Radio Boom93 :: Info http://www.boom93.com/info/rss.html sr http://www.boom93.com/img/logo.png Radio Boom93 :: Info http://www.boom93.com/info/rss.html Kako studirati ili naći posao u zemljama EU - saznajte u EUTEKA kutku http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42631/kako-studirati-ili-naci-posao-u-zemljama-eu---saznajte-u-euteka-kutku.html Kako se najlakše zaposliti ili gde besplatno studirati u inostranstvu požarevljani se mogu najbolje informisati u EUTEKA kutku koji se nalazi u gradskoj biblioteci. Ova usluga nas takođepriprema i za vreme kada Srbija postane članica EU. ]]>

U okviru projekta „EUTEKA - EU u vašoj bilblioteci“, u požarevačkoj biblioteci „Ilija M. Petrović" radi EUTEKA kutak. Projekat finansira Delegacija EU u Srbiji. Biblioteka u Požarevcu je deo EUTEKA mreže biblioteka, koje su pokazale spremnost da svojim korisnicima ponude informacije o EU i procesu integracije Srbije u EU.

„Naša biblioteka je od 2014. godine do danas primila više od 20 publikacija o EU na srpskom jeziku a nove će stizati i na dalje“, kaže direktorka Biblioteke Vera Zarić Mitrović.

Biblioteka je aktivno učestvovala u projektnim aktivnostima, predstavnici Biblioteke su bili već na mnogim treninzima EU fonodova, a u Biblioteci je organizovana i tribina o stanju ženskih prava u Srbiji.

„Isporučena nam je EUTEKA polica, sto, stolica i računar i ova oprema će u narednih 5 godina biti dostupna korisnicima u cilju boljeg informisanja o EU. Tu su računar, softver, linkovi koje svaki naš korisnik može da koristi i preko kojih može da se upozna sa svim aktivnostima EU od toga kako se najlakše zaposliti, gde besplatno studirati, koje su institucije kulture zemlja članica EU a koje se nalaze u Beogradu, koje sve pogodnosti nude studentima i besplatne programe za edukaciju“, kaže Zarić Mitrović.

Pogrami su naročito korisni za mlade koji žele da studiraju u inostranstvu ili da u EU potraže posao.  

]]>
Fri, 24 Nov 2017 16:06:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42631/kako-studirati-ili-naci-posao-u-zemljama-eu---saznajte-u-euteka-kutku.html
Klub JNA na prodaju za 1,5 miliona evra http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42630/klub-jna-na-prodaju-za-15-miliona-evra.html Republička direkcija za imovinu raspisala je oglas za prodaju jednog broja nepokretnosti Vojske Srbije, među kojima je Klub JNA u Požarevcu koji se prodaje po početnoj ceni za nešto više od 1,5 miliona evra. Predratni hotel „Grand“ u Požarevcu, odnosno Klub Vojske, pod zaštitom je države. Nekada je bio hotel za ugled, a danas oronula zgrada koja je ruglo Požarevca. ]]>

 

Pored „Granda“ u Požarevcu, na listi nepokretnosti koje su oglašene za prodaju, nalazi se kasarne, skladišta, vežbališta, stanovi i poslovni prostor.

Radi se o nepokretnostima koje nisu neophodne za funkcionisanje vojske, navodi se u oglasu objavljenom u današnjoj „Politici“.

Svi vojni kompleksi i poslovni prostori mogu se razgledati, uz prethodnu najavu, 4. i 5. decembra a rok za podnošenje prijave je 15 dana od objavljivanja oglasa.

Nekadašnji Klub JNA i Klub vojske u Požarevcu poznat je i kao prestižni hotel „Grand“ pre Drugog svetskog rata.  Objekat je pod zaštitom države. Vojsci je ustupljen na koršćenje 1955.godine. Ministarstvo je pre oko pet godina tražilo oko 2,5 miliona evra za otkup i Požarevcu se to nije isplatilo. Prema nekim izvorima zgrada ima 2.500 kvadrata, dok se u oglasu Vojske Srbije navodi površina od nešto manje od 1.600 kvadrata sa podrumom, prizemljem i prvim spratom.

Tokom ove decenije Grad Požarevac je nameravao da rekonstruiše fasadu ove zgrade, ali je dobio samo dozvolu da se poprave oštećenja. Grad Požarevac i grad Valjevo kome je zgrada ostavljena testamentom do danas nisu imali uslova da je prisvoje ili otkupe.

 

Zgradu je vlasnik Milorad Karamarković testamentom ostavio gradu Valjevu. Ovaj trgovac iz valjevskog sela Leskovice još pre više od 90 godina zaveštao imovinu u Beogradu i Požarevcu za izgradnju valjevske bolnice. Prema testamentu, Valjevo je bilo dužno da osnuje fond „Milorada Karamarkovića", kojim će upravljati gradonačelnik, episkop i predsednik suda. Međutim to se nije dogodilo.

U želji da povrati imovinu Grad Valjevo je pre nekoliko godina izgubilo sudski spor sa Ministarstvom odbrane jer se ispostavilo da je nekadašnji hotel Grand, a današnji Dom vojske u Požarevcu ustupljen 1955. godine na korišćenje i upravljanje tadašnjoj vojsci za 1.015.000 dinara. Taj novac je Narodni odbor opštine Valjevo uplatio u Fond za zaštitu dece i zaključio da je na taj način ispunjena volja zaveštaoca jer je Valjevo već u to vreme raspolagalo modernom izgrađenom bolnicom.

Požarevac je ranije nameravao da uđe u posed zgrade i iskoristi je za javne službe. Međutim, dosadašnji pregovori sa Ministarstvom odbrane nisu bili uspešni.

Pitanje je hoće li do kraja godine zgrada dobiti novog vlasnika i kakva će biti njena sudbina?

