Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Ističe rok za prijavu opština za sredstva namenjena populacionoj politici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

14. 02. 2020.

Izvor: Tanjug

Ističe rok za prijavu opština za sredstva namenjena populacionoj politici

Rok za prijavljivanje lokalnih samouprava za dobijanje nepovratnih sredstava za podsticanje nataliteta ističe danas.

Javni poziv raspisao je Кabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, a pravo učešća imaju opštine i gradovi koje u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje predviđenih mera i telo zaduženo za demografiju.Za tu namenu izdvojeno je 650 miliona dinara, a ministarka Slavica Đukić Dejanović kaže da se iz godine u godinu povećava broj opština i gradova i da su različiti projekti kojima konkurišu za sredstva - obnova i izgradnja vrtića, oprema za odeljenja ginekologije, promocija reproduktivnog zdravlja.

Podseća da je ovo četvrta godina kako se opštinama dodeljuju bespovratna sredstva za podizanje nataliteta i da je sve veći broj lokalnih samouprava koje se javljaju na konkurs.

Prve godine na javni poziv javilo se samo 15 lokalnih samouprava sa kompletnim projektom, naredne godine 60, a prošle 85 opština i gradova.

"Iz godine u godinu sve je veći broj ljudi na lokalu koji se bave populacionom politikom", rekla je Đukić Dejanović za RTS.
Navodi da su predloženi i novi finansijski podsticaji i to da za prvorođenu bebu da porodica dobije između 250.000 i 300.000 dinara, da porodica za drugorođenu bebu dobija 10.000 dinara umesto dve, pet godina.
Predloženo je i da peto rođeno dete ima isti status kao četvrto, a to znači da svaki mesec roditelji dobijaju po 18.000 dinara do desete godine.

Mere populacione politike, navodi ministarka, već su dale neke prve pozitivne rezultate. Srbija je jedina zemlja u regionu gde je porastao broj novorođene dece i porastao je broj žena koje rade i rađaju.

"Povećava broj majki koje su visokoobrazovane. Posebno je dobar podatak da je trećerođenih beba oko 700 više u odnosu na 2018. godinu, što znači da sve mere koje smo radili daju rezultate", naglasila je ministarka.

Nema komentara.

Ostavi komentar