Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Promovisana knjiga „Izmedju krajnosti“ Ivana Ivačkovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

14. 11. 2019. Požarevac

Autor: M. Veljković Izvor: Boom93

Promovisana knjiga „Izmedju krajnosti“ Ivana Ivačkovića

U Radio caffe-u Boom93 održana je promocija knjige Ivana Ivačkovića „Izmedju krajnosti“.

Knjiga “Izmedju krajnosti” se bavi radom grupe “Azra” i Branimira Džonija Štulića. Albumima „Azra“, „Sunčana strana ulice“, „Ravno do dna“ ili „Filigranski pločnici“ Branimir Džoni Štulić i Azra načinili su početak osamdesetih zlatnim dobom jugoslovenskog rokenrola.

Ivan Ivačković, autor knjige rekao da je posao na ovoj pisanju ovog dela zahtevao ozbiljan pristup i da je bio veliki izazov.

„Ja volim da pričam ozbilje priče, a priča o Azri i Štuliću izuzetno ozbiljna tema i za mene je bila profesionalni izazov. Tu je naravno i privatna dimenzija jer ja sam čovek koji jako voli sve što su Štulić i Azra snimili od 1979 do 1983. godine, zaključno sa albumom „Krivo srastanje“. Mislim da je to zlatni period Džonijev i Azrin. Ja sam želeo da svoju generaciju podsetim na davno ali, za nas, nezaboravno doba naših prvih velikih zanosa i prvih ozbiljnih ideala. Želeo sam da generacija koja je danas mlada, koja danas ima onoliko godina koliko smo mi imali kada smo slušali Azru, ponudim jedan putokaz ka tom davnom vremenu i ka muzici koja je tada bila aktuelna i koja se po mnogo toga razlikuje od muzike koji mladi slušaju danas“ kazao je Ivačković.

Autor knjige smatra da je Džoni Štulić najveći pesnik Jugoslovenskog rock and roll –a.

„Ono što je Džoni Štulić objavio od prvog singla, na kome su bile pesme Balkan i A šta da radim,  i zaključno sa albumom „Krivo srastanje“, nadmašuje ostalo što je bilo ko drugi i čitavoj istoriji naše rok muzike napisao. Džoniju je najbliži Bregović iz njegovih najboljih dana i to misli i sam Štulić. On je u nekoliko navrata rekao da je Bregović bio jedini koji mu je disao za vratom. Milsim da je Džoni nenadmašan kao pesnik i u svojim najboljim danima bio je jugoslovenski Dilan. Bio je glas generacije, bio je neko ko je u velikom stilu opisivao društvo u kojem smo mi tada živeli“ istakao je Ivan Ivačković.

Ivačković je najavio da priprema još dve knjige o radu samog Džonija Štulića i grupe Azra. Razgovor sa Ivanom Ivačkovićom vodila je Beba Stanković, stručni saradnik u Narodnoj Biblioteci Srbije.

Ovu promociju organizovao je Centar za razvoj lokalnih medija u okviru projekta '' Knjige o kojima se priča – Šta te sprečava da čitaš? '' koji je podržalo Gradsko veće Grada Požarevca. 

pet

15.11.

2019.

Gradjanin pokorni [neregistrovani] u 01:00

Prijatno iznenadjen

Priznajem da mi odgovara kulturna ponuda u gradu poslednjih par nedelja. Zaninimljivi sadrzaji od promocije knjiga, Kud idijoti i Azra, domaći filmovi, do Dnevnik D. Budisavljević, pa Artan Lili koncert. Dobro je da se svi nešto uključe i odmah imaš utisak kao da živiš u nekom gradu, a ne ko u selendri kakva je Požarevac.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije