Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/Lokalne vesti.jpg?thumbId=29478&fileSize=45034&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146423000 Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html Skupština Saveza učitelja Srbije u Požarevcu http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51603/skupstina-saveza-ucitelja-srbije-u-pozarevcu.html U Požarevcu se održala izborna skupština Saveza učitelja Srbije. ]]>

Nataša Nikolić Gajić, predednik Saveza učitelja Srbije kaže da ova organizacije ima 10000 članova i 60 lokalnih udrženja u Srbiji. Na skupštinu u Požarevac došli predstavnici 40 gradova i 140 delegata. Nikolić Gajić naglašava da je ovo jedan veliki i važan skup za Savez učitelja kao i za sam grad Požarevac.

„Ovo je izborna skupština pošto ističe mandat svim predstavnicima, ja sam do danas predsednik ovog udruženja i danas će se izabrati novo rukovodstvo. Razmatraće se pitanja koje su važne za učitelje kao što su novi program, plan, udžbenici sve što nas u obrazovanom smilu birne i ohrabruje, pošto su neke započete reforme pokazuju u dobrom svetlu.“ rekla je Nataša Nikolić Gajić

Skupštinu je otvorio Bojan Nikolić, prdsednik Skupštine grada Požarevca. On je naglasio da je velika čast što se danas u Požarevcu odvija jedan ovakav događaj.

„Savez učitalja je jedno brojno telo koje broji više hiljada članova i oni su udruženje koji treba da predstavlja motor i pokretač novih ideja u obrazovnom sistemu. Mi smo svedoci da se u obrazovnom sistemu dešavaju velike promene, pre svega digatilizacija. „ rekao je Bojan Ilić.

Delegati Skupštine Saveza učitelja Srbije obićiće i turistčka mesta u Požarevcu.

]]>
Sat, 20 Oct 2018 12:36:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51603/skupstina-saveza-ucitelja-srbije-u-pozarevcu.html
Poljoprivredna inspekcija pojačala kontrole zbog paljenja na njivama http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51600/poljoprivredna-inspekcija-pojacala-kontrole-zbog-paljenja-na-njivama.html Poljoprivredna inspekcija je pojačala mere nadzora zbog učestalih pojava spaljivanja ostataka posle žetve useva na poljoprivrednom zemljištu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. ]]>

Angažovani su svi poljoprivredni inspektori zaduženi za ovu oblast na celoj teritoriji Srbije, a Sektor poljoprivredne inspekcije upozorava i apeluje da građani ne spaljuju ostatke posle žetve useva, prenosi.

Pojačane kontrole se sprovode i nastaviće se u saradnji sa drugim organima što podrazumeva nadzor i van radnog vremena i neradnim danima, ističe se u saopštenju.

Od juče inspekcija sa pripadnicima MUP-a radi obuhvatnijeg i delotvornijeg inspekcijskog nadzora sprovodi zajedničke mere pregleda zemljišta na kojem se vrši spaljivanje organskih ostataka i identifikovanja lica koja vrše to spaljivanje.

Za parcele na kojima je utvrđeno spaljivanje proveravaju se podaci o vlasništvu, površini radi podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Ako je parcela upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava dodatno se podnosi inicijativa Upravi za trezor koja određuje pasivan status poljoprivrednom gazdinstvu.

Tokom trajanja perioda pasivnog statusa, poljoprivredno gazdinstvo ne može da ostvaruje podsticajna sredstva na koja bi imalo pravo po posebnim propisima.

Činjenica je da je spaljivanje većeg obima i da vremenske prilike pogoduju širenju požara te da se izaziva opasnost ne samo za imovinu većeg obima već i živote ljudi.

Takvo paljenje predstavlja krivično delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine i to je razlog što su organizovane koordinirane kontrole sa drugim državnim organima.

Za spaljivanje organskih ostataka posle žetve useva odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaprećena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara za fizičko lice, od 25.000 do 250.000 dinara za preduzetnika i od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice.

]]>
Sat, 20 Oct 2018 08:17:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51600/poljoprivredna-inspekcija-pojacala-kontrole-zbog-paljenja-na-njivama.html
Izložba Vladislava Makiša u Galeriji „Кrug“ http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51599/izlozba-vladislava-makisa-u-galeriji-%E2%80%9E%D0%BArug%E2%80%9C.html U galeriji "Krug" svečano je otvorena samostalna izložba slika Vladislava Makiša, člana Udruženja likovnih umetnika Petrovac na Mlavi. ]]>

U prisustvu mnogobrojnih prijatelja, kolega, lokalnih medija i poštovalaca lika i dela našeg umetnika, izložbu je otvorio sekretar ULUP-a, slikar Dragan Milosavljević, a prisutnima se obratio i umetnik lično.

