Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

26. 02. 2020.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Hoće li „Čikoš“ biti van funkcije do jeseni?

Javna nabavka za izvođenje radova na rekonstrukciju prostorne celine „Čikoš“ u Požarevcu u fazi je dodele ugovora. Čak pet ponuda dobio je grad u nabavci, a ugovor je dodeljen firmama Jović gradnja, Biodekor, International Stonecrete Company koje su u odnosu na procenjenih 40 miliona dinara, u zajedničkoj ponudi cenu radova spustile za čak trećinu.

Zajednička ponuda triju firmi iznosila je oko 26,8 miliona dinara bez PDV-a, odnosno oko 32,2 miliona dinara sa uručanatim porezom, što je za blizu 33 odsto niže od procenjene vrednosti radova.

Kao ispravne ocenjene su još dve zajedničke ponude koje su bile više za 3 miliona, odnosno 7 miliona dinara.

Radovi na platou „Čikoš“ trebalo da traju 150 kalendarskih dana, a ova celina bi tako znatno promenila izgled koji sada ima.

 

Postojeća niska vegetacija i šiblje trebalo bi da budu potpuno uklonjeni sa ovog prostora i podignuta  asfaltna podloga. 

Ukloniće se 9 stabala čiji je prečnik do 76 centimetara, kao i postojeća živa ograda. Na drveću koje je preostalo biće orezano 12 grana prečnika većeg od 30 centimetara.

Sve betonske saksije, kao i stubovi rasvete, stubići ograde, reklamne table, letnje bašte biće uklonjeni. Ukloniće se i montažni lokal koji izlazi na Takovsku ulicu.

Bista Pavla Savića biće izmeštena na drugo mesto na platou, kao i kaldrmisana staza.

 

Plato bi umesto asfalta trebalo da bude prekriven pločama od štampanog betona. Oko svakog od 12 preostalih stabala i 10 novih sadnica biće formiran nizak zaštitni zid.

Osim stabala na ovom prostoru bi trebalo da se formira nešto što se zove „urbana šuma“ koju će činiti 28 cevi visine 2,5 metra koje će biti grupisane na devet mesta. Ukupno 17 stubova imaće osvetljenje. 

„Panjevi za decu“ su još jedna novina. Trebalo bi da se postave 32 panja, osnove 40x40 centimetara, visine 20, 40 i 59 centimetara. Panjevi su izrađeni od lamelirane čamovine.

Na ovom platou bi trebalo da se nađe i centralna platforma od drvenih letvi, površine 22 kvadrata i visine 40 centimetara.

Da je reč o velikom prostoru potvrđuje i to da bi pored svih navedenih sadržaja na platou „Čikoš“ trebalo da se nađu i betonske kugle. Ukupno 18 betonskih kugli prečnika 30, 50 i 100 centimetara.

Za decu je predviđeno i postavljanje speaking tubes telefona. Zapravo, reč je o povezanim cevima preko kojih može da se razgovara. Biće postavljena dva ovakva „telefona“. Novina su i dva doboša za decu.

Ideja je da oko stabala budu postavljene drvene polukružne klupe za odmor.

Takođe, u specifikaciji radova je i postavljanje šahovskih stolova – tabli, dimenzija 70x70 centimetara. Polja na tabli biće u crno-beloj kombinaciji oivičena sivim granitom. Svaka tabla imaće i klupe za igrače.

Konačno, na ovom prostoru biće postavljeno 10 kanti za otpatke.

Zanimljivo je da u odnosu na urbanistički projekat u konačnom rešenju napuštena ideja o fontani koja bi se protezala sredinom platoa.

Postavljanje letnjih bašti takođe nije u opisu radova u javnoj nabavci. Podsećamo da je urbanističkim projektom za njih predviđen prostor između stabala u prvom redu u odnosu na lokale sa istočne strane platoa. Pretpostavka je da bi sve letnje bašte na ovom potezu trebalo da budu tipske.

 

Ukoliko ne bude žalbi na odluku komisije očekivano je da se početkom marta zaključi ugovor sa izvođačima koji bi već istog meseca mogli da budu uvedeni u posao.  Sa rokovima koji su dati najoptimalnije je da svi radovi u Čikošu budu okončani do kraja avgusta, ali o tome je trenutno nezahvalno govoriti, barem dok ne počnu radovi.

 

 

 

ned

01.03.

2020.

