Radio Boom93 :: Info http://www.boom93.com/info/rss.html sr http://www.boom93.com/img/logo.png Radio Boom93 :: Info http://www.boom93.com/info/rss.html Požarevljani jači od kiše i jakog vetra http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54931/pozarevljani-jaci-od-kise-i-jakog-vetra-.html Nekoliko stotina građana i večeras je protestovalo u Požarevcu po izuzetno hladnom i vetrovitom vremenu. Građanima su se večeras obratili sociolog Borisav Prelić, jedan je od članova pokreta Slobodnih stanara iz Niša i Božidar Đurović stalni reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu, a ovdašnjoj javnosti poznat i kao nekadašnji selektor gumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“. ]]>

Pred protestnu šetnju, Borisav Prelić je rekao da građani Srbije ne žele više da trpe bahatost vlasti koja se ponaša kao robovlasnik prema narodu i da ne žele da da budu crna rupa na mapi sveta koja proždire svoje najbolje ljude.

„Dužni smo da osvestimo naše političko biće i da razumemo da to što oni rade nije nikakva politika,  nego čist kriminal. Moramo da shvatimo da su defetizam i depresija posledica propagande. Moramo da shvatimo da je ideja humanosti jedino važna, a ne egomanijaci koje zovemo liderima. Nećemo više ni kralja, ni vođu, nećemo diktaturu. Svi mi ovde i u svim gradovima Srbije smo ljudi koji moraju da donesu promene, a ta promena počinje od shvatanja da je društveni aktivizam neophodan“, istakao je Prelić.

On je poručio budućoj vlasti da narod nikada više neće dozvoliti da živi bez dostojanstva.

Reditelj, Božidar Đurović je ocenio da današnjom Srbijom vladaju politički potomci zloglasnih političara koji su narodu doneli ratove, bombardovanja, bedu, siromaštvo i urušili svako ljudsko dostojanstvo.

„Današnja Srbija je zemlja u kojoj predsednik države, Aleksandar Vučić javno vređa i ponižava neposlušne građane jer nisu podanici. On se ponižava, dodvorava i nedržavnički predstavlja Srbiju pred svojim nalogodavcima i gazdama u Evropi i svetu. Današnja Srbija je zemlja u kojoj predsednik države barem jednom dnevno prekrši  ustav, gde je on ustavouništitelj, umesto da bude ustavobranitelj“, rekao je on, između ostalog.

Đurović je zaključio da opštenarodni protesti koje je izrodila situacija u društvu  prerastaju u svenarodni bunt koji neće prestati dok vlastodržac Aleksandar Vučić ne podnese ostavku i sa svojom partijom ode u političku istoriju.

Večeras se protestna šetnja od Starog korzoa kretala starom trasom do Braničevske ulice gde je kolona skrenula ka železničkoj stanici i zatim se ulicom Knez Milošev venac, Moše Pijade i Jovana Šerbanovića vratila na polaznu tačku.

Incidenata nije bilo.


Zahtevi građana koji protestuju u Požarevcu su istaknuti u više navrata. To su otkrivanje izvršioca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića, otkrivanje nalogodavca za fizički napad na jednog od lidera opozicije Borka Stefanovića u Kruševcu, profesionalno izveštavanje medija, pre svega Radio televizije Srbije, ostavka predsednika države i stvaranje uslova za slobodne i fer izbore.

]]>
Fri, 22 Feb 2019 20:01:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54931/pozarevljani-jaci-od-kise-i-jakog-vetra-.html
Ispunjen januarski plan http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54929/ispunjen-januarski-plan.html Ovogodišnji plan proizvodnje predviđa da se u kostolačkom ogranku „Elektroprivrede Srbije“, u skladu sa činjenicom da će jedan od blokova u TE „Kostolac B“ biti u višemesečnom kapitalnom remontu, tokom 2019. godine proizvede oko 5,5 milijardi kilovat-časova. ]]>

Godišnji proizvodni učinak TE „Kostolac A“ na kraju decembra trebalo bi da iznosi oko 1,91 milijardu kilovat-časova, dok bi realizacija plana u TE „Kostolac B“ bila na nivou od 100 odsto – blokovi B1 i B2 treba da predaju eletroenergetskom sistemu EPS-a 3,59 milijardi kWh električne energije.

Kostolački termosektor je tokom prvog meseca ove godine proizveo onoliko koliko je i očekivano, odnosno plan proizvodnje je tokom januara premašen za 2,7 odsto, a sistemu je predato 610 miliona kWh. Posmatrano pojedinačno tokom januara, TE „Kostolac A“ proizvela je oko 158 miliona kWh, odnosno blok A1 nešto više od 53 miliona kWh i blok A2 105 miliona kWh električne energije. Ovom proizvodnom rezultatu treba dodati i 73.389 MWht topolotne energije, koja se obezbeđuje za potrebe dalјinskog sistema ovog kraja.

U TE „Kostolac B“ je tokom januara proizveden 451 milion kWh, čime je mesečni plan za ovu termoelektranu premašen za osam odsto. Blok B1 je u januaru proizveo 221 milion kWh, a blok B2 229 miliona kWh električne energije.

