Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

05. 10. 2010.

10 godina od petooktobarskih demonstracija

Danas se navršava deset godina od petooktobarskih demonstracija koje su dovele do obaranja režima Slobodana Miloševića.

Petog oktobra 2000. godine na ulicama Beograda okupilo se oko pola miliona građana iz cele Srbije.

Oni su, predvođeni Demokratskom opozicijom Srbije i demonstracijama, naterali dotadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića da prizna poraz na predsedničkim izborima održanim 24. septembra.

Za Žarka Pivca iz Demokratske stranke najveća demokratska tekovina 5.oktobra je smenjivost vlasti, a za Slavoljuba Matića iz DSS-a poštovanje izborne volje gradjana.

Kraj režima Slobodana Miloševića najavila su dešavanja u Požarevcu u maju 2000.godine. Najpre prebijanje trojice članova otpora od Marka Miloševića i njegovih saradnika, a nakon toga sprečavanje mitinga opozicije i zatvaranje grada.

Pretučeno lice otporaša Radojka Lukovića 2.maja 2000.godine postao je na propagandnim plakatima lice Srbije tog vremena i pokazalo gradjanima Srbije šta mogu da očekuju od režima, kaže Momčilo Veljković .

Sedam dana kasnije opozicija je bila sprečena da odrzi protesni miting u Požarevcu, a po gradu su bili raspoređeni pripadnici JSO-a, što se tek kasnije saznalo.

Ovakvu sliku Srbije i Požarevca promenili su gradjani koji su petog oktobra 2000. izašli na ulice. Medjutim, mnogi koji danas komentarišu promene u proteklih 10 godina, uglavnom se slažu u oceni da su mnoga očekivanja izneverena.

Godišnjica 5.oktobra danas nije obeležavana u Požarevcu u kojem su nakon deset godina vlast dele stranke koje su pre deceniju bile na suprotnim stranama.

sre

25.05.

2011.

srecko sojic [neregistrovani] u 23:06

krecenjeeeeeee

kanda da smo dzaba krecili.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije