Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/Lokalne vesti.jpg?thumbId=29478&fileSize=45034&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146423000 Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html Izabran logotip festivala " Viminacijum - Mitovi stari i novi" http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49960/izabran-logotip-festivala-%22-viminacijum---mitovi-stari-i-novi%22.html Logotip autora Dragana Kuprešanina izabran je kao zvanični logotip festivala " Viminacijum - Mitovi stari i novi". Tu odluku doneo je upravni odbor Centra za kulturu Požarevac. Takođe, usvojena je ideja Slaveta Ajtovskog iz Beograda koja je vezana za izgled glavne nagrade - "Zlatne fibule". ]]>

Odluka je doneta na osnovu Predloga Umetničkog veća festivala, a sam Predlog donet je na osnovu mišljenja imenovane stručne komisije.

Svrha i cilj ove kulturne manifestacije “Viminacijum-mitovi stari i novi“  je promovisanje pozorišnih vrednosti, uzdizanje glume kao glumačke profesije i kao kolektivnog umetničkog čina, isticanje značaja grada Požarevca i ustanove kulture Požarevca u kulturno-umetničkom životu, kao i promovisanje Viminacijuma kao značajnog kulturno-istorijskog lokaliteta.

Inicijator kulturne manifestacije “Viminacijum-mitovi stari i novi“ je gradonačelnik grada Požarevca, a vlasnik autorskih prava vezanih za manifestaciju je Grad Požarevac.

]]>
Sun, 19 Aug 2018 12:00:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49960/izabran-logotip-festivala-%22-viminacijum---mitovi-stari-i-novi%22.html
Počeli „Setroljinski dani Preobraženja“ http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49958/poceli-%E2%80%9Esetroljinski-dani-preobrazenja%E2%80%9C.html U porti manastra Sestroljin sinoć su otvoreni 17. po redu „Sestroljinski dani Preobraženja“. ]]>

Ovu manifestaciju je otvorio Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca koji je istakao da naselje Poljana ima dva velika sabora, Uskršnji etno festival i „Sestroljnski dani Preobražanje“.

„Činjenica da se ovde okupljamo već sedamnaesti put, a da i susreti oko Uskrsa traju već petnaest godina, govori da se u Poljani poštuje tradicija i to je važno iz mnogo razloga. Najveći razlog je taj da uvek moramo biti svesni da smo običaje, zemlju i znanje od starijih nasledili i da to uvek moramo pamtiti.“ rekao je Spasović.

Prvog dana svečanosti nastupila je ženska pevačka grupa GANIP-a iz Požarevca kao i kao KUD „Mladost“ iz Poljane, KUD „Miljković“ iz Ćirikovca i KUD „Klenovnik“. Danas na programu je planirano da nastupi KUD „Mladost“ sa gostima kao i koncert narodne muzike.

Pokrovitelj ove manifestacije je grad Požarevac.

]]>
Sun, 19 Aug 2018 11:54:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49958/poceli-%E2%80%9Esetroljinski-dani-preobrazenja%E2%80%9C.html
Počeo prvi Dunav film fest http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49955/poceo-prvi-dunav-film-fest.html Prvi filmski festival podunavskim zemalja Dunav film fest, koji je počeo u subotu uveče u Smederevu, unisono su otvorili selektor Jugoslav Pantelić i članovi žirija Goran Bogdan i Slaven Došlo, prenosi Podunavlje.info. ]]>

Direktor Jugoslovenske kinoteke i programski selektor Dunav film festa Jugoslav Pantelić tom prilikom se zahvalio domaćinima “jer su prepoznali ovu ideju koja će se, kroz godine i dekade, pokazati kao izuzetno opravdana”.

“Sa sigurnošću mogu da kažem, i da tvrdim čak, da će Smederevo i ovaj festival voditi i neki ljudi koji se još nisu rodili i da će ovo poslednje uporište, poslednja tvrđava iz onog starog vremena, postati simbol kvalitetnog filmskog festival, ne samo kad je naš srpski i regionalni proctor, već i šire od toga.”

Predstavljen kao najveća regionalna filmska zvezda, Goran Bogdan, izrazio je zadovoljstvo što je deo ovog prvog festivala.

“Mislim da smo počašćeni selekcijom, zahvaljujući gospodinu Jugoslavu (Panteliću), koje se nebi postideli ni stariji i puno veći festivali od ovoga našeg, ako smijem skromno reći. Evo, tu sam tek sat i po, a već se osećam domaći i drago mi je da ću bit s vama narednih dana i nadam se puno narednih godina.”