 

]]>
Fri, 22 Feb 2019 12:37:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54929/ispunjen-januarski-plan.html
Gde će konačno biti naša deponija? http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54928/gde-ce-konacno-biti-nasa-deponija.html Određivanje lokacije za izgradnju regionalne komunalne deponije za Braničevski okrug sačekaće usvajanje nove desetogodišnje strategije za upravljanje otpadom na nivou republike, kaže načelnik okruga Aleksandar Đokić. U razmatranju je lokacija na tromeđi opština Požarevac, Veliko Gradište i Malo Crniće. ]]>

Đokić kaže da je ovo lokacija 6 i da je na savetu okruga u čiji rad su uključeni svi gradovi i opštine okruga, ona za sada najprihvatljivije rešenje kao buduća deponija.

Teritorijalno, ova površina u privatnoj svojini od preko 20 hektara je udaljena od naselja i reč je mahom o neplodnom zemljištu, ali komunalno neopremljenom.

„Ova lokacija će možda malo više koštati da se opremi, ali nećemo imati pritisak građanstva zbog blizine gradova ili sela“, rekao je načelnik okruga na konferenciji za medije.

On je podsetio da je do rešavanja problema odlaganja komunalnog otpada, republika naložila lokalnim samoupravama da otpad odlažu na uređenim regionalnim deponijama i da je za lokaciju Braničevskog okruga određena deponija kod Lapova.

Takođe, određeno je i da se transfer stanice nalaze u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi. Obe lokalne samouprave su za izgradnju ovih objekata izvodjile novac u budžetu, istakao je Đokić.

Rešavanje problema odlaganja otpada u Požarevcu i okrugu aktuelna je tema poslednjih deceniju i po. Za to vreme usvojeno je, pa odbačeno više odluka kojima je trebalo da se definiše koje će lokalne samouprave u regionu i na koji način urediti ovu oblast.

]]>
Fri, 22 Feb 2019 12:22:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54928/gde-ce-konacno-biti-nasa-deponija.html
Vesnici proleća http://www.boom93.com/info/komsija-reporter/54926/vesnici-proleca.html Visibabe su se pojavile u dvorištima u Požarevcu i najavile skori dolazak Požarevca ]]>

]]>
Fri, 22 Feb 2019 12:10:00 +0100 Komšija reporter http://www.boom93.com/info/komsija-reporter/54926/vesnici-proleca.html
Zimska škola za poljoprivrednike http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54923/zimska-skola-za-poljoprivrednike.html Od 25. februara do 1. marta održaće se 22. po redu Zimska škola za poljoprivredne proizvođače Braničevskog okruga, u organizaciji Poljoprivredne savetodavne stručne službe Požarevac. ]]>

Na predavanjima, poljoprivrednici će moći da vide nove tehnologije, mere, mogućnosti i olakšice koje im mogu pomoči u obezbeđivanju većih i kvalitetnijih prinosa u proizvodnji. 

]]>
Fri, 22 Feb 2019 10:36:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54923/zimska-skola-za-poljoprivrednike.html
Javni pozivi i konkursi Nacionalne službe za zapošljavanje http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54921/javni-pozivi-i-konkursi-nacionalne-sluzbe-za-zaposljavanje-.html U cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja, predviđenihProgramom rada za 2019. godinu, Nacionalna službe za zapošljavanje raspisuje javne pozive i konkurse za tekuću godinu. ]]>

Javni pozivi  i   konkursi  Nacionalne službe   za  zapošljavanje  objavljeni su danas na   sajtu   Nacionalne   službe   za   zapošljavanje  www.nsz.gov.rs  i   u dnevnom listu „Večernje novosti“, kao i  u publikaciji „Poslovi“ od 27. februara ove godine.

Informacije   o   novim   javnim   pozivima   i   konkursima   svi   zainteresovani   mogudobiti   i   u   svakoj   organizacionoj   jedinici   NSZ,   kao   i   preko   Pozivnog   centra   NSZ,pozivom na broj: 0800/300-301 (besplatan poziv iz fiksne telefonije).

]]>
Fri, 22 Feb 2019 10:25:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54921/javni-pozivi-i-konkursi-nacionalne-sluzbe-za-zaposljavanje-.html
Javni poziv za dodelu sredstava preduzećima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54919/javni-poziv-za-dodelu-sredstava-preduzecima-za-zaposljavanje-osoba-sa-invaliditetom.html Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da je raspisan prvi javni poziv za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za šta je u ovoj godini izdvojeno 250 miliona dinara, saopštio je njegov kabinet. ]]>

U Srbiji posluje 56 takvih preduzeća koja zapošljavaju 1.684 lica, a od toga 1.134 osobe sa invaliditetom - kazao je on na sastanku sa direktorima preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. 

Đorđević je naveo da u Srbiji u privatnoj svojini posluje 64% tih preduzeća, 32& je u državnom vlasništvu, a četiri odsto preduzeća osnovao je nevladin sektor.

Broj osoba sa invaliditetom koje su zaposlene u preduzećima, kao i kategorija kojoj pripadaju, biće osnovni kriterijum za raspodelu sredstava. Pravilna raspodela i transparentnost ostaju prioritet našeg rada, a spisak svih preduzeća kojima će biti odobrena sredstva biće objavljen na sajtu Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja - rekao je on.

Ministar je kazao da se broj preduzeća koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom povećao, kao i da se smanjio broj onih koji su u prethodnom periodu imali finansijskih poteškoća.

Želimo da sva preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom prevaziđu probleme i dobro posluju. Osobe sa invaliditetom pokazale su se kao vredni i odgovorni radnici, a Srbija želi da svim građanima pruži iste mogućnosti i da im obezbedi još bolje uslove za život i rad - kazao je Đorđević.

]]>
Fri, 22 Feb 2019 10:16:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54919/javni-poziv-za-dodelu-sredstava-preduzecima-za-zaposljavanje-osoba-sa-invaliditetom.html
Požarevac dobio zahvalnicu Ministarstva odbrane http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54916/pozarevac-dobio-zahvalnicu-ministarstva-odbrane.html U Kragujevcu je održan sastanak Ministarstva odbrane, Regionalnog Centra Kragujevac, sa predstavnicima subjekata iz njihove nadležnosti, na kojem je dodeljena Zahvalnica gradu Požarevcu za ostvarenu saradnju u izgradnji Sistema odbrane i doprinos u realizaciji poslova planiranja priprema za odbranu ]]>

Zahvalnica je uručena načelniku Gradske uprave Aleksandru Simonoviću.  

Poslove iz domena Regionalnog Centara Kragujevac, se odnose na planiranje i uređenje uspešnog funkcionisanja državnih organa, organa jedinica lokalne samouprave, privrednih društava i drugih pravnih lica i preduzetnika u vanrednom i ratnom stanju, obuku građana i koordinaciju sprovođenja mera i aktivnosti civilne zaštite u uslovima vanrednog i ratnog stanja, vojnu, radnu i materijalnu obavezu kao i poslove u oblasti zaštite i spasavanja civilnog stanovništva.

]]>
Fri, 22 Feb 2019 10:10:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54916/pozarevac-dobio-zahvalnicu-ministarstva-odbrane.html
Izabrani najbolji sportisti u Petrovcu na Mlavi http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54913/izabrani-najbolji-sportisti-u-petrovcu-na-mlavi.html Izabrani su najbolji sportisti, sportski radnici, sportski klubovi i mlade sportske nade u 2018. godini na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi ]]>

Neposredno pred svečanost u kabinetu predsednika opštine Petrovac na Mlavi, predsednik Duško Nedinić je ugostio Davora Štefaneka predsednika Sportskog saveza Srbije i Gorana Marinkovića generalnog sekretara Sportskog saveza Srbije. Predsednik Duško Nedinić je upoznao goste sa situacijom u sportu u opštini Petrovac na Mlavi, kao i sa svim postignutim rezultatima do sada i sa planovima za budućnost. Najviši predstavnici Sportskog saveza Srbije predložili su konstruktivne predloge kako još više unaprediti sport u našoj opštini i dali reč da će se direktno potruditi i založiti, koliko su u mogućnosti da pruže svu pomoć koja je neophodna.

Opštinu Petrovac na Mlavi i do sada krasi izuzetna saradnja sa Sportskim savezom Srbije kao krovnom sportskom institucijom u Republici Srbiji.

Spisak nagrađenih sportista, sportskih radnika, sportskih klubova i mladih sportskih nada možete pogledati na sledećem linku.

]]>
Fri, 22 Feb 2019 10:04:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54913/izabrani-najbolji-sportisti-u-petrovcu-na-mlavi.html
Dunavski pirati ponovo haraju! http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54911/dunavski-pirati-ponovo-haraju%21.html U Smederevskoj staroj luci lopovi za samo jednu noć sa bugarskih šlepera ukrali oko 30 tona žitarica. Bande opremljene posebnim sistemom za usisavanje. ]]>

Tokom poslednjih sedam dana sa barži u Staroj luci u Smederevu dunavski "gusari" ukrali su oko 40 tona robe, saznaju "Novosti". Samo jedne noći je sa bugarskih šlepera nestalo oko 30 tona pšenice i kukuruza!

Bugarski konvoj "Petar Karaminčev" bio je čak četiri puta na udaru rečnih pirata otkako je uplovio u smederevsku luku. Tokom jedne noći, kako smo saznali, sa broda je odneto čak 30 tona robe. U još tri krađe, šleperi su olakšani za još desetak tona.

Šleperi su bili usidreni kod Smederevske tvrđave, u rejonu Stare luke, na samo nekoliko stotina metara od patrole policije koja dežura u luci 24 sata. Sva četiri slučaja krađe prijavljena su policiji koja sprovodi istragu.

Prema rečima brodara, ovako veliki desant na brod nije moguće izvesti bez dobro organizovane ekipe i opremljenih čamaca. Pirati su, svedoče oni, opremljeni posebnim sistemom za usisavanje pšenice.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Fri, 22 Feb 2019 09:50:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54911/dunavski-pirati-ponovo-haraju%21.html
Požarevac naseljen mnogo pre 1467. godine http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54908/pozarevac-naseljen-mnogo-pre-1467.-godine.html Iako je Požarevac prvi put zvanično pomenut u 1467. godine u turskom defteru kao selo u nahiji Lučica, arehološka otkrića govore da je područje grada bilo naseljeno mnogo ranije. ]]> Dragan Jacanović, arheolog Narodnog muzeja iz Požarevca, kaže da je teritorija grada bila naseljena čak 6500. godina pre nove ere.

