Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

15. 03. 2012. Požarevac

Autor: 2

Studijska poseta Požarevca Sloveniji

Regionalna razvojna agencija "Braničevo-Podunavlje" je, u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom "Koroška", organizovala studijsku posetu regionu Koroška u Sloveniji gde su, pored drugih članova delegacije, boravili gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević i predsednik opštine Petrovac na Mlavi Radiša Dragojević.

Svrha ove posete bila je, da se gosti upoznaju sa samim projektom KOCEROD, odnosno višegodišnjim procesom pripreme i realizacije projekta izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom regije Koroška, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

“Sagledali smo sve a posebno ono što su uspešno uradili na prečišćavanju otpadnih voda. Imaju nasavremeniji sistem koji bi trebalo da u budućnosti bude, ja se nadam, i u Požarevcu” izjavio je gradonačelnik Požarevca.

“To je izuzetno vredan sistem i mislim da nećemo moći da ga odradimo ukoliko ne budemo koristili Fondove Evropske unije, a obzirom da smo kandidat, sada imamo mogućnosti da konkurišemo jer je lokacija određena” kaže Miodrag Milosavljević i dodaje da će nakon izrade projekta i dobijanja dozvole za gradnju, grad konkurisati  za ovo postrojenje koje je mnogo bitno za zaštitu životne sredine, kako otpadne vode ne bi neprečišćene odlazile u reku Moravu a nakon toga i u Dunav.

“Što se tiče uklanjanja komunalnog otpada, oni su izradili sistem regionalnog i lokalnog plana u potpunosti i implementirali. Mi to činimo i na teritoriji Braničevskog upravnog okruga, s obzirom da smo formirali region za upravljanje otpadom” kaže Milosavljević.

“Opštine su uradile svoje lokalne planove za uklanjanje komunalnog otpada a ono što sad radimo jeste regionalni plan. Raspisana je nabavka i to će biti osnova da možemo ući u određivanje lokacije i normalno izrade projekta i dobijanje dozvole za izgradnju kako bi smo mogli takođe da apliciramo kod Evropske unije za dobijanje sredstava kako bi smo takav jedan projekat zaokružili” ističe Milosavljević.

Milosavljević kaže da je u Sloveniji projekat  koštao negde preko 20 miliona evra i obuhvatio period od 2003. do 2012. godine i dodaje “Transfer stanica i sama deponija, su urađeni po svim svetskim i evropskim ekološkim  standardima.  Ovo što smo mi ugradili u naš lokalni plan u potpunosti je u saglasnosti sa onim što su u Slovengradecu izgradili kad je u pitanju transfer stanica.”

“Regionalni plan koji mi sada treba da izgradimo, sa ovim iskustvom koji smo povukli od njih, možemo ugraditi sve što je potrebno kako bi smo mogli da na vreme a i adekvatno konkurišemo za novac i da kao što su Slovenci iskoristili sredstva iz Evropske unije, da iskoristimo i mi, i da konačno stavimo tačku i  na upravljanje komunalnim otpadom i da izgradnjom te deponije rešimo pitanje svih divljih deponija u našem gradu i na teritoriji Braničevskog upravnog okruga. Mogu reći da smo sada jedan korak bliži, realizaciji onoga što smo započeli otprilike pre dve godine, kada smo zaključili sporazum o formiranju regiona za upravljanjem komunalnim otpadom“ zaključuje Milosavljević.

Predsednik opštine Petrovac Radiša Dragojević izjavio je da je cilj posete bio je da se upoznamo sa njihovim aktivnostima u oblasti upravljanja, odlaganja otpada i prečišćavanja otpadnih voda.

“Imali smo prilike da obiđemo objekat koji su služi za odlaganje otpada i prateće objekte u okolini i videli smo postrojenje za prečišćavanje vode. Za nas je to zanimljivo, jer opštine Braničevskog okruga treba da rešavaju ovo pitanje, potpisan je Sporazum i započete su određene aktivnosti, ali predstoji nam mnogo posla i ono što je najvažnije, pronalaženje investitora za izgradnju ovih objekata” izjavio je Dragojević.

“Vrata nam se sada konkretnije otvaraju sa kandidaturom za članstvo u Evropskoj uniji, jer se ovakvi projekti uglavnom finansiraju iz evropskih fondova i mi ćemo biti spremni da na vreme konkurišemo. Bili smo u prilici da obiđemo i samu opštinu, određene kulturne institucije i istorijske znamenitosti i nosimo veome lepe utiske iz Slovenije“ kaže Radiša Dragojević.

čet

15.03.

2012.

Maja [neregistrovani] u 21:24

Lepa vest !

Na žalost , došli smo do toga, da učimo kako se treba ophoditi sa okolinom ! Žalosno ali istinito . Sreća je da imamo od koga da naučimo , da žele da nam prenesu njihovo znanje i da shvatamo ( vlast shvata ) opasnost od divljih deponija i otpadnih voda i da region zajednički radi na saniranju postojećih problema i dovođenju novih tehnologija i potrebne infrastrukture . Cifre kojima se barata ,jesu ogromne , ali naše zdravlje i zdravlje naše dece , košta mnogo više . Pozdravljam ovaj projekat i živim u veri da će se kod nas , uz Slovenačko iskustvo , realizovati brže nego u Sloveniji . Puno uspeha sa realizacijom .

Odgovori
čet

15.03.

2012.

sima [neregistrovani] u 18:05

katastrofa

Ako smo dosli u situaciju da ucimo kako se treba ophoditi sa nasom okolinom, onda mi stvarno nismo normalni!!! Pa nama treba osnovno kucno vaspitanje i kultura, tek tada cemo da shvatimo znacaj ovakvih projekata! Pogledajte samo ljude u vasoj okolini, komsiluku... Pa to je katastrofa, blagi uzas!!! Ja nigde u svetu nisam video da ljudi ne ciste sneg ispred svojih kapija nego posipaju pepeo po njemu, tako da sada uredno udisu sve ono sto su zimus bacali po ulicama!!! Sramota

Odgovori
čet

15.03.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 11:29

lepo

Lepo, treba učiti na primerima drugih, naročito kad su uspešniji nego mi sami. Dajte da se očistimo više i da nam ova lepa zemlja bude cvetna bašta, a ne deponija!

Odgovori

Ostavi komentar