Glumac Slaven Došlo je rekao da je prvi put u žiriju i da se oseća privilegovano da može da da svoj skromni sud o ostvarenjima koja će se videti ovde.

“Drago mi je da sam ovde, i ranije sam dolazio. Ambijent Smederevske tvrđave je neverovatan i nadam se da ćemo uživati u filmovima podjednako kao i u ambijentu.”

Glumica Jelena Gavrilović upotpuniće žiri koji će odlučivati o dobitniku nagrade Dunav 2860, za najbolji film festivala.

Trideset pet filmskih ostvarenja podunavske kinematrografije podeljenih u četiri programske celine – Takmičarska selekcija, Dunavski hitovi, Vip Kinoteka, kao i Velikani evropske umetnosti i Tvrđave Dunava, biće prikazano na četiri atraktivne lokacije u Smederevu, od 19. do 23. avgusta, tokom trajanja Dunav film festa – Smederevo 2018.

U Malom gradu Smederevske tvrđave odvijaće se glavni program. Na ovoj lokaciji biće prikazano osam aktulenih filmskih ostvarenja evropske i podunavske kinematografije u Takmičarskoj selekciji

U okviru programa Dunavski hitovi na pristaništu na Dunavu, pod otvorenim nebom i u neposrednoj blizini reke, biće prikazano pet pažljivo odabranih filmova u čijoj produkciji je učestvovalo sedam država podunavskog sliva.

Ljubitelji domaće kinematografije imaće priliku da besplatno pogledaju restaurirane verzije srpskih klasika, remek dela domaće kinematografije, u vrhunskom izdanju slike i tona. Program Vip Kinoteka odvijaće se u centralnoj pešačkoj zoni Smedereva na Trgu Karađorđev dud.

U Centru za kulturu biće prikazano petnaest filmova. Program Tvrđave Dunava obuhvatiće deset dokumentarnih filmskih ostvarenja u produkciji Filmskih novosti, dok će u okviru programa Velikani evropske umetnosti domaćoj publici premijerno biti prikazano pet filmova koji su posvećeni najznačajnijim evropskim umetnicima XX veka.

Prvi Dunav film festival počeo je projekcijom filma Svi znaju, koji je otvorio ovogodišnji Kanski filmski festival, a novoosnovani filmski festival podunavskih zemalja u Smederevu zatvoriće digitalno restauriran film Gorana Paskaljevića Varljivo leto, u prisustvu samog autora i ekipe filma.

 

]]>
Sun, 19 Aug 2018 11:36:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49955/poceo-prvi-dunav-film-fest.html
Nacionalne manjine mogu da provere da li su upisane u birački spisak http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49950/nacionalne-manjine-mogu-da-provere-da-li-su-upisane-u-biracki-spisak.html Uprava opštine Veliko Gradište, objavljuje javni poziv za uvid u poseban birački spisak nacionalnih manjina. ]]>

Javni poziv za uvid u poseban birački spisak nacionalnih manjina obaveštava Pripadnike nacionalnih manjina da se na neposrednim izborima, koji će biti održani 04.11.2018.god. biraju nacionalni saveti albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipćanske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine. Četri manjinske zajednice članove za nacionalne savete biraju putem elektronske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska).

Opštinska uprava opštine Veliko Gradište izložila je deo posebnog biračkog spiska koji se odnosi na područje opštine Veliko Gradište na uvid u zgradi opštine Veliko Gradište, ul. Žitni trg br.1, kancelarija br. 3.

Uvid se može izvršiti neposredno, ili elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici ministarstva državne uprave i lokalne samouprave http://www.mduls.gov.rs/, unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana (jmbg), od proglašenja izborne liste, pravo na uvid u birački spisak ima i ovlašćeni predstavnik podnosilaca potvrđene izborne liste

Uvid u poseban birački spisak, pripadnici nacionalnih manjina mogu da izvrše svakog radnog dana od 07:00 do 15:00 časova do zaključenja posebnog biračkog spiska dana 19.10.2018. godine u ponoć.

Nakon izvršenog uvida pripadnici nacionalnih manjina mogu podneti zahtev za upis ili brisanje iz posebnog biračkog spiska ili izmenu, ispravku ili dopunu podataka u posebnom biračkom spisku. Pravo upis u poseban birački spiska ima svaki pripadnik nacionalne manjine koji je upisan u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u poseban birački spisak pripadnik nacionalne manjine lično podnosi organu uprave jedinice lokalne samouprave prema mestu prebivališta, u pisanoj formi, na posebnom obrascu.

Nakon zaključenja posebnog biračkog spiska, pa do 72 časa pre dana održavanja izbora, odnosno do 31.10.2018. godine u ponoć, upis birača koji nisu upisani u poseban birački spisak i promene u posebnom biračkom spisku vrši nadležno ministarstvo.

