Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/Lokalne vesti.jpg?thumbId=29478&fileSize=45034&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146423000 Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html Šta se dešava u Smederevu? http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44991/sta-se-desava-u-smederevu.html Sednica Skupštine grada Smedereva, zakazana za danas, počela je sa malim zakašnjenjem i sa “nategnutim” kvorumom (48 od 70 odbornika) da bi ubrzo bila prekinuta, prenosi Podunavlje.info. Pored odbornika iz DS, sednici nije prisustvao i deo odbornika SNS. ]]>

Početku sednice prisustvovali su, pored određenog broja vladajuće stranke (ne svi), odbornici SPS-a, koji nisu zvanično u koaliciji, kao i odbornici DSS/Dveri i Dosta je bilo.

Odbornici Demokratske stranke danas se nisu pojavljivali u Skupštini grada.

Na dnevnom redu današnje sednice našle su se samo dve teme, izmene i dopune četiri planska akta i izmena Odluke o podsticanju obrazovanja učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva, koje su sve samo ne političke, pa se postavlja pitanje zašto je došlo do prekida sednice.

Formalno, na predlog Brančeta Stojanovića, potpredsednika Skupštine grada Smedereva (SPS), usvojena je pauza, koja je umesto pola sata, potrajala. U međuvremenu je pregovarano na relaciji SPS-SNS, kako bi se dogovorio nastavak sednice.

„SPS je zatražio pauzu jer je vrlo važna tačka a ja nisam lično imao ubeđenje da postoji skupštinska većina koja bi izglasala ova urbаnistička akta. SPS je bio u punom kapacitetu, svih 9 odbornika je tu, ali određen broj odbornika SNS nije bio u sali, što postaje pomalo simptomatično. Podsetiću, slično se dogodilo kada se izglasavao budžet glasovima SPS je izglasan budžet. Nismo hteli da dozvolimo da se budžet ne izglasala, ali pitamo sada šta se dešava, zbog čega veliki broj odbornika SNS ne prisustvuje skupštini. Posle izbora dogovor je bio da budemo deo skupštinske većine i zamoljeni smo da glasamo za sve predloge SNS. I mi smo glasali iako nismo potpisali koalicioni sporazum jer poštujemo dogovor. Sada vidimo da nemaju 44 odbornika, što znači da neki drugi odnosi postoje, i tražimo odgovor šta se dešava, a to je pitanje za SNS“ rekao je Stojanović novinarima tokom pauze, piše smederevski portal.

U Skupštini grada Smedereva, od ukupno 70 odbornika, SNS ima 44, od kojih su dva člana SPO i jedan PUPS, SPS ima 9, DS 4 (prvobitno 5, pa je u međuvremenu jedan postao samostalni), ZZS 3, DJB 5, DSS/Dveri 4.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 15:14:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44991/sta-se-desava-u-smederevu.html
Uhapšen zbog nedozvoljenih polnih radnji http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44990/uhapsen-zbog-nedozvoljenih-polnih-radnji.html Na predlog Osnovnoj javnog tužilaštva Požarevac, sudija je odredio pritvor od 30 M.D. iz Boževca zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje. ]]>

Prema navodima krivične prijave Policijske uprave Požarevac M.D. je u poslednje dve godine u više navrata u svojoj porodičnoj kući u Boževcu, kao i u kući maloletne oštećene u Neresnici, opština Kučevo, vršio nedozvoljene polne radnje nad maloletnom oštećenom P.D. rođenom 2005. godine.

On ju je dodirivao je u predelu grudi, mazio u predelu zadnjice i butina pokazivao joj porno klipove na svom telefonu i u njenom prisustvu dodirivao svoj polni organ preko pantalona.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 14:58:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44990/uhapsen-zbog-nedozvoljenih-polnih-radnji.html
Kruzeri krstare Dunavom http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44988/kruzeri-krstare-dunavom.html Agencija za upravljanje lukama saopštila je da je u prošloj godini u Srbiji zabeleženo skoro 1.000 pristajanja kruzera i više od 130.000 iskrcanih putnika na pristaništima. Uskoro kruzeri u Golupcu, a cilj je i uspostavljanje unutrašnjeg saobraćaja. Tako bi iz Kostolca moglo da se Dunavom putuje do Beograda, Novog Sada, Smedereva, Gradišta, Golupca, Donjeg Milanovca i Kladova. ]]>

Broj putnika je povećan za 11 odsto u odnosu na 2016.godinu. U narednom periodu radiće se na razvoju i promociji novih pristaništa, a najatraktivnije kao turistička destinacija na Dunavu je pristanište Golubac koje bi uskoro trebalo da dobije lučkog operatera.