]]>
Fri, 24 Nov 2017 15:51:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42630/klub-jna-na-prodaju-za-15-miliona-evra.html
Posle dve godine, zdravstveni pregledi za zaposlene u gradskoj upravi http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42628/posle-dve-godine-zdravstveni-pregledi-za-zaposlene-u-gradskoj-upravi-.html Zaposleni u Gradskoj upravi Požarevca posle dve godine ponovo će imati zdravstvene preglede. Nakon što je propala javna nabavka za prošlu godinu i nakon što je Dom zdravlja Požarevac kao ponuđač podneo zahtev za zaštitu prava u javnoj nabavci pokrenutoj u martu ove godine, zaključen je ugovor na nešto više od 1,4 miliona dinara za zdravstvene preglede 270 radnika. ]]>

Posao je dobio Dom zdravlja u zajedničkoj ponudi sa Domom zdravlja „Vizim“ iz Beograda i to za cenu koja je za 11.000 dinara niža od procenjene.

Zanimljivo je i da je u prošlogodišnjoj javnoj nabavci čija je procenjena vrednost bila identična nabavci koja je raspisana ove godine, Dom zdravlja samostalno ponudio tek nešto više od 270.000 dinara, odnosno pet puta niži iznos za kompletne preglede koji su bili predviđeni.

Kako je tada Boom 93 rekao direktor požarevačkog Doma zdravlja Dragan Rakić, ustanova nije želela da profitira na svom osnivaču od koga na godišnjem nivou dobija između 13 i 15 miliona dinara iz budžeta za funkcionisanje.

Međutim, u obe javne nabavke Domu zdravlja je komisija, između ostalog, osporila da li na osnovu postojeće dokumentacije, kao ustanova primarne zdravstvene zaštite može da obavlja određene preglede, poput kolposkopije i Papanikolau testa.

Rakić je tada rekao i da nije jasno zašto se insistiralo na tome da određeni ginekološki pregledi (PAPA test,kolposkopija) mogu da se obavljaju samo u ustanovama sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite, budući da Dom zdravlja ima obučene lekare i od 2012 sprovodi preglede prema Stručno metodološkom upustvu Ministarstva zdravlja.

Za razliku od 2016.godine, Dom zdravlja je nakon odluke komisije da poslove poveri drugom izvođaču ove godine odlučio da podnese zahtev za zaštitu prava, na osnovu čega je Republička komisija naložila gradskoj upravi da se obrati Ministarstvu zdravlja za tumačenja spornih pitanja.

Čitav postupak je zbog toga prolongiran do 20.novembra ove godine, kada je konačno zaključen ugovor sa Domom zdravlja Požarevac.

 

U gradskoj upravi zdravstveni pregledi su nakon više godina prvi put sprovedeni 2015.godine, kada je  procenjena vrednost iznosila 1.000.000 dinara, a posao je dodeljen jednom od ponuđača za 580.000. Ranije, sistematski pregledi nisu naručivani, a to je navodno pravdano nedostatkom novca.

Ukoliko se postavi pitanje opravdanosti zdravstvenih pregleda zaposlenih koji se plaćaju iz budžeta, po pitanju rizika koji nosi određeno zanimanje, javnost uglavnom pokazuje razumevanje za teške fizičke poslove poput zavarivača, rudara  ili vatrogasaca. S druge strane, interesantno je da u nekim podelama u poslove sa I stepenom opasnosti spada i administrativni rad u raznim službama, dok po stepenu stresa prednjače poslovi izvršnog direktora i službenika za odnose sa javnošću.

]]>
Fri, 24 Nov 2017 15:00:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42628/posle-dve-godine-zdravstveni-pregledi-za-zaposlene-u-gradskoj-upravi-.html
Ubistvo kod Golupca http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42626/ubistvo-kod-golupca.html D. J. iz okoline Golupca ubio je hicem iz pištolja svog druga, za sada iz nepoznatih razloga ]]>

D.J. iz okoline Golupca ubio je hicem iz pištolja svog druga, za sada iz nepoznatih razloga. Kasnije je pokušao da ubije još jednog muškarca iz Kučeva, ali je tada, u otimanju oko pištolja sa njegovom ženom, sebe teško ranio, pa se lekari bore za njegov život.

]]>
Fri, 24 Nov 2017 11:53:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42626/ubistvo-kod-golupca.html
Nađeno telo muškarca u Dunavu kod Kostolca http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42625/nadjeno-telo-muskarca-u-dunavu-kod-kostolca.html Na Dunavu kod Kostolca, u četvrtak popodne uočeno je telo nepoznate muške osobe, pišu "Novosti". ]]>

Telo su primetili ribolovci, u blizini crpne stanice u Kostolcu. Nakon obavljenog uviđaja na licu mesta, Više javno tužilaštvo u Požarevcu naložilo je obdukciju tela, kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti.

U toku je i postupak identifikacije utopljenika, jer on kod sebe nije imao lična dokumenta.

]]>
Fri, 24 Nov 2017 11:47:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42625/nadjeno-telo-muskarca-u-dunavu-kod-kostolca.html
OK Mladi radnik: Protiv Radničkog za novu pobedu u prevenstvu http://www.boom93.com/info/sport/42624/ok-mladi-radnik-protiv-radnickog-za-novu-pobedu-u-prevenstvu.html Odbojkaški klub Mladi radnik će u 7. kolu Super odbojkaške lige Srbije ugostiti ekipu Radničkog iz Kragujevca. ]]>

Na konferenciji za novinare Dragan Bonić, trener Mladog radnika, osvrnuo se na poraz od Crvene zvezde u prošlom kolu:

„Protiv Crvene zvezde smo odlično krenuli dobili prvi set, i u drugom poveli sa 10:7 . U ovoj konstalaciji snaga naši srednji blokeri su vrlo važni. Sredinom drugog seta kapiten Ognjen Duduj, koji igra na mestu srednjeg blokera, se požalio na povredu pa sam ubacio mlade momke koji nisu uspeli da odrade svoj deo posla.“ rekao je Bonić i dodao „Sa druge strane Crvena zvezda je odigrala odlčno, počeli su dobro da serviraju, videli su da imamo problema na sredini što su maksimalno taktički iskoristili. Definitivno da nam Crvena zvezda ne leži ali sa druge strane mi kao povratnici u Superligu imamo svoj cilj, a to je sredina tabele i da igramo kvalitetnu odbojku“.