Svečani ton otvaranju dao je i član ULUP-a, Saša Dušanović, koji je za ovu priliku odsvirao i otpevao prigodnu numeru. Izložba će biti otvorena do 2. novembra 2018. a moći će da se pogleda svakog radnog dana i subotom.

]]>
Sat, 20 Oct 2018 08:13:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51599/izlozba-vladislava-makisa-u-galeriji-%E2%80%9E%D0%BArug%E2%80%9C.html
Priprema bujičnih vodotokova u gradištanskim naseljima http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51596/priprema-bujicnih-vodotokova-u-gradistanskim-naseljima-.html U opštini Veliko Gradište teku pripreme za zimski period pa su, između ostalog, izvedeni i radovi na bujičnim vodotocima koji su meštanima stvarali probleme tokom obilnih kiša ove godine. ]]>

Nekoliko takvih lokacija obišao je danas predsednik opštine, Dragan Milić, sa svojim saradnicima, a radovi su izvedeni u sledećim naseljima:

Topolovnik – vršene su intervencije na bujičaru Veliki izvor, Valja mare i Кaralovac, u ukupnoj dužini oko 1.100 metara, a ostaje još da se, radi zaštite, izgradi zid oko fudbalskog igrališta;

Кumane – regulisani su bujičari Dobre vode i Glibovac u ukupnoj dužini od oko 1.200 metara kao i kanal ispod sela u dužini oko 250 metara dok će se u narednom periodu izvršiti prokopavanje ispod mosta na magistralnom putu;

Đurakovo-Popovac – regulisan je potok u dužini od 500 metara;

Pečanica – regulisano je 350 metara kanala, a u Doljašnici se završavaju radovi u dužini od 400 metara.

Ovim radovima do sada je obuhvaćeno ukupno 3.800 metara bujičnih kanala što će uveliko sprečiti poplave u uticati na bezbednost stanovnika ovih naselja i njihove imovine. U narednom periodu biće nastavljene i preostale intervencije.

]]>
Sat, 20 Oct 2018 08:09:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51596/priprema-bujicnih-vodotokova-u-gradistanskim-naseljima-.html
Kinezi i Rusi oživljavaju projekat rafinerije u Smederevu? http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51594/kinezi-i-rusi-ozivljavaju-projekat-rafinerije-u-smederevu.html Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je u Beogradu sa predstavnicima kompanije Ors Oil Gaz i konzorcijumom firmi Ihlas Holding A.S iz Turske, Absalut Ecology i Epotos iz Rusije o novim investicijama, posebno o rafineriji nafte u Smederevu. ]]>

Investitori iz Kine i Rusije su istakli da su zainteresovani da podrže projekat rafinerije nafte u Smederevu, saopštio je kabinet Nikolića.

Predstavnik kompanije Ihlas Holding A.S Čemil Čejhan Aral rekao je da će u narednim danima u Pekingu obaviti razgovore sa potencijalnim kineskim partnerima koji su izrazili zainteresovanost za realizaciju tog projekta.

Nikolić je podsetio da je nedavno potpisan Memorandum o razumevanju između Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom i Nacionalne komisije za reforme i razvoj Kine.

"Na osnovu tog memoranduma formulisaće se plan bilateralne saradnje Srbije i Kine u okviru inicijative 'Pojas i put', a u koji će biti uključen i predlog pronalaženja partnera za rafineriju nafte u Smederevu", rekao je Nikolić.

On je ocenio da je nedavno uspostavljanje strateškog partnerstva RTB Bora sa kineskom kompanijom Ziđin primer dobre investicije od koje će Srbija imati samo profit.

"Želja mi je da se i za rafineriju nafte u Smederevu pronađe strateški partner poput kompanije Ziđin", istakao je Nikolić.

Podsetimo, za projekat rafinerije nafte u Smederevu ranije je bio zainteresovan američki Komiko oil, ali je ugovor sa tom kompanijom raskinut 2013. godine, jer u predviđenom roku nisu platili zakupninu za zemljište.