Putnički saobraćaj pokazao je u 2017. godini stabilan trend rasta. Zabeleženo je 996 pristajanja kruzera i više od 130 000 iskrcanih putnika na putničkim pristaništima u Srbiji. U odnosu na prošlu nautičku sezonu, broj pristajanja kruzera veći je za 4 odsto, a broj putnika za gotovo 11 procenata. Najviše pristajanja evidentirano je u Beogradu 539, dok je Novi Sad ostvario 333, a Donji Milanovac 112 pristajanja.

Jedan od zadataka Agencije je promocija i razvoj putničkog saobraćaja, pa su tako u prošloj godini otvorena pristaništa u Smederevu i Kladovu, a prvi kruzeri očekuju se na proleće.

Početkom 2018. proglašeno je pristanište u Golupcu, jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija na Dunavu, pa će u narednom periodu biti raspisan i javni poziv za izbor operatera na tom pristaništu.

Putnička pristaništa na istoku Srbije biće povezana na taj način, a uporedo sa privlačenjem kruzera Agencija će raditi na afirmaciji domaćeg, linijskog saobraćaja između ovih gradova.

Prateći pokazatelje u oblasti kruzinga, možemo očekivati više od 1050 pristajanja u 2018. godini, navela je agencija na svom sajtu.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 14:32:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44988/kruzeri-krstare-dunavom.html
Zbog neprilagođene brzine kažnjeno 506 vozača http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44986/zbog-neprilagodjene-brzine-kaznjeno-506-vozaca.html Na teritoriji Policijske uprave Požarevac, u periodu od 12. do 19. februara, evidentirano je 9 saobraćajnih nezgoda. U ovim nezgodama jedno lice je zadobilo teške, a dva lakše telesne povrede. ]]>

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola pripadnici policije iz saobraćaja su isključili 5 vozača. Kod jednog od njih izmereno je 2,07 promila alkohola u krvi.

Policija je podnela 117 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdala je 506 prekršajnih naloga, uglavnom zbog neprilagođene brzine.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 12:50:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44986/zbog-neprilagodjene-brzine-kaznjeno-506-vozaca.html
Novi "pauk" u Požarevcu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44984/novi-%22pauk%22-u-pozarevcu.html Javno komunalno preduzeće Parking servis kupiće novo vozilo “pauk” koje će odnositi nepropisno parkirane automobile u Požarevcu. Ugovor je dodeljen preduzeću “Palfinger Srbija”. ]]>  

Firma “Palfinger Srbija” ponudila je za 10 hiljada dinara  nižu cenu od procenjene vrednosti javne nabavke za pauk vozilo.  Novo pauk vozilo JKP “Parking servis” kupiće za 11,9 miliona dinara bez PDV-a.

U javnoj nabavci koju je sprovelo JP “Parking servis” učestvovala su dva ponuđača. Zajednička ponuda grupe ponuđača “Resor doo Gadžin Han” i “Auto mg komerc” iz Niša je odbijena, jer nije dostavljena potvrda o klasifikaciji dizalice odnosno navedeno je “da će dizalica sa traženim tehničkim karakteristikama tek biti proizvedena, što znači da u momentu podnošenja ponude traženo dobro ne postoji.”

U tehničkim specifikacijama javne nabavke, raspisane decembra prošle godine, traži se novo, nekorišćeno specijalno vozilo “pauk” sa minimum 2017. godinom proizvodnje,. Minimalna nosivost dizalice 1,500 kilograma na 8 metara minimalno sa maksimalnom težinom dizalice 1450 kg.  

Direktorka “Parking servisa”, Marija Papović rekla je ranije da je kupovina novog pauk vozila  neophodna jer vozilo koje se trenutno koristi je pred istekom. ”Troškovi održavanja su trenutno veći od same koristi koju imamo od njegove upotrebe, pa se planira da se staro vozilo proda i da se deo tih sredstava upotrebi za kupovinu novog "pauka”. Postojeće vozilo, marke mercedes “atego” je na kraju svog veka korišćenja (vozilo je proizvedeno 2005. godine, a hidraulična dizalica je postavljena 2009., troškovi održavanja su 9 puta veći od koristi”, navela je ona.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 12:26:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44984/novi-%22pauk%22-u-pozarevcu.html
Flaša ili česma? http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44983/flasa-ili-cesma.html Evropska unija je početkom februara obnovila pravila o kontroli kvaliteta vode, zbog mogućih novih opasnosti po zdravlje i radi smanjenja količine plastičnog otpada. Na taj način u EU žele da podstaknu građane da se odreknu korišćenja flaširane vode, a članice da unaprede pristup vodi za piće i bolje informišu građane o kvalitetu. ]]>

U Srbiji je potrošnja flaširane vode u porastu, dok su informacije o kvalitetu vode preko koja se isporučuje preko vodovodnih sistema često šture ili se skrivaju od javnosti.

Kada se 2015.godine pogoršao kvalitet vode u požarevačkom vodovodu, građani su bili uskraćeni za informacije od nadležnih institucija koje su ili ćutale ili pokušavale da relativizuju problem. Od tog trenutka do danas, došlo je do određenih promena u načinu obaveštavanja, tako da građani, recimo,  periodično mogu da prate rezultate ispitivanja kvaliteta na nekim tačkama u sistemima Požarevca i Kostolca preko internet strane gradskog Vodovoda.

