Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

09. 02. 2020. Beograd, Požarevac

Autor: 2 Izvor: RTS, Novosti Online

Aparati vam se kvare čim istekne garancija? Stiže novi propis

Srbija uz podršku Evropske unije od milion i po evra formira laboratoriju koja će proveravati da li su uređaji na našem tržištu i zaista efikasni kako što to piše na njima.

Analize pokazuju da energetski efikasni kućni uređaji štede najmanje pet odsto energije i, istovremeno, čuvaju životnu sredinu, prenose Novosti.

Kućni uređaji označeni su - od "G", što je najniži energetski razred, do "A+++" koji su ekološki i najviše štede struju i vodu. Ubuduće će te oznake morati da potvrdi i njihov praktični rad.

Inspekcijskom kontrolom obuhvaćeno je 12 kategorija uređaja: bojleri, mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje sudova, frižideri, grejna tela, klima-uređaji, televizori, sijalice.

"Sada smo prihvatali zdravo za gotovo ono što je od proizvođača stavljeno na taj proizvod", rekao je Miloš Banjac, iz Ministarstva rudarstva i energetike.

"U slučaju da inspekcija neke države članice Evropske unije utvrdi da neki uređaj nije usaglašen sa propisima, ona putem sistema RAPEKS obaveštava sve tržišne inspekcije svih članica EU i automatski taj proizvod se povlači sa tržišta", naveo je Mirko Đapić, vodeći stručnjak projekta.

Proveru će moći da traže i građani. Ali neki još nisu dovoljno upućeni u značaj energetskih oznaka i pri kupovini im je presudna cena uređaja.

Promena najnovije direktive Evropske unije o "eko-dizajnu" rešiće još jednu muku naših građana - na tržištu za kućne uređaje mora biti dovoljno rezernih delova i po isteku garancije.

"Imali smo skoro aferu sa ovim proizvodima koji se kvare po isteku garancije na ovaj način životni vek se produžava što upravo govori ta direktiva o 'eko-dizajnu'", naveo je Miloš Banjac.

U Ministarstvu rudarstva i energetike kažu da će ovim projektom omogućiti kontrolu kućnih uređaja od proizvodnje do reciklaže.

ned

09.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 17:00

A da stavite

Filtere na termo elektrane, da smanjite kolicinu stetnih sastojaka u benzinu, nafti koja se prodaje u Srbiji. Da se svi vi iz vlade okupate u Moravi... A...

Odgovori

Ostavi komentar