Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

14. 11. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Ramsku tvrđavu obišlo preko 5.000 posetilaca

Rekonstruisanu Ramsku tvrđavu od otvaranja u avgustu do novembra posetilo je preko 5.000 posetilaca, rekao je za Boom 93, Dragan Jacanović, ispred Narodnog muzeja Požarevac.

Radovi na arheološkim iskopavanjima, restauraciji i obnovi Ramske tvrđave završeni su 1. avgusta. Poslove je finansirala Vlada Republike Turske preko njihove agencije za kulturnu saradnju Tika, a u saradnji sa  Ministarstvom kulture i turizma naše zemlje i uz logističku pomoć opštine Veliko Gradište, mesne zajednice Ram, Zavoda za zaštitu kulturnih spomenika i Narodnog muzeja Požarevac.

„Za dve godine rada uspeli smo da arheološki istražimo kompletnu tvrđavu, iskopano je oko 3.000 kubnih metara zemlje iz tvrđave, došli smo do izuzetno značajnih rezultata i od jedne ruinirane tvrđave napravili dragulj turizma, istorije i kulture, jer selo Ram i Ramska tvrđava, ali i drugi spomenici kulture koji se nalaze u njegovom ataru obavezuju nas da nastavimo u ovom poslu i verujem da ćemo u narednom periodu turistima i svim zainteresovanima pokazati šta je ovaj deo Srbije od praistorije do danas bio i značio za kulturu i istoriju“, rekao je Jacanović.

Danas je u Narodnom muzeju u Požarevcu održano predavanje „Ramska tvrđava – nekad i sad“, a cilj predavanja je da se promovišu rezultati trogodišnjeg rada i sama tvrđava.

Prema rečima Jacanovića cilj je podstaći ljude da posete ovo mesto, a podatak od preko 5.000 posetilaca za tri meseca daje nadu da su na dobrom putu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije