bilo sredstava ni vremena da se kule obnove i Turci unutar utvrđenja grade nekoliko velikih objekata (kasarni) za smeštaj vojske. Ti objekti su bili uz bedeme i tim objektima su samo temelji bili od kamena i blata dok je gornja konstrukcija bila od drveta i zemlje.

„U Austrijsko – Turskim ratovima, pred Požarevački mir, ti objekti unutar tvrđave su uništeni i u tvrđavu dolaze Austrijanci. Oni 1718 godine za sedište distrikta koriste Ramsku tvrđavu. U samom utvrđenju grade novi objekat, dimenzija oko 300 kvadrata. Posle porpasti Požarevačkog mira u tvrđavu se vraćaju Turci, koji su sve Austrijske objekte porušili i unutar tvrđave grade nove objekte za smeštaj ljudstva. U vreme Prvog srpskog ustanka Ramska tvrđava gubi značaj i poslednje ljudstvo napušta utvrđenje.“  Jacanović još dodaje da arheološka istraživanja su dala veoma brojan arheološki materijal „Mi smo u unutrašnjosti tvrđave pronašli keramičke i metalne posude, kamenu đulad. Našli smo i 12 pušaka, veoma starog tipa koje su starije od kremenjača. Takođe pronašli smo mnoge luksuzne predmete, kineski porcelan iz 16 veka. Sve to govori o jednom burnom životu na ovom prostoru, od kasne antike pa sve do Prvog srpskog ustanka“  kaže Dragan Jacanović.

Takođe Dragan Jacanović ističe da a su u samoj tvrđavi pronašli dva velika komada mermera latinskih reči sa rimskih spomenika koji su Turci iskoristili za izgradnju tvrđave.

„ Značajan nalaz koji smo otkrili je natpis na steni koji je potpuno sačuvan i nalazi se ispod tvrđave na jednoj litici. To je jedini rimski natpis na steni koji je danas vidljiv na Dunavu. Ovaj natpis je posvećen bogu Jupiteru i podigao ga je barjaktar 7 Klaudijeve legije.“ naglasio je Jacanović.

Završnim radovima uredjen je prilaz tvrđavi i ispred tvrđave uređen je vidikovac sa koga posetioci mogu da posmatraju Dunav. Pored ulaza u tvrđavu pored crkve i karavansaraja urađeni su dva prilaza i tvrđavi se može prići i sa obale Dunava. Planirano je da se ulaz u tvrđavu naplaćuje, ali za sada nije poznata visine cena ulaznica. Kako Boom93 nezvanično saznaje svečano otvaranje rekontruisane Ramske tvrđave biće u avgustu.

]]>
Mon, 22 Jul 2019 11:05:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59156/svecano-otvaranje-rekonstruisane-ramske-tvrdjave-u-avgustu.html
Pooštrena registracija vozila iz uvoza http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59154/poostrena-registracija-vozila-iz-uvoza.html Novi pravilnik MUP -a, koji je stupio na snagu, predviđa da sva vozila iz uvoza kojima pri prvoj registraciji ne može da se očita broj motora i šasije neće ni moći da se registruju u Srbiji. ]]>

Ukoliko se od danas u agenciji vlasniku kažu da ne mogu da se očitaju pomenuti brojevi, to vozilo u Srbiji će moći samo da se iskoristi za delove, objašnjeno je Tanjugu u MUP-u.

Pravilnik to pooštrava kako bi se izbegli pokušaji uvoza ukradenih vozila koja su podvaljena neopreznim kupcima.

Stari pravilnik je, takođe, predviđao da vozilo čiji brojevi šasije i motora ne mogu da se očitaju moraju da se podvrgnu forenzičkom pregledu ili veštačenju pri MUP-u, a novim pravilnikom je propisana detaljna procedura.

U tim slučajevima tehnički pregled vlasnika vozila šalje u policiju da dobije uverenje da su brojevi nečitljivi nakon čega policija šalje na forenzičko veštačenje.

Novo je to što oni koji su do sada to radili, utiskivali brojeve nakon veštačenja, moći će to da rade do 19. januara, a u međuvremenu će morati, ko bude hteo to da radi na dalje ,da dobije novo ovlašćenje od MUP-a.

