Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 02. 2020.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Koliko vredi javni interes u medijima?

Požarevac je raspisao konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Ukupan iznos budžeta za ostvarivanje javnog interesa u medijima isti je kao i prošle godine i značajno je manji od novca koji grad dodeljuje medijima za praćenje rada svojih organa.

Tako je za samo jednu televiziju ove godine za izveštavanje o radu lokalne samouprave javnom nabavkom opredeljeno 4 miliona dinara, bez PDV-a, dok na konkursu za ostvarivanje  javnog interesa po projektu nije moguće da se dobije više od 750.000 dinara.

U javnim nabavkama za informisanje u poslednjih nešto manje od godinu dana za četiri medija opredeljeno je ukupno 6,9 miliona dinara (bez PDV-a), dok je za ostvarivanje javnog interesa u medijima određeno svega 5,13 miliona dinara.

Prošle godine je na konkursu ovaj iznos podeljen na čak 19 medijskih projekata. U proseku to je 270.000 dinara po projektu.

Ove godine najmanji iznos koji se dodeljuje po medijskom projektu je 100.000, a najviši 750.000 dinara.

Programski prioriteti na konkursu su očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta i jezika, natalitet, programi namenjeni deci,  unapređenje položaja i ravnopravnosti određenih društvenih grupa, evropske integracije, zaštita životne sredine, korupcija, siromaštvo, govor mržnje, migrantska kriza, unapređenje medijske pismenosti i rodna ravnopravnost.

Prijave na konkurs podnose se u roku od 15 dana od dana objavljivanja u listu „Reč Naroda“.

Upućen je i poziv novinarskim i medijskim udruženjima, registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa, da predlože članove konkursne komisije. Poziv je upućen i medijskim stručnjacima zainteresovani za učešće u radu komisije. Udruženja i pojedinci, predloge  za člana komisije mogu poslati u najkasnije u roku od 15 dana od dana objavljivanja konkursa. Predložena lica ne smeju biti u sukobu interesa niti obavljati javnu funkciju, u skladu sa pravilima o borbi protiv korupcije.      

sre

12.02.

2020.

poznavalac [neregistrovani] u 12:50

Noć u kući moje majke

Savršeno izbalansirano i konačno su svi stavljeni u istu ravan. Drago mi je što vidim da je iza nas favorizovanje određenih medija čiji se projekti svode na - "Daj pare". Informacija je konac a informisanje džemper, pa ko je veći majstor dobije više love. Nema ljutiš i nema KUKAŠ.

Odgovori
sre

12.02.

2020.

grobovlasnik [neregistrovani] u 07:35

javni interes

javnog interesa u informisanju, sasvim jasno, nema. nema je za ovu vlast. ovo što radi je bacanje prašine u oči, pravljenje maske demokratskih sloboda i različitosti. ono što je važnije, ovoj vlasti, to je promovisanje sopstvenih radnji, makar one bile i sasvim banalne.
deokratija, sloboda medija, pristojnost... što je to?
sve u svemu, včć pdr.

Odgovori

Ostavi komentar