“Prvo naselje u kome je čovek boravio na ovom našem prostoru nalazilo se na poznatom izletištu Požarevljana,“Minine vode”. To je jedan jak izvor pijaće vode koji se nalazi sa druge strane Sopotske grede, visoko iznad reke Mlave i tu je u vreme mlađeg kamenog doba osnovano prvo naselje. Iako postoje arheološka istraživanja na samom lokalitetu, tokom zemljanih radova i rekonstrukcije izletišta prikupljen je brojan i veoma značajan arheološki materijal koji svedoči da je još u vreme Starčevačke kuluture mlađeg kamenog doba tu postojalo naselje na površini oko 1 ha. Naselje na “Mininim vodama” će živeti tokom cele praistorije, a posebno je bio intezivan život tokom Vinčanske kulture” rekao je Jacanović.

Tokom bronzanog doba na teritoriji grada nalazilo se nekoliko manjih naselja. Jedno značajno veliko groblje bronzanog doba otkriveno je na prostoru nekadašnje živinarske farme i odatle potiče nekoliko izuzetno ukrašenih keramičkih posuda koje govore o visokom stepenu kulture stanovnika ovog područija u tom period.  Poseban je značajan nalaz iz Ljubičeva sa obale Velike Morave gde su arheolozi Narodnog muzeja, pored nalaza jedne velike keramičke urne, pronašli gvozdeno ralo. Ovo otkriveno ralo je najstarije pronađeno na teritoriji Evrope i procenjeno je da potiče iz oko 1500 godine pre nove ere.

Dragan Jacanović ističe da su tokom gvozdenog doba, zbog izuzetno značajnog geostrategijskog polažaja Požarevca i činjenice da se nalazi na velikoj raskirsnici, Kelti naselili ovo područje. Jacanović navodi da su u 4. veku pre naše ere na teritoiji grada Kelti imali svoje naselje i ostavili u nalazu nekoliko grobova i veoma značajne tragove. Najviše Keltskih grobova otkriveno je u krugu današnje Opšte Bolnice i u blizini Starog groblja. Kako Jacanović navodi jedan od najznačajnih nalaza Keltske kulture koji je pronađen na teritoriji grada potiče iz Jugovićeve ulice, reč je o nalazu skulpture glave Keltskog božanstva koja je urađena u kamenu.

Jacanović kaže da su Rimljani sami centar današnjeg Požarevca, ugao između ulica Ivo Lole Ribara, Čede Vasovića, Radomira Milenića Rusa i Knez Milošev Venac odredili za svoje naselje.

“Prilikom građevinskih radova tu je pronađen određen broj predmeta i nažalost arheolozi su do tih nalaza dolazili i suviše kasno pa je izgubljen kontekst samog nalaza. Pored tog velikog i u suštini centralnog naselja značajno Rimsko naselje se nalazilo i u potezu brda Kruška. Ostaci Mitrinog svetilišta, Rimskog boga sunca, nalaze na putu za Ćirikovac na brdu iznad mesta gde železnička pruga ulazi u Požarevac. Odatle potiče jedan značajan broj nalaza među kojima su najznačajniji fragmenti mermernih ikona ovog Rimskog božanstva“ kazao je Jacanović.

Na teritoriji Požarevca takođe postoje nalazi iz srednjeg veka na nekoliko lokacija. U ulici Ivo Lole Ribara i celom tom delu grada, gde se nalaze Medicinska škola i zelena pijaca, otkriven je veliki broj grobova iz srednjeg veka. Najstariji grobovi su otkriveni pre nekoliko godina tokom građevinskih radova i mogu se vezati za period 7 i 8 veka naše ere. U ova 4 groba pronađen je nakit.

Dragan Jacanović kaže da se iz arheoloških nalaza zna da je do formiranja Požarevca kao varoši, postojalo selo Požarevac i selo Bresje, što je zabeležio i Vuk Stefanović Karadžić. Naselje Bresje se nalazilo na putu za Petrovac na Mlavi. Na sadašnjoj teritoriji grada, na prostoru današnje šećerane, postojalo je i naselje Burjan.

“Na tom istom prostoru otkriveno je i rimsko groblje gde je otrkivena jedna velika olovna urna sa kostima spaljenog pokojnika u njoj. Na područiju Ljubičeva takođe su otrkiveni rimski grobovi, od kojih je jedna grobnica na samom putu koji vodi pored Ljubičeva ka Ljubičevskom mostu. Ona je otkrivena sasvim slučajno kada je svod grobnice propao i pojavila se rupa na sred puta. Veoma je indikativno da se u blizini tog mesta gde se ta grobnica nalazi, nalazi i izvorište Meminac čije ime potiče od latinske glagola memini što znači groblje, sećanje. Jedna reč može da sačuva svest o postojanju groblja 2000 godina” naglasio je Jacanović.

Kako je od ranije poznato prvi pisani trag naselja Požaravac datira iz 1467. godine u turskom defteru. Nekoliko godina posle konačnog pada Srpske despotovine Turci vrše poimenični popis celog Braničeva gde je popisano 360 naselja. Teritorija Braničeva je tada bilo nešto veća nego što je današnji Braničevski okrug. Pored današnje teritorije Braničevskog okruga, srednjovekovna oblast Braničevo obuhvatala je Resavsku i Ravaničku oblast.

Prema tom popisu Požarevac je tada bio selo koje je imalo nešto vise od 20 kuća i pripadalo je oblasti Lučica. Lučica je tada bila ono što je Požarevac danas.

]]>
Fri, 22 Feb 2019 09:45:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54908/pozarevac-naseljen-mnogo-pre-1467.-godine.html
Bivši članovi PSG fomiraju Građanski demokratski forum http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54903/bivsi-clanovi-psg-fomiraju-gradjanski-demokratski-forum.html Bivši istaknuti članovi Pokreta slobodnih građana (PSG) Aleksandar Olenik, Miloš Marković, Zoran Vuletić i Rade Veljanovski formiraće novu političku organizaciju Građanski demokratski forum (GDF). ]]>

Rade Veljanovski je za Politiku rekao da se radi o "istinskoj političkoj alterantivi koju čine ljudi koji do sada nisu bili u vlasti". 

"GDF je formiran sa ciljem da se sadašnja vlast promeni, ali ne samo da dođe do toga, već i da se promeni način vladanja što će dovesti do promena u Srbiji i to na najboljim demokratskim, građanskim i modernim principima", rekao je Veljanovski za Politiku i dodao da treba da se stvori stabilna mirovna politika i prema sveti i prema okruženju. 

On je naveo da GDF ima nameru da sarađuje sa drugim strankama koje "na sličan način misle" i kazao da nema informaciju da li će GDF pristupiti i bivši predsednik PSG Saša Janković. Nekadašnji istaknuti članovi PSG su odlučili da novu političku organizaciju formiraju, nakon što je glumac Sergej Trifunović pobedio na stranačkim izborima i postao predsednik PSG

"GDG čine ljudi koji imaju određenog političkog iskustva iako nisu bili u vrhovima vlasti, pa time predstavljaju onaj deo opozicije koji tek ulazi na političku scenu", navodi se u saopštenju GDF i dodaje da su to uglavnom bivši članovi PSG koji su nezadovoljni kadrovskim rešenjima".

]]>
Fri, 22 Feb 2019 09:09:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54903/bivsi-clanovi-psg-fomiraju-gradjanski-demokratski-forum.html
Delegacija SzS u Berlinu, sastanci u kabinetu Merkel i ministarstvu http://www.boom93.com/info/srbija/54900/delegacija-szs-u-berlinu-sastanci-u-kabinetu-merkel-i-ministarstvu.html Delegacija Saveza za Srbiju boravila je u Berlinu, gde je imala niz sastanaka u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke i u kabinetu kancelarke Angele Merkel, saznaje agencija Beta. ]]>

U delegaciji Saveza bili su predsednik Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju Vuk Jeremić, jedan od osnivača SzS Dragan Đilas i predsednik Levice Srbije Borko Stefanović. 

Beti je u Savezu potvrđeno da su u Berlinu održani sastanci, ali u SzS nisu želeli da iznesu više detalja o tim susretima.

]]>
Fri, 22 Feb 2019 09:03:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/54900/delegacija-szs-u-berlinu-sastanci-u-kabinetu-merkel-i-ministarstvu.html
Mogerini: Uprkos teškoćama, idemo ka pregovorima Srbije i Kosova http://www.boom93.com/info/srbija/54898/mogerini-uprkos-teskocama-idemo-ka-pregovorima-srbije-i-kosova.html Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je izjavila da se "uprkos svim teškoćama ide ka pregovorima Srbije i Kosova da bi se jednom zauvek zatvorilo razdoblje sukoba na Balkanu". ]]>

Federika Mogerini je to izjavila u intervjuu koji danas objavljuje briselski portal Politiko, rekavši da najveći uspeh u svom radu kao šefice Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) smatra medjunarodni nuklearni sporazum s Iranom.


Naglasila je da su dostignuća bila i posao oko sporazuma kojima je zaustavljen talas ilegalne imigracije u Evropu, kao i, "posle 70 godina neuspešnih pokušaja", usvajanje plana o izgradnji odbrane EU.

"Ali ja ne mogu zaboraviti naš rad na Balkanu", istakla je Federika Mogerini.

I, kako je rekla, "mi smo pomogli Grčkoj i Severnoj Makedoniji u pregovorima za okončanje spora koji je trajao dve decenije"

Politiko je, medjutim, ukazao na ocenu bivšeg italijanskog premijera Matea Rencija koji je predočio da je učinak Federike Mogerini na čelu EEAS "bio blizu nule oko skoro svih važnih dosijea".

