Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/Lokalne vesti.jpg?thumbId=29478&fileSize=45034&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146423000 Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html Požarevljani saznali o Džoniju, ono što nisu smeli da pitaju http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47814/pozarevljani-saznali-o-dzoniju-ono-sto-nisu-smeli-da-pitaju.html Na Velikoj sceni centra za kulturu Nikola Đuričko izveo je autobiografski stendap šou “Sve što ste oduvek hteli da znate o Džoniju, a niste smeli da ga pitate”. ]]>

Nikola Đuričko je za sat i po vremena publici u Požarevcu otkrio zašto je nosio helanke, kako je izgubio 40 klinaca, a kako je dobio dva nagradna izlaska u grad u vojsci, za koliko je prodavao putovanja na Havaje i čuti mnoštvo drugih anegdota iz života popularnog glumca.

Na ovaj način Požarevljanu su imali priliku da o njemu saznaju sve što dosada nisu znali.

]]>
Thu, 24 May 2018 13:35:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47814/pozarevljani-saznali-o-dzoniju-ono-sto-nisu-smeli-da-pitaju.html
Bazen počinje sa radom 1. juna http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47811/bazen-pocinje-sa-radom-1.-juna.html Gradski bazen u Požarevcu počeće sa radom u petak 1. juna. Kako navode u Kulturno sportskom centru Požarevac za prvi radni dan bazena biće slobodan ulaz. ]]>

Nenad Mitić, V.D. direktor Kulturno sportkog centra Požarevac kaže da su na Gradskom bazenu ubrzane pripreme kako mi sezona kupanja počela na vreme.

„Ove godine smo završili sa renoviranjem toaleta, urađene su nove pločice, zamenjena je kompletna sanitarija. Tuš kabine su potpuno nove, svih 10 kabina je osposobljeno i ovde je otišlo najveći deo novčanih sredstava. I ove godine nismo menjali cenu ulaznica na bazen i ona će iznosti 150 dinara. Imamo ove godine i jednu novinu kod mesečnih karata. Prošle godine bile su porodične mesečne karte sa 30 ulazaka i tu smo imali jednu apsurdnu situaciju. Vi ste po potrošenih 30 ulazaka mogli samo da ponovo kupite 30 ulazaka, a ako ih niste iskoristili do kraja sezone oni vam propadaju. Ove godine smo napravili jednu promenu i građani će moći da dopune elektronsku karticu sa po 10, 20 i 30 ulazaka. Cena za 10 ulazaka 1400 dinara, 20 ulazaka je 2600 dok će se 30 ulazaka naplaćivati 3600 dinara. Treba napomenuti da će se i ove godine naplaćivati izrada elektronske porodične kartice i njena cena biće 200 dinara“ rekao je Mitić.

Nenad Mitić je napomenuo da je gradski bazen zreo za kompletnu rekonstrukciju pošto se na samom koritu bazena i na filterskom postrojenju nije bilo većih radova skoro 30 godina.

„Nažalost ne izdvaja se toliko novčanih sredstava da se renovira ceo bazen. Nije bilo većih radova 30 godina i on se svake godine krpi i nešto malo renovira, ali neophodna su kapitalna ulaganja da bi se nešto napravilo novo i kako bi imali bolji sadržaj na bazenu. Mi smo u nekoliko navrata obezbedili da bezbednost na bazenu bude bolja. U podsadržaju, to je prostor koji se ne vidi i nalazi se sa strane bazena, radili smo podupirače da te ploče ne bi propale. Samo korito bazena krpimo svake godine zato što zbog temperaturnih razlika dolazi do diletacije aluminijuma. Zbog toga korito varimo pred svaku sezonu, ali stoji i činjenica da bazen koji je napravljen od aluminijuma koji oksidira i da se za 32 godina rada bazena taj zid korita sigurno istanjio. Trebalo bi u nekom narednom periodu izvršiti rekonstrukciju korita bazena, a i filterskog postrojenja.“  naglašava Mitić.

On je još dodao da KSC kontaktirao ljude koji se bave rekonstrukcijom bazena da dostave ovoj ustanovi predlog i proračun za rekonstrukciju. Kako mitić naglašava da će im ta preduzeća dati ponudu i taj iznos će lokalna samouprava morati da planira u budžetu kako bi se uradio plan detaljne rekonstrukcije bazena.

]]>
Thu, 24 May 2018 13:20:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47811/bazen-pocinje-sa-radom-1.-juna.html
Finansijska podrška porodicama s decom u Požarevcu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47810/finansijska-podrska-porodicama-s-decom-u-pozarevcu.html Skupština Požarevca usvojila je Odluku o finansijskoj podršci porodici s decom. Odlukom je propisano da pravo na novčanu naknadu od 40.000 dinara imaju porodice u kojima se rodi prvo dete, blizanci, trojke, četvorke ili više dece. Propisani su uslovi za regresiranje cene boravka u vrtićima, kao i naknada za decu čiji je roditelj poginuo prilikom vršenja službene dužnosti zaštite i spasavanja. ]]>

Grad Požarevac je u ovoj godini odredio da iznos od 40.000 dinara pripada porodicama u kojima se rodi prvo dete, blizanci, trojke, četvorke... Isti iznos određen je za čestitke koje dobijaju majke za prva tri deteta rođena u Novoj godini u Opštoj bolnici Požarevac.

Odlukom je propisano da se iz gradskog budžeta regresira 50 odsto cene boravka blizanaca, trećeg i svakog narednog deteta u vrtiću.

Pravo na kompletno regresiranje troškova imaju porodice sa decom sa smetnjama u razvoju, deca bez roditeljskog staranja i deca iz materijalno ugroženih porodica, odnosno korisnici socijalne novčane pomoći.

Pravo na novčanu naknadu od 250.000 dinara ostvaruju deca roditelja koji je poginuo prilikom vršenja službene dužnosti na zaštiti i spasavanju ljudi, materijalnih i kulturnih dobara.

]]>
Thu, 24 May 2018 12:52:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47810/finansijska-podrska-porodicama-s-decom-u-pozarevcu.html
Otvoren Međunarodni festival tradicionalnih igara i modernog plesa http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47809/otvoren-medjunarodni-festival-tradicionalnih-igara-i-modernog-plesa.html Počeo je 15. Međunarodni festival tradicionalnih igara i modernog plesa koji organizuju Udruženje vaspitača Braničevskog okruga "Vaspitač plus" i Predškolska ustanova „Ljubica Vrebalov“ Požarevac. ]]>

Predškolci iz više srpskih gradova predstaviće se tradicionalnim i modernim igrama.Ove godine u Požarevac dolazi oko 800 mališana, a zbog velikog interesovanja festival će trajati dva dana.

