Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Šta znamo o zagađenosti vazduha koji dišemo u Požarevcu i Kostolcu?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

14. 01. 2020.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Šta znamo o zagađenosti vazduha koji dišemo u Požarevcu i Kostolcu?

Poslednjih nekoliko dana zagađenje vazduha bila je jedna od centralnih tema kojom se bave mediji u Srbiji. Specifični vremenski uslovi sa maglom, zajedno sa uticajem industrije, drumskog saobraćaja i individualnih ložišta doveli su do toga da u vazduhu poraste koncentracija suspendovanih čestica.

Ove čestice koje nose oznaku PM-2,5 i PM-10 prilikom maglovitih dana i usled visokog pritiska se zadržavaju u nižim slojevima atmosfere, prolaze kroz disajne puteve i stižu do najudaljenijih delova pluća izazivajući respiratorne tegobe.

Studije pokazuju da imaju veoma negativan efekat na razvoj moždanih funkcija, pogotovu kod manje dece, kao i na mogućnost neplodnosti i pojavu niza hroničnih bolesti.

Kao što je na nivou države izostala reakcija ministarstva zbog žalbi građana na zagađenje vazduha, može se reći i da su institucije u Požarevcu ostale neme u odnosu na podatke koje su objavili specijalizovani sajtovi koji se bave merenjima kvaliteta vazduha, odnosno zagađenja.

Zapravo, građani u Požarevcu mogu da računaju da će od službi blagovremeno biti upozoreni na periode cvetanja određenih biljaka i koncentracije njihovog polena u vazduhu, što nije slučaj sa koncentracijama suspendovanih čestica u vazduhu.

Automatske stanice koje mere vrednosti PM 2,5 ili PM-10 u Požarevcu i Kostolcu ne postoje. Najbliža je u Smederevu i ona na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine danas pokazuje da je vazduh u tom gradu zagađen.  

Automatska stanica u Kostolcu ne tretira suspendovane čestice, već meri samo vrednosti ugljen monoksida, azotnih i sumpornih oksida. U Požarevcu postoji ili je postojalo nekoliko mernih mesta – ispralica u kojima su se podaci o sumpornim i azotnim oksidima i količinama čađi obrađivali na mesečnom nivou. Na jednom mestu, benzinskoj pumpi u ulici Čede Vasovića merila se koncentracija suspendovanih čestica PM-10.  

Na zvaničnom sajtu Grada Požarevca do 2013.godine su se vrlo uredno objavljivali mesečni izveštaji sa ovih mernih mesta. Nažalost, poslednji javno dostupni podaci odnose se na maj 2017.godine.

Ni na sajtu regionalnog Zavoda za javno zdravlje nema podataka o stepenu zagađenosti vazduha.

Zbog ovakve situacije građani trenutno mogu da se oslone samo na podatke specijalizovanih portala.

Jedan od njih je Air Visual koji je prepodne pokazivao indeks 120, odnosno da je vazduh u Požarevcu bio nezdrav za osetljive grupe stanovništva sa količinom PM-2,5 od 43,2 mikrograma po kubnom metru. Popodne se situacija malo popravila pa je vazduh bio srednje zagađen sa indeksom 97 i količinama suspedovanih čestica od 34,2 mikrograma po kubnom metru vazduha.

Ironično je što sajt Agencije za zaštitu životne sredine danas poslepodne pokazuje da je vazduh u Kostolcu čist (sa zelenom jelkicom), dok na sajtu Air Visual ima indeks 108 – nezdrav za osetljive grupe stanovnika sa količinom PM-2,5 od 38,2 mikrograma.  

čet

16.01.

2020.

Roki [neregistrovani] u 07:56

Zagadjivaci

Ciste lazi Kostolac sa dve elektrane Selo Drmno sa jednom elektranom i kopom Drmno gde ima isparenja od sagorevanja uglja tu nema zagadjenja cista laz

Odgovori
sre

15.01.

2020.

pumpadžija [neregistrovani] u 10:27

neka ga nose više odavde

evo ga aparat zavoda za zaštitu zdravlja za taj pm na pumpi u centru,drči nam nonstop! a gde je lociran aparat sa ove aplikacije?

Odgovori
uto

14.01.

2020.

Pm10 [neregistrovani] u 22:22

Sve se krije ko zmija nige

Interesantno je da se Termoelektrane Kostolac ne pominju kao jedan od najvećih zagadjivača uz Evropi. Još mu stave jelkicu. Pa haos!!!

Odgovori
uto

14.01.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 16:23

Ringesal

Sad kad se završi onaj objekat na Dragovačkoj petlji ima da bude još čistiji vazduh

Odgovori

Ostavi komentar