]]>
Sat, 18 Aug 2018 11:32:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49950/nacionalne-manjine-mogu-da-provere-da-li-su-upisane-u-biracki-spisak.html
Radovi na vodovodnoj mreži http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49943/radovi-na-vodovodnoj-mrezi.html JKP "Vodovod i kanalizacija" obaveštava potrošače da će se danas izvršiti radovi na zameni ACC cevi i prevezivanju nove trase cevovoda. ]]>

Zbog ovih radova od 12:30h bez vode biće potrošači u sledećim ulicama: Hajduk Veljkovoj (do ulice Vojvode Mišića), Omladinskoj, Vojvode Stepe, Tršćanskoj (drugi deo), Visokoj, Nikole Tesle i Homoljskoj.

]]>
Sat, 18 Aug 2018 10:07:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49943/radovi-na-vodovodnoj-mrezi.html
„Dunav Film Fest“ prvi put u Smederevu od 18. avgusta http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49940/%E2%80%9Edunav-film-fest%E2%80%9C-prvi-put-u-smederevu-od-18.-avgusta.html Festival „Dunav Film Fest“ prvi put se održava u Smederevu, gde će od 18. do 23. avgusta ljubitelji filma imati priliku da se upoznaju sa nekim od najznačajnijih aktuelnih ostvarenja, nastalim u 10 država kroz koje protiče Dunav, saopštili su danas organizatori. ]]>

Osam aktuelnih evropskih naslova, koji su predstavljeni na značajnim festivalima širom Evrope, naći će se u Takmičarskoj selekciji za nagradu „Dunav 2860“ na novoosnovanom međunarodnom filmskom festivalu „Dunav Film Fest“.

U konkurenciji je i film „Zlogonje“, Raška Miljkovića, čija premijera je u nedelju 19. avgusta.

Iste večeri, publika će moći da pogleda i mađarski film „Viski bandit“, koji je prikazan na filmskim festivalima u Varšavi i Čikagu.

U ponedeljak 20. avgusta biće prikazano ostvarenje „U hodnicima“, koje je premijeru imalo na Berlinalu, kao i film „Linija“ prikazan na Međunarodnim filmskim festivalima u Karlovim Varima, Odesi, Čikagu i Palm Springsu.

„Prevodilac“ je još jedan filmski naslov koji je prikazan na Berlinalu, biće u konkurenciji za najbolji film u Smederevu, a projekcija je utorak, 21. avgusta.

Publika će iste večeri moći da pogleda i film „Radio gramofon“ koji je prikazan na Haifa filmskom festivalu u Izraelu i na Festivalu u Sofiji.

Premijera filma „Limunada“ zakazana je na „Dunav Film Festu u sredu 22. avgusta.

Nagradu „Dunav 2860“ za najbolji film festivala dodeliće žiri koji čine domaći glumci Jelena Gavrilović i Slaven Došlo i njihov hrvatski kolega Goran Bogdan.

Nagrada simbolično označava dužinu reke Dunav u kilometrima u njenom celom toku, od izvora do mora, kao i dužinu trajanja festivala u minutima filmova, navedeno je u saopštenju.

]]>
Sat, 18 Aug 2018 10:00:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49940/%E2%80%9Edunav-film-fest%E2%80%9C-prvi-put-u-smederevu-od-18.-avgusta.html
Žuti meteoalarm na visoke temperature http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49937/zuti-meteoalarm-na-visoke-temperature.html Za teritoriju Braničevskog okruga Republički hidrometeroški zavod proglasio je žuti meteoalarm zbog prognoziranih visokih temperatura. ]]>

Prema prognozi RHMZ-a očekuje se da današnja temperatura pređe 32 stepena. RHMZ savetuje građane da je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Što se tiče vodostaje reka čiji se tokovi nalaze na teritoriji grada Požarevca, vodostaj Velike Morave kod Ljubičevskog mosta iznosi -321 cm. Prema prognozi RHMZ-a vodostaj će u narednim danima biti u blagom opadanju. Vodostaj Mlave koji je izmeren kod Veliko sela iznosi 37 cm. I na ovoj reci je prognoziran blagi pad vodostaja.

Što se tiče Dunava vodostaj, koji je izmeren kod Velikog Gradišta, iznosi 747 cm. RHMZ prognozira blagi porast vodostaja na ovoj reci.