Festival koji se održava u velikoj sali Centra za kulturu otvorili su predškolci vrtića "Danica Radosavljević". 

Predsednica udruženja vaspitača Braničevskog okruga "Vaspitač plus", Ana Šterjoska rekla je na otvaranju da je ovaj festival, između ostalog, podstiče razmenu iskustva, druženje i dodala da će Požarevac u naredna dva dana biti najveseliji grad u Srbiji i okruženju.

“Jako je bitno ne samo da istaknemo igru i pesmu koja će biti ovih dana ovde, nego i druženje dece i vaspitača , razmena iskustava i svega ostalog što je jako bitno za predškolski uzrast i rani razvoj dece.”, istakla je Šterjoska.

Žiri će ove godine donositi odluke o specijalnim nagradama za učesnike festivala. Specijalne nagrade deliće se za koreografiju, scenski nastup, odabir muzike, kostime, za najamaštovitije, za najbolje izvođenje, originalnost, za najveselije, za poštovanje propozicija, ua očuvanje tradicije, sinhronizaciju pokreta, najrazigranije i najkompleksnije.

Predsednik žirija Marija Obretković, Tomislav Jotić, Dragoljub Ilić, vaspitač Emina Stanković i dvoje dece Sava Petrović i Nemanja Trajić. Nakon završenog programa žiri će zasedati i odlučiti o nagradama. Evaulacija festivala biće 31. maja u 10 sati, u vrtiću Danica Radosavljević u Požarevcu.

Danas će nastupati deca iz Ljiga, Vranja, sa Cetinja, Smedereva, Novog Pazara, Plevlja, Banja  Luke, Bujanovca, Beograda, Požarevca, Lajkovca i Velike Plane.

 


 

 


]]>
Thu, 24 May 2018 11:13:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47809/otvoren-medjunarodni-festival-tradicionalnih-igara-i-modernog-plesa.html
Nema ukidanja rominga, moguće niže cene usluga http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47790/nema-ukidanja-rominga-moguce-nize-cene-usluga.html Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da za sada nema ukidanja rominga i da su moguće samo niže cene. ]]>

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da za sada nema ukidanja rominga i da su moguće samo niže cene. 

"Mi bi za početak bili zadovoljni da dođe do snižavanja cena roming usluga između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije. To je naša realnost u ovom trenutku", rekao je Ljajić za TV Prva.

On je pojasnio da je cilj da dolazi do postepenog snižavanja roming usluga jer su cene u Srbiji tri i po puta veće nego u Evropi, korišteće interneta više desetina puta veće. 

"Ako postoji spremenst unutar EU, a čini mi se da po prvi put postoji spremnost da dođe do postepenog snižavanja cena roming usluga, već naredne godine cena bi mogla da ide na 70 evro centi, a onda 2020., 2021. godine da bude dodatno smanjenje za 20 evro centi", pojasnio je ministar.

 Da li će se to i desiti, kako kaže, ne zavisi od Srbije i ostalih zemalja Zapadnog balkana već pre svega zavisi od Evropske komisije.


]]>
Wed, 23 May 2018 13:40:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47790/nema-ukidanja-rominga-moguce-nize-cene-usluga.html
Skupština protekla u svetlu nesvakidašnjih izjava za govornicom http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47787/skupstina-protekla-u-svetlu-nesvakidasnjih-izjava-za-govornicom.html Održana je sednica Skupštine Grada Požarevca na kojoj je usvojen rebalans budžeta. Izbegla se mogućnost da u gradu bude uvedena prinudna uprava. Duboke podele u vladajućoj stranci u Požarevcu isplivale su na površinu istupom dvoje mlađih odbornika naprednjaka koji su za govornicom imenom i prezimenom optuživali pojedine ljude iz SNS-a za trgovinu uticajem. Nakon sednice, SNS je smenila Veroljuba Arsića na poziciji šefa odborničke grupe, a za vršioca dužnosti je imenovan Neboša Jočić. ]]>

Iako je naizgled zadržan status quo u lokalnoj vlasti, jučerašnju sednicu požarevačke skupštine obeležile su nesvakidašnje reakcije i izjave odbornika.

Usvojen je rebalansirani budžet, razvojni programi sa projektima, a tačka sa razrešenjima i imenovanjima potpuno je povučena iz rasprave.  

Najspornija stavka u ovoj tački bilo je razrešenje aktuelnog predsednika Upravnog odbora Doma zdravlja Aleksandra Stojadinovića i imenovanje Dalibora Lončara na tu funkciju. Podsećamo da je Lončar krajem prošle godine izabran za predsednika komisije za praćenje primene Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije. Podsećamo da je sam proces institucionalne borbe protiv korupcije u Požarevcu već u startu obesmišljen načinom na koji su izabrani članovi komisije, na šta je ukazao i Biro za društvena istraživanja.

Juče su se sve odluke donosile podizanjem ruku jer navodno sistem za elektronsko glasanje nije funkcionisao. U jednom trenutku dogodila se neobična situacija u kojoj je predsednik skupštine iz SNS-a počeo da opominje člana gradskog veća iz iste stranke da ne ometa zaposlene iz skupštinske službe koji su navodno pokušavali da osposobe elektronski sistem.

Opozicija je kritikovala budžet. I socijalisti su kritikovali, ali i nudili sebe. Investicija koja je izazvala najviše reakcija prisutnih, ali i šire javnosti u Požarevcu je obnavljanje drvoreda u Kostolcu i zelenih površina u kostolačkom gradskom parku.

Naime, Dopunom Programa budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, za dve faze obnavljanja drvoreda i zelenih površina opredeljno je programom neverovatnih 61.691.542 dinara. Neki odbornici su ukazali da grad ima nebrojeno mnogo nerešenih funkcionalnih problema u ovom trenutku, među kojima prednjače održivost sistema za snabdevanje higijenski ispravnom vodom za piće i prikupljanje i odlaganje komunalnog i drugih vrsta otpada, da bi trošio više od pola miliona evra za zelenilo.

