Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

20. 02. 2020. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Broj obolelih od gripa se smanjuje

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, broj obolelih od oboljenja sličnih gripu i gripa za sedmu nedelju nadzora je u padu i iznosi 642 osobe. Najviše obolelih beleži se u starosnoj grupi od pet do četrnaest godina, njih 170.

Kako je za Boom 93 rekla Vera Joković Kostić, epidemiolog, u poslednje dve nedelje beleži se pad broja obolelih od oboljenja sličnih gripu i gripa, čemu je doprineo svakako i zimski raspust.

Do sada je na teritoriji Braničevskog okruga zabaležena su 12 slučaja virusa gripa, od kojih je dominantan virus gripa AH1, ali ima i virusa gripa tipa AH3 i B.

U Podunavskom okrugu broj obolelih je takođe u padu i ove nedelje registrovana su 290 slučaja, a najviše obolelih ima u starosnoj grupi od 30 do 64 godine, njih 88, dok je kod 4 osobe potvrđen virus gripa.

Podsetimo, 12. februara je za teritoriju Braničevskog okruga prijavljena epidemija gripa, a prethodno su zabranjene posete pacijentima u Opštoj bolnici u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi.

Prema preporukama epidemiologa, budući da sezona gripa još uvek traje, a uskoro počinje i drugo polugodište, treba se pridržavati osnovnih preporuka za zaštiru od prehlada, gde svakako spadaju izbegavanje kontakta sa zaraženim osobama, redovno pranje ruku toplom vodom i ovo je posebno značajno za malu decu, redovno očistiti predmete opšte upotrebe, igračke i mobilne telefone, dok papirne maramice nakon upotrebe bacati, a naročito unositi vitamine, dosta tečnosti i zdrave namirnice.

Nema komentara.

Ostavi komentar