Radio Boom93 :: Info http://www.boom93.com/info/rss.html sr http://www.boom93.com/img/logo.png Radio Boom93 :: Info http://www.boom93.com/info/rss.html Status quo u vlasti, ali skupština će sutra da radi? http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47729/status-quo-u-vlasti-ali-skupstina-ce-sutra-da-radi.html Razrešenje raskola u lokalnom odboru Srpske napredne stranke u Požarevcu nije blizu kraja. Stranačka disciplina je jaka, tako da se niko ne usuđuje da se istrčava makar i sa nezvaničnim i anonimnim dojavama prema medijima. Međutim, najizvesniji ishod sutrašnje skupštine je da se u vlasti apsolutno ništa ne promeni, saznaje Boom 93. ]]>

Tehnički, Gradski odbor Srpske napredne stranke ne postoji, iako još nema zvanične odluke o tome. Jedan broj članova iz Požarevca u subotu je bio u Beogradu gde je održan sastanak sa predstavnicima Izvršnog odbora u krnjem sastavu. Odluka o raspuštanju odbora nije zvanično doneta, ali bi to navodno trebalo da se uradi do kraja nedelje.  

Danas dolaze koordinatori stranke koji bi trebalo da održe sastanak sa odborničkom grupom SNS-a u lokalnoj skupštini pred sutrašnjom sednicu požarevačkog parlamenta. Sastanak će najverovatnije biti održan izmešu 18 i 19 časova u Požarevcu.

Jedna od poruka koju nose koordinatori je da trenutno neće biti bilo kakvih smena u lokalnoj vlasti, osim jedne. Naime, Veroljub Arsić više neće biti šef odborničke grupe naprednjaka u Skupštini Požarevca.

Navodno, postojala je namera aktuelnog gradonačelnika da smeni četiri neposlušna gradska većnika, Vesnu Pejić Ivana Jovića, Dalibora Miljkovića i Mlađana Nikolića. Problem je što Spasović, barem prema navodima više ljudi bliskih SNS-u sa kojima smo razgovarali, nema većinsku podršku među odbornicima stranke u Skupštini.

Postoji više glasina koje su prenošene pred sutrašnju skupštinu, a tiču se ponuda među suprostavljenim taborima u okviru SNS-a, razgovorima o podršci sa opozicijom, čak i puštanju niz vodu članova SPS-a u vlasti. Međutim, za njihovu istinitost za sada ne postoje uverljive potvrde.

Ukoliko ne bude smena u samom vrhu vlasti u gradu, biće zanimljivo videti kako će se sutra ponašati odbornici SNS-a.

Boom 93 takođe saznaje da je status quo u lokalnoj vlasti prolongiran samo na određen period.

]]>
Mon, 21 May 2018 15:33:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47729/status-quo-u-vlasti-ali-skupstina-ce-sutra-da-radi.html
U Ljubičevu trava do "kolena" http://www.boom93.com/info/komsija-reporter/47730/u-ljubicevu-trava-do-%22kolena%22.html U ergeli "Ljubičevo" trava je porasla i zrela je za košenje. ]]>

]]>
Mon, 21 May 2018 15:33:00 +0100 Komšija reporter http://www.boom93.com/info/komsija-reporter/47730/u-ljubicevu-trava-do-%22kolena%22.html
Poznati dobitnici priznanja povodom slave grada http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47726/poznati-dobitnici-priznanja-povodom-slave-grada.html Odbor za dodeljivanje nagrada i povelja grada Požarevca doneo je odluku o dodeli priznanja povodom Svete Trojice, slave grada. ]]>

Nagrade u iznosu od 59.300 dinara i povelje o nagradi dodeljulju se Nenadu Milovanoviću, direkotru „Vodoprivreda“ A.D. iz Požarevca i Saši Obradoviću, sekretaru Crvenog krsta iz Požarevca.

Povelja se dodeljulje i medijskoj kući „Sat TV“ iz Požarevca.

]]>
Mon, 21 May 2018 13:57:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47726/poznati-dobitnici-priznanja-povodom-slave-grada.html
Nakon što se devojčica povredila, limeni orman biće izolovan... http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47725/nakon-sto-se-devojcica-povredila-limeni-orman-bice-izolovan....html Nakon što je jedna devojčica zadobila poderotinu na ruci, nadležni u Predškolskoj ustanovi odlučili su da ograde limeni električni orman koji se nalazi u dvorištu vrtića Majski cvet u Kostolcu. To je danas Boom 93 rekla direktorka ustanove Marija Bajić. ]]> Stanje u dvorištima vrtića koji pripadaju Predškolskoj ustanovi u Požarevcu ni malo nije zavidno. Sprave za igru su dotrajale, a kako tvrde pojedini roditelji za njih ne postoje atesti o bezbednosti.

Pored igrališta, postoje i drugi objekti po pojedinim dvorištima vrtićima koji su rizični po bezbednost dece, kao što je jedan orman sa limenom oplatom u Kostolcu.

Majka povređene devojčice Marija Đekić, rekla je Boom 93 kako su roditelji u više navrata do sada ukazivali vrtiću da postoji opasnost od povrede, ali da niko nije reagovao.

Međutim, sada, nakon što se šestogodišnja devojčica posekla i poderala kožu na ruci, u upravi su naložili da se kutija u dvorištu ogradi žicom.

Direktorka ustanove, marija Bajić kaže da je o dešavanju u Kostolcu čula pre nekoliko dana i da je odmah naložila da se objekat izoluje. Ona kaže kako nije upoznata s tim da je ranije bilo sličnih povreda.

Međutim, u vrtiću u Kostolcu nije samo jedan orman u dvorištu problem, navela je majka povređene devojčice. Ona je poslala fotografije klupi koje su dotrajale i iz kojih vire ekseri.

