Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 01. 2020. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: JKP "Vodovod i kanalizacija" Požarevac,Boom93

Zaštita vodomera u zimskom periodu

Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija", dalo je preporuke građanima na koji način mogu da zaštite svoje vodomere i vodovodne cevi od smrzavanja tokom ovih hladnih dana.

U zimskom periodu, kada su temperature često ispod nule, može doći do smrzavanja i ozbiljnih oštećenja mernih uređaja (vodomera) i unutrašnjih vodovodnih instalacija ukoliko se isti ne zaštite pravovremeno i na odgovarajući način.

Na taj način korisnici mogu da izbegnu prekide vodosnabdevanja u objektima, koje su posledica havarija usled smrzavanja cevi i vodomera, kao i troškove njihovih sanacija.

Prema preporukama, potrebno je pre svega toplotno izolovati merne uređaje odnosno vodomere, a bitno je napomenuti da samo zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu i sigurnu zaštitu, već je potrebno postaviti preko vodomera neki termoizolacioni materijal kao što su stiropor, daske, staklena vuna i sl..

Preporučujemo korisnicima da provere da li su poklopci na vodovodnim šahtovima dobro zatvoreni i da ih ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima.

Treba povesti računa i o vodovodnoj instalaciji i preventivno izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama domaćinstava koje se slabije ili uopšte ne greju.

Dvorišne česme bi trebalo isključiti u pomenutom periodu, a dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama garaža i drugih nus prostorija koje se ne greju trebalo bi isprazniti ili preventivno i blagovremeno zaštititi.

Posebnu pažnju treba obratiti na objekte u kojima se periodično boravi (vikendice, prazne kuće..) i u kojima u zimskom periodu nema potrošnje vode. Preporučljivo je zatvoriti vodu, prekontrolisati instalacije i vodomere i ispustiti vodu iz instalacija kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja vodomera i cevi.

Podsećamo da su korisnici u obavezi da se staraju o unutrašnjim vodovodnim instalacijama (od vodomera ka objektu i u samom objektu) i da spreče svako oštećenje vodomera. Iz tog razloga korisnici i snose troškove sanacije unutrašnjih instalacija ukoliko dođe do havarije na njima, ali i zamene vodomera ukoliko dođe do pucanja istog usled smrzavanja. JКP "Vodovod i kanalizacija" je u obavezi da održava priključne vodovodne cevi do vodomera sa ulične strane, dok je obaveza potrošača da brinu o delu kućnog priključka iza vodomera i održavanju vodomernog šahta čistim i dostupnim za očitavanje i eventualne intervencije.

Ukoliko ipak dođe do pucanja vodomera korisnici treba da se obrate Službi naplate  gde će im prema važećem cenovniku biti izdat predračun za baždarenje smrznutog vodomera, a nakon uplate tog iznosa biće izvršena i zamena vodomera.

Sve dodatne informacije korisnici mogu dobiti na jedan od brojeva telefona Službe naplate 012/555 801, lokal 110 ili 0800/102 012.

pet

17.01.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 21:54

Re:

Nije tacno da ne smrzava, jer se meni to desilo. Doduse bio mraz jak i duvao vetar

Odgovori
pet

17.01.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 11:05

vrlo amaterski

Ako su vodomeri u sahti cija je dubina min 0,9 metra nikad nece doci do smrzavanja.

Odgovori
pet

17.01.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 10:53

Kako molim?

kako zaštititi građane od vas koji nas snabdevate vodom iz bare? Od vas koji ste krili da je voda neispravna, pretili prijavama i saslušavali novinara koji je zaslužio nagradu a dobio davanje izjave?

Odgovori

Ostavi komentar