Radio Boom93 :: Info http://www.boom93.com/info/rss.html sr http://www.boom93.com/img/logo.png Radio Boom93 :: Info http://www.boom93.com/info/rss.html Obrazloženje presude za LAF na 13 strana http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52992/obrazlozenje-presude-za-laf-na-13-strana.html Građanin Ljubomir Jacić kaže da je primio presudu Višeg suda u Požarevcu kojim je po njegovoj tužbi poništeno rešenje Skupštine Požarevca o obrazovanju Komisije za praćenje primene Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije (LAF). Presuda je obrazložena na 13 strana, a stranke mogu da izjave žalbu Apelacionom sudu u Kragujevcu, 15 dana od prijema ovog dokumenta. ]]>

Jacić je Grad Požarevac tužio u aprilu ove godine, nakon što u decembru 2017. nije izabran u članstvo LAF-a. On je bio u užem krugu od 5 kandidata za izbor članova sa najvišom ocenom, ali nije bio u predlogu koji je upućen skupštini na verifikaciju.

Kako se, između ostalog, navodi u obrazloženju presude, Viši sud je ustanovio da nisu u potpunosti poštovani kriterijumi za izbor kandidata za izbor članova LAF-a jer su u ovo telo izabrana dva kandidata koja su imala lošije ocene od Jacića (na osnovu iskaza članova komisije: Ankice Hinić, Andrijane Maksimović, Ivane Perišić i Marka Dmitrovića).

Utvrđeno je da do sednice Skupštine Požarevca na kojoj se glasalo o članovima LAF-a, zapisnici sa sednica komisije koja je vršila izbor članova nisu bili javno objavljeni, osim zapisnika sa prve sednice. Postupak je bio netransparentan jer u materijalu koji su dobili odbornici nisu bili navedeni kriterijumi i merila prema kojima su predloženi kandidati za LAF (na osnovu iskaza odbornika Zvonimira Blagojevića).

Takođe, izbor tri, umesto pet članova LAF-a u datim okolnostima nesumnjivo upućuje na logičan zaključak da je komisija za izbor članova LAF-a odustala od svojih kriterijuma prilikom sačinjavanja rang liste koja je upućena skupštini (iskaz Zorana Gavrilovića iz BIRODIJA).   

Sud je poklonio veru i iskazu Jacića u kome je naveo da se odluka komisije zasnivala na diskrecionom odlučivanju, a ne na objektivnim rezultatima kandidata.

Iz ovih razloga Viši sud u Požarevcu je u svojstvu prvostepenog parničnog po sudiji Mirjani Savić presudom poništio rešenje o obrazovanju LAF-a  za Grad Požarevac koji je trebalo da ima mandat do 2020.godine.

Sud se oglasio nenadležnim za odlučivanje u delu tužbe u kome je traženo da se utvrdi da Jacić ispunjava uslove za člana LAF-a i da se imenuje za člana ovog tela.

Presudom se obavezuje Grad Požarevac u svojstvu tužene strane da tužiocu Ljubomiru Jaciću isplati iznos od 3.900 dinara u roku od 15 dana od prijema presude.

Grad Požarevac ima pravo da uloži žalbu na prvostepenu presudu.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 14:47:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52992/obrazlozenje-presude-za-laf-na-13-strana.html
Grad Požarevac sazvao Javnu raspravu o nacrtu plana javnih investicija http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52988/grad-pozarevac-sazvao-javnu-raspravu-o-nacrtu-plana-javnih-investicija.html Gradsko veće Grada Požarevca poziva sve građane, udruženja, stručnu javnost i druge zainteresovane subjekte da se upoznaju sa tekstom nacrta Plana javnih investicija za 2019. godinu, za budžet Grada Požarevca za 2019. godinu, i da daju predloge, sugestije i komentare. ]]>

Predlozi, sugestije, inicijative i komentari dostavljaju se Gradskom veću Grada Požarevca, putem elektronske pošte na adresu: uprava@pozarevac.rs ili poštom na adresu: Gradska uprava Grada Požarevca, ul. Drinska br. 2, Požarevac, za naznakom: ,,Za javnu raspravuo Planu investicija za 2019. godinu".

Kako navode iz Lokalne samouprave po okončanju javne rasprave, Gradsko veće će analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika u javnoj raspravi i na osnovu toga sačiniti izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi i u roku od 8 dana od dana okončanja javne rasprave isti   objaviti na internet stranici Grada Požarevca.

U petak 14. decembra održaće se otvoreni sastanak u sali broj 11 Gradske uprave Grada Požarevca, ul. Drinska br. 2, sa predstavnicima stručnih službi, kome mogu prisustvovati zainteresovani građani, udruženja, stručna i ostala javnost, kao i sredstva javnog informisanja.