Pažanju javnosti je privukla izjava zamenika gradonačelnika da je procenjena vrednost zemljišta u Bambi parku od 60 ari koji grad namerava da povrati u svojinu čak 18 miliona dinara. Grad je u prethodnom periodu regulisao odnose sa kompanijom Bambi i njihovim delom Bambi parka. Ostalo je da se reši parcela koja je 1999.godine poklonjena preduzeću „Madona“, Marka Miloševića.  Ovaj komad zemlje bio je zapušten poslednjih 17 godina, a nije poznato da je bilo koja inspekcija reagovala zbog takvog stanja stvari i da je bilo ko kažnjen zbog toga što nije održavao ovaj prostor. Grad je prošle godine o svom trošku raskrčio plac u okviru javnih radova, a sada bi građani trebalo da plate da se prostor vrati u vlasništvo grada.

Iako je čitava sednica protekla relativno mirno, buru negodovanja izazvala su odbornička pitanja i istup da mlada odbornika SNS-a, Nikole Đapića i Danijele Bjelić. Oni su javno, u formi odborničkog pitanja, optužili više ljudi da su ih ucenjivali na različite načine, kako bi im oni pomogli da obore vlast u Požarevcu.

Đapić i Bjelić su izašli jedno za drugim i pročitali vrlo slične ispovesti u kojima se na više mesta koristi pravna terminologija, a za pretnje i ucene direktno optužuju ljudi iz SNS–a, nekadašnji zamenik gradonačelnika Miodrag Stepanović, sada direktora Georada i nekadašnji član gradskog veća Srđan Radovanović.

Između ostalog oni su tvrdili kako su istog trenutka kada su smogli snage da odbiju naloge Stepanovića koji su vodili ka urušavanju vlasti u Požarevcu, dobili su otkaze ugovora za sebe, odnosno članove svoje porodice.

„Pitanje glasi: Na koji način mogu da se zaštite svi odbornici koji se nađu u istoj situaciji u kojoj sam se ja našla, kako se ubuduće ne bi kršila ustavna i demokratska prava koja su regulisana pozitivnim propisima. Hvala“, završila je Bjelić.

Tokom istupa ova dva odbornika, salu je uz negodovanje napustilo više odbornika SNS-a, kao i skoro svi odbornici SPS-a.

Nakon toga je za govornicu izašla Davorka Mitrović, odbornica „Mladi za budućnost Požarevca“ i nekadašnja direktorka Turističke organizacije koja je rekla kako ne može da veruje da su dve mlade osobe iskorišćena da ove stvari pričaju  u skupštini. Ona se požalila da je trpela slične pritiske i ucene od vladajuće koalicije. Čak je dobila i aplauz preostalih odbornika SNS, iako je indirektno za pritiske prozvala čelnike iz vlasti koje upravo ti odbornici podržavaju.

„Kada je rekla da je samohrana majka, ja sam morala da se javim. Zbog toga nisam ni osnovala porodicu do danas. Jednostavno, nema od čega da se živi. Mladi ljudi odlaze iz grada, upravo iz tih razloga. I sama sam bila žrtva ucena i pretnji, pa čak i zatvaranja vrata gde sam konkurisala za posao. Mislim da to nije u redu, bez obzira koja je struja ili stranka u pitanju. Ja ne znam od kada vi radite. Pretpostavljam da vas je stranka i zaposlila, što je donekle i normalno. Ja sam zaposlila mnogo ljudi, pa mi se većina danas i ne javi u gradu, ali nisam nikog od članova porodice“, rekla je između ostalog Mitrović.

Darko Mirković iz SNS je pitao kojoj instituciji da se odbornik javi ako se nad njim vrši trgovina uticajem, a da to nije policija u Požarevcu!

Predsednik skupštine Bojan Ilić je izašao za govornicu i  rekao:

„Nikad nije bilo više težih odborničkih pitanja. Ljudske sudbine, ljudska dostojanstva, gaženje u najmlađim godinama.   Moram i sam da kažem da sam bio pod nekim uticajima. Ni približno ovakvim. Čini mi se da među odbornicima u Požarevcu nikad veća ostrašćenost i mržnja nije postojala nego što je to danas. Ovo nije zdravo. Trguje se uticajem. Dobijam kao predsednik skupštine izjave samih odbornika i žao mi je što se to dešava svima vama koji ste govorili danas“.

On je pozvao nadležne institucije da ispitaju sve navode.

Odbornici SNS-a koji su nezadovoljni napustili skupštinsku salu pričali su po kuloarima da je sve što se odigralo predstava za javnost i da je mladim odbornicima napisan tekst koji su imali zadatak da pročitaju za govornicom.

S druge strane, gradonačelnik Bane Spasović je regionalnoj televiziji SAT TV rekao kako je jasno da se u ovom slučaju ne radi ni o kakvom unutarstranačkom sukobu.

„Ukoliko se sećate, upozoravao sam da se pojavila interesna grupa koja je grubo, đonom, krenula na rušenje vlasti, đonom na SNS, đonom na naše koalicione partnere. Zašto kažem đonom? Jedno je politička borba i suprostavljanje mišljenja a drugo su intrige, pritisci i ucene koje su se, evo vidimo, dešavale. Po našim saznanjima, ovde se radi o licima različitih stranačkih pripadnosti, kao i onih koji nisu angažovani u političkim partijama, Nakon hrabrog istupa ovih odbornika, lično, više ne sumnjam da su govorili istinu“, zaključio je Spasović.

Dešavanja se juče nisu završila u skupštini. Kako nezvanično saznaje Boom 93, u sedištu SNS-a je nakon skupštine održan sastanak u prisustvu koordinatora stranke iz Beograda na kome je Veroljub Arsić razrešen dužnosti šefa odborničke grupe u Skupštini Grada Požarevca, a kao privremeno rešenje postavljen je Nebojša Jočić, nekadašnji predsednik stranke u Požarevcu.

Promena u vrhu vlasti u Požarevcu juče nije bilo, kao što je već pisao Boom 93, ali se još jednom pokazalo da postoje duboki sukobi unutar lokalnog odbora SNS-a koji duže vreme ne funkcioniše i čije se zvanično raspuštanje očekuje do kraja nedelje.  

]]>
Wed, 23 May 2018 12:29:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47787/skupstina-protekla-u-svetlu-nesvakidasnjih-izjava-za-govornicom.html
Zašto je Džoni nosio helanke? http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47785/zasto-je-dzoni-nosio-helanke.html Na Velikoj sceni centra za kulturu Nikola Đuričko izvešće autobiografski stendap šou “Sve što ste oduvek hteli da znate o Džoniju, a niste smeli da ga pitate”. ]]>

Đuričko će publici otkriti zašto je nosio helanke, kako je izgubio 40 klinaca, a kako je dobio dva nagradna izlaska u grad u vojsci, za koliko je prodavao putovanja na Havaje i čuti mnoštvo drugih anegdota iz života popularnog glumca. Na ovaj način on publici daje priliku da o njemu sazna sve što dosad nije znala.