Takođe, biće tačno propisano ko i kako može da ukucava te brojeve.

Pravilnik predivđa da može da ide na ukucavanje samo vozilo koje je upisano u jedinstveni registrar, što znači da može prvi put da se registrauje vozilo u Srbji samo ako je u tom trenutku sve apsolutno čitljivo.

Do sada su vozilo iz uvoza sa nečitljivim brojevima prilikom prve registracije mogla da idu na ukucavanje.

Tako da za vozila koja su već bila registrovana u Srbiji ništa se ne menja.

Predlog je da se za očitavanje brojeva šasije i motora forenzičkom analizom, što se inače već godinama radi u policiji u Despota Stefana, plati ako očitavanje uspe 3.000 dinara za motor, a za šasiju 5.000 dinara.

Za veštačenje u MUP - u, ako forenzička analiza ne uspe da očita brojeve, predložena je cena 25.000 dinara.

Veštačenje neće morati da se radi u MUP - u već će moći da ga rade i sudski veštaci koji će imati svoje cene.
]]>
Mon, 22 Jul 2019 10:52:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59154/poostrena-registracija-vozila-iz-uvoza.html
Uvodi se sistem narukvica za zaštitu žrtava http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59153/uvodi-se-sistem-narukvica-za-zastitu-zrtava.html Državni sekretar MUP-a Biljana Popović Ivković izjavila je danas da Ministarstvo unutrašnjih poslova uveliko radi na uvođenju nove mere zaštite žrtava porodičnog nasilja putem sistema narukvica za žrtve i počinioce, kako bi policija još efikasnije mogla da reaguje u slučaju da dođe do kršenja mere zabrane prilaska. ]]>

Ona je naglasila i da pored mera koje preuzima MUP, želi da ohrabri celokupno društvo da ne ćuti o ovom problemu, već da o njemu govori i da mu se, kako je poručila, "svi zajedno na najbolji moguć način suprotstavimo"."Кako bi žrtve bile što sigurnije, MUP, u saradnji sa organizacijom “UN Women” i uz finansijsku podršku Кraljevine Norveške, već sprovodi projekat “Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji” da bi se kapaciteti policije i drugih državnih organa unapredili", rekla je Popović Ivković.

Ona je precizirala da je najveća pažnja posvećena upravo uvođenju sistema narukvica koje bi bile povezane sa policijskim upravama i stanicama, kako bi žrtve mogle brzo da signaliziraju da se nalaze u opasnosti i kako bi policija odmah reagovala. "Upravo uvođenjem ovakvog sistema pokazujemo da problemu nasilja prilazimo na veoma ozbiljan i konkretan način", istakla je ona.

Popović Ivković je rekla da se moraju na sve moguće načine zaštiti pre svega žene, koje su najranjiviji deo našeg društva, kao i da se uvek osudi nasilje koje zadire u sve pore našeg društva.

"Zbog toga borba protiv nasilja mora biti sistemska, mora da se zasniva na dobroj prevenciji i na primenama novih metoda u samom pristupu ovom problemu, jer samo tako možemo očekivati uspeh koji ima za cilj očuvanje onog najdragocenijeg, a to je ljudski život", istakla je Popović Ivković.

Podsetila je da je odmah nakon usvajanja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od juna 2017. godine, policija preuzela veću odgovornost, dobijanjem novih ovlašćenja.

Od uvođenja zakona do danas policija je izrekla oko 55.000 hitnih mera, kako privremenog udaljenja nasilnika iz stana, tako i zabrane prilaska i kontaktiranja sa žrtvom.

"Takođe, u okviru našeg Operativnog centra otvorena je besplatna telefonska linija 0800 100 600 koja je dostupna 24 časa, gde se prijavljuje nasilje u porodici na nivou cele Republike Srbije. Svako ko je upoznat u svom okruženju sa nekim porodičnim nasiljem može da prijavi događaj i anonimno", napomenula je Popović Ivković.

Ona je naglasila i da će MUP nastaviti da radi na unapređenju sopstvenih kapaciteta kako bi pružili što bolju zaštitu žrtvama.

]]>
Mon, 22 Jul 2019 10:36:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/59153/uvodi-se-sistem-narukvica-za-zastitu-zrtava.html