Požarevljani će u subotu 25. novembra ugostiti ekipu Radničkog iz Kragujevca. Dragan Bonić kaže da Kragujevčani imaju jednu pobedu manje od Požarevljana pa zbog toka nas očekuje prava derbi utakmica.

„Ekipa Radničkog želi pobedu protiv nas da bi se priključili u gornji deo tabele ali ako mi uspemo da ostvarimo pobedu ostali bi u gornjem delu tabele i povećali bi naše šanse za play off“ napomenuo je Bonić.

Utakmica se igra u Hali sportova u Požarevcu od 19h.

]]>
Fri, 24 Nov 2017 11:25:00 +0100 Sport http://www.boom93.com/info/sport/42624/ok-mladi-radnik-protiv-radnickog-za-novu-pobedu-u-prevenstvu.html
Od Nove godine skuplje cigarete http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42623/od-nove-godine-skuplje-cigarete-.html Paklice će zbog usklađivanja akciza najverovatnije biti skuplje za 10 dinara. I kod alkohola bi moglo da dođe do promene cena. ]]>

Državni deo u ceni cigareta početkom 2018. ponovo će dovesti do poskupljenja na trafikama. Rast akciza koje se menjaju prema akciznom kalendaru, dovešće najverovatnije do povećanja cena od 10 dinara po paklici. I kod alkohola bi zbog akciza moglo da dođe do promene cena. Ako se usvoji predlog za izjednačavanje akciza na alkohol, viski bi mogao da pojeftini, dok bi to s druge strane najverovatnije dovelo do poskupljenja domaće šljivovice.

Prema akciznom kalendaru u periodu od 2017. do 2020. godine, svakog juna i janura specifična akciza za cigareta raste za 1,5 dinara. Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcijalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to valja dodati i PDV.

- Zahvatanje države iznose prosečno 80 odsto cene cigareta - kažu proizvođači duvana. - Kod jeftinijih cigareta to dostiže i 90 odsto cene. Tako, ako je paklica 230 dinara, država uzima 178,3 dinara za akcize i porez - 65,5 dinara je specifična akciza, 76 dinara vredi proporcionalna, a 37 dinara je porez na dodatu vrednost.

Računica proizvođača pokazuje da kada paklica od januara poskupi za 10 dinara na 240 dinara, država će tada uzimati ukupno 187 dinara na ime akciza i poreza. Specifična akciza će biti 67 dinara, proporcionalna 79,2, a PDV- 40,8 dinara. Kako kažu u duvanskoj industriji, ovo pokazuje da će od 10 dinara poskupljenja, čak 8,7 dinara ići državi. To, međutim, nije nikakva uteha za pušače, jer su svesni da će već krajem ove decenije cigarete plaćati kao i žitelji evropskih zemalja.

I alkohol "muče" akcize. Različite kategorija žestokih pića sa istim procentom alkohola plaćaju različite namete države. Tako rakije od voća plaćaju akcize od 125,8 dinara po litri, a alkoholna pića od žitarica, odnosno viski 321 dinar. Manje zahvatanje kod voćnih rakija, mera je zaštite domaćih proizvođača.

- Uvoznici i distributeri alkohola su pokrenuli inicijativu za izjednačavanje akciza po litiru apsolutnog alkohola - kaže Žarko Malinović iz sektora za trgovinu Privredne komore Srbije. - To bi dovelo do pada akciza kod nekih alkoholnih pića, a samim tim i do pojeftinjenja. - Domaću proizvodnju ne treba štititi kroz akciznu politiku, već subvencionisanjem proizvodnje. Potrebna nam je predvidljiva akcizna politika, jer visoke akcize dovele su do toga da 90 odsto domaćih rakija u restoranima, kafanama i pijacama u Srbiji su iz sive zone. To izjednačavanje akciza, inače je i obaveza prema EU.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Fri, 24 Nov 2017 10:49:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42623/od-nove-godine-skuplje-cigarete-.html
Naoružanje i viteštvo u srednjovekovnoj Srbiji http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42622/naoruzanje-i-vitestvo-u-srednjovekovnoj-srbiji.html Tema predavanja koje će se održati u okviru naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo u ponedeljak, 27. novembra, biće naoružanje i viteštvo u srednjovekovnoj Srbiji. ]]>

Arheolog Marko Aleksić upoznaće zainteresovane sa rezultatima istraživačkog rada koji je za cilj imao što celovitiji prikaz mesta i uloge viteza u srednjem veku, viteške kulture i viteškog sistema vrednosti, kao i naučno utemeljenu rekonstrukciju vremena i ambijenta u kome se viteštvo razvijalo. Biće izložen koncept teško oklopljenog konjanika u srednjovekovnoj Evropi i predočena vojna i društvena pozicija vitezova, uz neizostavno predstavljanje njihove etičke orijentacije na čijem poznavanju i počiva Aleksićevo primećivanje da je viteški kodeks duboko usađen u identitet evropskih naroda, te da on pripada i istorijskom iskustvu i identitetu srpskog naroda.