Javna rasprava će trajti od 11. do 16. decembra. Grad Požarevac je promenom statuta je u obavezi da održava Javne rasprave o važnim pitanjima za grad.

Program Javne rasprave i tekst nacrta možete pogledati OVDE.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 14:41:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52988/grad-pozarevac-sazvao-javnu-raspravu-o-nacrtu-plana-javnih-investicija.html
Tahograf obavezan u svim kamionima http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52991/tahograf-obavezan-u-svim-kamionima.html Menjaju se propisi za drumski saobraćaj. ]]>

Vozače u drumskom prevozu, one koji moraju da vode računa o radnom vremenu i imaju tahograf, čekaju nova pravila. Upravo se usvajaju izmene i dopune zakona koji reguliše ovo pitanje. Nova pravila, između ostalih, pogodiće vlasnike kamiona do 7,5 tona koji su ih koristili za sopstvene potrebe. Moraće da ugrade tahograf, ali neće morati da poštuju odredbe o radnom vremenu i pauzama, koje važe za ostale vozače. Ko će sve morati da ugradi tahograf, a ko neće, preciziraće se naknadno, pratećim propisom.

Rok za ugradnju će biti prvi naredni tehnički pregled, odnosno najviše šest meseci od stupanja na snagu zakona. Zakonodavac je svestan da će ovo izazvati dodatan trošak kod pojedinih prevoznika i to oko 53.000 dinara za nov, ili oko 38.000 za polovan uređaj. Mali prevoznici smatraju da im tahograf nije potreban.

Više o ovome možete pročitati OVDE.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 14:39:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52991/tahograf-obavezan-u-svim-kamionima.html
Priznanja za KK „Požarevac 92" http://www.boom93.com/info/sport/52986/priznanja-za-kk-%E2%80%9Epozarevac-92%22.html Za vikend, u Hali sportova „Ranko Žeravica“ na Novom Beogradu , održan je završni turnir Srpske karate Unije pod nazivom „Trofej Unije 2018“. Članovi Karate klub „Požarevac 92“ su tokom ovog događaja dobili mnoga priznanja. ]]>

Na samom takmičenju obeležena su jubileji, 50 godina postojanja Karate kluba „Novi Beograd“ i 20 godina uspešnog rada Srpske karate Unije. Tom prilikom, pred velikim brojem zvanica, klubova i takmičara uručena su priznanja svima koji su ostavili trag u radu ova dva uspešna sportska udruženja. Pored toga, proglašeni su i najuspešniji klubovi i pojedinici  Srpske karate Unije za 2018. godinu. 

Branislav Dmitrović, sportski direktor Srpske karate Unije, dobio je priznanje za značajan doprinos u radu i razvoju organizacije, a pored ovog priznanja uručeno mu je i prestižno zvanje u karateu – 5. dan.

Karate klub „Požarevac 92“ je proglašen za najuspešniji klub Unije u 2018. Godine, dok su Ana Avdalović, David Nešić, Petar Avdalović, Miljana Paunović, Marta Stefanović, Luka Gomiršek i Aleksandar Antanasijević proglašeni za najuspešnije pojedince Srpske karate Unije u svojim zrastnim kategorijama.

Nakon proglašenja najuspešnijih klubova i takmičera počeo je i turnirski deo. U generalnom plasmanu završnog turnira, 1. mesto u generalnom plasmanu osvojili su karatisti iz Požarevca. Drugo mesto pripalo je selekciji Makedonije, dok je 3. mesto osvojila ekipa „Lotos“ iz Smedereva.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 14:35:00 +0100 Sport http://www.boom93.com/info/sport/52986/priznanja-za-kk-%E2%80%9Epozarevac-92%22.html
Postavlja se centralna novogodišnje dekoracija http://www.boom93.com/info/komsija-reporter/52983/postavlja-se-centralna-novogodisnje-dekoracija.html Na Trgu oslobođenja u toku je postavljanje centralne novogodišnje dekoracije. ]]>

]]>
Tue, 11 Dec 2018 14:21:00 +0100 Komšija reporter http://www.boom93.com/info/komsija-reporter/52983/postavlja-se-centralna-novogodisnje-dekoracija.html
Sazvana Javna rasprava o visini poreza na imovinu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52979/sazvana-javna-rasprava-o-visini-poreza-na-imovinu.html Opština Veliko Gradište sazvala je Javnu raspravo o Nacrtu odluke o visini stope poreza za imovinu u opštini Veliko Gradište za 2019. godinu. ]]>

