Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

26. 01. 2020. Požarevac

Autor: M. Veljković Izvor: Boom93

Svetosavska akademija u Centru za kulturu

Akademijom u Centru za kulturu Požarevac počelo je obeležavanje dana Svetog Save, prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Na svečanosti u Centru za kulturu svešetenik Mirko Vasilić je govorio besedu o Svetom Savi i istakao da o ovom svetitelju najviše govorimo o detaljima njegovog života.

„Beskrajno smo zahvalni  Svetom Savi, što nas je svojom ljubavlju, slobodom i delatnošću učinio pričasnicima tajne večere na ikoničan način u svetoj liturgiji“ naglasio je Mirko Vasilić.

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca rekao je da rezultat diplomatije Svetog Save je i autokefalnost Srpske crkve, koja je izdejstvovana zahvaljujući velikom ugledu kojii je tada uživao.

„Tako je pravoslavlje je ustoličena kao primarna  veroispovest Srba i tada nije bilo pokušaja masovnog prelaska u katoličanstvo prevashodno velikom kultu ovog svetitelja i prvog arhiepiskopa u našem narodu“ kazao je Spasović.

Na svečanosti uručene su zahvalnice Braničevskoj eparhiji, gradu Požarevcu i Kolu srpskih sestara „Bosiljka Bosa Pavlović“. U nastavku programa nasupili su učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Požarevca.

Nema komentara.

Ostavi komentar