Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Nedelja prevencije raka grlića materice, poziv ženama da se odazovu na organizovani skrining
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

23. 01. 2020. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Nedelja prevencije raka grlića materice, poziv ženama da se odazovu na organizovani skrining

Od 20. do 26. januara obeležava se četrnaesta evropska nedelja prevencije raka grlića materice, sa ciljem da se poveća svest žena o značaju preventivnih pregleda, primarne i sekundarne prevencije bolesti.

Kako je rekla Vesna Lakić, specijalista ginekologije u Domu zdravlja, prema poslednjim podacima iz 2016. godine, broj obolelih žena od raka grlića materice na sto hiljada je bio 21.

„Ono što je prema ovim podacima dobro jeste da je Braničevski okrug među onim regionima u zemlji koji imaju najnižu incidencu, a nekada je imao najvišu, dok su sada na prvom mestu Niški, Srednjebanatski, Zaječarski i Pirotski region“, ističe ona.

Međutim prema nekim podacima Braničevski region je prvi u Srbiji po stopi mortaliteta, što znači da u ovom regionu žene koje se jave i obolele su, jave se u već poodmakloj fazi bolesti kada ne može mnogo da se uradi za njihovo preživljavanje.

„U 2018. godini uputili smo oko 3600 poziva ženama koje se leče u Domu zdravlja, a od od toga se na skrining odazvalo 1739 žena. 1599 njih je imalo negativan nalaz, dok su 133 imale pozitivan nalaz. Od ovih žena daljim postupcima izvojilo se pet žena koje su morale da budu operisane, zbog premalignih promena i na taj način je došlo do definitivnog izlečenja“, navela je Lakić.

Dobra vest je da u toku prethodne godine nije otkriven nijedan rak grlića materice.

Prema njenim rečima prava prevencija protiv raka grlića materice je vakcinacija protiv humanog papiloma virusa, koja u našoj zemlji nije obavezna već preporučena i koja za sada ide na teret pacijentkinja. Vakcinacija se sprovodi od 9 do 13 godine života i najbolje je da se vakcinišu i dečaci i devojčice.

Takođe, veoma je važno da se podigne svest ženske populacije o pravoj zaštiti od seksualno prenosivih bolesti, gde humani papiloma virus i spada. Savetovalište za mlade u okviru Doma zdravlja radi aktivno na ovoj temi kroz predavanja u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada.

Sekundarna prevencija su redovni ginekološki pregledi koji se sprovode jednom godišnje i organizovani skrining u odnosu na data godišta svake treće godine.

Ove godine na organizovani skrining biće pozivane žene 1956, 1959, 1962, 1965,1968,1971,1974,1977,1980,1983,1986,1989,1992 i 1995. Godište.

 

 

Nema komentara.

Ostavi komentar