Lokalna samouprava poziva sve zainteresovane građane da prisvustuju Javnoj raspravi koja će se održati u četvrtak 13. decembra, u velikoj sali Skupštine opštine.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 13:59:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52979/sazvana-javna-rasprava-o-visini-poreza-na-imovinu.html
Kako pobuditi želju za knjigama i čitanjem kod dece i mladih? http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52977/kako-pobuditi-zelju-za-knjigama-i-citanjem-kod-dece-i-mladih.html Postoji više načina da se kod dece pobudi želja za knjigama i čitanjem, a taj proces je usko vezan za razvoj kreativnosti i sticanjem novih znanja i veština. U onlajn svetu i eri društvenih mreža, internet je alat koji može da se koristi kako bi se plasirali sadržaji koje će mlade privući knjigama, ali je potrebno i savremeni školski sistem u većoj meri prilagoditi potrebama dece i mladih. Ovo su neki od zaključaka tribine „Knjige o kojima se priča“ u Radio Caffeu, na kojoj su gostovale pisci za mlade Jasminka Petrović i Ivana Lukić. ]]>

Apsolutno je netačno da mladi ne čitaju i ta etiketa je nešto što deci i mladima veoma smeta u odnosu odraslih prema njima. S druge strane, ne postoji temeljno istraživanje koje bi potvrdilo u kojoj meri su čitalačke navike kod ove populacije.

„Deca vole igrice, kompjuter... Postoje deca koja vole da čitaju knjige, a lektiru uglavnom ne vole. Kao pisac uglavnom srećem decu koja vole da čitaju i vole knjige. Ove druge ne vidim jer nisam u takvom okruženju. Kako ne postoji ozbiljno istraživanje o ovoj temi, svako vidi drugačije i samo nagađamo o čitalačkim navikama kod dece“, kaže Jasminka Petrović.

Ivana Lukić navodi da je bitno da se kod dece razvija timski rad i komunikacijske veštine.

„To se ne radi dovoljno i kreativne radionice su sporadične. Većina dece je prepuštena školskom sistemu koji ima određenih mana jer su se globalno stvari promenile i škola ne prati neke tokove i inovacije i nekako ne prilagođava se u dovoljnoj meri deci“, kaže ona.

Lukić dodaje kako postoji utisak da škola kao institucija decu umrtvljuje i ne daje im dovoljno slobode, što utiče na želju za učenjem i sticanjem novih znanja i veština.

„Mislim da je profesorima prepušteno da se sami izbore sa decom i novim tehnologijama. Smatram da je moguće uključivanjem dece u razne projekte, radionice i sekcije, gde su uključene aktivnosti kojih nema u 45 minuta časa gde se radi po planu i programu. Uloga učitelja je bitna jer je to prvi korak ka razvijanju želje kod dece za učenjem, knjigama i novim saznanjima i sa njima bi trebalo mnogo da se radi na tome“, rekla je ona.

Petrović je postavila pitanje kako je moguće da ista deca koja se u školi „smaraju“, postaju vrlo zainteresovana na kreativnim radionicama i festivalima.

„Lopta je kod nas odraslih. Ne možemo samo da vičemo na decu, a da se ne pitamo šta smo mi uradili za njih. Sada je XXI vek, ali su arhetipovi vrednosti uvek isti: ljubav, prijateljstvo, dobrota... Mi ih uvek učimo isto, ali moramo da budemo veštiji. Što su ljudi stariji, sve su licemerniji. Na književnim večerima ljudi će sedeti. Neko će možda postaviti neko pitanje, a kada bude kraj, svi će izaći i komentarisati uglavnom negativno. Šta je nama važnije, da smo mi pametni ili da njima ostavimo neku poruku? Mislim da je kod nas glavni problem ego i želja da se predstavimo kao važni i pametni“, istakla je ona.

Lukić smatra da deca i mladi danas reaguju na vizuelne nadražaje i da bi vizuelnim sadržajima izdavači mogli da pridobiju čitaoce.

„Mladi danas ne gledaju televiziju, slabo prate vesti. Izdavači moraju da nađu način da dođu do dece. Moraju da koriste Instagram, recimo. Trebalo bi napraviti neku anketu šta je deci zanimljivo, a to bi izdavačima koristilo šta da koriste kako bi deci plasirali neku knjigu“, kaže ona.

Petrović je naglasila da je vrlo važno ponuditi priču o knjizi, a kod mladih stvoriti utisak da ih se sadržaj lično tiče.

„Na festivalu Korokodokodil (festival književnosti i ilustracije za decu) imamo atraktivnu špicu, muziku... Mi njima sve vreme šaljemo priču o knjizi, a to je upakovano da bude privlačno. Važno je da se njih tiče. Da li je Skadar na Bojani ili Ivanina knjiga, važno je da se njih tiče i zašto im je to važno. Mislim da je to zadatak i nas pisaca i nastavnika, ali i roditelja da ih uvučemo u priče“, navela je ona.

Na tribini su predstavljene knjige za mlade „Početak nečeg velikog“, Ivane Lukić i „Sve je u redu“, Jasminke Petrović.

Jasminka Petrović  studirala je španski jezik i književnost. Napisala je više od 30 knjiga za decu i mlade. Njene knjige prevedene su na dvadeset pet jezika, a neke od njih su i dramatizovane u pozorištima za decu u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Stokholmu. Jasminka Petrović je bila urednik tinejdžerske emisije na radiju. Pisala je za mnoge časopise (Tik-Tak, Veliko dvorište, Huper, Politikin Zabavnik). Uređivala je National Geographic Junior na srpskom jeziku. Učesnik je u različitim programima i projektima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo. Sa udruženjem Krokodil organizuje književni festival za decu Krokodokodil. Scenarista je dečje serije Kukuriku šou (RTS). Jedan je od osnivača Pokreta za poboljšanje kulture za decu i mlade Ura kultura.

Ivana Lukić, radi kao školski psiholog i profesorka u XIV beogradskoj gimnaziji. Koncipira i vodi kreativno-psihološke radionice, a takođe je edukatorka i organizatorka mnogih dečjih kampova. Njena knjiga „Igra odrastanja“ dobila je Nagradu Neven za najbolje delo iz oblasti popularne nauke za 2014, a knjiga „(Ne) pitaj me kako sam“ Nagradu Politikinog zabavnika za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2015. godini.

Projekat „Knjige o kojima se priča“  je zamišljen kao serijal književnih promocija i debata na kojima će biti predstavljeni pisci i autori zanimljivih knjiga, ali na kojima će se razgovarati i o mestu knjige u kulturnoj politici naše zemlje, pozicija knjige u društvenom životu, ulozi obrazovnih institucija u popularizaciji čitanja. Kako na to što se čita ili ne čita utiču mediji, društvene mreže i drugi subjekti.

Centar za razvoj lokalnih medija (CRLM) iz Požarevca ovaj projekat realizuje uz podršku Grada Požarevca.  Sinoćni događaj realizovan je i uz veliku podršku Kreativnog centra. Kao poseban doprinos projektu, pokrenuta je akcija za prikupljanje dečijih knjiga koje će se usmeriti u humanitarne svrhe.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 13:01:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52977/kako-pobuditi-zelju-za-knjigama-i-citanjem-kod-dece-i-mladih.html
Požarevac bolji od Smedereva http://www.boom93.com/info/sport/52976/pozarevac-bolji-od-smedereva.html U sklopu 10. kola Prve regionalne lige – Grupa A, košarkaši Požarevca savladali su ekipu Smedereva na gostovanju sa 94:83 (17:22, 25:25, 32:26, 20:10). ]]>

Požarevaljani su i drugi put u sezoni uspeli da savladaju ekipu Smedereva. Nakon prve utakmice gde je naš tim ubedljivo slavio sa 83:65, drugi meč je bio nešto neizvesniji. Prvo poluvreme pripalo je Smederevcima koji su dobro odigrali u prvoj četvrtini meča, dok je u drugoj viđen nerešen rezultat. U drugom poluvremenu, naš tim diže igru i postavlja stvari na svoje mesto. U efikasnoj trećoj deonici meča, naš tim preokreće rezultat i u poslednju četvrtinu ulazi sa prednošću od jednog poena. U tim trenucima, koliko su domaći košarkaši pali, toliko su naši momci odigrali dobro i sigurno. Takvom igrom, rutinski su priveli meč kraju i tako upisali novu pobedu. U ekipi KK Požarevac istakao se Kurtiševski koji je postigao 21 poen, ali treba istaći i Marka Svitlicu koji je pogađao bitne koševe kada se utakmica lomila. On je meč završio sa 19 poena. U ekipi domaćina treba izdvojiti Stanića koji je ubacio 23 poena. 

Ovom pobedom, naš tim je bliži takmičenju u play-off delu takmičenja. Požarevac je trenutno na četvrtom mestu lige sa 16 poena, uz učinak od šest pobeda i četri poraza.

U sledećem kolu Požarevac će biti domaćin drugoplasiranoj ekipi Jagodine. Meč je na programu 14. decembra sa početkom u 17 časova i 30 minuta.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 12:16:00 +0100 Sport http://www.boom93.com/info/sport/52976/pozarevac-bolji-od-smedereva.html
Radionica na temu “Sprovođenje mera populacione politike u opštini Žagubica” http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52973/radionica-na-temu-%E2%80%9Csprovodjenje-mera-populacione-politike-u-opstini-zagubica%E2%80%9D.html U okviru Programa podrške sprovođenju mera populacione politike u Republici Srbiji za 2018. godinu, u Žagubici je održana edukacija na temu “Sprovođenje mera populacione politike u opštini Žagubica“. ]]>

Edukacija je održana u skladu sa ugovornom obavezom koju imaju jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji za 2018. godinu, a koju su za opštinu Žagubica ugovorom međusobno regulisali ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović i predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović.