]]>
Sat, 18 Aug 2018 09:59:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49937/zuti-meteoalarm-na-visoke-temperature.html
Crveni meteoalarm za Braničevski okrug http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49932/crveni-meteoalarm-za-branicevski-okrug.html Republički hidrometerološki zavod proglasio je crveni meteoalarm za područje Braničevskog okruga. ]]>

Crveni alarm proglašen je zbog prognozirane jake kiše sa prognoziranom količinom padavina od 30 litara po metru kvadratnom. Uz crveni meteoalarm proglašen je i žuti na moguće pojave lokalne grmljavine.

RHMZ je izdao i hitno upozorenje na jak pljusak koji se očekuje u naredna dva sata na obroncima Homolјskih i Kučajskih planina. Očekivana ukupna količina padavina od 30 do 50 mm, lokalno i više.

]]>
Fri, 17 Aug 2018 16:15:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49932/crveni-meteoalarm-za-branicevski-okrug.html
Završena rekonstrkcija spomenika "Srpskom vojniku" http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49929/zavrsena-rekonstrkcija-spomenika-%22srpskom-vojniku%22.html Završena rekonstrukcija spomenika “Srpskom vojniku“ koji se nalazi u Kosovskoj ulici. Radove koji su trajali 35 dana, izvelo je preduzeće Granit – Liješće. ]]>

Dejan Radovanović, V.D. direktor regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture je rekao da je pre 10 godina urađena rekonstrukcija koji su otežavale sadašnju rekonstrukciju. On je napomenuo da je na samom spomeniku primećeno dosta mikropukotina. Ovi radovi su iziskivali dosta posla naročito za vajara, koji je morao da dodatno armira i punktira kako bi restauirao ošetećene delove.

„Ovaj spomenik predstavlja jedan važan deo sećanja na Požarevljane koji su stradali u Prvom svetskom ratu. Ovaj spomenik je jedan u nizu za čiju rekostrukciju je  Ministarstvo rada, zapošljavanja i boračkih pitanja izdvojilo finasijska sredstva. Nadam se da je Regionalni zavod za zaštitu spominika kulture dao svoj skroman doprinos negovanju tradicija i sećanja na naše pretke koji su pre 100 godina stradali dajući svoje živote za odbranu zemlje.“  rekao je Radovanović.

Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca rekao je da lokalna samouprava i regionalni zavod razmišljaju o obnovi svih spomenika koji se nalaze na teritoriji grada.

„Svi mi Požarevljani ponosni smo na našu istoriju samim tim i na ovaj spomenik koji obeležava stradanje požarevačkih vojnika u periodu Balkanskih ratova i u Prvom svetskom ratu. U godini obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata mi smo dobili jedan restauiran spomenik.“ naglasio je Bojan Ilić.

Radovi na restaruaciji ovog spomenika koštali su 1.569.480 sa PDV-om dok je finansijska sredstva obezbedilo Ministarstvo rada, zzapošljavanja i boračkih pitanja.

]]>
Fri, 17 Aug 2018 15:44:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49929/zavrsena-rekonstrkcija-spomenika-%22srpskom-vojniku%22.html
Prva žrtva virusa Zapadnog Nila u Braničevskom okrugu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49925/prva-zrtva-virusa-zapadnog-nila-u-branicevskom-okrugu.html Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac od posledica virusa Zapadnog Nila u Braničevskom okrugu preminula je jedna osoba mlađa od 60 godina, a sedam osoba je obolelo. U podunavskom okrugu četiri osobe su obolele od ovog virusa. ]]>

Kako je za Boom 93 rekla Vera Joković Kostić, epidemiolog u ZZJZ Požarevac, na teritoriji Braničevskog okruga komarci zaraženi virusom su pronađeni na tri lokacije, Nabrđe, Čačalica i Ljubičevo.

“Kod 80% osoba koje ubode zaraženi komarac ne pokazuje nikakve simptome bolesti. Mali broj osetljivih osoba, oko 10% koje ubode komarac zaražen virusom ima simptome nalik gripu (iznenadna temperature, glavobolja, bolovi u mišićima) ili dolazi do osipa na koži. Kod malog broja ljudi, 0,2 % dolazi do težeg oboljenja, neuroinvazivnog oblika ( najčešće je to meningitis ili encefalitisa) koji zahteva hospitalizaciju i ozbiljnije lečenje”, ističe Joković Kostić.

Sklonost ka razvijanju težeg oblika ovog oboljenja imaju ljudi stariji od 65 godina.

Međutim, ona dodaje da u Braničevskom okrugu postoje tri slučaja oboljevanja osoba mlađih od 60 godina.

Smrtnost je najčešća kod osoba starijih od 75 godina i postoji mogućnost da ostanu određene posledice nakon preležanog težeg oblika bolesti (gubitak pamćenja, umor, depresija) koje se nakon određenog vremena gube.