Direktorka Bajić kaže da se u vrtiću ulažu napori da se postojeći mobilijari održavaju, ali da je najveći problem to što ne može da se sve postigne, kako zbog čestih kvarova po vrtićkim zgradama koje su uglavnom stare oko 50 godina, tako i zbog malog broja domara koji su zaposleni u vrtiću.  Trenutno ih je petorica na 11 objekata u Požarevcu, Kostolcu i okolnim selima.

Bajić ne poriče da su igrališta u lošem stanju. Ona je navela da je novo igralište koje je bilo postavljeno u dvorištu vrtića na Čačalici propalo za samo godinu dana.

Ona je najavila da se očekuje da u narednom periodu budu rekonstruisana igrališta u dva vrtića u Požarevcu, Bambiju i Pčelici.

]]>
Mon, 21 May 2018 13:43:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47725/nakon-sto-se-devojcica-povredila-limeni-orman-bice-izolovan....html
Produžen kolektivni ugovor sindikata komunalnih delatnosti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47724/produzen-kolektivni-ugovor-sindikata-komunalnih-delatnosti-.html Gradonačelnik Grada Požarevca, Bane Spasović i predstavnici sindikata komunalnih delatnosti potpisali su kolektivni ugovor za zaposlene u komunalnim preduzećima Grada Požarevca. ]]>

Govoreći o produženju kolektivnih ugovora za zaposlene u komunalnim preduzećima, gradonačelnik Grada Požarevca, Bane Spasović istakao je da je u interesu Grada da se unapređuju prava radnika, kako bi se obezbedio povoljniji položaj zaposlenih u javnom sektoru.

“Nakon produženja granskog kolektivnog ugovora podneta je i inicijativa reprezentativnih sindikata za produženje roka važenja granskog kolektivnog ugovora kojim se uređuju prava zaposlenih u komunalnim delatnostima, bez ikakvih izmena”, rekao je Spasović i dodao da to znači da su zaposleni bili zadovoljni zaštitom svojih radnih prava. On je pohvalio svoje prethodnike ”koji su napravili ovako jedan dobar kolektivni ugovor.”

Boban Martinović, predsednik sindikata komunalnih delatnosti rekao je da će iz kolektivnog ugovora tražiti od Grada, na osnovu prošlogodišnjih iskustva, kada je 100 radnika bilo otpušteno iz komunalnih preduzeća, da naprave “sporazum između Grada i sindikata gde će se znati jasna “pravila igre” za neko buduće vreme, kako bi imali neke jasne i definisane parametre, kada dođe do viška radnika.

Martinović je istakao da “Vodovod” i “Komunalno preduzeće” nemaju kolektivne ugovore, te pozvao direktora Vodovoda i gradonačelnika  da ih zaključe, kako bi se proširila i konkretizovala prava radnika.

Milan Grujić, predsednik samostalnih sindikata komunalaca Srbije podsetio je da je odgvornost  na lokalnoj samoupravi velika, te “da Srbija ne staje u red za život, jer ono što je jako važno je da se stvore i materijalni i tehnički uslovi, da se komunalna funkcija vrši na zadovoljavajućem nivou, jer ona je pravi amortizer svih socijalnih gibanja.”, istakao je Grujić.

“Preko komunalne usluge lome se sve druge delatnosti i socijalna tenzija za one naujgroženije koji tu uslugu treba da plate, a moraju da koriste”, dodao je on.

]]>
Mon, 21 May 2018 13:33:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47724/produzen-kolektivni-ugovor-sindikata-komunalnih-delatnosti-.html
Mladi radnik ispustio pobedu protiv Jedinstva iz Uba (VIDEO) http://www.boom93.com/info/sport/47722/mladi-radnik-ispustio-pobedu-protiv-jedinstva-iz-uba-video.html U 29. kolu Srpske fudbalske lige grupa Zapad ekipa Mladog radnika 1926 iz Požarevca je ugostila Jedinstvo iz Uba. ]]>

Početak utakmice donelo je ispitivanje snaga na sredini terene obe ekipe. Prvo pravo uzbuđenje je viđeno u 30 minutu utakmice. Na jedno ko 25  metara od gola igrači Jedinstva oborili su Marka Vasiljevića. Sudija Miroslav jokić dosudio je slobodan udarac za Požarevljane. Izvođač je bio Muljajić koji je preciznim udarcem prebacio živi zid i loptu poslao u gornji deo mreže. Golman gostiju iz Uba Jovanović nije uspeo da zaustavi udarac Muljajića i Mladi radnik je poveo sa 1:0. Do kraja poluvremena nije bilo značajnih uzbuđenja.

Od početka drugog poluvremena gosti iz Uba krenuli su sa napadima na gol Mladog radnika. Imali su igrači Jedinstva nekoliko odličnih prilika da dođu do nerešenog rezultata ali je na golu Požarevca bio raspoloženi Savić koji je uspešno zaustavio šuteve protivnika. Ipak u 75 minutu Savić je morao da vadi loptu iz mreže. Po levom boku prošao je Ljubičić koji je poslao loptu u peterac. Nije se najbolje snašla odbrana Požarevljana pa je lopta stigla do Krstića koji je glavom postigao gol i poravnao rezultat na 1:1. Posle datog gola ekipa Uba je još agresivnije krenula ka golu Mladog radnika, ali su Požarevljani uspeli da se odbrane. Utakmica je završena podelom bodova, a ostaje žal pošto je Mladni radnik mogao da upiše još jednu pobedu u prvenstvu.

Posle odigranog 29. kola Mladi radnik se nalazi i dalje na 10 mestu na tabeli sa 37 osvojenih bodova. U sledećem kolu Požarevljani putuju u Priboj gde će se sastati sa ekipom FAP-a.