Na radionici su govorili: Radiša Milošević, rukovodilac Odeljenja za privredu i ekonomski razvoj, dr Vesna Stojilović, specijalista Urgentne medicine i direktor Zdravstvene ustanove u Žagubici, dr Puniša Ilić,  specijalista ginekologije i Maja Josifović , glavni vaspitač Predškolske ustanove „Poletarac“ u Žagubici.  

Značaju samog skupa, održanog u Žagubici, 7. decembra, uveliko su doprineli i diskusija, zaključci , predlozi i sugestije učesnika.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 10:29:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52973/radionica-na-temu-%E2%80%9Csprovodjenje-mera-populacione-politike-u-opstini-zagubica%E2%80%9D.html
Javna rasprava o nacrtu Odluke o budžetu opštine Petrovac na Mlavi za 2019. godinu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52970/javna-rasprava-o-nacrtu-odluke-o-budzetu-opstine-petrovac-na-mlavi-za-2019.-godinu.html U opštini Petrovac na Mlavi otvorena je Javna rasprava o nacrtu Odluke o budžetu opštine Petrovac na Mlavi za 2019. godinu i nacrtu Kadrovskog plana Opštinske uprave za 2019. godinu. Javna rasprava se održava u velikoj sali Skupštine opštine Petrovac na Mlavi počev od 10.decembra zaključno sa 17.decembrom tekuće godine do 9 časova. ]]>

Građani svoje primedbe, predloge i sugestije mogu dostaviti lično ili pismenim putem Opštinskoj upravi opštine Petrovac na Mlavi.

Nacrt Odluke o budžetu opštine Petrovac na Mlavi za 2019. godinu, kao i nacrt Kadrovskog plana Opštinske uprave za 2019. godinu možete pronaći OVDE.


]]>
Tue, 11 Dec 2018 10:17:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52970/javna-rasprava-o-nacrtu-odluke-o-budzetu-opstine-petrovac-na-mlavi-za-2019.-godinu.html
Krivična prijava zbog proganjanja http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52968/krivicna-prijava-zbog-proganjanja.html U Velikom Gradištu podignuta optužnica protiv M. S. (25), iz Požarevca, zbog sumnje da je izvršio krivično delo proganjanje, za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. ]]>

Osnovno javno tužilaštvu u Velikom Gradištu podiglo je optužnicu protiv M.S. (25), iz Požarevca, zbog sumnje da je izvršio krivično delo proganjanje, za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Prema navodima optužnice, on se sumnjiči da je proganjao četiri žene iz Velikog Gradišta i okoline, sa kojima je prethodno bio u komunikaciji na "Fejsbuku". Kada je postao napadan i nasrtljiv, one su tu vezu prekinule, nakon čega ih je on proganjao, ucenjivao ih i upućivao im pretnje. Jedna od ovih žena je izvesno vreme i živela sa njim, ali ga je napustila zbog njegovog fizičkog zlostavljanja.

Više o ovome možete pročitati OVDE.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 10:00:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52968/krivicna-prijava-zbog-proganjanja.html
Deset godina “Kreativne pedagogije” http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52967/deset-godina-%E2%80%9Ckreativne-pedagogije%E2%80%9D.html Udruženje nastavnika i pedagoga “Kreativna pedagogija” iz Požarevca obeležiloje 9. decembra deset godina rada. ]]>

Tokom ovog perioda udruženje je aktivno radilo na osnaživanju nastavnika i roditelja za primenu savremenih pedagoških metoda u radu sa decom i mladima koje u osnovi imaju humanističku, holističku i kreativnu crtu.

Tokom proteklih deset godina kroz 13 programa “Kreativne pedagogije” obučeno je 4.162 nastavnika iz 169 škola. Programe je akreditovalo 17 autora, nastavnika i pedagoga koji rade sa decom I učenicima u redovnom obrazovnom sistemu.

Udruženje je dobilo akreditaciju za pet novih programa koji će biti realizovani do kraja 2021. godine.

Na skupštini članova udruženja, povodom obeležavanje jubileja, izneto je više konstruktivnih  ideja za dalji kreativni i inovativni rad.

Udruženje “Kreativna pedagogija” ima 27 članova koji su, prema interesovanjima i stručnosti, realizovali mnoštvo programa za decu i mlade. Predškolcima su bili namenjeni projekti “Požarevac grad prijatelj dece” i “Grad gradi misao – dete gradilj sveta”; osnovcima “Filozofija sa decom” i kviz “Zima,zima, e pa šta je”, a srednjoškolcima program “Medijacija u vršnjačkoj grupi”.