]]>
Sat, 20 Oct 2018 08:02:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51594/kinezi-i-rusi-ozivljavaju-projekat-rafinerije-u-smederevu.html
Požarevcu potrebno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51586/pozarevcu-potrebno-postrojenje-za-preciscavanje-otpadnih-voda.html Požarevac bi u narednim godinama mogao konačno da dobije fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" u Požarevcu raspisalo je javnu nabavku za izradu generalnog projekta, idejno rešenje i idejni projekat budućeg postrojenja. ]]>

Pored samog Požarevca, na fabriku za preradu vode bi trebalo da budu priključena i sela Ljubičevo, Lučica, Prugovo i Poljana.

U gradu je do devedesetih godina prošlog veka postojalo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje se poslednje tri  decenije bez ikakvog tretmana ispuštaju u Veliku Moravu preko brežanskog kanala. To postrojenje koje je izgrađeno 1962. godine se nalazi se na lokaciji iza hipodroma, na prostoru ukupne površine 4.5 ha i bilo je projektovano za gotovo upola manji grad, nego što je sada.

Dužina kanalizacione mreže u Požarevcu iznosi oko 126 km i procenjuje se da je na nju priključeno oko 80% stanovništva. Zanimljivo je da postoji, odnosno da je primećeno da postoji uticaj atmosferske vode na infiltraciju kao i gubitak otpadne vode u Požarevcu, što znači da se negde površinske vode ulivaju u fekalnu kanalizaciju, ali i da otpadna voda otiče gde ne bi trebalo.

Buduće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da se gradi na istoj lokaciji gde je bilo izgrađeno prethodno postrojenje čiji objekti zauzimaju samo deo raspoloživog zemljišta.

Procenjena vrednost izrade planske dokumentacije u javnoj nabavci je 20.833.333 dinara bez PDV-a.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 12:13:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51586/pozarevcu-potrebno-postrojenje-za-preciscavanje-otpadnih-voda.html
Vežbe Vojske Srbije http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51584/vezbe-vojske-srbije.html Jedinice Vojske Srbije izvodiće vežbe sa bojnim minsko eksplozivnim sredstvima na poligonu “Mogila”. ]]>

Vežbe Vojske Srbije odvijaće se 30. i 31. oktobra u vremenu od 7 do 18 časova na prostoru poligona “Mogila”. Poligon “Mogila” obuhvata objekte Ciganske livade, Mogila, Gradsko brdo.

Tokom vežbi zabranjuje se kretanje, zadržavanje I boravak ljudi, stoke, motornih vozila I stočnih zaprega u označenom prostoru I navedenom vremenu. Prostor gde će jedinice Vojske Srbije izvoditi vežbe biće obeležen crvenim barjačićima, tablama sa natpisom “Ne idi dalje – Mine” I biće obezbeđen stražarima.

U toku izvođenja aktiviranja minsko ekspozivnih sredstava, u datim rejonima dolaziće do doleta delova materijala koji se ruši, zemlje I kamena, koji predstavljalju stalnu opasnost po lica, koji se ne pridržavaju  obaveštenja, jer mogi da izazovu pogibiju I teško povređivanje.

Sve informacije  o realizaciji gađanja , mogu se dobiti u Komadni Centra za obuku Kopnene vojske u Požarevcu.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 10:50:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51584/vezbe-vojske-srbije.html
Otvoren likovni konkurs programa EU PRO http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51580/otvoren-likovni-konkurs-programa-eu-pro.html Uz podršku Evropske unije razvojni program EU PRO je otvorio nagradni likovni konkurs za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija iz 99 gradova i opština na temu „Srbija u EU – Čime ćemo obogatiti Evropsku uniju?“ kako bi podstakao mlade da prepoznaju i na kreativan način predstave ono čime će Srbija sa društvenog, kulturnog i privrednog aspekta doprineti Evropskoj uniji. Pravo na učešće imaju učenici i iz Braničevskog okruga. ]]>

Takođe, organizovanjem konkursa, EU PRO nastavlja dvanaest godina dugu tradiciju koju su u južnoj i jugozapadnoj Srbiji uspostavili evropski razvojni programi koji su mu prethodili, PRO, EU PROGRES i Evropski PROGRES, pružajući tako podršku kreativnom stvaralaštvu mladih.