Iako pojedina istraživanja ukazuju na to da mnogi potrošači sumnjaju u kvalitet vode za piće, to ne znači da se u našoj zemlji pije neispravna voda iz česme.

Mnogi vodovodni sistemi i danas imaju besprekorno ispravnu vodu prema važećim parametrima.

Problema ima i oni se, pre svega ogledaju u lošem planiranju, nebrizi i zapostavljenosti sistema.

Tako su već više od dve decenije u Požarevcu govori o nitratima koji ugrožavaju kvalitet vode na izvorištima. Deo javnosti smatra da su oni u zemljište dospeli, pre svega, preko mineralnih đubriva, a većina da dolaze iz neuslovnih septičkih jama i stajnjaka sa obodnih delova Požarevca i sela koja gravitiraju oko izvorišta vode.

Drugi problem je dotrajalost vodovodnih cevi i manipulacije.

Tako je kao uzrok mutnoće i taloga u cevima na sistemu koji snabdeva Drmno i Stari Kostolac, Vodovod prošle godine označio bunare, odnosno vlasnike koji su preko hidrofora u sistem upumpavali vodu iz individualnih bunara.

Za dotrajale cevi se smatra da ne mogu da utiču na kvalitet vode, već samo na oscilacije u parametrima. Olovne cevi se odavno ne koriste i zamenjene su inertnim. Međutim, mnogi zaziru od azbestnih vodova i po tom pitanju mišljenja su godinama podeljena, a ova tema često se poteže u političke svrhe. Požarevac od 2014. izdvaja novac iz budžeta za zamenu azbestnih cevi u delovima Požarevca, ali pre svega kako bi se smanjili gubici u mreži zbog krtih cevi koje su podložne pucanju.

U Gradu Požarevcu građani se vodom snabdevaju iz tri odvojena sistema, sa izvorišta Ključ koje napaja Požarevac, izvorišta Lovac koji koristi Kostolac i okolina, kao i zvorišta Mlava za sela oko elektrane u Drmnu. Ovi sistemi imaju svoje specifične odlike. Tako voda iz Kostolca i Drmna ima blago povišen sadržaj mangana, dok su u Požarevcu stalna briga nitrati i kako sprečiti njihov prodor u izvorište.  

U tekstu o kvalitetu vode u Srbiji, sagovornici Novosti iz beogradskog zavoda za javno zdravlje su kao izvorišta kvalitetnije vode na području Evrope označili i ona u Kučevu, Petrovcu na Mlavi, ali i Kostolcu.

Oni smatraju i da bi u izboru između flaširane vode i one sa česme, prednost trebalo da se da vodi iz gradskih sistema, ukoliko je dostupna i zdravstveno bezbedna. Flaširane vode mogu da se koriste u velikoj količini samo ako imaju nizak sadržaj mineralnih materija. Ukoliko su specifičnog sastava, tretiraju se kao sokovi i pije se jedna do dve čaše dnevno. Pored toga, osim što generiše otpad, flaširana voda je i skupa u odnosu na vodu iz česme, kada je reč o Srbiji.

U EU je nešto drugačije. Tako litar vode iz vodovoda u EU košta u proseku čak 20 centi, što je tek nešto niže od cene flaširane vode. 

 

Koji vaš izbor, flaširana ili voda iz česme?

]]>
Mon, 19 Feb 2018 12:26:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44983/flasa-ili-cesma.html
Ministarstvo: Pečat može u istoriju http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44978/ministarstvo-pecat-moze-u-istoriju.html Reforme, kojima je cilj da se privredi olakša poslovanje, sprovedene su u prethodnom periodu, a veliku ulogu u tome ima uvođenje elektronskih servisa, a stvoreni su i uslovi da pečat konačno izađe iz upotrebe, rekla je juče pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović-Jovanović. ]]>

Prvi put, kako je naglasila, preduzetnici mogu da se registruju elektronski, odnosno ne moraju da odlaze u APR da bi registrovali firmu, a takođe, sve poreske prijave od ove godine mogu da podnose elektronski, te su stvoreni i uslovi za korišćenje elektronske fakture, kao i uslovi da pečat konačno izađe iz upotrebe, prenosi Tanjug.

Ukazuje da je cilj da se nađe najbolji način za redovno informisanje privrednika o reformskim potezima koji će im uštedeti vreme i novac, odnosno, koji će im omogućiti efikasnije poslovanje. „Službe Ministarstva privrede uvek su na raspolaganju privredi za sve informacije koje će im pomoći u poslovanju, a važnu ulogu imaju i regionalne razvojne agencije i Privredna komora Srbije. Za nas je veoma važno da privrednici budu upoznati sa ovim novinama i da nemaju predrasude da ih je komplikovano primeniti”, rekla je Obradović-Jovanović, saopšteno je iz tog resora.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 10:17:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44978/ministarstvo-pecat-moze-u-istoriju.html
Zbor naoružanja i vojne opreme povodom Dana državnosti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44976/zbor-naoruzanja-i-vojne-opreme-povodom-dana-drzavnosti-.html Povodom Dana državnosti Republike Srbije na gradskom trgu u Petrovcu na Mlavi održan zbor naoružanja i vojne opreme koju su pružali pripadnici Centra za za obuku Kopnene Vojske iz Požarevca. ]]>

Građanima je prezentovana najsavremenija vojna oprema koja se koristi u naoružanju Vojske Srbije. Najinteresantnije što se moglo pogledati su svakako dva borbena vozila, višecevni bacač raketa M-77 „Oganj“ kao i BOV „Polo“ M-83. Zbor su posetili ucenici završnih razreda osnovne i srednje škole iz Petrovca kao i deca PU „Galeb“ takođe iz Petrovca na Mlavi.

Pomenuti skup obišli su i članovi opštinskog rukovodstva predvođeni predsednikom opštine Petrovac na Mlavi Duškom Nedinićem.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 10:11:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44976/zbor-naoruzanja-i-vojne-opreme-povodom-dana-drzavnosti-.html
Policiji uručena oprema za bezbednost u saobraćaju http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44973/policiji-urucena-oprema-za-bezbednost-u-saobracaju%09.html Predstavnicima Policijske stanice u Velikom Gradištu uručena na korišćenje oprema iz programa Saveta za bezbednost u saobraćaju. ]]>

“Ovu opremu opština uručuje u cilju nastavka saradnje saobraćajne policije i sektora za bezbednost saobraćaja te zaštite i podizanja nivoa bezbednosti građana. Saradnja je i do sada bila veoma dobra, nabavljali smo određena sredstva i nastavićemo to da radimo kako bi službenici policije lakše obavljali svoj posao. Predstoji nam ugradnja bezbednosnih kamera u gradu i na raskrsnicama. Budući da smo turistička sredina, leti ovude prođe nekoliko stotina hiljada ljudi i potrebno je da naši policajci imaju uvid u to stanje kako bismo imali što manje neželjenih posledica.“, istakao je predsednik opštine Dragan Milić.

Načelnik Policijske stanice, Darko Pajkić, zahvalio se predsedniku što je prepoznao značaj rada policije u Velikom Gradištu. “Nadam se da će uz program Saveta za bezbednost i angažovanje policije, posebno saobraćajne, korišćenjem ove opreme da se značajno poboljša stanje bezbednosti na području Policijske stanice Veliko Gradište. Prošle godine došlo je do smanjenja saobraćajnih nezgoda i povređenih lica kao i smanjenja materijalne štete. Verujem da će u narednom periodu ta brojka da bude manja i da ćemo biti opština bez poginulih lica.“, rekao je načelnik Pajkić.

Paket sadrži kompjuter sa štampačem, neseser za saobraćajnu policiju, 12 baterijskih lampi, fotoaparat Nikon coolpix sa GPS, dva tele-blica na akumulator sa punjačem, dva digitalna merača dubine šara, i osam reflektujućih prsluka, ukupne vrednosti oko 600 hiljada dinara.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 10:01:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44973/policiji-urucena-oprema-za-bezbednost-u-saobracaju%09.html
Rešavanje stambenih potreba izbeglica http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44972/resavanje-stambenih-potreba-izbeglica.html Javni poziv za izbor korisnika za dodelu pomoći u rešavanju stambenih potreba izbeglica davanjem 20 stambenih jedinica u zakup na određeno vreme sa mogućnošću kupovine na teritoriji grada Smedereva, objavljen je ove srede i trajaće mesec dana. ]]>

Kako prenosi Podunavlje.info, poziv se odnosi na izbeglice koje su usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine stekle status izbeglice u Republici Srbiji, bez obzira na njihov status u vreme rešavanja stambene potrebe.

Poziv se odnosi na izbeglice koje su: 1. smeštene u kolektivnim centrima ili nekom drugom vidu kolektivnog smeštaja, formalnog ili neformalnog ili ugrožene izbeglice u privatnom smeštaju, i bivši nosioci stanarskog prava, 2. bez trajnog rešenja u zemlji porekla ili Republici Srbiji prema kriterijumima Regionalnog stambenog programa, a imajući u vidu kriterijume ugroženosti utvrđene od strane UNHCR-a.