Sezonski nadzor nad goznicom Zapadnog Nila vrši se od 1. juna do polovine novembra.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom komaraca. Rezervoar za virus su brojne vrste divljih ptica, konji i druge životinje, dok je čovek slučajni i slepi domaćin jer se sa čoveka dalje ovo oboljenje ne prenosi.

U cilju smanjenja broja obolelih treba preduzeti opšte i lične mere sprečavanja obolevanja. Opšte mere su pre svega, sprovođenje sistematskog zaprašivanja komaraca od strane ovlašćenih stručnih službi. Zatim, lične mere, izbegavanje izlaganja komarcima u vreme kad su najaktivniji, u sumrak i zoru. Izbegavanje područja sa velikim brojem insekata(šume, močvare). Nositi odeću koja pokriva ruke i noge. U zatvorenim prostorima koristiti zaštitne mreže na prozorima i vratima.

U Srbiji je do sada od posledica virusa Zapadnog Nila umrlo 11 osoba. Ovim virusom je zaraženo 126 osoba, a potvrđeni slučajevi oboljevanja registrovani su i u Beogradu, Južnobanatskom, Južnobačkom, Srednjobanatskom, Podunavskom, Braničevskom i Sremskom okrugu.

]]>
Fri, 17 Aug 2018 13:54:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49925/prva-zrtva-virusa-zapadnog-nila-u-branicevskom-okrugu.html
Za 22 predmeta u ponudi 286 novih udžbenika http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49922/za-22-predmeta-u-ponudi-286-novih-udzbenika.html Za prvake i petake naj­vi­še je iz­da­nja za srp­ski, ma­te­ma­ti­ku i stra­ni je­zi­k, a pr­vi put su me­đu na­slo­vi­ma i 103 di­gi­tal­na šti­va ]]>

Pred učiteljima i nastavnicima koji će učenike prvog i petog razreda od 1. septembra učiti prema potpuno izmenjenom planu i programu ovih dana se našlo 286 novih udžbenika. Toliko su knjiga stručnjaci Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) u protekla dva meseca pregledali i odobrili za ova dva razreda osnovne škole. Dok se đaci odmaraju štamparije rade punom parom, jer su 183 knjige odobrene u štampanoj formi, a pred upravama škola, kako pojašnjava Dejana Milijić Subić, rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika ZUOV, prvi put su se našla i 103 digitalna udžbenika. Njih su pregledali i odobrili za samo pola meseca, a u okviru projekta „Digitalne učionice”, koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete, koristiće se u dve hiljade učionica u Srbiji.

– Rokovi su bili kraći nego ikada. Uspeli smo i da pošaljemo primedbe izdavačima koje nepravilnosti u udžbenicima treba da otklone, ali nismo dobili povratne informacije da li su to i učinili. Sa digitalnim izdanjima neće biti problema jer ih je lako menjati, a nadamo se da su naše stručne primedbe uvažene i da je sve što treba promenjeno u štampanim izdanjima – istakla je Dejana Milijić Subić.

Nastavnicima je ostalo pola meseca da daju konačnu reč šta će od ponuđenih izdanja koristiti u nastavi i to saopšte roditeljima, koji moraju biti spremni da odreše novčanike za svoje prvake i petake. U petom razredu ponuđene knjige koristiće za 12 predmeta, plus četiri izborna (od kojih biraju dva), a u prvom na sedam, uz dva izborna (od kojih biraju jedan).

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Fri, 17 Aug 2018 13:43:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49922/za-22-predmeta-u-ponudi-286-novih-udzbenika.html
Zabranjena upotreba vode za piće u Kumanu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49921/zabranjena-upotreba-vode-za-pice-u-kumanu.html JKP "Dunav" iz Velikog Gradišta obaveštava potrošače iz naselja Kumane da voda iz seoskog vodovoda nije za zdravstveno bezbedna. ]]>

Zabrana se odnosi na piće i pripemanje hrane.  Zabrana će trajati dok se odgovarajućim rezultatima analiza uzoraka vode za piće ne dokaže zdravstvena bezbednost iste i obezbedi stručno mišljenje ovlašćene ustanove da se voda može koristiti za piće.