Ovogodišnja tema pred srednjoškolce i srednjoškolke stavlja zadatak da razmišljaju o aktivnoj ulozi Srbije u procesu evropskih integracija i da, imajući u vidu našu bogatu istoriju, tradiciju, kulturno nasleđe ali i savremeno društvo koje živi i promoviše ključne evropske vrednosti, predstave one kvalitete kojima će Srbija obogatiti Evropsku uniju.

Najbolji radovi po oceni žirija naći će se na stranicama kalendara EU PRO-a za 2019. godinu, dok će njihovi autori i autorke biti nagrađeni laptop i tablet računarima i mobilnim telefonima. Putem konkursa pozivamo i škole da organizuju interna školska takmičenja, a ona koje se bude pokazala kao najbolja u angažovanju i organizaciji dobiće kao nagradu laptop i projektor.

Konkurs je otvoren do 15. novembra 2018. godine, a proglašenje pobednika, dodela nagrada i promocija kalendara biće organizovani u decembru.

Više informacija možete priočitati OVDE.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 10:33:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51580/otvoren-likovni-konkurs-programa-eu-pro.html
Uhapšeni zbog ubistva http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51578/uhapseni-zbog-ubistva.html Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili tri osumnjičena iz okoline Кučeva, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo teško ubistvo. ]]>

Sumnja se da su   D.S.  (47) i  D.S.   (33)  drvenim motkama 11. oktobra u večernjim satima više puta   udarili po glavi i naneli smrtonosne povrede četrdesetdevetogodišnjem muškarcu koji je spavao u pomoćnom objektu kuće u okolini Кučeva.

Uhapšeni D.S. (20) za to vreme je,  kako se sumnja, mobilnim   telefonom   osvetljavao   unutrašnjost   prostorije u kojoj nije bilo struje. Policija je u blizini kuće žrtve pronašla drvenu motku kojom je, kako se sumnja, izvršeno krivično delo.

Po nalogu tužioca, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu   prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Požarevcu.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 10:23:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51578/uhapseni-zbog-ubistva.html
Konkurs opštine Kučevo za nabavljanje novih pčelinjih društava http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51575/konkurs-opstine-kucevo-za-nabavljanje-novih-pcelinjih-drustava.html Opština Kučevo objavila je javni konkurs za nabavku novih pčelinjih društava kao podsticajnu investiciju u fizičku imovino poljoprivrednih gazdinstva. ]]>

Opština Kučevo je u svom budžetu opredelila sredstva za podsticanje ovog vida poljoprivredne proizvodnje, odnosno za nabavku rojeva i matica. Visina sredstava koja su izdvojena iz budžeta iznose 200 000 dinara.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 10:14:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51575/konkurs-opstine-kucevo-za-nabavljanje-novih-pcelinjih-drustava.html
U Žagubici obeležen Svetski dan hrane http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51572/u-zagubici-obelezen-svetski-dan-hrane.html U okviru kampanje „Oktobar mesec pravilne ishrane“,organizovane na području cele Srbije, Organizacija za Javno zdravlje i Institut za Javno zdravlje, u saradnji sa osnovnim školama i predškolskim ustanovama, prigodnim programom, obeležio je „Dan zdrave hrane“. ]]>

Кratkom,ali veoma efikasnom prezentacijom kampanji se svake godine pridružuje i Zavod za javno zdravlje Požarevac , gde dr Saša Dražilović, govori o pravilima zdravog načina života i ukazuje na činjenicu da se samo poštujući osnovne principe pravilne ishrane, koji podrazumevaju raznovrsnost, ravnomernost i umerenost, telu mogu obezbediti potrebne količine energije i hranljivih materija za nesmetano funkcionisanje.   

Najmlađi  osnovci lazničke škole “Jovan Šerbanović“, i ove godine su kroz igru, dramatizaciju i radionice posetiocima priredili lep ugođaj, a takođe su kroz izložbu na temu “plodovi jeseni“ prikazali svoje umeće. 

]]>
Fri, 19 Oct 2018 10:03:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51572/u-zagubici-obelezen-svetski-dan-hrane.html
Glumac pozorišta „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi najbolji glumac festivala u Bogatiću http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51571/glumac-pozorista-%E2%80%9Ebata-bulic%E2%80%9C-iz-petrovca-na-mlavi-najbolji-glumac-festivala-u-bogaticu.html Ljubitelji teatra uživali su prethodnih osam noći u pozorišnoj magiji na daskama scene u Bogatiću. Pozorišni „Dani Miliivoje Martinović-Martin“ završeni su sinoć predstavom „Iskušenje“ Scene Maska i Šabačkog pozorišta, u režiji Ivana Tomaševića. Šabački dvojac izveo je ovaj komad u čast nagrađenih na ovogodišnjoj smotri. ]]>

Publika u Bogatiću od prošlog ponedeljka uživala je u sedam predstava amaterskih pozorišta iz Beočina, Petrovca na Mlavi, Loznice, Jagodine, Šapca, Batajnice, kao i predstavi studenata glume Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.Iz večeri u veče tročlani žiri u sastavu Aleksandar Volić, Ivana Terzić i Dragan Jovičić-Jović birao je glumce večeri u gostujućim predstavama. Četvrtu godinu za redom na smotri se na završnoj večeri proglašavaju najbolja glavna i epizodna ostvarenja u muškoj i ženskoj konkurenciji. Od ove godine ustanovljene su i dve nove nagrade, za najboljeg mladog glumca i nagrada „Zoran Đonlić“, za afirmaciju dramskog amaterizma.Glumcu predstave „Mi čekamo bebu“, pozorišta „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi, Miroslavu Živadinoviću, pripala je nagrada za glavnu mušku ulogu festivala, dok je u ženskoj konkurenciji odabrana Mirjana Zeljković u ulozi Emilije, u predstavi „Prljav veš“ PAB „Sklonište u teatru“ Batajnica.

Jednoglasnom odlukom žirija laureat za mušku epizodnu ulogu festivala poneo je Dragan Bunjevac u ulozi Кasanja, u predstavi „Idem u lov“, Gradskog pozorišta Jagodina, a u nominaciji tri glumice, ženska epizodna uloga dodeljena je Oliveri Guconić, za ulogu u predstavi „Hotel San“, Scene Maska Šabac. U nominaciji za najboljeg mladog glumca našla su se tri imena, a prvo priznanje sa festivala Martinovi dani poneo je Uroš Stević iz Loznice.Ovo je još jedan dokaz da petrovačko pozorište „Bata Bulić“ spada u sam vrh amaterskih pozorišta u Srbije jer na gotovo svakom festivalu nagrada za najbolj glumačka ostvarenja idu u Petrovac na Mlavi.

Ove godine, jednoglasnom odlukom žirija, prvi put je dodeljena specijalna nagrada za najbolji glumački ansambl pozorišnih dana, Gradskom pozorištu Jagodina, u predstavi „Idem u lov“.U čast dugogodišnjeg reditelja i prijatelja amatera i pozorišta, od ove godine dodeljuje se i nagrada „Zoran Đonlić“, za afirmaciju dramskog amaterizma. Ivana Terzić članica žirija je plaketu „Zoran Đonlić“ uručila sjajnim amaterima iz Velike Plane, a u ime Pozorišta „Masuka“ dugogodišnjim prijateljima u Bogatiću, kolegama i publici, zahvalio se glumac Zlatko Ilić Žvaćko, koji je istakao da im je izuzetno drago i da su počastvovani što su je baš oni prvi dobili.Sala Кulturno-obrazovnog centra u Bogatiću proteklih večeri bila je ispunjena do poslednjeg mesta pravom pozorišnom publikom, koja je aplauzima iznova nagrađivala najbolja ostvarenja pozorišnog amaterizma tekuće godine u našoj zemlji.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 09:57:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51571/glumac-pozorista-%E2%80%9Ebata-bulic%E2%80%9C-iz-petrovca-na-mlavi-najbolji-glumac-festivala-u-bogaticu.html
U toku radovi na mostu Кisiljevo-Zatonje i Domu kulture u Zatonju http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51570/u-toku-radovi-na-mostu-%D0%BAisiljevo-zatonje-i-domu-kulture-u-zatonju%09.html Radove na izgradnji mosta na putu Кisiljevo-Zatonje i Domu kulture u Zatonju obišlo je ovih dana rukovodstvo opštine Veliko Gradište na čelu sa predsednikom, Draganom Milićem. ]]>

U toku je asfaltiranje puta na ulasku u selo Кisiljevo iz pravca Zatonja, odnosno izgradnji mosta i propusta za vodu na Кisiljevačkoj reci. U planu je da se poslednjih 200 metara puta asfaltira do kraja ove godine čime je obuhvaćena čitava deonica do Zatonja, od pravca Rama. Ovim radovima, vrednosti 2.000.000 dinara, rešen je, ujedno, i dugogodišnji problem zatonjske urvine.