Na osnovu istorijskih izvora i arheoloških nalaza moći ćemo uz ilustrativni materijal da se detaljnije upoznamo sa viteškom opremom, oružjem vitezova, ratničkom veštinom koja je bila neophodna za upotrebu tog oružja, načinom na koji su se vitezovi borili. Aleksić će o viteškom etosu i o njegovoj zastupljenosti na srpskim područjima u srednjem veku, kao i u srpskom kulturno-istorijskom nasleđu govoriti posvećujući pažnju i duhovnoj i verskoj dimenziji viteštva kao činiocu od temeljne važnosti. U tom kontekstu govoriće se o shvatanju vrline i značenju podviga, kao i o opredeljenosti za „Carstvo nebesko“ srpskih vitezova. Prisutni će moći da čuju šta je poseta Svetog Save Sionu značila za srpsku vitešku tradiciju, kakva je veza predstave o svetim ratnicima sa vojnim, odnosno viteškim delovanjem. Biće napravljen osvrt i na privrženost viteškoj kulturi srpskih vladara kao što su Car Dušan, knez Lazar, despot Stefan Lazarević (pripadnik viteškog reda Zmaja), kao i na manifestacije te privrženosti u njihovom delovanju i odlukama.

Marko Aleksić diplomirao je i magistrirao na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Zvanje kustosa stekao je u Narodnom muzeju u Beogradu. Učestvovao je u arheološkim istraživanjima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Nemačkoj i drugim zemljama, kao član tima ili vođa iskopavanja. Autor je monografije „Srednjovekovni mačevi u Jugoistočnoj Evropi“ koja je dobila pozitivne prikaze u vodećim svetskim stručnim časopisima i koja je u značajnoj meri citirana. Gostujući je predavač u ustanovama kulture i na univerzitetima, kao i učesnik naučnih skupova.

Aleksić je povremeno angažovan kao scenarista i voditelj u Naučno-obrazovnoj redakciji RTS-a za priloge iz arheologije i istorije. Sarađivao sa Dečjim kulturnim centrom u Beogradu. Objavljivao je naučno-popularne članke sa temama iz srednjeg veka u „Politikinom zabavniku“ i drugim listovima. Predavač je u Istraživačkoj stanici Petnica na programima Arheologija i Petnica International. Kao savetnik-predavač sarađuje sa muzejima, fakultetima, vojnim i kulturnim udruženjima, kao i viteškim družinama. Autor je knjiga „Marko Kraljević: čovek koji je postao legenda“ i „Srpski viteški kod“.

Program će se održati u Koncertnoj dvorani sa početkom u 19 sati, a ulaz je slobodan.

]]>
Fri, 24 Nov 2017 10:32:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42622/naoruzanje-i-vitestvo-u-srednjovekovnoj-srbiji.html
Radovi EPS Distribucije http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42619/radovi-eps-distribucije.html EPS Distribucija obaveštava potrošače da će se danas obavljati radovi na niskonaponskoj mreži. ]]>

Usled ovih radova do 14h bez električne energije biće potrošači u Požarevcu – Bresje u delu: Salakovački put kod obilaznice sa bočnim ulicama i početak kravljodolskog puta.

]]>
Fri, 24 Nov 2017 10:23:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42619/radovi-eps-distribucije.html
Gradska toplana nabavila novi kotao http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42616/gradska-toplana-nabavila-novi-kotao.html Gradska toplana u Petrovcu na Mlavi, koja posluje u okviru KJP “Izvor”, posle gotovo četrdesetak godina pribavila je nov kotao na mazut jačine 2.5 megavata. ]]>

Tom prilikom gradsku toplanu obišli su predstavnici lokalne samouprave na čelu sa Goranom Ristićem zamenikom predsednika opštine, pomoćnicima Borisom Gvozdićem i Sašom Živojinovićem i direktorom KJP “Izvor” Milenkom Vićentijevićem.Kotao jačine 2.5 megavata nabavljen je zajedničkim ulaganjem KJP “Izvor” i opštine Petrovac na Mlavi.

Cilj ove investicije je ušteda energenata a biće povećan stepen korisnosti. Kotlovi u toplani koja je otvorena 1978. godine nisu menjani do danas. U planu je da se u toku sledeće godine zamene i preostala dva kotla koji su iz 1981. i 1983. godine

]]>
Fri, 24 Nov 2017 10:11:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42616/gradska-toplana-nabavila-novi-kotao.html
Regionalna privredna komora na Sajmu etno hrane i pića http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42617/regionalna-privredna-komora-na-sajmu-etno-hrane-i-pica.html Regionalna privredna komora učestvovala je na sajmu sa svojim članicama iz Braničevskog i Podunavskog okruga. Sajam etno hrane i pića na Beogradskom sajmu po dvanaesti put za redom održava se od 22. do 25. novembra u hali 3. ]]>

Na manifestaciji izlažu proizvođači tradicionalnih prehrambenih proizvoda  i pića koji imaju registrovanu proizvodnju za tržište,proizvođači opreme za proizvodnju,čuvanje, pakovanje i serviranje ovakvih proizvoda, kao i kuće koje se bave sertifikacijom proizvodnje. Od 2017. godine, pravo učešća na Sajmu etno hrane i pića imaju proizvođači sadnog i semenskog materijalaod kojeg se dobijaju  sirovine za ovu vrstu proizvodnje.

Privredna komora Srbije je organizovala nastup svojih članica – delova grupisanih u 6 regionalnih celina.Regionalna privredna komora Braničevskog i Podunavskog upravnog okruga učestvuje sa svojim članicama iz Opštine Kučevo (PG Dragoslav Milić, PG Živorad Jovanović, Sava Avramović, Pruna doo, SZR Noć i dan, Udruženjebiljnih proizvođača opštine Kučevo, Udruženje voćara Miksfruit i Udruženje voćara i povrtara opštine Kučevo) i Opštine Žagubica (Mlekara Homoljka MZ, PG Aleksandar Stojanović, SZTR  Homoljska zdravica, Miodrag Lazić, PG Milosava Grozdić, PG Srbica i Zoran Nikolić, Pčelarska zadruga i Homoljemed). Samostalno izlažu PD Agroprerada doo iz Male Krsne, PR Sirana Jovanović iz Smedereva, PG Kosta Lekić iz Požarevca,ZRLicidersko srce II iz Smederevske Palanke i Kuća meda Perić iz Kostolca.