Stand up show biće održan večeras na Velikoj sceni Centra za kulturu u Požarevcu. Početak je u 20 sati. Cena ulaznice je 700 dinara.

]]>
Wed, 23 May 2018 12:16:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47785/zasto-je-dzoni-nosio-helanke.html
Uginule ptice nisu zaražene http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47784/uginule-ptice-nisu-zarazene.html Uginule ptice iz gradskog parka koje je Zoohigijena odnela u Veterinarski specijalistički institut na ispitivanje nisu zaražene. ]]>

Kako nam je saopštila veterinarska inspektorka dr Nevenka Gajić na uginulim gačcima iz gradskog parka nema promena na organima, niti zaraze. Na institutu je na ispitivanju bilo 12 uginulih ptica, koji su kako pretpostavlja Gajić umrli prirodnom selekcijom i padom iz gnezda.

Kako su ranije rekli u službi za zaštitu životne sredine ptice su uginule prirodnom selekcijom  jer ih previše u parku.

Vrane već godinama okupiraju gotovo polovinu parkovskih površina ispred gradske uprave. Stanari koji žive kod parka godinama se žale na učestalo graktanje ovih ptica koje se gnezde na drveću ispred njihovih zgrada. Međutim, u pitanju je zaštićena vrsta vrana, to otežava problem i Grad Požarevac ne može da ih se reši. Najviše se o tome pričalo 2014.godine, ali ništa nije učinjeno. One se redovno vraćaju u vreme gnežđenja.

Vrane vole visoka stabla i nije retkost da se zatekne i više od 20 gnezda na jednom drvetu. Stara gnezda kojima se vrane vraćaju najbezbednije je ukloniti pre parenja ovih ptica. Međutim, u prolećnim mesecima vrane dobijaju mlade. Ptice su zaštitnički nastrojene prema svom potomstvu i nije retkost da napadnu osobu za koju procene da ih ugrožava. Pored toga, zakonom su propisane i stroge kazne za uništavanje životinjskih vrsta koje za jedinke ove porodice ptica dostižu i 50.000 dinara.

]]>
Wed, 23 May 2018 11:50:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47784/uginule-ptice-nisu-zarazene.html
Dodeljena sredstva za Kulturno - umetnička društva http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47781/dodeljena-sredstva-za-kulturno---umetnicka-drustva.html Komisija za vrednovanje projekata za Kulturno - umetnička društva utvrdila je predlog liste za finasiranje i sufinasiranje programa i projekata KUD-ova za 2018. godinu. ]]>

Najviše sredstava dobili su Kulturno umetnička društva iz Ćirikovca i Bradarca. Ovi KUD-ovi su dobilo po 500 000 dinara. Po 400 000 dinara dobili su KUD-ovi iz Kličevca, Drmna i Živice.

Ukupno je odobreno 2 850000 dinara, dok je preostalo 150 000 dinara. Komisija je radila u sastavu Ivan Jović, dr Gordan Bojković, Marko Savić, Marija Vlajović i Zoran Đorđević.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Wed, 23 May 2018 11:20:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47781/dodeljena-sredstva-za-kulturno---umetnicka-drustva.html
Busije bez vode http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47778/busije-bez-vode.html JKP "Vodovod i kanalizacija" obaveštava potrošače da se dogodio kvar na vodovodnoj mreži. ]]>

Usled ovog kvara od 12h do 16h bez vode biće potrošači u naselju Busije.

]]>
Wed, 23 May 2018 11:09:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47778/busije-bez-vode.html
O.Š. „Jovan Šerbanović“ proslavila 168. rođendan http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47773/o.s.-%E2%80%9Ejovan-serbanovic%E2%80%9C-proslavila-168.-rodjendan.html Osnovna škola „ Jovan Šerbanović“ Krepoljin, proslavila je 168 rođendan. ]]>

Svečanom Akademijom započeta je ceremonija proslave, a program su pripremili učenici istoimene škole. Brojni gosti uveličali su skup, a direktor škole Goran Milinković, izrazio je veliko zadovoljstvo što su osnovci krepoljinske škole zajedno sa svojim nastavnicima i deca iz Predškolske ustanove „Poletarac“ sa vaspitačima, uspela da animiraju publiku i priušte im lep užitak. 


Milinković je, nakon svečane Akademije, takođe istakao da se osoblje škole i učenici, zajedno sa roditeljima, koji im svesrdno pomažu u organizaciji brojnih aktivnosti, trude da se ustanova osavremeni i ostvari jasnu misiju i viziju za budućnost. Podrška učenicima i upotreba različitih nastavnih metoda i sredstava radi poboljšanja kvaliteta nastave je najbitnija, a sve u skladu sa sloganom „Škola u ritmu dečijeg srca“. 

Uvaženi gosti, učenici Osnovne škole „Braća Novakov“,izdvojenog odeljenja iz Despotova, opština Bačka Palanka, imali su prilike da prisutvuju i časovima u školi „Jovan Šerbanović“ te su se na času istorije upoznali sa istorijatom škole, a takođe i sa motivom očuvanja tradicije i kulture.

Kao primer dobre prakse, produbljivanja saradnje i dobrih odnosa koje škola „Jovan Šerbanović“ ima sa ostalim školskim ustanovama, po završetku svečane akademije odigrana je i prijateljska fudbalska utakmica učenika Osnovne škole „Braća Novakov“ iz Silbaša i domaćina osnovaca škole „Jovan Šerbanović“ iz Krepoljina.

]]>
Wed, 23 May 2018 10:50:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47773/o.s.-%E2%80%9Ejovan-serbanovic%E2%80%9C-proslavila-168.-rodjendan.html
Festival cveća u Petrovcu na Mlavi http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47770/festival-cveca-u-petrovcu-na-mlavi.html Na Gradskom trgu u Petrovcu na Mlavi održan je 7. po redu prolećni „Festival cveća“ u organizaciji Organizacionog Odbora, KJP „Izvor“, Turističke organizacije opštine Petrovac na Mlavi a pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi. ]]>

Uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama na manifestaciji se okupio veliki broj kako izlagača cveća tako i posetilaca koji su imali prilike da pored razgledanja i kupe neki cvetni aranžman ili cvetne sadnice. Manifestaciju je ispred rukovodstva opštine otvorio predsednik Skupštine opštine Milanče Aćimović.

Za najlepše cvetne štandove lokalna samouprava je obezbedila prigodne poklone a nakon svečanog otvaranja održan je i bogat kulturno-umetnički program u izvedbi gradskog kulturno-umetničkog društva „Petrovački ansambl“.