]]>
Mon, 21 May 2018 13:15:00 +0100 Sport http://www.boom93.com/info/sport/47722/mladi-radnik-ispustio-pobedu-protiv-jedinstva-iz-uba-video.html
Obuka pripadnika specijalizovane jedinice civilne zaštite http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47720/obuka-pripadnika-specijalizovane-jedinice-civilne-zastite.html U prostorijama Vatrogasnog doma u Požarevcu održana je obuka za pripadnike specijalizovane jedinice civilne zaštite za zaštitu od požara. ]]>

Goran Đorđević, načelnik odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu kaže da se u prostorijama Vatrogasnog doma održava osnovna obuka ove jedinice.

“Ova obuka je po planu i program Ministarstva unutrašnjih poslova sektora za vanredne situacije it e jedinice su definisane i zakonom o vanrednim situacijama. Novim zakonom, koji treba da se usvoju u junu ili julu, o smanjenu rizika i upravljenju vanrednim situacijama ove jedinice su takođe zastupljene i služiće kao pomoć redovnim snagama vatrogasnih jedinice. Oni će pomagati redovnim jedinicama u gašenju požara na prostoru.”  rekao je Đorđević i dodao “Ova obuka traje jedan dan i sastoji se iz teoretske nastave i praktičnog dela. Ovu obuku pohađa 25 članova ove specijalizovane jedinice civilne zaštite. Članovi ove specijalizovane jedinice su mahom vojni obveznici i njihov raspored je u specijalizovanoj jedinici civilne zaštite. Birani su ljudi koji najviše mogu da doprinesu gašenju požara, odnosno birani su oni koji imaju određene specijalizacije kako bi bolje pomogli pri gašenju požara.”

Ovu obuku su organizovali Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Odeljenje za vanredne situacije u Požarevcu.

]]>
Mon, 21 May 2018 12:47:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47720/obuka-pripadnika-specijalizovane-jedinice-civilne-zastite.html
Jedan kontejner na nekoliko zgrada http://www.boom93.com/info/komsija-reporter/47717/jedan-kontejner-na-nekoliko-zgrada.html Još uvek nije rešen problem sa smećem u Kninskoj ulici. Problem je u tome što jedan kontejner koriste nekoliko zgrada, pa se dešava da je kontejner prepunjen smećem. ]]>

]]>
Mon, 21 May 2018 12:22:00 +0100 Komšija reporter http://www.boom93.com/info/komsija-reporter/47717/jedan-kontejner-na-nekoliko-zgrada.html
Postoje indicije da je uhapšeni povezan sa više krađa automobila http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47715/postoje-indicije-da-je-uhapseni-povezan-sa-vise-kradja-automobila.html Mlađi muškarac koji je juče uhapšen nakon automobilske potere po Požarevcu, biće u utorak saslušan kod istražnog sudije. Kako nezvanično saznaje Boom 93 postoje indicije da je uhapšeni povezan sa više krađa automobila i jednim razbojništvom. ]]> Poslednjih nekoliko dana ukradeno je nekoliko vozila u Požarevcu, a jedno od njih je i FIAT Doblo koji je vozio M.M. koji je uhapšen juče na samom početku Dunavske ulice u Požarevcu.

Mirno nedeljno popodne u Požarevcu narušila je nesvakidašnja potera policije za vozačem koji je vozio ukradeni pik-ap.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Boom 93, vozilo je navodno bilo ukradeno prethodne noći, a primećeno je na benzinskoj stanici u blizini Bratinca odakle je vozač krenuo put Požarevca.

U među vremenu, policija semunjevito organizovala i krenula da prati vozilo kroz centralne ulice u gradu. Prava filmska potera počela je u Takovskoj ulici gde je pri velikoj brzini vozač najpre udario jedno vozilo ispred sebe na raskrsnici, a zatim skrenuo u Dunavsku ulicu, vozio još nekoliko desetina metara, a kada mu je preprečen put, udario je u policijsko vozilo,  izašao iz automobila i počeo da beži ka stambenim zgradama. Nakon nekoliko minuta sustigli su ga pripadnici saobraćajne policijske patrole i  uhapsili.

Putničko vozilo koje je uhapšeni udario na raskrsnici se zabilo u obližnju trafiku, ali na sreću nije bilo povređenih osoba.

U poteri je oštećeno više putničkih vozila i jedan policijski automobil. Uhapšenom je određeno policijsko zadržavanje, a kako saznajemo osnovno tužilaštvo će tražiti da mu se odredi pritvor.

Postoje indicije da je mladić povezan sa nekoliko krađa vozila i jednim razbojništvom.

]]>
Mon, 21 May 2018 12:20:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47715/postoje-indicije-da-je-uhapseni-povezan-sa-vise-kradja-automobila.html
Raspisan konkurs za udruženja građana http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47713/raspisan-konkurs-za-udruzenja-gradjana.html Opštinsko veće Žabari raspisalo je poziv za udruženja građana da dostave svoje svoje programe. ]]>

Iz budžeta opštine Žabari opredeljena su sredstva u iznosi od 1 490 000 dinara. Finasiraće se nekoliko oblasti koje su predviđene odlukom za budžet:

1. program 5 – poljoprivredni i ruralni razvoj, ekonomska klasifikacija 4819-Dotacije nevladinim organizacijama u iznosu od 200.000 dinara

2. program 11 – socijalna i dečija zaštita, ekonomska klasifikacija 4819- Dotacije  nevladinim organizacijama u iznosu od 400.000 dinara

3. program 13 – razvoj kulture i informisanja, ekonomska klasifikacija 4819-Dotacije nevladinim organizacijama u iznosu od 100.000 dinara

4. program 14 – razvoj sporta i omladine, ekonomska klasifikacija 4819- Dotacije nevladinim organizacijama u iznosu od 350.000 dinara.