Saradnja sa drugim udruženjima omogućila je aktivnosti, među kojima je i rad na prevazilaženju predrasuda u odnosu na romsku populaciju sa udruženjem “Kreativni Romi” iz Kostolca, kao i izrada “Protokola za zaštitu dece I mladih kroz međusektorsku saradnju” sa Udruženjem “Prijatelji dece opštinePožarevac”.

Tajne uspešnog učenja”, “Osnaživanje učeničkih parlamenta” i “Veštine upravljanja konfliktima” realizovani su sa Pedagoškim društvom Srbije.

“Kreativnapedagogija” je kreiralai programe za internu obuku nastavnika na temu eksternog vrednovanja škola, pojačanog vaspitnog rada sa učenicima, inkluzivnog obrazovanja i primenu REBT –a (racionalno-emocionalno-bihevioralne terapije u vaspitnom radu sa decom i mladima).

U Udruženju kažu da su posebno ponosni na programe osnaživanja roditelja u oblasti pedagoških postupaka za nenasilno, toplo i prijateljsko odgajanje dece I unapređivanje veština roditeljstva.

“Verujemo da svojim aktivnostima činimo našu lokalnu sredinu humanijom i spremnijom da prihvati decu i mlade kao ravnopravne partnere u procesu vaspitanja, negujući kod njih samopoštovanje, samopuzdanje i ljubav za druge.

Pedagoška kultura je nešto što učimo, gradimo i modelujemo svi zajedno u lokalnoj sredini, a “Kretivna pedagogija” nastoji da bude nosilac progresivnih ideja u oblasti obrazovanja i vaspitanja dece i mladih”, izjavila je predsednica udruženja Živkica Đorđević.

]]>
Mon, 10 Dec 2018 16:12:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52967/deset-godina-%E2%80%9Ckreativne-pedagogije%E2%80%9D.html
„Javne biblioteke i demokratija“ http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52964/%E2%80%9Ejavne-biblioteke-i-demokratija%E2%80%9C.html U požarevačkoj Narodnoj biblioteci predstavljena je knjiga „Javne biblioteke i demokratija“, autora dr Vesne Crnogorac. ]]>

Knjiga u suštini govori o nekoj budućoj viziji narodnih gradskih biblioteka, koje bi mogle biti u središtu kao mesto ili pristupna stanica za građane u kome mogu doći do informacija, a posebno do informacija od javnog značaja, kaže autorka.

Značaj dobro i pravovremeno informisanog građanina kao ključnog činioca demokratskog društva predstavlja polazište ideje o savremenoj biblioteci kao „pristupnoj tački za lokalne službe“. Time javna biblioteka u 21. veku gradi svoj novi identitet kao društveno odgovorna ustanova u kojoj se ostvaruje socijalna pravda.

Profesionalni čitaoci očekuju da u ovoj knjizi pronađu nešto što ih upućuje na koji način biblioteka postaje ustanova koja omogućava jednu vrstu razvoja svih demokratskih procesa u društvu. Biblioteka ima jednu vrstu amortizacionog uticaja na te procese, da stvara jedno okruženje u kojima svi oni koji budu unutar bibliotečkog sistema imaju mogućnost da dođu do informacija koje ih ohrabruju u njihovim namerama i razvijaju društvene procese koji omogućavaju razvoj društva i njegovu koheziju, rekao je Zoran Hamović, direktor i glavni urednik Izdavačke kuće „Klio“.

Dekan Pedagoškog fakulteta iz Sombora prof. dr Željko Vučković rekao je kako je bibliotekarstvo ozbiljna profesija naročito u društvu koje pretenduje da bude informatičko društvo.

Sistematična razrada modela novih usluga koje javna biblioteka može da uvede u cilju odgovornog i kvalitetnog angažmana u svakodnevnom životu svoje zajednice a koji se odnose na slobodan pristup informacijama od javnog značaja – ključna je tema ove publikacije.

Počev od osvrta na instituciju javne biblioteke, njene uloge i mesta u pravnom i bibliotečko–informacionom sistemu Srbije, ljudskih prava, pravnog aspekta instituta “slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja”, preko istorijskog i aktuelnog pregleda tzv. FOI legislative u svetu i Srbiji – publikacija jasno ukazuje na neraskidivu vezu između prava građana i javnih biblioteka. Centralni deo publikacije donosi značajne rezultate istraživanja koje je autorka sprovela u matičnim javnim bibliotekama Srbije o stepenu njihove spremnosti da odgovore novim zahtevima svoje zajednice u oblasti novih prava građana povodom informacija, kao i spremnost bibliotekara da novoj ulozi odgovore u skladu sa sistemskim rešenjima na državnom nivou.