Briselski portal je dodao da se "tako ne misli i u EU krugovima u Briselu", pa je Federika Mogerini u jednoj anketi konsultantske kuće Barson Kon Volf i portala Euraktiv označena kao drugi po rangu najuspešniji komesar Evropske komisije.

]]>
Fri, 22 Feb 2019 08:59:00 +0100 Srbija http://www.boom93.com/info/srbija/54898/mogerini-uprkos-teskocama-idemo-ka-pregovorima-srbije-i-kosova.html
Sinđelićeva za više od 1.000.000 evra http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54895/sindjeliceva-za-vise-od-1.000.000-evra.html Od aprila bi trebalo da počne rekonstrukcija Sinćelićeve ulice u Požarevcu, a prema proračunima koštaće nešto više od milion evra. U ulici koja se nalazi u strogom centru Požarevca trebalo bi da se zameni glavni vod toplifikacije, sprovede vodovodna mreža i kišna kanalizacija i rekonstruišu trotoari i kolovoz. ]]>

Ovih dana okončana je javna nabavka za zamenu toplifikacionih cevi u Sinđelićevoj ulici, i to od male pumpe kod Više škole do ulice Lole Ribara. Poslednjih nekoliko godina gotovo da nije bilo sezone grejanja u kojoj nije dolazilo do havarije na cevovodu u ovoj ulici, a razlog je dotrajalost cevi koje su u ovom delu grada postavljane pre oko tri decenije.

Vrednost radova je oko 79 miliona dinara, a posao je dodeljen konzorcijumu dobavljača Isoplus Beograd, Konvar Pinosava i Termomont Beograd.

U Sinđelićevoj ulici nema vodovodne mreže, već su objekti priključeni na mrežu koja se nalazi u bočnim ulicama, iako je reč o ulici koja je u srcu Požarevca. Postavljanje vodovodne mreže i izvođenje novih priključaka trebalo bi da košta do 8,6 miliona dinara.

U Sinđelićevoj ulici nema kišne kanalizacije, pa kišnica Topličinom, Kosančićevom i Kneza Lazara se sliva ka nižoj Jug Bogdanovoj ulici koju plavi. Izrada kišne kanalizacije bi trebalo da košta do 5 miliona dinara.

Konačno, Sinđelićeva ulica bi trebalo da dobije nove trotoarekojima će svi građani moći nesmetano da se kreću, sa srećnijim rasporedom stubne rasvete, ali i novi kolovoz umesto sadašnjeg koji je oštećen i dotrajao. Taj posao bi trebalo da košta do 35 miliona dinara.

Sudeći prema rokovima u okončanoj nabavci za zamenu toplifikacionih cevi, rekonstrukcija ove ulice potrajaće najmanje tri meseca.

Do tada bi trebalo rešiti sve nedoumice oko protoka ljudi i roba, s obzirom da u ulici postoji benzinska pumpa, stambena zgrada, jedna crkva, dve škole, ugostiteljski objekti i  privatne uslužne radnje, jedno otvoreno parkiralište, robna kuća, a na nju se nadovezuju i tri jednosmerne saobraćajnice.

]]>
Thu, 21 Feb 2019 14:59:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54895/sindjeliceva-za-vise-od-1.000.000-evra.html
U petak bez vode pojedine ulice u Požarevcu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54893/u-petak-bez-vode-pojedine-ulice-u-pozarevcu-.html Zbog radova na prevezivanju rekonstruisanih ulica, bez vode će u periodu od 8 do 13 časova biti potrošači prvog dela ulice Cane Babović, ulice PP Odreda na potezu od Čačalice do ukrštanja sa ulicom Cane Babović i Slobodarska. ]]>

]]>
Thu, 21 Feb 2019 14:53:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54893/u-petak-bez-vode-pojedine-ulice-u-pozarevcu-.html
Grad Požarevac pristupio Udruženju „Pokret za decu 3+“ http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54890/grad-pozarevac-pristupio-udruzenju-%E2%80%9Epokret-za-decu-3%E2%80%9C.html U gradskom zdanju potpisan je ugovor kojim je grad Požarevac postao član Udruženja „Pokret za decu 3+“. Osnovni cilj ovog pokreta je pomoć porodicama sa troje i više dece, koje će pomoću ponosne kartice moći da ostvare popuste u objektima firmi i sportskih klubova koji su prihvatili učešće u ovom projektu. ]]>

Nakon sprovedene ankete, u kojoj su učestvovali privatni i državni subjekti, odziv je bio veliki i na teritoriji grada Požarevca ima 37 lokalnih firmi, računajući i ustanove i javna preduzeća u gradu, kao i sve sportske klubove koji su prihvatili učešće u ovom projektu.

Gradonačelnik Bane Spasović je istakao da je sledeći korak izrada kartice koja će porodicama sa troje i više dece omogućiti ostvarivanje popusta u prodajnim objektima firmi koje su pristupile saradnji sa Pokretom 3+ .

On je takođe pozvao sve porodice sa troje ili više dece od kojih je jedno maloletno da se putem sajta Saveta za rodnu ravnopravnost prijave za dobijanje ponosne kartice od sredine aprila, kao i sve privredne subjekte da se odazovu ovoj akciji koja traje tokom cele godine i na taj način pokažu društvenu odgovornost prema najmlađim sugrađanima.