]]>
Fri, 17 Aug 2018 13:33:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49921/zabranjena-upotreba-vode-za-pice-u-kumanu.html
Monodrama „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“ pred požarevačkom publikom http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49919/monodrama-%E2%80%9Emudri-i-junacni-vojvoda-janko-katic%E2%80%9C-pred-pozarevackom-publikom-.html Aleksandar Dunić, član pozorišta na Terazijama, sinoć je na prepunoj letnjoj sceni Centra za Kulturu izveo za požarevačku publiku monodramu koja nas je podsetila na slavne junake naše prošlosti čiji smo svi mi, ne samo biološki nego, što je još važnije, duhovni potomci. Monodramu je napisao naš poznati književnik i izvrstan poznavalac istorije Milovan Vitezović. ]]>

Vojvoda Janko Katić bio je jedan od najznačajnjih vojvoda Prvog srpskog ustanka. Za ono doba vrlo obrazovan, govorio je nemački i turski jezik i bio je zvanički prevodilac i savetnik Karađorđu sve do smrti uoči boja na Mišaru 1806.godine.

Ova predstava podsetila je gledaoce na neke vrednosti koje su tada bile najuzvišenije za srpski narod, a to su čast, pravednost, plemenitost, humanost i borba za slobodu kao najviši ideal.

Miliovan Vitezović je kroz ovo delo i lik uspeo da istakne mudrost, značaj obrazovanja, i tako nam nenametljivo ukaže, kao smernicu, kako da negujemo svoj karakter i uspostavimo harmoniju sami sa sobom i sa drugima i time izgradimo lepši, srećniji i pravedniji svet.

Takođe, pored maestralne i ubedljive izvedbe Aleksandra Dunića, gledaoci su imali priliku da uživaju i u autentičnom kostimu srpskog vojvode koji je za predstavu uradio naš poznati kostimograf Boris Čakširan.

]]>
Fri, 17 Aug 2018 13:25:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49919/monodrama-%E2%80%9Emudri-i-junacni-vojvoda-janko-katic%E2%80%9C-pred-pozarevackom-publikom-.html
Ministar odbrane obišao kasarnu u Požarevcu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49917/ministar-odbrane-obisao-kasarnu-u-pozarevcu.html Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je kasarnu „Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu. On je sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije i komadantom Komande za obuku prisustvovao obuci vojnika junske klase. ]]>

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je po obilasku kasarne rekao da je neophodno da naš aktivni sastav bude izuzetno dobro obučen, ali da i treba da se radi više na aktiviranju rezervnog sastava vojske. On je dodao da kada se modernuzuje vojska Vi morate da obučite aktivni i rezervni sastav.

„Ove godine mi smo predvideli značajno više poziva za rezerviste. Požarevac je na na prvom mestu po odzivu rezervnog sastava. Preko 80% Požarevljana se odmah javi vojsci i ispuni svoju dužnost prema svojoj zemlji.“ rekao je Aleksandar Vulin.

General pukovnik Ljubiša Diković, načelnik generalštaba Vojske Srbije napomenuo je da zadovoljan što su danas vojnici na obuci prikazali, a naročito je ponosan na motivaciju vojnika.

„Centar za obuku kopnene vojske u Požarevcu izrasta u jedan veoma kvalitetan centar na prostrou čitavog Balkana. Njegov razvoj ćemo zaokružiti za dve godine i tada ćemo moći da kažemo da smo u rangu najboljih svetskih centara za obuku naših vojnika“  naglasio je Diković.

Pored pripadnika Vojske Srbije ovom obilasku prisustvoao je i Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca.

]]>
Fri, 17 Aug 2018 13:07:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49917/ministar-odbrane-obisao-kasarnu-u-pozarevcu.html
Dom Poljoprivredne škole u Požarevcu dobija novih 40 mesta http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49912/dom-poljoprivredne-skole-u-pozarevcu-dobija-novih-40-mesta.html Krajem avgusta planiran je početak rekonstrukcije i dogradnje objekta za interni smeštaj učenika Poljoprivredne škole „Sonja Marinković“. Obezbeđuje se 40 novih mesta, a za ovu investiciju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo je 75 miliona dinara. ]]>

Primarni cilj dogradnje  i rekonstrukcije objekta jeste proširenje kapaciteta smeštaja namenjenog učenicima Poljoprivrene škole u Požarevcu. Vidoje Vukašinović, direktor Poljoprivredne škole „Sonja Marinković”, kaže za Boom93 da se realizacijom ovog projekta obezbeđuje 40 novih mesta za učenike, a ukupni kapacitet Doma nakon dogradnje biće 217 mesta.

Nakon završetka planiranih radova dobiće se nova površina objekta od 1194 kvadratnih metara, a pored povećanja smeštajnog kapaciteta, stanari doma i učenici škole dobiće prostorije koje će moći da koriste kako za potrebe škole, tako i u svoje slobodno vreme.