Autorka je došla do zaključka da javne biblioteke paralelno sa svojom tradicionalnom ulogom mogu preuzeti i nove usluge za građane i postati neka vrsta “pristupne stanice” za građane svojih sredina.

Knjigu je objavila Izdavačka kuća „Klio“ u oviru Edicije „B Plus“ koja se bavi savremenim delima iz oblasti bibliotekarstva i informacionih nauka.

]]>
Mon, 10 Dec 2018 15:33:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52964/%E2%80%9Ejavne-biblioteke-i-demokratija%E2%80%9C.html
„Zvezda“ nerešiva enigma http://www.boom93.com/info/sport/52961/%E2%80%9Ezvezda%E2%80%9C-neresiva-enigma.html U sklopu 12. kola Superlige Srbije, odbojkaši Mladog radnika pretrpeli su četvrti ovosezonski poraz od ekipe Crvene zvezde. Beogradski tim je ovog puta slavio sa 3:1 (28:26, 17:25, 29:27,25:22). ]]>

I četvrti put tokom prvog dela sezone, odbojkaši Mladog radnika nisu uspeli da savladaju Crvenu zvezdu. U odnosu na prethodne mečevi kada su gubili sa nulom, ovog puta,naš tim je uspeo da osvoji set. Ipak, iako sve „Zvezdine“ pobede deluju ubedljivo na papiru, u praksi nije tako. U svim ovosezonskim duelima (dva u prvenstvu i dva u kupu) odigrano je ukupno 13 setova od kojih je devet odigrano na razliku. Miksom znanja i sreće svaki put kada se lomilo, rezultat je odlazio na stranu crveno – belih. 

„Radnik“ je odlično otvorio utakmicu. U trenucima kada je naš tim vodio sa 17:13 delovalo je da će prvi set otići domaćim odbojkašima. Ipak, „Zvezda“ pravi mini seriju i vraća se u igru. Nakon konstantne razmene poena, „Radnik“ je imao imao set loptu pri rezultatu 26:25, ali po “staroj“ navici ne koristi svoje šanse, nakon čega sledi kazna i gubitak seta. Nakon izgubljenog prvog seta, naš tim se nije predavao. Sjajnom igrom dolazi do prednosti od 20:11 nakon čega je prednost rutinski održavao do samog kraja.
U trećem setu je viđena ujednačena borba. Na startu su se smenjivali poeni a zatim i set lopte. Naš tim ponovo nije iskoristio svoju set loptu nakon čega je „Zvezda“ povela sa 2:1 u setovima. U četvrtom setu, naš tim je uspeo da se vrati posle zaostatka, čak i povede, ali to nije bilo dovoljno. U trenucima kada se set bližio kraju, gosti su odigrali bolje i tako ostvarili novu pobedu. Koliko je borba bila neizvestna govori i podatak da je Crvena zvezda tokom utakmice osvojila 71 poen, a naš tim samo četri manje.

U našem timu istakli su se Boris Buša sa osvojenih 25 poena, Noumori Keita sa 16 i Filip Kovaačević sa 12. Lazar Dodić i Milutin Nejic su se po učinku izdvojili kod gostiju.

Nakon ovog poraza, naš tim se i dalje nalazi na trećem mestu zahvaljujući većem broju pobeda koje ima u odnosu na Jedinstvo iz Stare Pazove. Mladi radnik će za vikend biti domaćin upravo ekipi Jedinstva sa kojom će voditi veliku borbu za treće mesto.

]]>
Mon, 10 Dec 2018 14:56:00 +0100 Sport http://www.boom93.com/info/sport/52961/%E2%80%9Ezvezda%E2%80%9C-neresiva-enigma.html
Oblaci nad gradom http://www.boom93.com/info/komsija-reporter/52981/oblaci-nad-gradom.html Fotografija govori više od reči. ]]>

]]>
Mon, 10 Dec 2018 14:18:00 +0100 Komšija reporter http://www.boom93.com/info/komsija-reporter/52981/oblaci-nad-gradom.html
Otvaranje Novogodišnjeg vašara u Kostolcu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52953/otvaranje-novogodisnjeg-vasara-u-kostolcu-.html U utorak 11. decembra sa početkom u 18 časova u Kostolcu će biti otvoren Novogodišnji vašar koji će se nalaziti na platou ispred kostolačke Sportske hale. ]]>

Svi posetioci moći će da prate koncert grupe „Hard need“. Pored koncerta, svim gostima biće obezbeđeni topli napitci, dok će se mališani zabavljati u društvu maskota sa likom omiljenih crtanih junaka. 