5. program 16 – politički sistem lokalne samouprave, ekonomska klasifikacija 4819- Dotacije nevladinim organizacijama u iznosu od 440.000 dinara.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Mon, 21 May 2018 12:10:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47713/raspisan-konkurs-za-udruzenja-gradjana.html
Radovi na putu "Pek" u Selištu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47712/radovi-na-putu-%22pek%22-u-selistu.html Radovi na uređenju atarskih i brdskih putevima u opštini Žagubica nastavljaju se punim intenzitetom, tako da će, jednu uređenu deonicu brdskog puta u najskorije vreme imati i meštani naselja Selište. ]]>

Obilazeći teren, Predrag Ivković, zamenik predsednika opštine Žagubica, izrazio je zadovoljstvo viđenim i posebno istakao da shodno predizbornim obećanjima lokalno rukovodstvo uspeva da realizuje sve planirano i da tako udovolji želji građana, što je i najvažnije.


Boris Gočić, poverenik Mesne zajednice Selište, istakao je, da se radovi izvode na putu „Pek“ na delu od naselja Selište prema tzv. mestu „Kupinova glavica“, na čemu je posebno zahvalan lokalnom rukovodstvu iz razloga što se trude da u okviru mogućnosti, izađu u susret svima koji se obrate za pomoć.

Kako bi pomenuti brdsko – planinski put u ataru naselja Selište, bio kompletno uređen, nakon započetih poslova, preostaju još i poslovi na izradi propusta i takođe čišćenje šiblja i granja, na mestima gde to nije odrađeno.

]]>
Mon, 21 May 2018 12:05:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47712/radovi-na-putu-%22pek%22-u-selistu.html
Otkriveno spomen obeležje na Međunarodni dan muzeja http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47709/otkriveno-spomen-obelezje-na-medjunarodni-dan-muzeja.html U okviru Nacionalne nedelje muzeja – „Muzej za 10“, Zavičajni muzej obeležio je Međunarodni dan muzeja otkrivanjem spomenika Ženske radeničke škole, ispred Doma zdravlja Petrovac na Mlavi, na mestu gde se škola nekada nalazila. ]]>

Spomenik je svečano otkrio zamenik predsednika opštine gospodin Goran Ristić. U saradnji sa Opštinom Petrovac na Mlavi, Udruženjem građana „Fabrika“ i Slobodanom Selinkićem, arhitektom i naslednikom nekadašnje predsednice Podružine ženskog društva u Petrovcu, Zavičajni muzej Petrovca na Mlavi je realizovao podizanje ovog spomen obeležja, kao simbola uspomena na aktivnosti Petrovačke podružine ženskog društva i rad njihove škole (1912-1941).

Podizanje spomenika predstavlja drugi deo projekta o očuvanju nasleđa aktivnosti Ženske radeničke škole u Petrovcu na Mlavi, koji je započet dokumentarnom izložbom autora Milana Jenića, kustosa petrovačkog muzeja, prošle godine, takođe u okviru obeležavanja Nacionalne nedelje muzeja.

]]>
Mon, 21 May 2018 10:23:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47709/otkriveno-spomen-obelezje-na-medjunarodni-dan-muzeja.html
Humanitarni nastup baletskog ansambla iz SAD-a http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47706/humanitarni-nastup-baletskog-ansambla-iz-sad-a.html Baletski ansambl iz Sjedinjenih Američkih Država “Ballet Magnificat!“ sa baletskom predstavom „Putovanje rasipnika” nastupiće u Centru za kulturu Smederevo u sredu, 23. maja. ]]>

Gostovanje u Smederevu biće humanitarnog karaktera, na obostranu želju organizatora i ansambla, prenosi Podunavlje.info.

Ulaz će biti uz doborovoljan prilog, a celokupan prihod biće namenjen lečenju Mladena Jevtića (1992) iz Smedereva koji je doživeo nesreću na treningu i nalazi se u stanju budne kome. Mladenu je neophodan nastavak lečenja u inostranstvu koje zahteva znatna sredstva. U Hrvatskoj mu je neurohiruškim putem ugrađen implant za duboke moždane stimulacije, kao i defibrilator koji mu je omogućio rehabilitaciju. Operacije i četvoromesečnu rehabilitaciju van zemlje je finansirala porodica uz pomoć brojnih prijatelja. Po povratku u zemlju, pored toga što je Mladen hospitalizovan dolazi do  pogoršanja njegovog stanja. Nakon kontakta sa nekoliko centara za rehabilitaciju u inostranstvu porodica je odlučna da odvede Mladena na evaluaciju sadašnjeg stanja i predlog dalje rehabilitacije. Kako su troškovi lečenja i rehabilitacije skupi, porodici je neophodna finansijska pomoć.

Početak baletske predstave u sredu zakazan je za 19 sati, a ulaznice se mogu podići na biletarnici Centra za kulturu.

Muzičko scenski spektakl „Putovanje rasipnika“ je životna priča jedne porodice, koja biva potresena kada muž iznenada napušta svoju voljenu ženu i kćer, i odlazi sa željom da bude slobodan i da proživi život stilom bludnika. Slomljenog srca, supruga i kćerka se bore da mu oproste i željno čekaju njegov povratak. Putovanje za koje je suprug pomislio da će mu doneti zadovoljstvo završava se tako da mu proizvode samo tugu i žaljenje. Nakon što je došao do dna života, muž se vraća kući kako bi zatražio oprost od svoje porodice… Ova baletska predstava nudi izuzetno dirljivu priču o opraštanju i moći obnove, i to kroz muzičko scenski spektakl, protkanog klasičnim baletom, džezom, modernim i sving plesom!