Prijave sa potrebnim dokazima podnose se do 16. marta.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 09:43:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44972/resavanje-stambenih-potreba-izbeglica.html
UPOZORENJE RHMZ-a: sledeće nedelje stiže ledeni talas http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44949/upozorenje-rhmz-a-sledece-nedelje-stize-ledeni-talas.html Oblačno vreme sa kišom, a na istoku zemlje i sa snegom, možemo očekivati od danas sve do kraja naredne sedmice, kažu meteorolozi. Posebno visok snežni pokrivač očekuje se u Timoškoj i Negotinskoj krajini. ]]>

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na istoku Srbije se u noći između ponedeljka i utorka, kao i naredne noći, mogu očekivati obilne snežne padavine, koje će formirati pokrivač visine od 10 do 20 santimetara.

Lokalno se može očekivati i više santimetara snežnog pokrivača, a u planinskim predelima će se uz jak vetar stvarati snežni nanosi.

"Biće prisutna velika temperaturna razlika tokom naredne sedmice: tako se na severu očekuju temperature oko 2-3 stepena, dok će se na jugu Srbije živa kretati oko desetog podeoka, a od srede će biti čak i toplije", rekao je Đorđe Đurić, meteorolog iz "Weather2Umbrella".

Oblačnost i padavine će, pak, biti prisutne u celoj zemlji, naglašava on, pozivajući na opreznost na istoku zemlje, gde se očekuje visok snežni pokrivač.

Ledeni talas na kraju meseca

"Te temperature, najavljene do petka, ipak jesu prosečne za ovo doba godine. Prema današnjim prognozama postoje velike naznake za to da vikend donosi ledeni talas. Kraj februara bi mogao da donese led i sneg u celoj zemlji i da bude najhladniji deo zime kada će jutarnje temperature ići i ispod minus deset stepeni", rekao je Đurić.

]]>
Sun, 18 Feb 2018 19:17:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44949/upozorenje-rhmz-a-sledece-nedelje-stize-ledeni-talas.html
Bračni par iz Požarevca uhapšen u Beču http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44948/bracni-par-iz-pozarevca-uhapsen-u-becu.html Supružnici iz Požarevca M. K. (37) i N. K. (31) uhapšeni su u Beču zbog sumnje da su izvršili 15 provala u tom gradu i oteli robu vrednu 160.000 evra. ]]>

U njihovom stanu u Beču pronađeni su skupoceni satovi i parfemi, ali i zlatan nakit. Vrednost ukradene robe procenjena je na 160.000 evra.

U njihovom autu pretresom je pronađeno i 400 metaka, kalibra devet milimetara.

]]>
Sun, 18 Feb 2018 11:15:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44948/bracni-par-iz-pozarevca-uhapsen-u-becu.html
Radovi u vrtićima kreću u martu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44919/radovi-u-vrticima-krecu-u-martu.html Radovi na renoviranju dečijih kupatila u požarevačkim vrtićima počinju u martu. Predškolska ustanova “Ljubica Vrebalov” potpisala je ugovor sa beogradskom građevinskom firmom “Finish deal”. Radovi će koštati nešto više od 12,7 miliona dinara bez PDV-a. ]]>

Ugovori su zaključeni. Krećemo od vrtića “Bubamara” sledećeg meseca. Reč je o radovima na rekonstrukciji sanitarnih čvorova. U aprilu se radi u „Leptiriću“, a u toku leta će se raditi u vrtiću „Neven“ kako bi se uspešno sva upisana deca zbrinula, jer ih je ukupno u ova tri vrtića 650“, rekla je u „Pulsu grada“ Marija Bajić, direktorka PU „Ljubica Vrebalov“.

Velika je stvar u pitanju popraviti situaciju sa sanitarnim čvorovima, da deca koriste pristojna kupatila. Moram da se zahvalim što smo dobili novac za to, što se negde osvestilo da su vrtići zidani 70-ih godina i da je sve staro, i koliko god se trudili da poprvaimo, bez ozbiljnih investicija to zaista ne bismo mogli. Posle par meseci odlaganja, potpisani su ugovori tako da sada čekamo mart“, objašnjava Bajić.

U prošloj godini je već urađeno mnogo toga. Od rekonstrukcije ormara niskog napona i protivpanične rasvete u objektima „Bubamara“, „Neven“, „Leptirić“ i „Majski cvet“ u Kostolcu, preko zamene stolarije u vrtićima „Bubamara“ i „Poletarac“, adaptiran je deo krova u vrtiću „Majski cvet“, zamenjena su dotrajala grejna tela u vrtiću „Leptirić“. Popravljena je ventilacija u dva vrtića u kojima kuhinje pripremaju veliku količinu hrane, radilo se na gromobranskoj instalaciji, izvođeni su molersko - farbarski radovi u „Pčelici“ i „Bambiju“.

Prilično je urađeno, ali posla uvek ima. Ustanova ima 11 vrtića, od kojih je sedam zidano 70 godina prošlog veka. Ima posla na sanitarnim čvorovima, dva krova još uvek prave problem, stolarija u dva vrtića, dvorišta koja ne izgledaju kako bismo voleli.“

Kada su dugoročniji planovi u pitanju, Bajić kaže da je jedan od priporiteta uvodjenje grejanja u vrtić „Bubamara“. „Tu se razmišlja o grejanju sistemom toplotnih pumpi. Nadamo se da će nam grad prvo odobriti sredstva za izradu projekta, a onda i za izvođenje posla.“

Ono što je izvesno za ovu godinu je uređenje dvorišta u Pčelici i Bambiju. Ugovori su potpisani i čeka se lepo vreme.

]]>
Sat, 17 Feb 2018 12:55:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44919/radovi-u-vrticima-krecu-u-martu.html
"Srbija u Velikom ratu" stigla do Sombora http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44921/%22srbija-u-velikom-ratu%22-stigla-do-sombora.html Izložba "Srbija u Velikom ratu" Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, od 16. februara do 3. marta 2018. gostuje u Somboru, u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja, povodom obeležavanja Dana Grada Sombora. ]]>

Svečano otvaranje izložbe planirano je za večeras u 19.30 časova. Auditorijumu će se obratiti Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i dr Marijana Mraović, načelnik u Vojnom arhivu Ministarstva odbrane RS, u ime grupe autora. Izložbu će otvoriti Dušanka Golubović, gradonačelnica Grada Sombora.

Organizatori gostovanja izložbe su Grad Sombor, Gradski muzej i Kulturni centar u Somboru.

Izložba je javnosti prvi put prikazana u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, jula 2014. godine, a potom i u Novom Sadu, Požarevcu, Prijepolju, Banja Luci, Vranju, Nišu, Kruševcu, Kraljevu, Valjevu, Mionici i Kragujevcu.

]]>
Sat, 17 Feb 2018 13:10:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44921/%22srbija-u-velikom-ratu%22-stigla-do-sombora.html
Restitucija: Koliko je zgrada i zemljišta vraćeno vlasnicima? http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44945/restitucija-koliko-je-zgrada-i-zemljista-vraceno-vlasnicima-.html U postupku restitucije do 9.februara vlasnicima je na području Srbije vraćeno 6.047 objekata. U Braničevskom okrugu restitucijom je vraćeno 99 objekata, od čega 50 u Požarevcu. Najviše đumskog i poljoprivrednog zemljišta vraćeno je u opštini Žagubica. ]]>

Uočjivo je da Golubac kao opština nije ni navedena u podacima Agencije za restituciju, dok za Veliko Gradište, Malo Crniće i Žabari nema podataka o vraćenom građevinskom, šumskom i poljoprivrednom zemljištu.

Po broju vraćenih objekata, zgrada i poslovnih prostora, prednjači Požarevac sa 50, a sledi Veliko Gradište sa 18.

Najveća površina koja je vraćena kao gradsko građevinsko zemljište je u Kučevu, 2.160 kvadrata.

Najviše šumskog zemljišta, oko 504 hektara vraćeno je u Žagubici, a isti slučaj je i sa poljoprivrednim zemljištem, oko 126 hektara.

U Požarevcu je vraćeno 130 kvadrata gradskog građevinskog zemljišta, 14 hektara šumskog i 23 hektara poljoprivrednog zemljišta.

]]>
Fri, 16 Feb 2018 16:41:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44945/restitucija-koliko-je-zgrada-i-zemljista-vraceno-vlasnicima-.html
Nalaz obdukcije: Smrtno ranio suprugu i taštu, pa sebi oduzeo život http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44942/nalaz-obdukcije-smrtno-ranio-suprugu-i-tastu-pa-sebi-oduzeo-zivot.html Dalibor Simijonović (33) iz Smedereva prvo je nožem usmrtio nevenčanu suprugu Aleksandru Vasić (30) i njenu majku Milenu (58), a potom zapalio kuću i ubio se nožem, prenose mediji. ]]>

Smederevski portal Podunavlje.info piše da su u Više tužilaštvo u Smederevu stigli obdukcioni nalazi tri tela iz požara u porodičnoj kući u Gogoljevoj ulici u tom gradu, prenosi Blic.

Mlađa ženska osoba stradala je, prema nalazima obdukcije, od dva uboda nožem.

Obdukcija je potvrdila i da je bila u drugom stanju.

Starija ženska osoba je pretrpela jedan ubod nožem u predelu ramena, ali joj je, s obzirom na dužinu sečiva tim ubodom naneta smrtonosna rana.

Muškarac je stradao od jednog uboda u predelu stomaka.  

Tužilaštvo još uvek sve tri osobe zvanično vodi kao nepoznate, jer nisu stigli rezultati DNK analize.

Tragedija se dogodila prošle srede.

Dalibor Simijonović je, kako je objavilo Podunavlje.info, već bio osuđivan za pokušaj ubistva bivše tašte, zbog čega je bio u zatvoru. Međutim, izašao je iz zatvora nakon amnestije 2012. godine.

]]>
Fri, 16 Feb 2018 13:46:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44942/nalaz-obdukcije-smrtno-ranio-suprugu-i-tastu-pa-sebi-oduzeo-zivot.html
Izuzetno vredna postavka u požarevačkoj galeriji http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44939/izuzetno-vredna-postavka-u-pozarevackoj-galeriji.html Povodom Dana državnosti u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba „Umetnička zbirka SANU- Likovni umetnici i akademici. Autor ove izložbe je Jelena Mežinski-Milovanović, viši kustos, zamenik upravnika Galerije SANU. ]]>

Srpska akademija nauka i umetnosti, povodom jubileja 175 godina postojanja, kroz izložbu Umetnička zbirka SANU- Likovni umetnici akademici predstavlja deo svoje bogate zbirke umetničkih dela.

Od osnivanja Društva srpske slovesnosti 1841. a kasnije preko Srpskog učenog društva, Kraljevske akademije, do današnje Srpske akademije nauka i umetnosti, prikupljana su umetnička dela na različite načine: otkupima, donacijama dobrotvora, poklonima umetnika akademika.

Ljubitelji umetnosti u prilici su da uživaju u delima Stevana-Steve Todorovića, Paje Jovanovića, Ljubomira-Ljube Ivanovića, Uroša Predića, Marka Čelebonovića, Petra Lubarde, Mila Milunovića, Nedeljka Gvozdenovića, Ljubice Sokić i mnogih drugih.

Prisutne goste, gradonačelnika, članove gradskog veća, kao i mnogobrojne ljubitelje umetnosti najpre je pozdravio Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu. Nakon kratkog izlaganja ovu izložbu je otvorio akademik Dušan Otašević, upravnik Galerije SANU koji je rekao kako je javnost prvi put videla dela iz Umetničke zbirke 1982. godine u rekonstruisanom i obnovljenom galerijskom prostoru SANU.

„Od tada je Umetnička zbirka redovno predstavljana, a 2011. godine izložene radove pratio je prvi katalog Akademijine kolekcije. Izložba Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici, koju čini 50 odabranih dela, namenjena je prvenstveno muzejima i galerijama širom Srbije kako bi se posetioci upoznali ne samo sa jednim delom Umetničke zbirke već i stekli uvid u kriterijume kojima je, tokom skoro dva veka, formirana kolekcija“, rekao je on.

Otašević je dodao da ovom izložbom i katalogom Srpska akademija nauka i umetnosti želi da oda priznanje i iskaže zahvalnost brojnim darodavcima zaslužnim za formiranje njenog danas bogatog fonda, da podseti na zadužbinare s kraja 19. i početka 20. veka, na darodavce-ljubitelje umetnosti, ali i na same umetnike-akademike koji su svojim darovima i donacijama, koji pristižu i danas, osnovali Umetničku zbirku SANU.

Ova izuzetna izložba trajaće do 14. marta. Narednih mesec dana Galerija će biti otvorena za posetioce radnim danima, kao i vikendom od 7.30 do 20 časova.

Ulaz je slobodan.

]]>
Fri, 16 Feb 2018 10:26:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44939/izuzetno-vredna-postavka-u-pozarevackoj-galeriji.html
Žagubica raspodelila novac za medije http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44937/zagubica-raspodelila-novac-za-medije-.html Opština Žagubica donela je odluku o raspodeli novca za sufinansiranje medijskih projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti informisanja. Visina budžetskih sredstava za sufinansiranje iznosi 6.000.000 dinara, a jedna RTV, kao i prethodnih godina, dobija znatno više novca u odnosu na ostale medije. ]]>

Žagubica je odlučila da sufinansira 13 projekata. Samim uvidom u nazive projekata stiče se utisak da je kod većine medija reč o pukom medijskom praćenju.

Dva projekta različitih medija nose isti naziv, „Žagubica u slici i reči“.

Radio i televizija Homolje je kao i prethodnih godina od Žagubice dobila više od polovine čitavog budžeta za javni interes u medijima.  Ovog puta to je 3.940.000 dinara ili 65,7 odsto.

Ovaj medij konkurisao je sa projektom koji se zove „Informisanje građana opštine Žagubica u cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja“. Sa projektom istog naziva konkurisao je prošle godine i dobio 3.960.000 dinara, a 2016.godine sufinansiran je sa čak 4.286.000 dinara.

Da se po istom ključu raspodeljuju sredstva u Žagubici ukazuje i podatak da su ostali mediji čiji su projekti odobreni, ove, kao i prethodne godine dobili do 500.000 dinara.

Članovi komisije u Žagubici bili su:  Dragiša Radulović, koji je predstavljen kao diplomirani politikolog i član UNS-a iz Negotina, Radomir Milošević, kao stručni saradnik u službi javnog informisanja i član UNS-a iz Negotina, kao i Radiša Milošević, kao rukovodilac odeljenja za privredu i ekonomski razvoj u opštinskoj upravi Žagubice.

Isti ljudi sedeli u komisiji i prošle godine u Žagubici.