 

]]>
Mon, 10 Dec 2018 12:32:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52953/otvaranje-novogodisnjeg-vasara-u-kostolcu-.html
Pojačana kontrola saobraćajne policije http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52949/pojacana-kontrola-saobracajne-policije.html Saobraćajna policija sprovodiće akciju pojačane kontrole saobraćaja od ponedeljka 10. decembra do subote, 16. decembra. ]]>

Cilj ove akcije je ukazivanje na opasnost, ali i učestalost upravljanja vozilom u pijanom stanju ili pod uticajem psihoaktivnih supstanci. Samim tim, fokus akcije je na testiranju vozača na alkohol i psihoaktivne supstance.

Osim u Srbiji, akcija pojačane kontrole istovremeno kreće i u još 29 država članica organizacije TISPOL – mreže saobraćajnih policija Evrope.

Iz te organizacije navode da su poruke ovogodišnje akcije jednostavne: “Sposobnost upravljanja vozilom smanjuje i najmanja količina alkohola. Niko vas ne može prisiliti da vozite pod uticajem alkohola ili droge, sami donosite tu odluku. Ako ste popili neko piće, nemojte da vozite, a ako morate da vozite, nemojte da popijete to piće”.

]]>
Mon, 10 Dec 2018 11:38:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52949/pojacana-kontrola-saobracajne-policije.html
Na snagu stupio novi železnički red vožnje http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52946/na-snagu-stupio-novi-zeleznicki-red-voznje.html U nedelju 9. decembra na snagu je stupio novi železniči red vožnje koji će biti na snazi do 14. decembra 2019. godine. ]]>

Novim redom vožnje voz iz Požarevca ka Smederevu imaće 5 polazaka. Prvi polazak za Smederevo biće  6 časova ujutru, dok je poslednji predviđen za 22:15 časova. Iz Smedereva prvi voz za Požarevac polaziće u 4:40 ujutru dok će poslednji voz za Požarevac poći 19:30.

Rekonstrukcijom pruge Požarevac – Majdanpek stekli su se uslovi za putnički saobraćaj između Požarevca i Zaječara. Planirano je da ova relacija bude puštena u putnički saobraćaj početkom februara 2019. godine. Po novom redu vožnje iz Požarevca planirana su 3 polaska za Zaječar.

U novom redu vožnje i ove godine nema voznog putničkog saobraćaja između Požarevca i Beograda. Prema rečima generalnog direktora „Infrastruktura Železnica Srbije“ Miroljuba Jevrića za sledeću godinu u planu je rekonstrukcija pruge Mala Krsna – Jajinci, pruga kojom saobraća voz iz Požarevca za Beograd. Ova rekonstrukcija se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu za razvoj.

]]>
Mon, 10 Dec 2018 11:16:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52946/na-snagu-stupio-novi-zeleznicki-red-voznje.html
Protest ispred Železare zbog zagađenja http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52945/protest-ispred-zelezare-zbog-zagadjenja.html Meštani sela Radinac, Vranovo i Ralje, koja se nalaze oko smederevske Železare, i predstavnici Pokreta "Tvrđava" protestovali su danas, ispred ulaza u fabriku. ]]>

Protest je organizovan zbog zagađenja vazduha i okoline.

Oni od menadzmenta HBIS-a, kako su pročitali na jednočasovnom protestu, traže ugradnju filtera i mernih stanica, što bi, veruju, značajno umanjilo zagađenje, preneo je RTS. 

Iz Pokreta "Tvrđava" navode da će poslati i otvoreno pismo Evropskoj agenciji za žaštitu životne sredine o problemu zagađenja u Smederevu.

]]>
Mon, 10 Dec 2018 10:56:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52945/protest-ispred-zelezare-zbog-zagadjenja.html
I proizvođači u opštini Žagubica dobili mineralno đubrivo http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52944/i-proizvodjaci-u-opstini-zagubica-dobili-mineralno-djubrivo.html Raspodela prijavljenih i odobrenih količina bespovratnog minerelnog đubriva KAN 27% N", donacija Vlade Republike Srbije iz republičkih robnih rezervi, vršena je proteklih dana i proizvođačima koji imaju registrovane površine pod voćem po svim naseljima u opštini Žagubica. ]]>

Nakon sprovedenog Javnog konkursa bilo je prijavljeno oko 200 proizvođača i svima je đubrivo isporućeno u zavisnosti od prijavljenih površina.


Za dodelu besplatnog đubriva i dalje vlada interesovanje,  jer mnogi građani iz brojnih razloga nisu upeli da se prijave, te će, uzimajući u obzir tu činjenicu, lokalna samouprava razmotriti mogućnost da se i njima pomogne na odgovarajući način.

]]>
Mon, 10 Dec 2018 10:51:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/52944/i-proizvodjaci-u-opstini-zagubica-dobili-mineralno-djubrivo.html