Pored predstavljanja tržištu radi zaključenja kupoprodajnih ugovora i promotivne prodaje na malo, Sajam etno hrane i pića doprinosi unapređenju proizvodnje, prodaje i širenju asortimana  proizvodaspecifičnih za pojedine oblasti, pripremljenih  najčešće od organski gajenih sirovina, na tradicionalan način, u ograničenim količinama.

Pokrovitelj 12. Sajma etno hrane i pića  je Ministartvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

]]>
Fri, 24 Nov 2017 10:11:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42617/regionalna-privredna-komora-na-sajmu-etno-hrane-i-pica.html
Deo grada bez vode http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42609/deo-grada-bez-vode.html Zbog sanacije kvara bez vode su potrošači u Moravskoj ulici, sa svim bočnim ulicama u delu od Partizanske do Hipodroma, saopštio je Vodovod. Normalizacija u snabdevanju se očekuje od 12 časova. ]]>

]]>
Fri, 24 Nov 2017 09:27:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42609/deo-grada-bez-vode.html
Busije i deo oko kasarne bez grejanja http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42606/busije-i-deo-oko-kasarne-bez-grejanja.html Toplifikacija je danas vršila sanaciju curenja u komori u krugu kasarne u Požarevcu. Iako je bilo najavljeno da će radovi trajati do 17 časova, kasnije je saopšteno da će biti nastavljeni u subotu. Zbog toga su okolina kasarne i naselje Busije bez grejanja. ]]>

Zbog popravke je bez grejanja deo Moše Pijade, od pruge prema petrovačkom putu, naselje Busije i ulica Šesta Lička.
Navedeno je da ćradovi biti nastavljeni u tokom prepodneva u subotu.

]]>
Fri, 24 Nov 2017 09:15:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42606/busije-i-deo-oko-kasarne-bez-grejanja.html
Obeležen Dan škole "Dositej Obradović" http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42603/obelezen-dan-skole-%22dositej-obradovic%22.html Osnovna škola “Dositej Obradović” je svečanom akademijom obeležila 284 godine postojanja. Tim povodom dodeljena su priznanja, jubilarne nagrade i zahvalnice. ]]> Svečanom akademijom u Centru za kulturu osnovna škola "Dositej Obradović" obeležila je svoj dan. Direktorka škole, Ivana Joksimović podsetila je da je škola jedna od najstarijih u Srbiji, te da posle skoro tri veka postojanja ima 920 učenika raspoređenih u 35 odeljenja sa 87 zaposlenih.

"Ove školske godine u klupe je seo 131 đak prvak i to u šest učionica, što je najveći broj u gradu, na šta smo posebno ponosni", rekla je Joksimović i dodala da se rezultati škole mere brojnim uspesima na raznim takmičenjima učenika.

Prvoplasirani učenici na opštinskim i okružnim takmičenjima nagrađeni su u okviru Dositejevih dana, a nagrađeno je 18 učenika, učesnika i osvajača jednog od prva tri mesta na republičkim i međunardonim takmičenjima.

Nastavnicima koji su imali uspehe na najvišim nivoima takmičenja uručena su priznanja, a zaposleni su za 10, 20 i 30 godina rada dobili jubilarne nagrade. Posebnim priznanjem povodom dobijanja nagrade za životno delo i 35 godina staža, direktorka škole, nagradila je učitelja Milutina Avramovića, učitelja ove škole.

Osnovna škola „Dositej Obradović“ u Požarevcu, osnovana je 1733. godine, zalaganjem mitropolita Mojsija Petrovića. To je druga po redu škola otvorena u Srbiji, posle OŠ „Kralj Petar Prvi“ iz Beograda. Ime velikana srpske kulture Dositeja Obradovića nosi od 20. novembra 1919. godine.

]]>
Fri, 24 Nov 2017 08:49:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42603/obelezen-dan-skole-%22dositej-obradovic%22.html
Blumberg: EU stavlja Srbiju na crnu listu poreskih rajeva? http://www.boom93.com/info/srbija/42597/blumberg-eu-stavlja-srbiju-na-crnu-listu-poreskih-rajeva.html Srbija se nalazi među 36 zemalja koje bi mogle da dođu na crnu listu poreskih rajeva koju razmatra Evropska unija, preneo je Blumberg. ]]>

Na preliminarnoj listi s ovonedeljnim datumom, nalaze se i Turska, Jermenija, Kukova ostrva, Maršalova ostba, Panama i Tunis.

Ambasadori članica EU treba da razmotre listu uoči sastanka ministara finansija koji 5. decembra treba da odluče da li da te zemlje priključe listi "nekooperativnih teritorija u poreskim pitanjima".  

Iako su članice EU podeljene oko toga da li zemljama koje se nađu na listi treba uvesti finansijske sankcije, samo uključivanje na listu moglo bi da rezultira lošom reputacijom tih zemalja, i da poveća pritisak na evropske kompanije da se uzdrže od investiranja u te zemlje, navodi Blumberg.  

Nekoliko država EU, među kojima je Francuska, podržava kaznene mere kao što je isključenje iz međunarodnog finansiranja, ali odluka o tome za sada nije doneta.  

Predstavnik Velike Britanije rekao je na jučerašnjem sastanku radne grupe ponašanja da je Turska važan partner EU, dok su stručnjaci naveli da bilo koja odluka o zaobilaženju tehničkih kriterijuma za stavljanje na crnu listu može biti doneta jedino na političkom nivou.   Konačnu listu moraju da potvrde predstavnici svih 28 članica EU, a očekuje se da ona bude objavljena 5. decembra.

]]>
Fri, 24 Nov 2017 08:27:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42597/blumberg-eu-stavlja-srbiju-na-crnu-listu-poreskih-rajeva.html
Brnabić: Region da uči od Skandinavije http://www.boom93.com/info/srbija/42595/brnabic-region-da-uci-od-skandinavije.html Članstvo u Evropskoj uniji (EU) je ključni spoljnopolitički cilj Srbije, a podrška norveške vlade u tom procesu nam je jako značajna, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na predavanju u Norveškom institutu za međunarodne odnose, kojim završava posetu toj zemlji. ]]>

Srbija je do sada otvorila 10 pregovaračkih poglavlja, a očekujemo da u decembru otvorimo još tri ili četiri, rekla je Brnabić i istakla da je za Srbiju ohrabrujuća poruka predsednika Evropske komisije Žan Kold-Junkera da su vrata EU otvorena.