Nina [neregistrovani] u 23:36

Kiseonik je život

Ne secite drvece greh je

Odgovori
sub

29.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 18:34

Drvece, voda, grejanje

Ne secite drvece, ovom gradu treba vise zdravog vazduha. Pa, pobogu i vi zivite u ovom gradu, zar ne osecate koliko je vazduh zatrovan. Gradu treba vise drveca, ciste vode i toplifikacija svuda. Proklestvo je ovako svesno unistavati grad, dokle vise?

Odgovori
pet

28.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 20:18

Ne uklanjajte drvece

Ne dirajte drvece, stici ce vas Miloseva kletva!

Odgovori
pet

28.02.

2020.

Prle [neregistrovani] u 02:07

Čuvajmo zelenilo

Umesto da sačuvate drveće i da sadite novo svuda po gradu, vi sečete ono malo što imamo. Hoćemo više drvoreda, parkova i zelenih površina, to treba ovom gradu a ne beton!

Odgovori
čet

27.02.

2020.

Burjanac [neregistrovani] u 11:46

drvece ne dirajte postari i tender mafija

ja na vasem mestu ne bih dirao drveće jedini hlad u centru grada pored parka... ako znate sta je dobro za vas jer necete jos dugo biti na vlasti.

Odgovori
čet

27.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 11:45

Cena

I to košta 274.000 eura ?
+ što uništavate lepu baštu i sečete drveće.
Čikoš je ličio na nekadašnji SKC , ali ova grupa to ne razume, preskočili su tu fazu u životu, kao i ovi što organizuju ovakve tendere.

Odgovori
čet

27.02.

2020.

Darko [neregistrovani] u 11:39

Dokle vise

Zavrsite zapoceto i ne pipajte nista vise,za Boga miloga.Svaki grad u Srbiji ima svoga Vesica

Odgovori
čet

27.02.

2020.

Mano Negro [neregistrovani] u 10:38

ne secite stabla

ne secite više ništa ako za Boga miloga znate! dosta betona, dosta eksperimenata. tri stvari hitne i ekstremno važne moraju da se urade u ovom gradu, pa tek onda da gledamo šta ćemo dalje:
1. deponija
2. fabrika vode
3. kanalizacija u svim naseljima
četvrto, takođe ekstremno važno, jeste širenje toplifikacione mreže apsolutno svuda gde je to moguće.
Pored toga, saditi drveće, drvorede, formirati nove parkove, saditi drveće na javnim parkinzima, svuda gde postoje uslovi.

Odgovori
čet

27.02.

2020.

grobovlasnik [neregistrovani] u 07:25

bio nekad jedan čikoš

i pod tim ne mislim na mađarske majstore jahanja koji su, nekada, dok je to imalo smisla, bili redovni gosti na ljki, već na kafanu sa najlepšom baštom u prečniku od par desetina kilometara.
isecite drveće, štampajte beton, pravite urbane šume, a secite kestenje, tube phones su sjajna stvar, o betonskim kuglama da ne pričamo...
kakva ste vi gomila bednika!
nameštate projekte, izaberete eksperiment, beton i krčenje oaze. nesposobni, uplašeni, destzruktivni, zli.
doće ćete i vi na red. zabela čeka.

Odgovori
sre

26.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 20:13

Sramota

Sve cete poseci u gradu sto imate......i pretvoriti u asfalt

Odgovori
sre

26.02.

2020.

Požarevljanin [neregistrovani] u 19:04

Prioritet

Sredite nam prvo ulice po gradu jer su haotične. Kod skretanja za Rodu ima kanal koji ubija trapove i ako se vozi 30. Busije kao da je u Damasku. Kostolački put katastrofa. Čede Vasovića i Kosovska isto. Petrovački put. Brežanski put. Sredite prvo to pa onda Čikoš jer ima vremena za radove tamo mada će biti radovi odugovlačeni kao za zatvoreni parking. A ako planirate da zatvorite Tabačku trebali ste prvo da rešite problem jednosmernih ulica inače ima da bude gužva stalno.

Odgovori
sre

26.02.

2020.

ixc [neregistrovani] u 18:20

android

To zna Jovic da uradi.Imao je park u njegovom selu.Gorionik ce da mu pomogne.

Odgovori
sre

26.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 17:56

Ringelsan

prvo vi završite garažu,ili ste umislili da je otvorena još prošle godine.Posle perite pare.Grad je ionako u haosu.Ono krpljenje rupa je novi stil baci asfalt i gazi ga nogama.Niste normalni

Odgovori
sre

26.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 17:01

Ovi Jović

Će da grade decenijama. Totalni šarlatani

Odgovori

Ostavi komentar