Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Sve manje invalidskih penzionera: Redovne kontrole suzbile lažnu dokumentaciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

09. 02. 2020. Beograd, Požarevac

Autor: 2 Izvor: Boom93, Novosti Online

Sve manje invalidskih penzionera: Redovne kontrole suzbile lažnu dokumentaciju

Smanjen je broj onih koji zbog bolesti prekidaju dolazak na posao. Uzroci invalidnosti su najčešće tumori i bolesti sistema krvotoka.

Lista invalidskih penzionera u Srbiji iz godine u godinu sve je kraća. U 2019. godini je, u odnosu na prethodnu, bilo oko 8.000 imena manje, a ako uporedimo sa periodom od pre desetak i više godina na spisku ih je manje za nekoliko desetina hiljada.

Oko 280.000 korisnika invalidske penzije može da računa na prosečno mesečno primanje od 26.000 dinara. Oni trenutno čine 16,2 odsto od ukupnog broja korisnika i najmalobrojnija su kategorija među 1,7 miliona najstarijih u Srbiji.

Njihova primanja takođe zauzimaju donji deo lestvice, pa tako samo jedan korisnik, koji je pravo stekao na osnovu bolesti, ima mesečni ček od 125.000 dinara. Ima, međutim, i onih iz grupe poljoprivrednika, koji su penzionisani kao invalidi i čiji mesečni ček iznosi tek oko 100 evra.

Stroži uslovi za penzionisanje i revizija već odobrenih primanja poslednjih desetak godina znatno je smanjila izdvajanja za ovu kategoriju penzionera. Poređenja radi, pre pet godina bilo ih je oko 323.000 ili 18,6 odsto. Zbog nameštanja invalidskih penzija i podmetanja lažne medicinske dokumentacije Fond PIO je pooštrio i veštačenje. Svako ko je dobio poziv iz Fonda imao je obavezu da se odazove na kontrolu, vanrednu ili redovnu, jer su u suprotnom rizikovali da ostanu bez primanja.

Posle 11 godina donet je i novi pravilnik o obrazovanju i načinu rada organa veštačenja Fonda PIO, koji je pojednostavio procedure, ubrzao proces veštačenja za odlazak u invalidsku penziju, ali i ukinuo određivanje obaveznog kontrolnog pregleda korisnika prava na invalidsku penziju.

Sve ovo je, između ostalog, dovelo do toga da prošle godine nije podneta nijedna krivična prijava po pitanju promena u stanju invalidnosti u skladu sa članom 96 Zakona o PIO. Primera radi, u 2018. ih je bilo 16.

“Uzroci invalidnosti su u navećem broju slučajeva tumori i bolesti sistema krvotoka” tvrde u Fondu.

Prema  Zakonu o PIO korisnik invalidske penzije je dužan da se odazove na poziv upućen od strane Fonda. Ukoliko se ne odazove pri ponovljenom pozivu, Fond obustavlja isplatu penzije. Do sada se 160 korisnika nije odazvalo na poziv za pregled, zbog čega im je privremeno obustavljena isplata penzija.

Broj korisnika i prosečna penzija u Braničevskom okrugu

Na teritoriji koju pokriva dikrekcija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Požarevcu nalazi se 40.542 penzionra, dok prosečna penzija iznosi 20.946 dinara.

pon

10.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 10:33

Re: ijao

jos glasaju noge da polome

Odgovori
ned

09.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 19:07

Ijao

prosečna penzija iznosi 20.946 dinara. A vi kako te

Odgovori

Ostavi komentar