]]>
Wed, 23 May 2018 10:45:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47770/festival-cveca-u-petrovcu-na-mlavi.html
U toku izgradnja kružnog toka na ulazu u Veliko Gradište http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47769/u-toku-izgradnja-kruznog-toka-na-ulazu-u-veliko-gradiste%09.html Na magistralnom putu Požarevac-Veliko Gradište, na ulazu u grad kod skretanja za Srebrno jezero, u toku su radovi na izgradnji kružnog toka. Predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, posetio je sa saradnicima ovu lokaciju. ]]>

Prema predviđenom roku, radovi koje zajednički izvode Putevi Srbije i opština Veliko Gradište, biće okončani već za desetak dana.


Dugo očekivani kružni tok uveliko će unaprediti putnu infrastrukturu ovog dela opštine i olakšati turistima put do Srebrnog jezera i Rama, ali i smanjiti brzinu prilikom skretanja na ovoj deonici čime će biti umanjen i broj saobraćajnih nezgoda.

]]>
Wed, 23 May 2018 10:39:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47769/u-toku-izgradnja-kruznog-toka-na-ulazu-u-veliko-gradiste%09.html
Debata o monitoringu podzemnih i površinskih voda http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47768/debata-o-monitoringu-podzemnih-i-povrsinskih-voda.html Debata “Monitoring podzemnih i površinskih voda – EU standardi i sistem zaštite voda u Srbiji“ održana je danas u Smederevu i deo je serije događaja koje Evropski pokret u Srbiji i FPN organizuju u 17 gradova Srbije ]]>

Jedino čega nam, izgleda, u Srbiji ne fali kada je u pitanju monitoring podzemnih i površinskih voda su same vode i – institucije. Barem se takav utisak mogao steći na debati koja je s tom temom održana u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, u kojoj su učestvovale tri profesorke univerziteta, doktorke Vesna Ristić-Vakanjac sa Rudarskog-geološkog fakulteta, Mirjana Bartula sa Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ i Darja Žarković sa Beogradske politehnike, prenosi Podunavlje.info.

Čitava ministarstva, agencije, instituti, zavodi imaju u svom delokrugu rada i monitoring podzemnih i površinskih voda. Neki se time bave sistematično, neki sporadično, vrlo seriozno ili onoliko koliko ih na to obavezuje naziv institucije i plan rada, ali nije da ih nema. Naprotiv. Problem je što ne čine lanac, pre je reč o pojedinačnim karikama, koje se retko prepliću, ali im se zato neretko nadležnosti poklapaju. Da sve bude gore, i da je lanac, on ne bi imao logičan nastavak, da neko na njegovom kraju sabere sve te rezultate, zaključke i preporuke i da u skladu sa njima deluje na zaštiti ili barem prezervaciji trenutnog stanja. A to je jedna od preporuka Okvirne direktive o vodama, jednog od dokumenata koji nam je ispuniti ako hoćemo u Evropsku uniju. I sam naziv debate je uostalom “Monitoring podzemnih i površinskih voda – EU standardi i sistem zaštite voda u Srbiji“. Barem da se zatečeno stanje ne pogoršava.

Prof. dr Vesna Ristić-Vakanjac je iznela podatak da se više od 80 posto Srbije vodom za piće snabdeva iz podzemnih izvora i vodotokova. To još ne znači da o tako bitnom resursu brinemo na adekvatan način, u ovom slučaju da ga nadgledamo, kako bismo, na osnovu monitoringom dobijenih podataka, mogli da ga zaštitimo. Još je gore stanje kada su u pitanju površinske vode, tek tridesetak procenata je pod nekim vidom monitoringa, a poražavajući podatak jeste da više od 90 odsto gradova nema nikakav sistem prečišćavanja otpadnih voda. Sve to završava u površinskim vodama, koje su pa povezane sa onim podzemnim, iz kojih se snabdevamo – vodom za piće! Na čelu sa Beogradom, čije sve otpadne vode, kanalizacija dvomilionskog grada, sa pride industrijom, završava bez ikakvog prečišćavanja u Savi i Dunavu. Nije nam, da budemo malo sebični, što ugrožavamo druge članice EU nizvodno, Rumuniju i Bugarsku, nego nam je do nas – veliki deo toga, verovatno, stigne i do Smedereva.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Wed, 23 May 2018 10:33:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47768/debata-o-monitoringu-podzemnih-i-povrsinskih-voda.html
Vučić o izjavi Vulina: Srbija neće menjati kurs po želji jednog političara http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47766/vucic-o-izjavi-vulina-srbija-nece-menjati-kurs-po-zelji-jednog-politicara.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je danas da Srbija ostaje na evropskom putu uz uvažavanje Rusije i Kine i da se njena spoljna politika neće menjati željom bilo kog političara. ]]>

"Nema straha da će doći do promena spoljne politike Srbije. Ko hoće da je promeni mora prvo da promeni mene i većinu u skupštini", rekao je Vučić novinarima upitan da prokomentariše izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina da treba razmisliti o promeni spoljne politike ako je za EU ključan samo odnos Srbije prema kosovskom problemu.

 Vučič je rekao i da u izjavi šefa delegacije EU Sema Fabricija da je Kosovo ključna prepreka na evropskom putu, ne vidi ništa sporno.

"Da li se to nama svidja ili ne... ali to smo znali... da je Kosovo ključna prepreka na evropskom putu... Nisam video ništa sporno u tome što je on govorio", dodao je Vučić u izjavi srpskim medijima u Bakuu, gde danas završava posetu Azerbejdžanu.

Srbiju čeka zlatno doba ako sačuva mir i stabilnost
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će od 2018. do 2022. godine biti zlatno doba Srbije, ukoliko ona uspe da sačuva mir i stabilnost. "Nijedne godine nam rast neće ići ispod 4 – 4,5 odsto. Budemo li čuvali suficit u budžetu biće novca više nego ikada, živeće se bolje nego ikada, ali imamo jedan težak, užasno težak uslov, a to je da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je Vučić novinarima tokom posete Bakuu.
On je rekao da zbog vrlo komplikovanih odnosa u svetu, vrlo teške situacije u regionu, a posebno zbog odnosa Beograda i Prištine, to nije lak posao.
"Ali verujem da uz pamet, trpeljivost i strpljenje gradjana Srbije to možemo da učinimo", dodao je.
]]>
Wed, 23 May 2018 09:20:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47766/vucic-o-izjavi-vulina-srbija-nece-menjati-kurs-po-zelji-jednog-politicara.html
Grad poništio konkurs u kome je doneto nezakonito rešenje o imenovanju komisije http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47759/grad-ponistio-konkurs-u-kome-je-doneto-nezakonito-resenje-o-imenovanju-komisije.html Grad Požarevac poništio je konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja koji je objavljen 6.februara i raspisao novi konkurs. Oba dokumenta objavljena su danas u listu "Reč naroda". ]]>

U zvaničnom obrazloženju za ukidanju prethodno raspisanog konkursa Grad Požarevac se pozvao na činjenicu da je jedan član komisije koja je imenovana da ocenjuje projekte podneo pisanu ostavku, a da u roku od 90 dana nije imenovano drugo lice.