Ekonomskim reformama koje su počele u mandatu prošle vlade, rekla je Brnabić, Srbija je postigla fiskalnu konsolidaciju i smanjenje javnog duga.

Počela je opsežna i sveobuhvtna reforma držvne uprave gde je fokus stavlJen na racionalizaciju i povećanje efikasnosti rada javnih službenika. To su sve bili preduslovi da bismo uopšte mogli da govorimo o ekonomskom rastu i boljem životu građana, ocenila je Brnabić.

Da su reforme koje je Vlada sprovela bile uspešne, potvrđuju i pokazatelji kredibilnih međunarodnih institucija, pre svega konstantan napredak na Doing biznis listi Svetske banke, napredak od 12 mesta na Globalnoj listi konkurentnost Svetskog ekonomskog foruma i priznanje Fajnenšl tajmsa da je Srbija na prvom mestu po indeksu performansi direktnih stranih investicija, naglasila je Brnabić.

Uz vladavinu prava i unapređenje situacije u medijima, rekla je Brnabić, unapređenje kapaciteta i efikasnosti institucija, kao i unapređenje principa dobre uprave su ključne oblasti na kojima će raditi zajedno sa civilnim društvom, kako bismo od Srbije svi zajedno napravili dobro mesto za život.

Brnabić je ocenila da je evropska perspektiva jako važna za sve zemlje Balkana, s obzirom na tešku i turbulentnu prošlost.

Uprkos razlikama, svi imamo isti zajednički cilj – mir i stabilnost, ekonomski napredak i članstvo u EU, dodala je ona.

Upravo zato, moramo da budemo posvećeni dijalogu, prevazilaženju razlika i građenju bolje budućnosti za sve građanke i građane Zapadnog Balkana, naglasila je Brnabić, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

Brnabić je istakla značaj Berlinskog procesa, koji je pružio novu platformu za razvoj regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i doprineo jačanju poverenja, razumevanja i dijaloga.

U protekle tri godine, postignut je značajan napredak u razvoju regionalne saradnje, uspostavljena je Regionalna kancelarija za mlade i potpisan je Ugovor o transportnoj zajednici, dodala je Brnabić.

O saradnji i ekonomskom povezivanju, naš region može mnogo da nauči upravo od skandinavskih zemalja. To je bio i jedan od ciljeva posete Norveškoj, da naučim kako da primenimo najbolje primere iz prakse i izgradimo modernu, tolerantnu i otvorenu Srbiju, koja podržava inovacije, da razvoj bude baziran na znanju i da digitalizovana ekonomija bude pokretač modernizacije celog društva, zaključila je Brnabić.

]]>
Fri, 24 Nov 2017 08:16:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42595/brnabic-region-da-uci-od-skandinavije.html
U Srbiji svega 12 predsednica opština http://www.boom93.com/info/srbija/42594/u-srbiji-svega-12-predsednica-opstina.html Imenovanje Ane Brnabić na mesto prve žene predsednice Vlade Srbije pre nekoliko meseci ocenjeno je kao veliki korak u borbi žena za bolju poziciju u političkom životu, ali već na drugi pogled situacija nije toliko sjajna. ]]>

Žene su na vodećim pozicijama u svega četiri ministarstva, u preostalih 16 resora ministri su muškarci. Međutim, slika političkog života u Srbiji još je nepovoljnija na lokalu. Prema analizi koju je uradio Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, a koja je nedavno predstavljena javnosti, od 151 lokalne samouprave žene su u svega 12 na mestu predsednica opština ili gradonačelnica.

- Kada govorimo o političkom životu na regionalnom i lokalnom nivou, primetićemo veću rodnu nejednakost, jer je žena u vrhovima lokalnih vlasti izuzetno malo, a na nekim visokim pozicijama, kao što su gradonačelnice ili predsednice opština, ima ih toliko da ih u dahu možemo nabrojati. Zato je neophodan rad i podrška lokalnim samoupravama kako bi se u gradskim i opštinskim organima u većoj meri integrisale žene - kaže za Danas poverenica za za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Najveća rodna neujednačenost jeste, kako kaže, na najvišim i najnižim pozicijama, u opštinama i gradovima, kao i u mesnim zajednicama i u javnim preduzećima.

Svega 13,2 odsto žena, pokazala je analiza, nalazi se na pozicijama predsednica skupština opština ili gradova. Žene imaju nešto veću šansu da budu imenovane na pozicijama zamenica predsednika opština ili gradonačelnica i na tim mestima ih je nešto više od 16 odsto.

- Međutim, kada govorimo o nekim nižim pozicijama kao što su sekretari skupština ili zamenici sekretara, taj procenat je daleko veći i žene zauzimaju više od 50 odsto tih pozicija. Na mestima odbornica u lokalnim parlamentima, žene su zastupljene u procentu koji je određen zakonskom kvotom. Uprkos tome, u čak 55 opština i gradova, broj odbornica je ispod zakonom propisanih vrednosti. Možda je najdrastičniji podatak koji govori o sastavu saveta mesnih zajednica: na osam muškaraca dolazi jedna žena - napominje Janković.

Slična situacija je i u javnim preduzećima gde je na njihovom čelu oko 16 odsto žena, dok je najbolja situacija u ustanovama obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kulture, gde su žene na rukovodećim pozicijama u čak 51 odsto slučajeva.

Na pitanje kako uticati na lokalne samouprave da poštuju odredbe zakona Janković kaže da odgovornost snose i političke partije i njihovi lideri, te da bi bilo dobro kada bi se slika rodne ravnopravnosti na republičkom prenela i na lokalni nivo.