 

Rešenjem su sredstva za 2018.godinu raspodeljena na sledeći način:

 

TV ISTOK – Žagubica u fokusu 500.000

IST MEDIA – Homljski brend – od domaćina do kupca 150.000

E BRANIČEVO – Žagubica – biser Homolja 240.000

Radio i TV HOMOLJE – Informisanje građana opštine Žagubica u cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja – 3.940.000

SAT TV – Otkrijte dušu Žagubičkog kraja – 240.000

Reč naroda – Hronika opštine Žagubica – 150.000

TV MLAVA – Žagubica na TV Mlava – 240.000

TV RUF – Žagubica u slici i reči – 120.000

HIT radio – Upoznaj i zavoli Homolje – 90.000

Nove novine – Žagubica u slici i reči – 150.000

TV Viminacijum – Eko informator opštine Žagubica – 60.000

TV BOR – U srcu Homolja – 120.000

 

 

Žagubica je i 2015.godine najviše novca dodelila Radio Homolju i potpuno ignorisala upozorenja Koalicije novinarskih i medijskih udruženja. koja su tada ukazala da je izdavač Radio Homolje d.o.o. u stoprocentnom vlasništvu Kulturno prosvetnog centra „Jovan Šerbanović“ iz Žagubice, koji je je u državnom vlasništvu.

Ove godine, opština je odredila da najmanji iznos koji se moze odobriti za sufinansiranje po jednom projektu je 12.000,00 dinara, a najveći 4.800.000,00 dinara, što je 80 odsto budžeta.

]]>
Fri, 16 Feb 2018 09:51:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44937/zagubica-raspodelila-novac-za-medije-.html
Iz Požarevca 4 brenda http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44936/iz-pozarevca-4-brenda.html Na sajtu www.najboljeizsrbije.com otvoreno je elektronsko glasanje koje će imati značajan uticaj na izbor za priznanje "Najbolje iz Srbije 2017" Privredne komore Srbije. Nominovana su i četiri brenda iz Požarevca: Luna, Milami, Bambi i Arriva Litas. ]]>

Građani mogu da izaberu najuspešnije robne i korporativne brendove na domaćem tržištu - najbolјe izvoznike, turistički smeštaj, manifestacije, organske proizvode kao i startap preduzeća.

Glasanje na sajtu je mogućnost da potrošači iskažu stav o vrednosti brendova koje koriste.

Najbolji robni i korporativni brendovi, organski proizvodi, manifestacije, izvoznici, turistički smeštaj i startap preduzeća, ove godine biće izabrani u 24 kategorije.

 U svakoj kategoriji može da se glasa za jedan brend, a postupak glasanja je anoniman.

Glasači mogu da se opredele da podrže izbor najboljih u svim, ili tek u određenim kategorijama, prema ličnom stavu. Sa jedne adrese elektronske pošte može se glasati samo jednom.

 "Najbolje iz Srbije" je tradicionalna akcija Privredne komore Srbije i od 2004. godine do sada, 312 dobitnika je ponelo ovu titulu.

]]>
Thu, 15 Feb 2018 18:11:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44936/iz-pozarevca-4-brenda.html
Prikupljaju se novčana sredstva za jedanaestogodišnjaka http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44935/prikupljaju-se-novcana-sredstva-za-jedanaestogodisnjaka.html Humanitarna fondacija „Budi human – Aleksandar Šapić“ prikuplja novčana sredstva za Stevana Stanisavljevića (11). ]]>

Stevan je rođen prevremeno. Na rođenju je imao visoku ocenu, težinu od 1,2 kilograma, normalno se razvijao, ali su dve nedelje od rođenja počele komplikacije.

Dečak je dobio obostranu upalu pluća, zatim je nastupila sepsa koja je zahvatila mozak, preležao je bakterijski meningitis, ali ipak se izborio i uspeo da napreduje.

Na redovnoj kontroli, kad je Stevan imao godinu dana, ustanovljeno je da ima psiho-motorni problem, a tri godine kasnije da je njegova dijagnoza cerebralna paraliza.

Jedanaestogodišnji Stevan danas ne hoda, ima dioptriju -10, ali pored toga je mentalno očuvan, razumljivo govori i pohađa redovnu školu.

U ovoj borbi Stevanova najveća podrška je njegova starija sestra, ali i njegovi drugovi u školi.

Kako bi njegovo stanje napredovalo, neophodno je da Stevan odlazi kontinuirano na rehabilitacije. Zbog finansijske situacije u kojoj se Stevanovi roditelji nalaze, neophodna im je pomoć.

 

Donacije se vrše slanjem SMS poruke: 251 na broj 3030. Pomoć se prikuplja i uplatama na dinarski ili devizni račun, kao i uplatom na linku e-doniraj.

Više informacija: OVDE

]]>
Thu, 15 Feb 2018 16:42:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/44935/prikupljaju-se-novcana-sredstva-za-jedanaestogodisnjaka.html