Saša Stević, idejni tvorac kartice 3+, je rekao da je kartica promovisana 2016. godine, na manifestaciji „Dan borbe protiv bele kuge“, koja se održava u Smoljincu i da su tada podeljene prve kartice.

Prema njegovim rečima ideja je bila da se pokaže interesovanje prema porodicama sa više dece, a sa druge strane da pokaže da privatnici nisu samo tajkuni koji izrabljuju radnu snagu, već ljudi koji žele da učestvuju u aktivnostima ako se dovoljno uvaže i na pravi način animiraju.

Ovom prilikom on je predložio da grad nađe mogućnosti da privatnicima koji zaposle porodilju ili trudnicu kao motivaciju omogući umanjenje neke takse, a sve sa ciljem da se rađanje ne odlaže, što kasnije može da posluži kao primer i za republički nivo.

Promociju kartice je preuzeo „Pokret za decu 3+“ koji je promoviše na teritoriji cele Srbije.

„Na nama je generacijska odgovornost da ostavimo zemlju kakvu smo nasledili od naših predaka i tu nema mesta za podele i svađe. Pokret za decu 3 + ima snage i ideje. Ponosna kartica 2019 „Cena minus za 3+“ je namenjena porodicama sa troje i više dece. Imenovana je na majku i donosi popuste u brojnim pravnim subjektima”, rekao je Vladica Gavrilović ispred ovog pokreta.

Realizaciju ovog projekta vrši lokalna samouprava u saradnji sa „Pokretom za decu 3+“.  

 

]]>
Thu, 21 Feb 2019 14:17:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54890/grad-pozarevac-pristupio-udruzenju-%E2%80%9Epokret-za-decu-3%E2%80%9C.html
Promocija knjige o Šabanu Bajramoviću http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54888/promocija-knjige-o-sabanu-bajramovicu.html Knjiga „Pitao sam malog puža“ (moja sociološka priča o Šabanu Bajramoviću), sociologa religije i romologa dr prof. Dragoljuba B. Đorđevića iz Niša, koju je objavio “Službeni glasnik“, biće predstavljena u Narodnoj biblioteci u Požarevcu. ]]>

Prof. dr Dragan Todorović rekao je, na predstavljanu knjige u Srspkoj akademiji nauke i umetnosti, da knjiga ima 12 poglavlja: Šaban u kabinetu, Кafanski car - od Džerime do Berlina, Šabanovi podsmevači, Car i “akademik“, Šaban i Brega, Šaban i “onaj što radi onaj festival“, Šaban među veličanstvenih sto - ali i među deset, Utihnuo “crni glas u belom odelu“, Šabanov bulevar i spomenik, Sarma zbori o Šabanu, Šabanove zalihe slave, Šaban skroziran kroz sociološko okno i Deset eseja o Šabanu.

Promocija knjige održaće se u svečanoj sali Narodne biblioteke  „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu  od 19h.

]]>
Thu, 21 Feb 2019 12:34:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54888/promocija-knjige-o-sabanu-bajramovicu.html
Montirane sve mašine http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54885/montirane-sve-masine.html Druga faza kineskog kreditnog aranžmana, koja se realizuje u kostolačkom ogranku EPS-a, obuhvata dva velika projekta. Prvi je izgradnja novog bloka B3, snage 350 megavata u krugu termoelektrane „Kostolac B“, a drugi izgradnja šestog BTO sistema, čijim radom će se povećati godišnji proizvodni kapaciteti Površinskog kopa „Drmno“ sa dosadašnjih devet na 12 miliona tona uglјa. ]]>

Potpisanim ugovorom za proširenje kopa predviđena su sredstva u iznosu od 97 miliona dolara. Ovaj projekat na kopu većim delom se finansira iz kineskog kredita, a delom iz sredstava EPS-a koja se odnose na pogonske stanice, odnosno na transportere.

− Isporučilac opreme i ugovorna strana prema EPS-u je kineska kompanija CMEK, koja je u posao uklјučila svoje podizvođače. Projekat izgradnje novog rudarskog sistema uklјučuje četiri paketa: rotorni bager, transportere, odlagač i trafostanicu „Rudnik 5“ − rekao nam je Danko Beatović, projektni inženjer na šestom BTO sistemu.

On dodaje da su završene mašinska i elektro montaža bagera na montažnom placu kopa „Drmno“. Četiri pogonske stanice iz drugog paketa su montirane. Završene su i mašinska i elektro montaža odlagača, u sklopu trećeg paketa. Na sva tri paketa sada privode se kraju funkcionalne probe.

− Od sva četiri paketa, jedino nisu počeli radovi na izgradnji trafostanice. Ipak, već su prevaziđeni problemi u vezi sa eksproprijacijom zemlјišta na lokaciji izgradnje i očekuje se da će se tokom februara stvoriti uslovi za početak realizacije tog dela projekta. Formirana je komisija za interni tehnički prijem opreme za prva tri paketa, sa zadatkom odobrenja transporta opreme sa montažnog placa − naveo je Beatović.