- Evo izazova za lokalne lidere, a mi ćemo i ubuduće sprovoditi sve zakonom predviđene mere i aktivnosti kako bi Srbija postala društvo gde bi žene imale jednake šanse da participiraju u političkom životu na svim nivoima vlasti - ističe Janković.

I ove godine, kako kaže naša sagovornica, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je uputio preporuke mera za ostvarivanje ravnopravnosti svim lokalnim samoupravama u Srbiji kako bi obezbedile uključivanje i podsticanje ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca u svim sferama političkog i javnog odlučivanja. Više od 85 odsto, kaže ona, odgovorilo je da u narednom periodu planira mere za unapređenje rodne ravnopravnosti.

- Optimizma radi, navešću dobre primere, poput Sombora, Surdulice, Lučana, Svrljiga, Pećinaca, Vršca, Savskog Venca... Oni drugi, neka ostanu za idući put, ako ništa ne urade po ovom pitanju - naglašava Janković.

Zbog čega je takav odnos žena i muškaraca u političkom životu Janković objašnjava time što je javna sfera donedavno bila prilično zatvorena za žene.

- U isto vreme, i kad se žena nalazi na nekoj javnoj funkciji, nisu retki slučajevi da se suočava sa različitim osporavanjima, komentarima, omalovažavanjima. Primera radi, setite se, ne tako davno pojedini mediji su se bavili izgledom narodnih poslanica, njihovim godinama, suknjama, frizurama, svime osim kompetencijama i stručnostima i na to sam, kao poverenica za zaštitu ravnopravnosti, više puta upozoravala - ističe Janković.

Žena u politici je glas svih žena

Osim toga, za ulazak u javni i politički život je, kako kaže, često potrebna hrabrost.

- Treba prevazići brojne prepreke, lične dileme i strahove. Zato je potrebno i da žene koje se već nalaze na pozicijama, ohrabre druge žene. Na našoj konferenciji povodom Međunarodnog dana tolerancije sam rekla, ali ću ponoviti i za Vaše čitaoce i čitateljke, jer smatram važnim - da je žena u politici više od predstavnika vlasti. Ona je ne samo uzor, već i glas svih onih žena koje, slušajući nju, shvataju da imaju šta da kažu - napominje Brankica Janković.

]]>
Fri, 24 Nov 2017 08:07:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/42594/u-srbiji-svega-12-predsednica-opstina.html
Vrbovanje putem interneta, treća tema webinara http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42591/vrbovanje-putem-interneta-treca-tema-webinara.html Treći dan webinara koji se realizuje u okviru projekta „Gledaj webinar-budi bezbedan“ održan je na temu „Prevencija trgovine ljudima“. ]]>  

Predavač i osnivač Fondacije "Tijana Jurić", Igor Jurić, govorio je o trgovini ljudima, tipovima tog krivičnog dela, nakon čega su učenici mogli da pogledaju četiri filma čiji je scenario zasnovan na stvarnim slučajevima. 

Kroz prvi film prikazan je jedan od tipova trgovine ljudima – prinudno prosjačenje. Reč je o jasnoj asocijaciji na prizore koje možemo videti na ulicama velikih gradova na kojima deca prose.

Današnje predavanje pratili su učenici Požarevačke gimnazije. Ova škola izabrala je još dva predavanja, za roditelje i nastavnike na temu "Problema pedofilije i dečije pornografije" koje se održava u subotu, 25. novembra u 18 sati, i predavanje za učenike "Vršnjačko nasilje na društvenim mrežama" planirano za ponedeljak, 27. novembra, kada će webinar pratiti i učenici politehničke škole u Požarevcu.

Fondacija “Tijana Jurić” sprovodi projekat „Gledaj webinar – budi bezbedan!“, koji ima za cilj da kroz niz predavanja uživo skrene pažnju na prevenciju nasilja. Webinari se sastoje iz  predavanja, razgovorima sa predavačima i kviza, koji će testirati znanje učenika.

Predavanja traju 45 minuta koliko i jedan školski čas, a učenici predavačima mogu da postavljaju pitanja i da odmah dobiju odgovore. Paralelno će se sprovoditi i kviz koji će pokazati u kojoj meri su učenici usvojili znanja. Učenici iz škole sa najvećim procentom tačnih odgovora osvojiće nagradu u vidu internet kutka, bežičnog interneta za svoju školu i jednog laptop računara.

Predavači na vebinarima su Igor Jurić, Vlada Arsić, Tomislav Ramljak, Boris Radanović, Vanja Gorjanac i Saša Živanović.

Ova fondacija je prva  organizacija u Srbiji koja,  nakon niza predavanja realizovanih u školskim učionicama, edukaciju o bezbednosti dece radi i putem interneta, odnosno putem prenosa uživo. Više od 150 škola, odnosno 7.500 učenika prati webinare koji će trajati  do 2. decembra. Sva predavanja prate se online na kompjuterima ili pametnim telefonima preko linka: www.tijana.rs/webinari.

 

]]>
Thu, 23 Nov 2017 15:06:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42591/vrbovanje-putem-interneta-treca-tema-webinara.html
Stambene zajednice umesto stambenih zgrada http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42585/stambene-zajednice-umesto-stambenih-zgrada.html Gradska uprava Požarevca je od 1.septembra počela sa registracijom stambenih zajednica koje se nalaze na svojoj teritoriji. Postoji obaveza vlasnika posebnih delova zgrade u kojoj nije formirana skupština ili savet zgrade da u roku od šest meseci od početka rada Registra izvrše registraciju stambene zajednice podnošenjem prijave u registru. ]]> Za Požarevac je do današnjeg dana  doneto ukupno 12 rešenja o registraciji.

Prva stambena zajednica koja je dobila rešenje još 19.septembra je na Trgu Radomira Vujovića broj 12. Upravnik stambene zajednice, Spasoje Čojić kaže da skupština u ovom ulazu Palate Morava postoji od 2004.godine i da su se uvek trudili da budu ažurni i prate zakone.