U Zatonju je završena prva faza radova na rekonstrukciji krova Doma kulture. Radovi, u iznosu od 651.080 dinara bez PDV-a, finansirani su iz budžeta opštine Veliko Gradište. U toku je javna nabavka čijom će realizacijom biti završeni i ostali radovi na spoljašnjem uređenju objekta.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 09:54:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51570/u-toku-radovi-na-mostu-%D0%BAisiljevo-zatonje-i-domu-kulture-u-zatonju%09.html
Sudija peške tražila svedoka http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51569/sudija-peske-trazila-svedoka.html Da je pravosuđe u Srbiji sporo i neažurno, opšte je mesto. Sudija Osnovnog suda u Smederevu Anka Nikodijević pokušala je da tu teoriju sruši, tako što je posle više neuspelih pokušaja da dobije adresu svedoka da bi mu sud uputio poziv za ročište, otišla da ga traži - lično. ]]>

Sudija Nikodijević vodi krivični postupak za nelegalnu gradnju skladišta tečnog naftnog gasa po optužnom predlogu Osnovnog tužilaštva. Pokušavala je mesecima, sudskim putem i dopisima, da pribavi adresu građevinskog inspektora Gradske uprave. Iz lokalne samouprave, uz odugovlačenje, dobijala je odgovor da je inspektor na bolovanju i da nemaju njegovu adresu, pa se zato pešice zaputila u Gradsku upravu, tačnije u Građevinsku inspekciju udaljenu stotinak metara od zgrade suda. 

- Otišla sam lično da bih dobila adresu, jer je sud više puta odlagao ročišta. U građevinskoj inspekciji su mi rekli da nije trebalo njima da se obraćam, već kadrovskoj službi ili načelnici Gradske uprave - navela je sudija u zvaničnom dopisu organu lokalne samouprave.

Sudija Nikodijević navodi da je tražila i broj telefona svedoka, ali je dobila usmeni odgovor da se on na “službeni telefon ne javlja”.

Iako su državni organi dužni da sudu dostave tražene podatke, ostaje pitanje zbog čega se sudija nije obratila policiji. Kako smo saznali, Nikodijevićeva je želela da ubrza slučaj i izbegne uobičajene, duge procedure dopisivanja između državnih organa. “Novosti” u četvrtak nisu uspele da razgovaraju sa sudijom Ankom Nikodijević, ali nam je predsednik Osnovnog suda Dragan Rogan rekao da ne može da komentariše ovo postupanje, uz opasku da je reč o jednom od najboljih i najsavesnijih sudija, i da ona uskoro ide u penziju i da verovatno želi da završi što više predmeta.

Da li je sudija uspela da svedoka “privede” sudu, znaće se danas za kada je zakazano novo ročište.

Više informcija možete pročitati OVDE.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 09:49:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51569/sudija-peske-trazila-svedoka.html
Nova pravila u školama: Nema podsmevanja, ponižavanja, uvredljivih poruka... http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51568/nova-pravila-u-skolama-nema-podsmevanja-ponizavanja-uvredljivih-poruka....html Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Pravilnik o postupanju ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja. ]]>

Podsmevanje, ponižavajuće šale, slanje uvredljivih poruka, ignorisanje, odbijanje da se sedi u klupi sa učenikom zbog njegovog izgleda ili nacionalne pripadnosti, omalovažavanje roditelja učenika iz istih razloga, primeri su diskriminacije koji se od 1.septembra zabranjuju i kažnjavaju u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Srbiji.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Pravilnik o postupanju ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti i dostojanstva.

To znači da se u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama i domovimaa za učenike i studente zabranjuje postupanje kojim se, na neposredan ili posredan, otvoren ili prikriven način, neopravdano pravi razlika ili nejednako postupa prema učenicima i zaposlenima.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Vilček kaže da je 2016.godine donet Pravilnik koji je detaljno objasnio kako se prepoznaje diskriminacija, a da novi Pravilnik sadrži smernice i uputstva kako da škola ili druga ustanova postupa u slučaju bilo kakve diskriminacije.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 14:30:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51568/nova-pravila-u-skolama-nema-podsmevanja-ponizavanja-uvredljivih-poruka....html
Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51566/evropski-dan-borbe-protiv-trgovine-ljudima.html U Osnovnoj školi Dositej Obradović održana je tribina na temu „Borba protiv trgovine ljudima“. Organizatori tribine su Crveni krst i Policijska uprava Požarevac. Na tribini su prisustvovali učenici 7 i 8 razreda. ]]>

Jelena Rašić, stručni saradnik Crvenog krsta Požarevac kaže da je uloga Crvenog krsta u borbi protiv trgovine ljudima zasniva na misiji narodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je da olakša ljudsku patnju ma gde se ona pojavila.

„Crveni krst se aktivno uključio u napore da se spreči trgovina ljudima ili da se barem umanji broj žrtava i posledice po žrve. Od 2005. godine Crveni krst Srbije je i član nacionalnog za borbu protiv trgovinu ljudima republike Srbije. Prvenstveni cilj delovanja Crvenog krsta je širenje zananje i podizanje svesti i preventivno delovanje posebno među mladima i onim ugroženim kategorijama našeg stanovništva, jer žrtve trgovine ljudima su najčešće osobe koje su najranjivije u društvu. Jedan od uzroka je neinformisanost, jer se zaista malo govori o postojanju ovog problema kao i o posledicama koje to može da izazove u našem društvu“ naglasila Jelena Rašić.

Pored tribine u Osnovnoj školi Dositej Obradović tribina će biti održana i u Domu učenika poljoprivredne škole.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 14:21:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51566/evropski-dan-borbe-protiv-trgovine-ljudima.html
Uskoro urbanističko uređenje industrijske zone http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51563/uskoro-urbanisticko-uredjenje-industrijske-zone-.html Danas je u gradskom zdanju održana prezentacija plana generalne regulacije za grad Požarevac, druga faza, od šest faza. Ovaj plan obuhvata reon grada od Industrijske ulice preko Đure Đakovića i nove industrijske zone, Šećerane i Bambi koncerna i obuhvata ulicu Ilije Gojkovića odnosno Hipodrom. Ovim planom se postiže urbanističko uređenje industrijske zone grada, što znači lakše dobijanje građevinskih dozvola kako za građane tako i za potencijalne investitore, ali i lakši dolazak do određenih priključaka i komunalne infrastrukture. ]]>

Plan generalne regulacije, nalazi se na javnom uvidu do 5. novembra do kada građani Požarevca i zainteresovana pravna lica mogu izneti svoje primedbe koje zatim idu na komisiju za planove grada koji će odlučivati po tim primedbama i ako usvoje primedbe izrađivač ovog plana uneće takve primedbe u Plan generalne regulacije.

Gradonačelnik Bane spasović je rekao da se ovim planom ovime postiže urbanističko uređenje industrijske zone i Hipodroma. Što znači olakšavanje i brže izdavanje građevinskih dozvola za sve potencijalne investiture, ali s obzirom da se radi o delu grada gde ima porodičnih stambenih objekata to znači da će i oni lakše doći do određenih priključaka, komunalne infrastrukture i građevinskih dozvola. Ovim načinom se uređuje i dobijanje određenih priključaka za industrijsku zonu.

“Kod hipodroma je predviđena izgradnja trafo stanice, jer od 70-tih godina nije rađena revizija naše energo mreže i kao grad imamo problema sa obezbeđenjem potrebne energije kako za nove stambene objekte tako i za privredne objekte i potencijalne investiture. Sa ovime grad neće imati problema sa energijom, kao ni sa brzim izdavanjem dozvola”, istakao je Spasović.

Igor Marić naučni savetnik u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije je rekao da je Požarevac 2014. godine usvojio generalni plan koji se zasniva na razradi planova detaljne ili generalne regulacije. Pre dve godine grad je ugovorio izradu planova generalne regulacije, a to su planovu na osnovu kojih mogu da se izdaju građevinske dozvole i da se rešavaju problemi.

Marić je dodao da je ovim planom omogućena izgradnja trafo stanice a od značaja je i to da će se konačno regulisati status stočne pijace, buvlje i auto pijace.