„Razlog za donošenje ovog zaključka kojim bi se poništio Konkurs sastoji se u činjenici da pomenuti Konkurs nije realizovan, jer je jedan član komisije od ukupno tri člana, predložen od strane nezavisnih novinarskih udruženja dao pisanu ostavku, pre početka rada komisije, a drugo lice nije imenovano, te je istekao rok od 90 dana za realizaciju konkursa“.

U zaključku nema ni reči o tome da je imenovanje komisije bilo nezakonito jer je to upravo bio razlog zbog koga je Petar Jeremić, imenovan ispred UNS-a, podneo ostavku na članstvo u komisiji.

Jeremić je još početkom aprila obavestio aktuelnog gradonačelnika Baneta Spasovića o svojoj ostavci i razlozima za taj čin.

Naime, prema Zakonu o javnom informisanju i medijima (Član 24, stav 4) propisano da se većina članova komisije imenuje na predlog novinarskih i medijskih udruženja, a u slučaju Požarevca zakon je očigledno prekršen jer je od svih predloženih članova udruženja, samo on imenovan ispred UNS-a.

„U vašem rešenju, suprotno zakonu, ja sam jedini kandidat novinarskih i medijskih udruženja koji je imenovan, iako su postojala još najmanje dva kandidata koji su samnom predloženi na zajedničkom predlogu. Umesto njih, imenovali ste dva kandidata koja nisu predložena od strane novinarskih i medijskih udruženja, čime ste očigledno prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima“, naveo je Jeremić u pismu koje je UNS uputio Gradu Požarevcu. 

U rešenju o imenovanju komisije koje je Grad Požarevac doneo 19.marta, u ovo telo su pored Petra Jeremića, koga je predložio UNS, imenovani Predrag Životić iz Požarevca i Zvonko Damnjanović iz Bora. U rešenju Gradskog veća nije bilo navedeno ko je predložio Životića i Damnjanovića.

U istom dokumentu, veće je odbilo predlog novinarske koalicije UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres koji se odnosi na Zorana Gavrilovića, kandidata ANEM-a i Lokal presa i Ljubomira Đorđevića, kandidata NUNS-a i NDNV-a.

Umesto da izmeni ili poništi rešenje, grad Požarevac je ćutao i čekao da istekne rok od 90 dana za realizaciju konkursa. Takođe, zaključak o poništavanju konkursa nije moguće nađi među dokumentacijom koja je vezana za konkurse na internet sajtu Grada Požarevca.

Inače, ANEM je od grada zatražio da rešenje koje inače nije bilo javno objavljeno na sajtu lokalne samouprave bude izmenjeno, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima. Takođe je zatraženo da sva dokumentacija bude objavljena na sajtu Grada Požarevca, što nije učinjeno.

U ponovljenom konkursu objavljenom danas,  rok za podnošenje projekata je 15 dana.

Iz budžeta je za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa opredeljeno svega 3.420.000,00  dinara. Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 100.000 dinara, a najveći iznos 500.000 dinara.

Odluka o raspodeli sredstava donosi se najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa, najkasnije do 6. septembra 2018. godine.

S obzirom da je poslednji rok za realizaciju projekata kraj godine, Grad Požarevac je svojim ranijim postupanjima i nečinjenjem medije doveo u nezavidan položaj u pogledu vremena za realizaciju projekata sa kojima apliciraju, a građanima je uskratio mogućnost da blagovremeno zadovolje svoje potrebe da budu informisani.

]]>
Tue, 22 May 2018 19:57:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47759/grad-ponistio-konkurs-u-kome-je-doneto-nezakonito-resenje-o-imenovanju-komisije.html
Za muzičare bez ugovora kazna do 300 hiljada dinara http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47758/za-muzicare-bez-ugovora-kazna-do-300-hiljada-dinara.html Licencu i zaključen ugovor sa organizatorom događaja moraće da ima svaki muzičar koji nastupa po klubovima i ostalim muzičkim dešavanjima. ]]>

 

Bilo da je u pitanju nastup u kafanama, klubovima i diskotekama ili privatna zabava, poput svadbe, slave ili krštenja, organizator događaja je u obavezi da s umetnicima zaključi ugovor, a umetnici s kojima se pravi posao moraju imati licencu.

Donošenjem ove mere ravnopravni su uslovi za sve poslodavce u Srbiji, čime se sprečava siva ekonomija u ovoj oblasti, a iz Vlade dodaju da će Odluka značajno doprineti zaštiti prava izvođača, kao i poslova stručnjaka i saradnika u estradno-muzičkoj oblasti.

Zakon nije toliko bitan za umetnike, izvođače, koliko za poslodavce jer oni plaćaju doprinose, a ne umetnici. Ako nema ugovora, ugostitelji moraju da plate kaznu.

U Srbiji ima više od 30 udruženja, a jedino dva mogu da daju potvrde odnosno licencu, Savez estradno-muzičkih umetnika SEMUS i Udruženje džez, rok i zabavne muzike.

Ukoliko muzičar nije član udruženja, da bi dobio licencu mora da se najpre učlani u jedno od ova dva udruženja, plati godišnju članarinu i licencu.

U Udruženju džez, rok i zabavne muzike plaća se ukupno 5 hiljada, odnosno 3 hiljade za učlanjenje i 2 hiljade za licencu na godišnjem nivou. 

Savez estradno-muzičkih umetnika SEMUS članarinu naplaćuje 5500 dinara, ukoliko je izvođač prijavljen na doprinose ili 7 hiljada dinara ako nije na PIO osiguranju.

 Jedan od vlasnika kluba “Hombre” u Požarevcu, Slavoljub Matić kaže da je potpuno nejasno ko je ovlašćen da izdaje licencu s obzirom da posedovanje licence nije dovoljno samo da “budeš član udruženja, već za licencu je valjda potreban neki ispit.”

Međutim, on kaže da je najlakši način za muzičare da se učlane u odgovarajuće udruženje učlane.

“Sa tim licencama muzičari sklapaju ugovore sa poslodavcem, u određenom terminu.  Poslodavac i licencirani muzičari sklapaju ugovor o delu koji važi za to veče kad nastupaju. Minimalna cena rada za takvu aktivnost je oko 1200 dinara po članu.”

 “Sezona svirki u klubu Hobre je završena , ali mi ćemo kao i do sada potpisivati te ugovore sa izvođačima. Videćemo da li će neko doći to da kontroliše ili ne”, dodaje Matić.

On još kaže da ostaje nejasno kako se gleda na muzičke klubove  koji imaju instaliranu opremu, na kojoj postoji mogućnost da gosti priđu i sviraju.

“Znam neke koji imaju instaliranu opremu, gde gosti mogu da se skupe i počnu da sviraju i ko će to da odredi na kraju? Pošto mi težimo zakonodavstvu evropske unije, u njihovim klubovima ne postoji ta obaveza da gost koji prišao instrumentu,  potpiše bilo kakav ugovor.  Ali kod nas je moguća zloupotreba u tom smislu. “, istakao je Matić.
On se nada da će ljudi koji kontrolišu takvu aktivnost biti dovoljno fleksibilni da procene da li je to druženje nekog društva iz kafane ili je profesionalni nastup.

Muzičar i producent, Nikola Vranjković kaže da sređivanje države nije traženje licence od klinca koji sa 15 godina ima bend i hoće da svira. “Pričaju o nekim licencama. I onda bukvalno dođeš do momenta da klinac od 15 godina ima bend, dođe neko i traži mu licencu. Svakakve stvari kao ”sređivanje države”.”, rekao je Vranjković za radio Boom 93.

Dušan Belovodski, frontmen grupe “Divert” kaže da bez obzira na to kakva je pozadina ove odluke, za muzičare je važno da se organizuju i deluju u okviru udruženja.

“Ono što je možda još važnije je da treba da vodimo računa o tome oko kog i kakvog udruženja umetnika se okupljamo, jer ukoliko se organizujemo u organizacijama koje ne štite interese muzičara, to ne samo da ne bi bilo korisno za nas, nego bi bilo jako pogubno za čitavu branšu. Potrebno je učlaniti se u udruženje i kroz licence legalizovati svoju izvođačku delatnost, ali da prethodno treba pažljivije istražiti kome poveriti poverenje”, rekao je Belovodski.

Svaki član muzičkog sastava mora da bude plaćen makar minimalnom cenom od 1.200 dinara po radnom danu. Može da bude angažovan i na dan i na godinu. Poslodavac u upravi prihoda svoje opštine mora da plati porez i doprinos za muzičara. Ako neka od ovih karika ugovora i licenciranja nije ispoštovana, penale će pisati tržišni, finansijski i inspektori uprave prihoda.

Organizator veselja, na primer mladoženja koji je angažovao muziku za svadbu, može da bude kažnjen novčano ukoliko angažuje orkestar bez licence, dok gazdi lokala preti zatvaranje objekata.

Primenu propisa već kontrolišu inspekcijske službe. Kazne nisu male: za gazdu koji angažuje muzičara bez licence to je 10.000 dinara, a za muzičare koji nastupaju bez ugovora su od 20.000 pa do čak 300.000. Za sada se nije čulo da je neko zvučno ime platilo kaznu.

]]>
Tue, 22 May 2018 12:08:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47758/za-muzicare-bez-ugovora-kazna-do-300-hiljada-dinara.html
Skupština usvojila budžet. Mirno, ali napeto na sednici http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47752/skupstina-usvojila-budzet.-mirno-ali-napeto-na-sednici.html Skupština Požarevca održava se danas. Usvojen je rebalans budžeta za 2018.godinu. ]]>

Sednica je počela sa zakašnjenjem od oko 45 minuta. Zanimljivo je da ne radi sistem za prebrojavanje glasova i da se glasovi prebrojavaju ručno.

Iako nisu bili prisutni na samom početku na sednici su se pojavili gradonačelnik i njegov zamenik.

Skupština je prethodno usvojila Program lokalnog ekonomskog razvoja za period od 2018. do 2020.godine bez rasprave, kao i program podsticaja u ovoj godini.

Usvojen je Lokalni akcioni plan za zapošljavanje.

Predloge Programa za unapređenje uslova života i Programa budžetskog fonda za zaštitu životne sredine obrazlagao je zamenik gradonačelnika Saša Pavlović.

Program za unapređenje uslova života sadrži 29 projekat ukupne vrednosti od oko 240 miliona dinara. Budžetski fond za zaštitu životne sredine sadrži 45 projekta ukupne vrednosti od blizu 1,2 milijarde dinara.

Boban Ognjanović je zatražio da se iz budžetskog fonda izdvoje sredstva za postavljanje mernih stanica za merenje kvaliteta vazduha u Klenovniku, kako bi građani imali uvid kakav vazduh udišu u selu. Saša Pavlović je rekao da podržava ovakav predlog i ostavio mogućnost da se o tome razgovara.

 

U Program za unapređenje uslova života uvršteni su novi projekti. Neki od njih su:

-Ulična rasveta u Đure Đakovića - 24 miliona dinara

-Izrada projektne dokumentacije za izgradnju Dnevnog boravka za stara lica - 4 miliona dinara

-Nabavka novog rendgen aparata sa flet panelom za Dom zdravlja  - 14 miliona dinara

 

U Programu budžetskog fonda za zaštitu životne sredine našli su se novi projekti.

Za formiranje novog drvoreda u Kostolcu i rekonstrukciju zelenih površina u kostolačkom parku izdvojeno je nešto više 46 miliona dinara ili više od 60 miliona dinara ukupno.

Za uvođenje nadzornog sistema SCADA u Vodovodu predviđeno je oko 42 miliona dinara.

Za širenje toplifikacione mreže izdvojeno je dodatnih blizu 215 miliona dinara.

Za nabavku novih kontejnera predviđeno je 26 miliona dinara. Za novu mehanizaciju Komunalne službe dobijaju oko 77 miliona dinara.

 

Usvojen je objedinjeni cenovnik usluga Vodovoda i kanalizacije. Cene vode za piće i odvođenja otpadnih voda nije menjana.

 

Gradonačelnik Bane Spasović obrazlaže predlog rebalansa budžeta. Predsednik skupštine povremeno upozorava odbornike da se ne šetaju po sali i da se vrate na mesto.