„Dobićemo novi zajednički prostor za potrebe učenika, klub učenika, prostor za sekcije, multifunkcionalni učionički prostor, a trpezarija će biti proširena. U dograđenom delu objekta koji će biti u funkciji kuhinje dobiće se novi magacinski prostor, kao i prostor za preradu mesa i mleka. Tu će se odvijati i praktična nastava za učenike naše škole, a deo prerađenih proizvoda koristiće se za ishranu učenika i stanara doma“, kaže Vukašinovi. On dodaje da je zemljište na kojem će se graditi pomenuti objekat obezbedio Grad Požarevac, dok je Poljoprivredna škola preuzela troškove izrade tehničke dokumentacije, tehničke kontrole i odobrenja za gradnju.

Rok za izradnju i proširenje Doma učenika Poljoprivredne škole je 90 radnih dana od početka radova, a do kraja ove godine očekuje se početak opremanja novih prostorija.

]]>
Fri, 17 Aug 2018 11:03:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49912/dom-poljoprivredne-skole-u-pozarevcu-dobija-novih-40-mesta.html
Vrnjačka banja dočekuje najveći broj penzionera http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49910/vrnjacka-banja-docekuje-najveci-broj-penzionera.html O trošku PIO fonda i ove godine penzioneri će boraviti u banjama Srbije. Za podmirivanje troškova boravka izdvojeno je oko 392 000 dinara. Prijave za rehabilitaciju u banjama penzioneri su mogli da podnose u periodu od 28. marta do 13. aprila. ]]>

Ukupno je bilo podneto oko 37.000 prijava, od čega će na rehabilitaciju biti poslato 13.220 penzionera. Svi oni koji su se našli na rang listama bili su blagovremeno obavešteni pismenim putem.

Najveći broj penzionera, oko 1.500 na rehabilitaciju će otići u Vrnjačku banju, u Specijalnu bolnicu za lečenje i rehabilitaciju “Merkur”, oko 1.200 njih otićiće u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju “Banja Koviljača”, a 950 penzionera će se odmarati u Institutu za lečenje i rehabilitaciju “Niška banja”.

Penzioneri sa teritorije Grada Požarevca najviše su se interesovali za Vrnjačku banjo, Sokobanju, Nišku i Selters banju. Preko PIO fonda ove godine će na rehabilitaciju otići 119 penzionera iz Požarevca.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 15:19:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49910/vrnjacka-banja-docekuje-najveci-broj-penzionera.html
Uskoro rešavanje problema nedostatka lekara http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49908/uskoro-resavanje-problema-nedostatka-lekara.html Direktor Doma zdravlja u Požarevcu, Dragan Rakić očekuje da će se od septembra rešiti problem sa nedostatkom lekara u Domu zdravlja. ]]>

“Od 110 lekara koliko je bilo kada sam ja stupio na dužnost u decembru 2015. godine, sada mi trenutno imamo aktivnih 62 lekara. To je umnogome manji broj lekara sada, na isti broj stanovnika. Nadamo se da će po završetku odmora, od septembra i ovaj problem biti rešen”, rekao je Rakić.

Gradonačelnik Bane Spasović je najavio delimično rešavanje problema sa lekarima u Domu zdravlja Požarevac, kao i reorganizaciju u ovoj ustanovi.

“Grad Požarevac iz budžeta plaća šest lekara u Domu zdravlja. Lokalna samouprava će učiniti sve što je u našoj mogućnosti da se promeni stav kod nadležnog ministarstva o  kadrovskom planu što se tiče grada Požarevca, a takođe sa predstojećom reorganizacijom u Domu zdravlja nadamo se da ćemo delimično rešiti problem sa manjkom lekara, što će biti u korist građana”, rekao je Spasović.

Podsetimo, problem sa nedostatkom lekara je nastao usled zabrane zapošljavanja u javnim službama, iako je u više navrata Dom zdravlja ovu činjenicu predočavao Republičkom Fondu za zdravstveno osiguranje, ministarstvu i Batutu. S druge strane, Rakić kaže da postoje virtuelni viškovi među tehničkim osobljem i da službe ne bi mogle da funkcionišu ukoliko se smanji njihov broj.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 14:32:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49908/uskoro-resavanje-problema-nedostatka-lekara.html
Za Dom Zdravlja Kostolac nabavljeno novo sanitetsko vozilo http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49907/za-dom-zdravlja-kostolac-nabavljeno-novo-sanitetsko-vozilo.html Grad Požarevac nabavio je novo sanitetsko vozilo za Dom Zdravlja u Kostolcu u vrednosti od 4,967,400 dinara sa PDV-om. Vozilo pored osnovne i dodatne opreme po standardima za sanitete poseduje i medicinsku opremu koja je namenjena za pružanje hitne medicinske pomoći u terenskim uslovima i u skladu sa najvišim medicinskim standardima. ]]>

Dragan Rakić, direktor Doma zdravlja Požarevac, zahvalio se  lokalnoj samoupravi što je omogućila gradu Kostolcu da dobije novo i savremeno sanitetsko vozilo koje je namenjeno za urgentno zbrinjavanje i hitan prevoz pacijenata do bolnice.  „Vozilo je opremljeno sredstvima namenjenim za pružanje svih usluga koja omogućavaju lekarima da brže i bolje deluju na terenu“, dodaje Rakić.