„Zgrada ima 36 stanova i tri lokala, odnosno 39 vlasnika čine skupštinu zgrade. Još 2006.godine smo u Republičkom zavodu za statistiku dobili matični broj, a u Poreskoj upravi svoj PIB. Iste godine smo otvorili i račun u banci. Imamo svoj pečat i delovodnik i izvore finansiranja. U prvo vreme to je bio novac od vlasnika stanova, a kasnije smo dali deo krova u zakup jednom mobilnom operateru, uz naknadu“, kaže Čojić.

On navodi da sama registracija nije skupa, ali za druge stvari bi trebalo izdvojiti više novca. Taksa u Gradskoj upravi je 300 dinara, a sa svim ostalim troškovima potrebno je izdvojiti oko 5.000 dinara.

Nakon registracije mesečni troškovi su daleko veći

„Kod nas su održavanje zgrade, lifta i naknada za upravnika mesečno oko 23.000 dinara. To iznosi oko 700 dinara po stanu. Međutim, s obzirom da skupština dobija određen novac od zakupa dela krova, moji vlasnici stanova i lokala nemaju obavezu da izdvajaju za troškove“, kaže upravnik i dodaje:

„Imamo toliko sredstava na računu da smo prošle godine izvršili rekonstrukciju lifta. Imamo najmoderniji lift u gradu. Okrečili smo ulaz, ugradili video nadzor sa četiri kamere u zgradi. Ugradili smo interfon sa video signalom. Preko kablovske svi imaju mogućnost da preko svojih televizora vide ko i kada ulazi u zgradu, ko je koga pozvao u stan“.

Čojić smatra da su stambene zajednice dobro rešenje.

„Tek kasnije kada su ljudi videli koliko je bolje što imamo ugovore sa javnim preduzećima i firmama, da nam zgrada liči na pravu zgradu i da je tu daleko lepše živeti nego u nekim drugim zgradama u koje kad odemo nema ni svetla. Moja lična preporuka svim ljudima u zgradama u gradu je da nađu nekoga među sobom ko će da preuzme ulogu upravnika i vremenom će sve biti bolje. Zakon je strog i kazne su velike, ali sve to može i mora da se postavi na noge“.

Zakon o stanovanju kaže da svaka zgrada mora da ima upravnika zgrade, ako ga ne izabere dobija prinudnu upravu.

Jedan od problema je to što je za profesionalnog upravnika potrebna je dvotrećinska većina ukupnog broja vlasnika posebnih delova zgrade. Podrška se teško obezbeđuje jer vlasnici stanova nerado pristaju da kućne budžete dodatno opterete sa nekoliko stotina dinara koliko upravnici traže.

Ako biraju upravnike među svojim komšijama, vlasnicima stanova, potrebna je prosta većina odnosno 50 odsto plus jedan glas. Međutim, neretko je slučaj da su mnogi vlasnici i tada nevoljni da izdvajaju novac za upravnikovu naknadu.

]]>
Thu, 23 Nov 2017 13:39:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/42585/stambene-zajednice-umesto-stambenih-zgrada.html
Vežbači Gimnastičkog kluba “Zvezda” odlični u novoj sezoni http://www.boom93.com/info/sport/42583/vezbaci-gimnastickog-kluba-%E2%80%9Czvezda%E2%80%9D-odlicni-u-novoj-sezoni.html Vežbači Gimnastičkog kluba “Zvezda” odlično su počeli novu sezonu. ]]>

Na održanom 2. kolu Centralne Srbije u C programu takmičarke GK “Zvezda” su  u 2 kategorije, najmlađe pionirke i mlađe pionirke ostvarile dobre rezultate. Ekipu najmlađih pionirki  su činile : Tamara Popović, Nevena Mitić i Karolina Trifunović. One su  osvojile ekipno 13 mesto. Tim mlađih pionirki činile su: Jelena Nikolić, Elena Ilić, Aleksandra Antanasijević, Anastasija Simonović i Jana Petković. One sun a ovom takmičenju  osvojile ekipno 4 mesto.

U 2. kolu Pionirske Lige Srbije u muškoj sportskoj gimnastici koja se održalo u Kostolcu nastupila su 3 takmičara iz GK "Zvezda".  Vasilije Arsić  je osvojio 4 mesto, Ilija Spasić 12 mesto dok Viktor Ninić bio 21.   Vežbači “Zvezde” ekipno su osvojili 4 mesto. Sa tog takmičanja vežbači sa najboljim ocenama plasirali su se za finale po spravama koje je održano u Novom Sadu 18.novembra. Na njega su se plasirali i takmičari GK “Zvezda”  Vasilije Arsić i Ilija Spasić. Na preskoku je Vasilije Arsić osvojioo zlatnu medalju i prvo mesto, dok je na parteru bio 3 mesto i osvojio bronzu, Ilija Spasić je na svim spravama u kojima se plasirao zauzeo 7 poziciju.

U Kostolcu održano je i 2. kolo Regionalne Pionirske lige u ženskoj sportskoj gimnastici. Najmlađe takmičarke GK “Zvezda” su u I selekciji, pored velike konkurencije osvojile u srebro i drugo mesto u ekipnom plasmanu. Ekipu su činile: Nataša Mitić, pojedinačno 4 mesto, Đurđa Marković, pojedinačno 5 mesto, Lara Pavlović i Ljubica Aćimović.

U drugoj selekciji GK “Zvezda” predstavljala je Lana Đurić koja je ostvarila takođe zapažene rezultate u svom prvom izvođenju u težoj kategoriji.

]]>
Thu, 23 Nov 2017 13:05:00 +0100 Sport http://www.boom93.com/info/sport/42583/vezbaci-gimnastickog-kluba-%E2%80%9Czvezda%E2%80%9D-odlicni-u-novoj-sezoni.html