Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

10. 02. 2020. Kostolac, Beograd

Izvor: EPS, RTS, EKapija

EPS razvija dva velika projekta solarnih elektrana u Kostolcu

Srbija ima ogromnu mogućnost da koristi solarnu enrgiju. Sunčevo zračenje je 30% veće od zapadnoevropskog proseka, a na mreži imamo zanemarljivih 10 megavata te energije. Zbog klimatskih promena u svetu se na energiju sunca računa sve više, jer je neiscrpan i ekološki čist izvor. Ima li solarnih projekta i koliko oni koštaju?

Pored postojeće male solarne elektrane u Zaovinama na Tari, EPS razvija dva velika projekta u Kostolcu.

Za solarnu elektranu Petka, snage deset megavata, EPS je već dobio građevinsku dozvolu, a paneli će se prostirati na 15 hektara odlagališta ugljenog kopa Ćirikovac. Druga, deset puta većeg kapaciteta, biće na deponiji pepela kostolačkih termoletrana.

Direktor Sektora za strategiju u EPS-u Aleksandar Jakovljević kaže da to još aktivna deponija.

Prema njegovim rečima, na površini od 270 hektara planira se izgradnja solarne elektrane snage preko sto megavata.

- Postoji veliki broj primera u Evropi da je zemljište korišćeno na taj način. Imate zemljište u vlasništu kompanije i imate raspoloživu potrebnu infrastrukturu za ovakve projekte - dodaje Jakovljević.

Inače, najbolji uslovi za postavljanje solarnih panela su u jugoistočnoj Srbiji, ali je interesovanje malo.

Imamo više sunčanih dana nego Nemci

Pomoćnik direktora Instituta Mihajlo Pupin – Automatika Aleksandar Car navodi da Nemačka ima manje predispozicije za korišćenje solarne energije nego Srbija.

- Imamo mnogo više sunčanih dana nego Nemci. Mi jedino imamo problem sa količinom para koje treba uložiti u fotonaponske sisteme - ukazuje Car.

Solarna elektrana od 50 kilovata na zgradi Instituta Mihajlo Pupin radi od 2013. godine. Ta investicija koštala je 82.000 evra i isplatila se za šest godina.

Sada bi taj pogon koštao upola manje. Analize pokazuju da su investicije u energiju iz sunca, iz godine u godinu, sve isplativije jer pojeftinjuju i oprema i fotonaposki paneli, a motaža ide brzo.

- Razvoj tehnologije omogućava smanjenje investicija i sve efikasniju proizvodnju energije tako čak, u nekim slučajevima, ako imate pogodnu infrastrukturu one mogu biti isplative i bez 'Fidin tarifa' - ističe direktor Sektora za strategiju u EPS-u.

Šta sve mogu paneli

Fotonaposki paneli su pogodni i za domaćinstva. Panelima od dva do pet kilovata može se obezbediti i topla voda i grejanje kuće ili potrebe poljoprivrede.

Aleksandar Car navodi da su troškovi za panele za jedno domaćinstvo otprilike tri do pet hiljada evra. "Može neka manja solarna elektrana, od dva kilovata bi mogla da se napravi i za jedno 1.500 do 2.000 evra", kaže Car.

Više informacija možete pročitati OVDE.

sre

12.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 08:25

Laže kao Šojić!

Magareće livade?

Odgovori
uto

11.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 16:59

Mesar

Mislim da će i Nuklearku do izbora da sazidaju

Odgovori
pon

10.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 14:21

Ma da

Pred izbore napraviće još dva bloka

Odgovori
pon

10.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 11:34

Ringelsan

Obećali B3 na mreži 2020,Vetropark,sada solarne elektrane. Polako sa tim obećanjima

Odgovori
pon

10.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 10:32

domacinstvo

samo sto Eps nece da primi struju proizvedenog sa sopstvenog panela.Monopolista krsi zakon.Zato necemo nikad u EU.Jedini lek je privatizacija

Odgovori

Ostavi komentar