Transport opreme – bagera, odlagača i četiri pogonske stanice koje su montirane na montažnom placu PK „Drmno“ – očekuje se u toku marta. Urađene su transportne rute za transport četiri pogonske stanice i odlagača, kao i najveći deo transportne rute u dužini od devet kilometara do mesta rada bagera.

− Na transportnom putu za bager imamo jedno kritično mesto – silaznu rampu, gde su u toku intenzivni zemlјani radovi. Očekujemo da će taj deo puta biti završen do polovine marta, kada bi bager mogao da se spusti i da početkom aprila krene u transport ka radnoj etaži, prema mestu rada na šestom BTO sistemu. U jednoj varijanti, u zavisnosti od drugih faktora, postoji mogućnost da novi bager „SCHrS 1400“ počne svoj probni rad na sadašnjem petom sistemu. Prema sadašnjem planu, bager sa petog sistema trebalo bi da ide u duži investicioni remont, koji je planirano da traje od dva i po do tri meseca. Ta varijanta još nije potvrđena i sve će biti poznato u narednih mesec dana. Transportu opreme, koji je planiran za sredinu marta i početak aprila, prethodi kompletiranje tračnih transportera duž sistema – naglašava Beatović.

Prema ugovoru, CMEK ima obavezu da izradi četiri pogonske stanice i pet kilometara transportera, od čega je dosad na terenu realizovano 50 odsto posla. „Elektroprivreda Srbije“ je ugovorila kupovinu ostale opreme za kompletan šesti BTO sistem: četiri pogonske stanice i sedam kilometara transportera.

– EPS ovaj deo ugovora finansira iz sopstvenih sredstava i kompletna oprema je isporučena. Trafostanica „Rudnik 5“ je veoma važna za kretanje sistema, jer ne postoje kapaciteti u napajanju postojećim izvorima trafostanica na kopu „Drmno“. Nakon završetka njene izgradnje, koji se planira tokom avgusta, ceo šesti sistem trebalo bi da krene u probni rad – ističe Danko Beatović.

U upravnoj zgradi kopa „Drmno“ u toku je i opremanje novog dispečerskog centra za upravlјanje i nadzor na šestom BTO sistemu. Realizacija ugovora sa CMEK-om kao isporučiocem počela je 4. januara 2016. godine sa rokom završetka od 47 meseci. Na osnovu dosadašnje realizacije poslova, realno je da se sve završi u okviru ugovorenog termina. Plan je da šesti BTO sistem počne s radom pre bloka B i imaće dovolјno vremena da se otkriju neophodne količine uglјa za snabdevanje novog bloka. Blok B3 koristiće oko tri miliona tona uglјa godišnje.

Ukupna vrednost ugovora za izgradnju šestog BTO sistema je 97,6 miliona dolara, a vrednost paketa za rotorni bager je 41,6 miliona dolara; za transportert 31,4 miliona dolara, za odlagač 18,9 miliona dolara i trafostanicu „Rudnik 5“ 5,7 miliona dolara.

]]>
Thu, 21 Feb 2019 12:13:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/54885/montirane-sve-masine.html
Mladi radnik doveo pojačanja za nastavak sezone http://www.boom93.com/info/sport/54883/mladi-radnik-doveo-pojacanja-za-nastavak-sezone.html Ekipa Mladog radnika 1926 iz Požarevca u prelaznom periodu doveo je pojačanja za dalji nastavak sezone. ]]>

Požarevljani su za sada odigrali pet pripremnih utakmica gde su ostvarili tri pobede, jedan poraz i jedan nerešen rezultat.

Andrija Ferlež, trener prvog tima Mladog radnika kaže da se novi igrači polako uklapaju sa starosedeocima i da je zadovoljan sa zalaganjem svih igrača. On je napomenuo da je u prijateljskim utakmicama isporbao ukupno 22 igrača i da je na ovim pripremama priključeno pet igrača iz kadetske selekcije kluba.

U ovom prelaznom roku Mladi radnik 1926 su napustili: Miloš Goridić ( OFK Bačka, Bačka Palanka), Aleksandar Dimitrijević (VGSK, Veliko Gradište), Mateja Bogradnović (Sloga 33, Petrovac na Mlavi), Milan Milovanović (Austrija), Miloš Jovković (Proleter, Mihajlovac), Miroljub Prodanović i Negovan Stojković ( Železničar, Požarevac).

Klub se pojačao sa sledećim igračima: Marjan Marković (Borac, Žabari), Stefan Miladinović (Jagodina, Tabane), Dragan Cvetković (Jedinstvo, Ub), Aleksa Pantić (Zemun), Aleksa Branković (Radnik, Salakovac) i Milan Spasić (Dunav, Stari Banovci). Takođe klub je angažovao i Vladana Radača, trenera golmana.

U Srpskoj ligi Zapad prvenstvo se nastavlja sredinom marta, a ekipa Mladog radnika će putovati u Valjevo gde će se sastati sa timom Budućnosti.

]]>
Thu, 21 Feb 2019 12:06:00 +0100 Sport http://www.boom93.com/info/sport/54883/mladi-radnik-doveo-pojacanja-za-nastavak-sezone.html