Gostovanje Ballet Magnificat-a, koji četvrti put dolazi u našu zemlju, u okviru ovogodišnjnje svetske turneje organizuju Centar za kulturu Smederevo, Udruženje Krugovi umetnosti, EUS-a, PEUS-a i Dom omladine Beograda.

]]>
Mon, 21 May 2018 10:19:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47706/humanitarni-nastup-baletskog-ansambla-iz-sad-a.html
Poverenik: Ministarstvo odbrane dezinformiše javnost http://www.boom93.com/info/srbija/47699/poverenik-ministarstvo-odbrane-dezinformise-javnost.html Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da Ministarstvo odbrane, povodom njegove zabrane obrade podataka iz privatnih info-komunikacionih uredjaja bez naloga suda, pokušava da dezinformiše javnost. ]]>

Podsećajući da je postupak nadzora pokrenu 21. marta zbog predstavke Vojnog sindikata u kojoj je ukazano na to da je ministar odbrane izdao naredbu da zaposleni u Vojsci i Ministarstvu potpišu "saglasnost" da podaci iz njihovih privatnih telefona mogu biti predmet obrade, Šabić je naveo da je Ministarstvo ispoljilo "zabranjavajući dilentatizam, nepoznavanje prava i aljkavost".


On je u saopštenju naveo da ga "više od toga brine spremnost Ministarstva da plasira neistine, a pogotovo besmislene insinuacije o 'političkom delovanju' i 'pristrasnosti' Poverenika, budući da Poverenik, za razliku od Ministarstva, postupa striktno po zakonu".

Šabić je naveo da kada je pokrenuo postupak nadzora od Ministarstva zatražio da se izjasni o pravnom osnovu i drugim relevatnim pitanjima i da dostavi relevantne dokumente, a naročito spornu naredbu ministra.

Ministarstvo odbrane izrazilo je juče žaljenje što je Poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti o rešenju, kojim se tom ministarstvu zabranjuje obrada podataka o ličnosti sadržanih u privremeno oduzetim privatnim informaciono telekomunikacionim sredstvima, najpre obavestio medije pa tek onda Ministarstvo.

"Posebno nam je žao što je Poverenik svesno zanemario činjenicu da niko ne traži uvid u privatne mobilne telefone, a sasvim je nerazumljivo i zašto nam je zabranio delovanje koje inače i ne možemo da preduzimamo bez naloga tužilaštva ili suda, a u skladu sa zakonom. Tako je mogao da nam zabrani i da izdajemo vozačke dozvole, što niti možemo niti hoćemo da činimo", kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

]]>
Mon, 21 May 2018 09:02:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/47699/poverenik-ministarstvo-odbrane-dezinformise-javnost.html
PSG: Moguća tehnička saradnja sa svim opozicionim strankama http://www.boom93.com/info/srbija/47697/psg-moguca-tehnicka-saradnja-sa-svim-opozicionim-strankama.html Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je da je tehnička saradnja tog pokreta sa svim opozicionim strankama moguća na stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, dok je politička saradnja moguća samo sa onim strankama slične orijentacije. ]]>

Sa ovim režimom, predočio je Janković na prvoj skupštini PSG, osim na odbrani zemlje protiv spoljnog agresora ukoliko se to dogodi, ne može biti saradnje ni po jednom drugom pitanju.

Podsećajući na saradnju sa Demokratskom strankom (DS) na predsedničkim izborima 2016. godine, Janković je rekao da je DS zlatnim slovima upisana u istoriju srpske politike, ali da se ona sada bori sa svojim demonima i da je saradnja sa DS prestala kada je ona odlučila da sarađuje sa vlastima na izmeni Ustava.

Želimo saradnju sa DS, bez sumnje, rekao je Janković i želimo pobedu izvorne ideje stranke, uspeh onima koji tu ideju zastupaju i da se reše mangupa u svojim redovima.

Janković je rekao i da je PSG uspostavio saradnju sa nacionalno orijentisanim strankama, ali na drugačiji način, podsećajući na sporazum o saradnji sa Narodnom strankom.

„Sarađujemo kako bismo smenili one koji kradu izbore, a zatim ćemo sučeliti na izborima svoje ideje i nećemo jedni druge nazivati neprijateljima“, dodao je on.

Janković je, govoreći o saradnji u okvoru nekakvog saveza, predočio da je za njega važno pitanje da li će Srbija ići ka Zapadu ili Istoku.

„U ovom momentu, Zapad, Evropska unija, pa i Sjedinjene Države vide svoj interes u stabilnom Balkanu, a uz svu opasnost da se nekome zamerim, mislim da Istok želi da Balkan bude trn u peti Evrope, znači nestabilnost“, rekao je Janković.

„Nismo li mi prvi pozvali Dveri na saradnju u borbi za fer i slobodne izbore, kad su me prozivali što smo se svi pojavili na Trgu republike u belim košuljama? A, sad me ti isti razapinju što neću da se ujedinim“, rekao je Janković.

Janković je rekao da je demokratija u krizi, ne samo u Srbiji, a PSG se zalaže za društvo u kojem će centralne vrednosti biti sloboda i pravda.

„Želimo da uđemo u savez evropskih zemalja, ali nećemo slušati baš sve što nam kažu i podržavati stabilokratiju i kada nam kažu „moraš Saša“ da učestvuješ u unutrašnjem dijalogu, kažem ne moram“, rekao je Janković i naglasio da su ga zbog toga u pola sata zvala četiri ambasadora.

„Ako povlađujemo zlu, ono će uvek postati samo veće“, smatra Janković.

On je najavio i da će odbornici PSG u Skupštini grada Beograda, ukoliko situacija bude kao što je u Skupštini Srbije, napustiti gradski parlament i svoj rad nastaviti spolja.

