Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

22. 11. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom93,RTV

Kako podstaći mlade da ostanu u zemlji?

Kada odlučuju o tome da li će svoj posao i život nastaviti u zemlji ili inostranstvu mladi, ali i oni stariji najpre upoređuju naš i „njihov“ životni standard, ali je na prvom mestu visina zarade koju će odlaskom u inostranstvo i zapošljavanjem ostvariti, a koja je često nekoliko puta veća od one koju mogu da ostvare ukoliko ostanu.

Migracije stanovništva, pre svega u zemlje Zapadne Evrope, su deo svakodnevne realnosti, ali je situacija poslednjih nekoliko godina takva da sve više mladih koji završe fakultet, ali i starijih koji ovde imaju niske zarade, odlučuje da ode u inostranstvo.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u inostranstvo je otišlo 150.000 građana Srbije prosečne starosti 28,7 godina od kojih je svaki peti imao fakultetsku diplomu.

Prema istraživanju o migracijama studenata, koje je sproveo kabinet ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Republičkim zavodom za statistiku, trećina studenata planira da nakon završetka školovanja napusti Srbiju kako bi se zaposlila u inostranstvu. Većina studenata ima podršku roditelja za ovu odluku, dok jedan deo računa na pomoć rodbine i prijatelja koji već rade u inostranstvu.

Međutim, situacija je čak i lošija, jer prema podacima OECD-a od 2000. do 2016. godine iz Srbije je ukupno otišlo put inostranstva, a najviše u Nemačku, 416.946 ljudi, a ako ovome dodamo i 35.000 koji su zemlju napustili u 2017. godini onda dolazimo do brojke od 451.346 ljudi. Najveći broj mladih odlazi put Nemačke, a daleko manji broj oko 30.000 je otišao u Austriju. Treće mesto drže Švajcarka i Slovenija, dok je broj mladih koji je otišao u Skandinavske zemlje, a pre svega u Švedsku oko 15.000.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku kaže da se nakon istraživanja došlo do zaključka da postoji potreba za promenom okolnosti koje teraju mlade ljude da odlaze, odnosno povećanje njihove motivacije da ostanu u Srbiji. Ovo se prema njenim rečima može postići stvaranjem povoljnog ambijenta za život, uslovima za ostvarivanje uspešne profesionalne karijere, kao i stvaranjem mogućnosti da mladi mogu pre svega u svojo zemlji da žive od svog rada.

"Mi sada postavljamo kamen temeljac društva budućnosti u kome će buduće generacije živeti u svetu smanjenih razlika i većih mogućnosti za sve i u kome će mladi ne samo odlaziti, već i dolaziti u Srbiju", zaključila je ministarka.

Kada se stvari postave ovako, predstavljaju ideju koja može da se ostvari, ali  dok se do ovog stepena ne dođe, preovlađivaće odluke mladih da od svog rada ipak žive negde drugde.

U ranijem razgovoru sa sugrađanima, mladi, ali i oni stariji nisu se mnogo razlikovali u mišljenju da li ostati ovde ili otići I sreću potražiti u nekoj od razvijenijih zemalja.

Nakon završetka škole mladi uglavnom sebe vide u inostranstvu, što im i polazi za rukom s obzirom da je požarevački kraj poznat po gastarbajterima, pa skoro svaka porodica ima nekoga u inostranstvu ko je voljan da pomogne mladima da se snađu. Oni stariji, koji nisu uspeli na vreme da odu kažu da mladima treba dati motivaciju da ostanu I rade u svom gradu, ali da nakon brojnih prepreka sa kojima se suočavaju možda je najbolje da bar oni odu i na neki način urade nešto od svog života.

Prema njihovom mišljenu mladima treba pomoći upravo kada završe školu ili fakultet, da svoje znanje iskoriste na najbolji mogući način i da žive od svog rada. Međutim u okolnostima u kojima žive, mladima se zatvaraju gotovo sva vrata i pokazuje da njihovo društvo u stvari ne brine o njima, pa otud I česte odluke da svoje parče hleba potraže u inostranstvu.

pet

29.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:34

Pametno bi bilo...