Gradonačelnik je najavio puštanje u rad gasifikacije u Požarevcu za 29.maj.

Spasović je na kraju opširnog izlaganja dobio aplauze jednog dela odbornika.

Predsednik skupštine Bojan Ilić je potom upozorio određenog člana gradskog veća da ne ometa lica iz skupštinske službe koji osposobljavaju sistem za elektronsko glasanje.

"Zamoliću člana veća da ne sputava skupštinsku službu koja vrši svoju dužnost i zadatak koji sam ja rekao da se aktivira elektronski sistem. Moje je ako ja kažem da se aktivira, vaše nije da kažete da se ne aktivira, rekao je Ilić.

Odbornik ISKORAKA Zvonko Blagojević pitao šta je sa velikim najavama za uređenje trgova i zašto se ne rešava status Bambi parka... Zapitao se zašto nema velikih ulaganja investitora u industrijskoj zoni....

On je analizirao dosadašnje učinke lokalne vlasti na osnovu ekspozea Baneta Spasovića prilikom imenovanja na funkciju gradonačelnika 2016.godine.

"Poželeo je dobro jutro Požarevljanima, ali ovde još nije svanulo već je pala još i neka teška magla", osvrnuo se Blagojević na Spasovićeve reči iz ekspozea.

Svake godine je problem sve veći sa otpadom, rekao odbornik Slađan Stević (SPS). Sve bih to razumeo da mi imamo deficit u budžetu, pa se plašim da ovde postoji problem sa idejama, naveo je on.

„Gradonačelniče, ne dovlačite novac sa strane jer ni ovaj naš ne možemo da potrošimo“, rekao je nekadašnji većnik iz redova socijalista.

Predsednik odborničke grupe DS-a, Dejan Savić pozvao je vlast da se umesto problema u svojim stranačkim redovima fokusira na funkcionisanje grada.

Sadašnji odbornik SNS, a nekadašnji član DS-a Dejan Rakić rekao da su naprednjaci zatekli "praznu kuću" u Požarevcu kad su došli na vlast. Ova izjava je dovela do manje rasprave između predstavnika SNS, SPS i DS, ali tek kada su je pročitali na portalu Boom 93.

Zamenik gradonačelnika Saša Pavlović najavio da će Putevi Srbije u potpunosti finansirati završetak obilaznice za Kostolac i priključak magistralog puta Beograd – Veliko Gradište.

18.000 miliona dinara za "Madonin" deo Bambi parka?

Pavlović kaže da se ne slaže da se ništa ne radi po pitanju rešavanja Bambi parka.

"Odrađen je deo koji se tiče Koncerna Bambi. Ostaje jo 60 ari za koje smo izdvojili 18 miliona dinara koliko je procenjeno zemljište. Kad se to završi konačno ćemo imati mogućnost da uradimo nešto na tom prostoru", rekao je on.

 

Socijalisti će glasati za budžet, ali nisu urađene ozbiljne stvari u gradu, rekao odbornik Srećko Bosić iz SPS-a.

Usvojen je rebalans budžeta Grada Požarevca za 2018.godinu.

Atmosfera je uglavnom mirna, ali napeta.

]]>
Tue, 22 May 2018 10:41:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47752/skupstina-usvojila-budzet.-mirno-ali-napeto-na-sednici.html
Kvar na vodovodnoj mreži http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47755/kvar-na-vodovodnoj-mrezi.html JKP "Vodovod i kanalizacija" obaveštava potrošče da se dogodio kvar na vodovodnoj mreži. ]]>

Usled ovog kvara do 13h bez vode biće potrošači u naselju Busije.

]]>
Tue, 22 May 2018 11:58:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47755/kvar-na-vodovodnoj-mrezi.html
Rekonstruiše se pruga Požarevac - Majdanpek (FOTO) http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47753/rekonstruise-se-pruga-pozarevac---majdanpek-foto.html „Infrastruktura železnice Srbije“ počela je 21. maja remont pruge Požarevac – Majdanpek, u dužini od 90 kilometara. ]]>

Radovi su započeli u železničkoj stanici Požarevac, a njihovom početku prisustvovao je i generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić, sa saradnicima.

Rok za završetak radova je 180 dana.

„Infrastruktura železnice Srbije“ remont će izvoditi u sopstvenoj režiji, tj. sopstvenom mehanizacijom i kadrovima, u okviru tekućeg održavanja pruge. Radovima će biti obuhvaćeni zamena šina, pragova i tucanika, zamena kolosečne rešetke, mašinsko rešetanje i regulisanje koloseka.

 

Pri remontu pruge maksimalno će se koristiti materijali pridobijeni prilikom remonta pruge sa koridora. Za materijal koji nedostaje „Infrastruktura železnica Srbije“ sredstva će obezbediti prodajom starog gvožđa, što u prethodne četiri godine ni jednom nije učinjeno.

Kada bi ovaj posao kapitalnog remonta 90 kilometara pruge između Požarevca i Majdanpeka radili izvođači radova van železnice, to bi „Infrastrukturu železnice Srbije“ koštalo mnogostruko više. 

Pruga Požarevac – Majdanpek danas je u izuzetno lošem stanju. Pruga je jednokolosečna i izgrađena 1938. godine. Do danas su na ovoj pruzi remontovane samo pojedine njene deonice, u ukupnoj dužini od oko 40 kilometara i to još 1991. godine. Zbog toga je na pedeset kilometara ove pruge brzina vozova danas samo od 10 do 20 kilometara na sat, a na preostalih 40 kilometara pruge svega 50 kilometara na sat.

Efekti od ovog remonta pruge izuzetno su veliki. Vreme putovanja vozova sa sadašnjih 4 sata biće skraćeno na 75 minuta, a opterećenje pruge biće povećano sa sadašnjih 16 na 22,5 tona po osovini.

 

Remont pruge i povećanje njenog osovinskog opterećenja, od izuzetnog su značaja za privredu ovog dela Srbije. Naime, za železnički pravac Požarevac – Majdanpek vezani su značajni privredni sistemi, kao što su: Luka Prahovo, RTB Bor, rudnici Majdanpek, Kaona i Kostolac, Stig i železara Smederevo. Pruga Požarevac – Majdanpek povezuje se sa Koridorom 10 u stanici Mala Krsna, a trenutno roba iz Prahova i Bora do Beograda se otprema preko Niša.

]]>
Tue, 22 May 2018 11:40:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/47753/rekonstruise-se-pruga-pozarevac---majdanpek-foto.html