Janković je članovima skupštine predstavio šta je PSG radio u proteklih godinu dana, kao i šta su prvi zadaci kada se promeni vlast.

„Pare oduzete penzionerima potrošene su na fontane i prebačene u svoje firme“, rekao je Janković koji se založio za vraćanje oduzetog novca penzionerima, kao i oslobađanje medija.

Pitaju nas šta se događa sa energijom sa predsedničkih izbora, rekao je on, ali to je bila prečica koja nije prošla.

„Sada idemo korak po korak, ovo nije sprint, već maraton…Članska karta koju nemamo je stav po kojem se mi raspoznajemo“, rekao je Janković i naglasio da članove PSG odlikuju ideje, sitrajnost i solidarnost.

]]>
Mon, 21 May 2018 08:58:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/47697/psg-moguca-tehnicka-saradnja-sa-svim-opozicionim-strankama.html
REM ne vidi ništa sporno u kampanji TV Pink protiv Skrozze i CRTE http://www.boom93.com/info/srbija/47696/rem-ne-vidi-nista-sporno-u-kampanji-tv-pink-protiv-skrozze-i-crte.html Tri i po meseca nakon što je na adresu REM-a stiglo više od 300 identičnih prijava i koje redom ukazuju Regulatornom telu za elektronske medije na to da je TV Pink 24. januara ove godine u prilogu o Skrozzi i organizaciji CRTA, prikazanom u okviru Nacionalnog dnevnika u više termina „emitovao programski sadržaj koji predstavlja neobjektivno ili neistinito informisanje i time vređa i ugrožava lične interese podnosioca prijave i opšti interes“, iz REM-a su ekspresno počeli da stižu odgovori podnosiocima prijava, prenosi Cenzolovka. ]]>

U najkraćem, REM je zaključio da u prilozima TV Pink nije povređen javni interes.

Takav stav stoji u odgovoru koji je iz REM-a stigao novinarki Antoneli Rihi, a koji je ona objavila je na svom Fejsbuk profilu.

Identičan odgovor objavio je na svom Tviter nalogu i član UO CRTA Ilija Vojnović.

Postupajući po Vašem dopisu, Služba za nadzor i analizu Regulatora je analizirala navedeni programski sadržaj pružaoca medijskih usluga TV Pink i tom prilikom je sačinila izveštaj za Savet Regulatornog tela za elektronske medije. Prilikom sačinjavanja predmetnog izveštaja Služba je uzela u obzir i izjašnjenje pružaoca medijskih usluga po spornom pitanju. U navedenom izveštaju utvrđeno je da ne postoji formalno-pravni osnov za pokretanje postupka zbog povrede ličnog interesa, budući da lice čiji bi interesi mogli biti povređeni nije podnelo prijavu. Takođe, Služba je utvrdila da prilikom emitovanja spornog sadržaja nije došlo do povrede opšteg interesa“, navodi se u tipskom odgovoru koji su dobili Riha i Vojnović.

U odgovoru se dodaje da je na sednici održanoj 11. aprila Savet REM-a, nakon razmatranja izveštaja Službe za nadzor i analitiku, „doneo odluku da nema mesta pokretanju postupka“.

Ne)očekivani je ovo epilog  akcije koje su pokrenule organizacije CRTA i NUNS pozvavši 29. januara ove godine novinare i zainteresovane građane da preko sajta organizacije CRTA upute prijavu REM-u povodom višednevne kampanje Televizije Pink protiv novinarke Tamare Skrozze i organizacije CRTA.

Prema podacima koju je Cenzolovka dobila u organizaciji CRTA, preko sajta te organizacije REM-u je upućeno ukupno 318 prijava protiv TV Pink.

Sporni prilog TV Pink usledio je, inače, dan nakon što su predstavnici CRTA, među kojima i Tamara Skrozza, predstavili analizu izveštavanja medija u periodu pre početka zvanične kampanje za beogradske izbore.

Koristeći zlonamerno montirane kadrove sa izjavama Tamare Skrozze iz emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem“, prilog TV Pink je Skrozzu predstavio kao otvorenog neprijatelja predsednika Aleksandra Vučića.

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je danas javan protest zbog neodgovornog i nezakonitog postupanja Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koji je proteklih dana odbacio više žalbi građana protiv TV Pink.

Potpuno je neprihvatljivo to što REM u odgovorima na predstavke građana ne nudi nikakvo obrazloženje za veoma sporan zaključak da konkretnim medijskim sadržajem TV Pink nije povređen opšti interes. NUNS smatra da su takvim postupanjem članovi Saveta REM-a još jednom demonstrirali političku zavisnost, bez imalo osećaja i odgovornosti za javni interes i pravo građana“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Od REM-a u ovakvom sastavu i u ovoj atmosferi apsolutno nisam očekivala ništa drugo“, izjavila je Tamara Skrozza. „Vidim da ima ljudi koji su iznenađeni odlukom REM-a i raduje me da kod ljudi i dalje postoji nada da će REM u nekom trenutku da se probudi i počne da radi svoj posao pošteno, a ne po političkim nalozima“, navela je Skrozza u saopštenju koje prenosi NUNS.