Treba podsticati mlade da se vraćaju u zemlju. Tako su Kinezi napravili preporod, slali su mlade na zapad da uče a onda im omogućili da stvaraju. Ovde lopovima ne pada na pamet da im očevi braća rade kod stručnih i pametnih. Kupuju se diplome i na partijskom nivou razvijaju unosni poslovi koji donose enormnu dobit. Članovima se obećava šargarepa na dugom štapu a botovi se zadavljuju sa sendvičima. Glupo, bahato i osiono sada postavlja norme ponašanja a oni drugaciji se iseljavaju.

Odgovori
sre

27.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 20:25

Da Vucic i ostala

Komedija uhapsi samu sebe. E tada ce biti vremena za razmisljanje o ostajanju ovde!

Odgovori
sre

27.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 08:54

Re: Zasto, skolovanje u Srbiji

....onda kako stvari stoje ZAŠTO da 'bacaš' pare u Srbiji na skolovanje deteta a onda put...
Bolje onda odmah skolovanje u inostranstvu i stvar resena !!!

Odgovori
sub

23.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 19:10

Trbuhom za kruhom

Pa sta da ocekujemo od drzave, nista, ja sam vec otisao iz grada, sta da ocekujemo od rukovodstva koji jednu ulicu od 300m rekonstruise godinu dana, ni jednu investiciju nisu doveli u grad, sta da radim, da se zaposlim u neku drzavnu sluzbu i da sedim kao budala od 7h do 15h i da se zatupim usled nerada, a pritom, da bi se tu zaposlio morao bih da se uclanim u neku od ovih glupavih stranaka, gde su vecina polupiseni, ma jok, nesto mi bezveze sta znam..

Odgovori
sub

23.11.

2019.

Jelena [neregistrovani] u 13:02

Slovna greška u naslovu

PoDstaći.

Odgovori
sub

23.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 10:40

Prosto

Oduzeti im pasoše i ukinuti školovanje. Mislim da nismo daleko od toga. Zahvaljujući zlatnom dobu i liderstvo na Balkanu postadosmo zemlja staraca

Odgovori
sub

23.11.

2019.

peja kostolac [neregistrovani] u 10:06

samo opušteno

Na kraju krajeva , ako od jednog Srbina može da se napravi dobar Nemac, Austrijanac, Italijan, Amerikanac, Kanađanin , Australijanac, Novo Zelanđanin, Skandinavac itd da ne nabrajam dalje, nevidim ni jedan razlog zašto nebi moglo da se od jednog Sirijca, Iračanina, Avganistanca, Somalijca itd da ne nabrajam dalje, napravi dobar Srbin.
Ako neko vidi neki razlog pokorno ga molim da javi.

Odgovori
pet

22.11.

2019.

Saša [neregistrovani] u 19:22

Zasto

Da mu sudbinu određuju političari kod koji sam ja odrastao i ostareo. Da gleda kako javne funkcije obavljaju grobari, keramičari, vlasnik pečenjare,ljudi koji neznaju šta je vojska a imaju zvanje ministra odbrane. Da uči školu i fakultet a da ne može doći na red za posao od večernjih fakultet iz Čačka, Zrenjanina,poltronskih partijskih članova. Da mu lažni plagijatori doktora, magistara mašu diplomom pod nos, nisu deca glupa a ni njihovi roditelji. Prodaću i zadnju kap krvi ako treba, da ga iškolujem i da ga ispratim iz zemlje gde neće gledati ovaj propast oko sebe, gde mu plata neće biti rekordna sa najnovijim povećanjem 30000 dinara. Kažem toliko jer deca nemaju minuli rad. Pozdrav od roditelja

Odgovori
pet

22.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 18:30

Veran sam član partije, molim dajte mi posao!

S obzirom da Srbija postaje partijska država i da se sve radi u interesu partije umesto države, nije ni čudo što ogroman broj mladih odlazi iz zemlje.
Još jedan podsticaj da odu iz zemlje je partijsko zapošljavanje, koje se kod nas odavno praktikuje ali sada je to već pravilo. Moraš biti veran, aktivan član vodeće partije kako bi dobio posao. Mlade jednostavno taj način korupcije ne interesuje i žele da sami ulažu u svoju budućnost i budućnost svoje porodice, umesto da rade i žive za neku partiju kao paraziti.

Odgovori

Ostavi komentar