Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Gradonačelnica Smedereva poručuje da se problem zagađenja ne rešava preko noći
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

18. 01. 2020. Smederevo

Autor: 2 Izvor: Politika

Gradonačelnica Smedereva poručuje da se problem zagađenja ne rešava preko noći

Gradska uprava ima grupu za zaštitu životne sredine i redovno se prati stanje zagađenosti vazduha, izjavila je na konferenciji za medije gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Kao glavne zagađivače identifikovala je 12 kotlarnica koje rade na mazut, oko 20 hiljada individualnih ložišta i saobraćaj, pošto se broj vozila u gradu godišnje povećava za 150, piše Politika.

"Razvojem grada i skokom standarda dolazi do povećanja saobraćaja. Tako 2017. godine u gradu je bilo registrovano 27.137 automobila, 2018. godine 29.000, a prošle godine je taj broj uvećan sigurno za još dve hiljade, ali nemamo još tačne podatke" rekla je Avramovićeva.

Železara se našla na kraju njenog spiska zagađivača. Za septembar je najavila početak rada nove linije aglomeracije, čija je ugradnja u toku. Na pitanje da li je u kontaktu sa kineskim „Hbisom”, potvrdno je odgovorila, navodeći da okolina fabrike najveće probleme ima sa suspendovanim česticama prilikom transporta rude i šljake.

Na pitanje „Politike” o stanju filtera u železari, rekla je da o tome ne može ona da govori, ali zna da se njihov remont radi. A odgovarajući na naše pitanje da li Kinezi plaćaju ekološku taksu i u kom iznosu, kazala je da plaćaju republici, od čega se samo deo, to jest oko 30 miliona dinara godišnje, vraća u gradski budžet.

Jasna Avramović je ocenila da je Smederevo, pa i sam centar grada, najugroženije zimi i to od 15 do 17 časova kada se ljudi vraćaju s posla. Najavila je da će na prvoj narednoj sednici gradske skupštine biti usvojen Plan kvaliteta vazduha koji sadrži sve mere koje će biti preduzete. Ovaj dokument odobren je od resornog ministarstva, a odavno čeka na usvajanje, zbog čega je i zaštitnik građana reagovao.

Inače u ovoj godini za zaštitu životne sredine jedan od najzagađenijih gradova predvideo je tek devet miliona dinara, ali to je, tvrdi Avramović, samo za ekologiju.

Ovo što planiramo rebalansom su građevinski radovi koji će doprineti boljem kvalitetu vazduha, to su kapitalne investicije koje se neće finansirati iz para predviđenih za zaštitu životne sredine, objašnjava ona.

Najavila je i subvenciju građanima koji žele da pređu na grejanje gasom ili biomasom u pojedinačnom iznosu od 50 hiljada dinara. Razmotriće, kaže, i mogućnost da se registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja žele da dignu kredit i pređu na ekološke energente, subvencionišu kamate.

ned

19.01.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 12:53

ajde

sta ste glasali to trpite,hteli ste da radite i da c....e za 40000 dinara,Molim za tišinu

Odgovori
sub

18.01.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 22:06

Lele i SD

Ima precednika ko Serbija, mislim na filozofske misli osoba koje nisu evoluirale od slobodnih radikala do naprednijih jednomozdanih bica.

Odgovori

Ostavi komentar