NUNS prenosi i reakciju direktorke organizacije CRTA Vukosave Crnjanski, koja je ukazala na to da takvim postupanjem REM nije prepoznao kršenje ustavnih prava građana. „Ustavom zagarantovano pravo na obaveštenost, građanima garantuje da istinito, potpuno i blagovremeno budu obaveštavani o pitanjima od javnog značaja i koji nalaže sredstvima javnog obaveštavanja da to pravo poštuju. REM nam poručuje da objektivno i istinito informisanje građana nije javni interes. I po ko zna koji put pokazuje da ne vrši svoju funkciju zaštitnika javnog interesa. Iako je dobro što je REM razmatrao prijave, pa i tri meseca kasnije, neprihvatljivo je da u odgovorima koji su stigli građanima koji su podneli prijave nema nikakvog konkretnog obrazloženja na osnovu kojeg je donet zaključak da nema povrede opšteg interesa. Odluke nisu obrazložene, a izveštaji Službe za nadzor i analizu nisu objavljeni“, navela je Vukosava Crnjanski.

]]>
Mon, 21 May 2018 08:53:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/47696/rem-ne-vidi-nista-sporno-u-kampanji-tv-pink-protiv-skrozze-i-crte.html
Ljubičevo bez vode http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47693/ljubicevo-bez-vode.html JKP "Vodovod i kanalizacija" obaveštava potrošače da se dogodio kvar na vodovodnoj mreži. ]]>

Usled ovog kvara bez vode je naselje Ljubičevo. Ekipe JKP ViK su na terenu i čine sve sto je u njihovoj mogućnosti kako bi se stanje normalizovalo u najkraćem roku.

Snabdevanje potrošača u naselju ce se obavljati putem cisterni i to na lokacijama: U Ergeli Ljubičevo i u centru Ljubičeva-kod stadiona, počev od večernjih časova.
]]>
Sun, 20 May 2018 18:17:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47693/ljubicevo-bez-vode.html
Nataši Ninković uručena nagrada "Žanka Stokić" http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47690/natasi-ninkovic-urucena-nagrada-%22zanka-stokic%22.html Glumici Nataši Ninković danas je u Narodnom pozorištu u Beogradu uručena nagrada "Žanka Stokić" za izuzetan doprinos srpskoj filmskoj, televizijskoj i pozorišnoj umetnosti. ]]>

Glumici Nataši Ninković je u Narodnom pozorištu u Beogradu uručena nagrada "Žanka Stokić" za izuzetan doprinos srpskoj filmskoj, televizijskoj i pozorišnoj umetnosti.


Obrazlažući odluku, predsednica žirija Milena Dravić je rekla da je na sceni Narodnog pozorišta utisnuta duša Žanke Stokić i da svaka glumica teži da u svojoj igri dostigne visoke standarde, etiku i estetiku, a Nataša je svojim radom to dostigla.

Rediteljka Snežana Trišić je kazala da je Nataša spada u najintrigantnije glumice sa kojom je radila, kao i da je ona u njenim predstavama odigrala uloge od fabričke radnice do kraljice.

Glumica Danijela Mihajlović je izjavila da su jako retke glumice koje su za 25 godina karijere prisutne i na pozorištu, filmu i seriji.

-Za nju je gluma utočište u kojem diše punim plućima. Nekad mi se čini kao da joj život zavisi od toga i zato je posebna i dostojna ove nagrade - istakla je Mihajlović.

Glumica Svetlana Bojković je rekla da "Nataša poseduje veliki glumački dar, radoznalost, sjajnu energiju, perfekcionizam, hrabrost, a uz to je i jako lepa" .

Glumac Miodrag Krstović je kazao da je Nataša pametna i darovita koleginica sa kojom je radio.

- Ima veliki glumački dar, ali ima i dar da bude veliki partner, kada igram sa njom ja sam uvek bolji - izjavio je on.

Nataša Ninković je prilikom uručenja rekla da joj to što danas drži nagradu "Žanka Stokić" pokazuje da ima smisla to što radi.

- Uvek sam se čudila dobitnicima Oskara što se onoliko tresu, a ja se danas tako osećam. Tresem se, plakala bih i zahvalila bih se svima sa kojima sam delila i najmanje glumačke trenutke i na sceni i ispred kamere i iza nje - kazala je Ninković.

Priznanje za najbolje žensko glumačko ostvarenje sastoji se od novčanog iznosa, plakete i statue vajara Milivoja Bogosavljevića.

Dodeli nagrade prisustvovali su izmedju ostalih i glumci Dara Djokić, Milica Mihajlović, Nebojša Milovanović, Tamara Krcunović, Vesna Trivalić, Zdravko Šotra, Vuk Kostić.

Nagrada "Žanka Stokić" ustanovljena je 2003. u Beogradu, na inicijativu glumice Mire Stupice.

Zajedno sa "Dobričinim prstenom" predstavlja najvažniju nagradu koja se u Srbiji dodeljuje za glumačku delatnost.

]]>
Sun, 20 May 2018 16:07:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47690/natasi-ninkovic-urucena-nagrada-%22zanka-stokic%22.html
Održana „Noć muzeja“ u Požarevcu (FOTO) http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47687/odrzana-%E2%80%9Enoc-muzeja%E2%80%9C-u-pozarevcu-foto.html Narodni muzej Požarevac i galerija „Milena Pavlović Barili“ su 11 godinu za redom učestvovali u manifestaciji „Noć Muzeja“. ]]>

U Narodnom muzeju u Požarevcu postavljene su četiri nove izložbe i održana je jedna likovno – arheološka radionica.

U Galeriji savremene umetnosti postavljena je izložba "Arheoakustika sakralne arhitekture srednjovekovne Srbije". Olivera Milović, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu kaže da je ovakav tip izložbe prvi put u našem gradu.

„U Galeriji savremene umetnosti izloženi su akustični krčazi i lonci, koji su obično ugrađivani u naše srednjovekovne crkvene objekte. Oni su se najčešće nalaze prilokom arheoloških iskopavanja i konzervatorskih radova na samim crkvama. Akustični krčazi i lonci su najčešće uzidivani u svodove kupole. Uzidavano je od 4 do 20 lončića radi akustike kako bi se zvuk proneo objektom. Posetioci su videli i krčage iz Trške crkve koja se nalazi na teritoriji Narodnog muzeja, kao i akustične krčage iz jevrejske sinagoge, koja se nalazila u Požarevcu i koja je uništena u Drugom svetskom ratu“  rekla je Olivera Milović.