“Ono što ljude najviše interesuje su parametri za izgradnju,  koji su prilagođeni današnjem trendu, i ne bi trebalo da među individualnom gradnjom niču velike zgrade, jer je to na drugi način regulisano, visinom i gabaritom”, istakao je Marić.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 14:08:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51563/uskoro-urbanisticko-uredjenje-industrijske-zone-.html
Radovi EPS Distribucije http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51549/radovi-eps-distribucije-.html EPS Distribucija obaveštava potrošače da će se u petak 19. oktobra obavljati radovi na elektromreži. ]]>

Zbog radova u 110 kv poljima od 10h do 14h bez električne energije biće sledeća naselja: Dobra, Brnjica, Bikinje, Barič, Usije, Vinci, Maleševo, Kudreš, Žitkovica, Snegotin, Dvorište, Krivača i Vojilovo. 

Usled radova na dalekovodu od 10h do 13h bez električne energije ostaće naselje Vlaški Do.

Zbog hitnih radova od 9h do 14h bez električne energije ostaće potrošači u Kostolcu i to u sledećim ulicama: Pijaca krug, Đure Jakšića, Nikole Graonića i Porečka.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 11:27:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51549/radovi-eps-distribucije-.html
„Pastirice“ iz Požarevca treće na takmičenju „Izađi mi na teglu“ http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51546/%E2%80%9Epastirice%E2%80%9C-iz-pozarevca-trece-na-takmicenju-%E2%80%9Eizadji-mi-na-teglu%E2%80%9C.html Ekipa „Pastirice“ koje su pobedile u Požarevcu na takmičenju u spremanju ajvara „Izađi mi na teglu“ učestvovale su na finalnom takmičenju koje se održalo u Beogradu. ]]>

Na finalnom takmičenju pobedu je odnela ekipa „Pucke“ iz Brusa dok je drugo mesto osvojila ekipa „Arriva“ iz Ništa. Ekipa „Pastirice“ iz Požarevca zauzela je treće mesto i nagradu u vidu vaučera u vrednosti od 30000 dinara i električnu grejalicu „Quick 800 MBS Milan Blagojević“.

Najveći gastronomski karavan na Balkanu „Izađi mi na teglu“ tokom pet sezona koliko traje, obišao je 130 gradova Srbije, angažovao 2.500 takmičarskih ekipa i 15.000 učesnika. Ispečeno je više od 600.000 komada paprike i napunjeno oko 25.000 tegli ajvara.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 10:28:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51546/%E2%80%9Epastirice%E2%80%9C-iz-pozarevca-trece-na-takmicenju-%E2%80%9Eizadji-mi-na-teglu%E2%80%9C.html
Registar menja šaltere http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51543/registar-menja-saltere.html Spajanje svih podataka u jednu elektronsku bazu, ovlašćeni službenici će moći po službenoj dužnosti da pribave podatke za usluge građanima i da tako brže, lakše i jeftinije završe ceo postupak. Najveći broj zahteva građana obavezno sadrži i proveru nekih podataka koje već svi znamo da su nužni - JMBG, izvod iz matične knjige, prebivalište, podaci iz ličnih dokumenata ili pasoša, osiguranje, poreska evidencija. ]]>

Kako je objasnio Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, stvaranjem centralnog registra stanovništva napraviće se sveobuhvatna evidencija sa svim podacima o građanima, koji se sada nalaze na 11 različitih mesta, odnosno registara. 

- Ukoliko dođe do bilo kakve promene u nekoj od 11 evidencija, one će biti automatski ažurirane u registru - rekao je ministar. - Novi zakon je kruna svega što smo uradili u oblasti digitalizacije registara, a što smo započeli donošenjem Zakona o opštem upravnom postupku 2016. godine. Tada smo uveli obavezu razmene dokumenata između službi uprave, umesto da nam ih donose građani. Taj zakon bio je svojevrsno obećanje građanima Srbije da ćemo svakim danom ići dalje od one uprave koja je bila prepoznata po dugim redovima, papirima, nelogičnim troškovima.

Stvaranjem jedne ovakve sveobuhvatne evidencije, smatra Ružić, obezbediće se drastičan pomak u efikasnosti rada uprave i njenih službi i važan je korak ka ujednačavanju postupanja službenika.

- Prvi put se 11 evidencija iz pet institucija (MUP, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Republički geodetski zavod i Lokalna poreska administracija) smešta u jedinstveni registar i to predstavlja u softverskom smislu poseban izazov - kaže Ružić.

 Više informcaija možete pročitati OVDE.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 10:16:00 +0100 Lokalne vesti http://www.boom93.com/info/lokalne-vesti/51543/registar-menja-saltere.html