Pored sanitetskog vozila, za Hitnu službu Kostolac nabavljen je i savremeni 12- kanalni EKG Aparat Švajcarskog proizvođača SCHILLER. Aparat pored osnovne namene i ostalih uobičajenih karakteristika za visokokvalitetne medicinske uređaje ima i inovativne opcije među kojima je i opcija davanja lekaru predlog o daljem tretmanu sa preporukom terapije pacijentu. Takođe, aparat predstavlja dragoceno dijagnostičko sredstvo kod pacijenata sa srčanim oboljenjima.

Vrednost 12- Kanalnog EKG Aparata je 864,000,00 sa PDV-om.  

Obaveza lokalne samouprave jeste da brine o primarnom lečenju svih naših sugrađana. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da u narednom periodu odvojimo što više sredstava za ovakvu tehničku opremljenost, i nadam se da će to da dovede do jednog sasvim pristojnog stanja i funkcionisanja adekvane primarne zaštite zdravlja u Požarevcu i Kostolcu“, rekao je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 14:16:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49907/za-dom-zdravlja-kostolac-nabavljeno-novo-sanitetsko-vozilo.html
Deo Požarevca bez struje http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49901/deo-pozarevca-bez-struje.html EPS Distribucija obaveštava potrošače da će se obavljati radovi na zameni niskonaponskog bloka u subotu 18. avgusta. ]]>

Radovi će se obavljati na trafo stanici Nemanjina, dečiji vrtić i zbog ovih radova od 8 do 15h bez električne energije ostaće potrošači u Bratstva Jedinstva 3-15, Nemanjina 4-20 i 3-17, Užička 1-11 i 2-4.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 11:01:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49901/deo-pozarevca-bez-struje.html
Štedimo trostruko više dinara http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49900/stedimo-trostruko-vise-dinara.html Dinarsak štednja je u poslednjih šest godina utrostručena, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Ona je sa 18 milijardi dinara, koliko je iznosila u avgustu 2012. godine, povećana na 54,4 milijarde dinara zaključno s prethodnim mesecom ove godine. ]]>

U istom periodu povećana je i devizna štednja, sa 7,9 milijardi evra, što je 936 milijardi dinara, na 9,7 milijardi evra (1.147 milijardi dinara) - navode u Narodnoj banci Srbije. - Posebno ohrabruje činjenica da su i dinarska i devizna štednja povećane uprkos smanjenju kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva, što govori o poverenju građana u finansijski sistem.

Prema računici NBS, štediša koji je u avgustu 2012. godine položio 100.000 dinara na dinarsku štednju i svake godine obnavljao ugovor dobio je u julu 2018. godine oko 32.000 dinara (270 evra) više u odnosu na štedišu koji je u istom periodu i uz iste pretpostavke položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju.

- Ukoliko se, pak, analizira samo isplativost štednje oročene na godinu dana, bez zanavljanja štednog uloga, analiza pokazuje da je štednja u dinarima bila isplativija od štednje u evrima u gotovo svim posmatranim potperiodima, i na duže i na kraće rokove - ističu u NBS.

U centralnoj banci podsećaju da su u proteklih šest godina postignuti značajni rezultati na stvaranju povoljnog domaćeg ekonomskog ambijenta. Međugodišnja inflacija, koja je u oktobru 2012. godine iznosila 12,9 odsto, smanjena je do kraja 2013. na nivo od 2,2 odsto, i već pet godina se uspešno održava na niskom i stabilnom nivou, uporedivom sa inflacijom u razvijenim zemljama.

- Postignuta je i očuvana i relativna stabilnost deviznog kursa. Dinar je danas prema evru na gotovo istom nivou na kojem je bio u avgustu 2012. godine, pri čemu su neto devizne rezerve na najvišem nivou od 2000. godine - navode u NBS, podsećajući da su i prethodnih godina ukazivali na veću isplativost dinarske štednje u odnosu na deviznu.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 10:51:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/49900/stedimo-trostruko-vise-dinara.html