Takođe napravljena je aplikacija koja posetiocima dočarava akustičnost manastira i crkava u kojima su postavljeni akustični lonci i krčazi. Milović dodaje da će ova izložba biti neko vreme u Požarevcu. Autori izložbe izložba "Arheoakustika sakralne arhitekture srednjovne Srbije" su Zorana Đorđević, Dragan Novković i Marija Dragišić dok su organizatori Muzej nauke i tehnike iz Beograda i Narodni muzej Požarevac.

U glavnoj zgradi Narodnog muzeja posetioci „Noći muzeja“ su pored stalne postavke mogli da vide i izložbu "Iz morskih dubina u Viminacijum" Kako je navedeno u opisu izložbe da je iz mediteranskih i istočnih mora u Viminacijum su kao egzotična roba stizale ljušture  školjki i puževa, a koji su nađeni u grobovima žena i dece. Najbrojnije su mediteranske, a znatno ređe egzotične vrste iz Crvenog mora ili iz Indo-pacifičkog regiona.  Autor ove izložbe je Dragana Spasić – Đurić.

U zgradi legata Miodraga Markovića održana je umetničko arheološka radionica "Arheologija i umetnost". Likovna radionica namenjena je deci nižih razreda osnovnih škola. Deca su u dodiru sa predmetima i fotografijama iz arheološke zbirke likovno oživela svoje viđenje starina. Autori ove radionice su arheolog Teodora Branković i istoričar umetnosti Marina Radosavljević.

Na prostoru kompleksa „Požarevački mir“ i Etno parka „Tulba“ građani su mogli da posete „Turski šator“ kao i izložbu „Deca i dečija odeća u 20. veku“. Autor ove izložbe je etnolog Danica Đokić.

Takođe u maloj galeriji Narodnog muzeja postavljena je izložba grafika i crteža Miodraga Elezovića i Marije Aleksić.

U galeriji „Milena Pavlović – Barili“ postavljene su slike ove umetnice koja je kao inspiraciju imala glumca Rudolfa Valentina. Ljiljana Dabić, upravnica galerije kaže da su neka umetnička dela po prvi put izložena.

„Milenina velika inspirancija bio je Rudolf Valentino. Ona je sa majkom živeći na kraljevskom dvoru imala prilike da gleda filmove u kome je igrao Valentino i ona je inspirisana njima uradila svoj prvi rad uljanim bojama. Umetnička dela koja su izložena u galeriji su tematski inspirisana Rudolfom Valentinom i ukupno ih ima 14. Takođe izložili smo jedno ulje na platnu koje do sada nismo prikazivali javnosti, zato što je slika oslikana sva dve strane. Sa jedne strane oslikana je serenada, dok sa druge strane toreador. Donacijom iz Kanade dobili smo jedinstven ram tako da je ovo umetničko delo vidiljvo za posetioce sa obe strane.“  rekla je Ljiljana Dabić.

Ona je još dodala da će pored stalne postavke u galeriji ova izložba biće postavljena do kraja juna.

]]>
Sun, 20 May 2018 11:44:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47687/odrzana-%E2%80%9Enoc-muzeja%E2%80%9C-u-pozarevcu-foto.html
"Ariva" vozi i u Pančevu? http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47684/-%22ariva%22-vozi-i-u-pancevu-.html Na adresu gradske uprave Pančeva stigla je inicijativa firme "Ariva Litas" za privatno-javno partnerstvo sa Auto-transportnim preduzećem (ATP) "Pančevo". ]]>

Rukovodstvo ovog lokalnog prevoznika, čiji je osnivač grad na Tamišu, pozitivno se izjasnilo o pristiglom predlogu. Ipak, odluka da li će privatni prevoznik prevoziti Pančevce zavisiće od odluke čelnika grada, koja bi trebalo da bude doneta u junu.

- Nadzorni odbor naše firme upoznat je sa inicijativom ove nemačke kuće, kao i oba sindikata - "Samostalni" i "Nezavisnost" - kaže direktor ATP "Pančevo" Nebojša Gajić, za "Novosti". - Uz njihovu saglasnost, u pismu gradonačelniku izrazio sam pozitivan stav o ovoj inicijativi i otpočinjanju pregovora, jer je to jedan od načina da se reši problem funkcionisanja ATP, odnosno problem finansija i tekuće likvidnosti. "Ariva" je deo "Dojčebana", koji je pod kontrolom države Nemačke, pa naši radnici ne bi trebalo da brinu da će nešto krenuti po zlu. Ipak, eventualni ugovor zavisi od odluke Grada.

Da li će se uskoro voziti boljim prevozom, Pančevci će znati idućeg meseca, kada ističe rok da se osnivač ATP, odnosno Grad Pančevo, izjasni o inicijativi za partnerstvo. Ako se ponuda prihvati, ceo proces ujedinjenja može da potraje i više od godinu dana.

Osim gradskog prevoza, ATP na teritoriji Pančeva radi i kao međumesni prevoznik, a najznačajnija je linija ka Beogradu.

Gradski prevoznik JKP "Autotransport Pančevo" juče je obeležio 70 godina postojanja. Iako je reč o jednoj od najstarijih firmi u Pančevu, čije usluge koriste mnogobrojni žitelji, Skupština grada ni ove godine u finansijskom planu nema sredstava ni za nove ni za polovne autobuse.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Sun, 20 May 2018 10:36:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47684/-%22ariva%22-vozi-i-u-pancevu-.html