Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Novina u zdravstvu: Deci senzori za merenje šećera u krvi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 11. 2019. Požarevac, Beograd

Autor: 2 Izvor: Novosti

Novina u zdravstvu: Deci senzori za merenje šećera u krvi

Od 1. januara naredne godine deca koja imaju dijabetes i koja su na insulinskoj terapiji dobiće senzore za merenje šećera u krvi.

Gotovo polovina od oko 710.000 obolelih od šećerne bolesti u Srbiji je iz populacije radno sposobnog stanovništva, dok se dijabetes tipa dva sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, što je posledica rastuće epidemije gojaznosti, upozorio je, na Svetski dan dijabetesa, ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je rekao da je već doneta odluka da, od 1. januara, deca koja primaju insulinsku terapiju dobiju senzore za merenje šećera u krvi o trošku RFZO, pišu Novosti.

Zbog velike učestalosti i brojnih komplikacija, dijabetes nameće veliki ekonomski teret svim nacionalnim zdravstvenim sistemima i čitavom društvu.

Troškovi zdravstvene zaštite obolelih su dva do tri puta veći u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes i iznose 12 odsto svih troškova u zdravstvu.

U Srbiji je šećerna bolest na petom mestu po učestalosti obolevanja, ali i peti uzrok umiranja. Uz širenje mreže savetovališta, pažnja se sada usmerava na unapređenje elektronskog sistema evidencije dijabetesa. Srbija je jedna od samo dve zemlje centralne Evrope koje su uvele obavezan Registar za dijabetes.

“Registar omogućava brz pristup i razmenu informacija i bolju koordinaciju svih pružaoca zdravstvenih usluga” rekao je ministar Lončar.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije