Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Vladika Ignjatije podneo ostavku na funkciju dekana Bogoslovskog fakulteta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

13. 11. 2019. Požarevac, Beograd

Izvor: Danas

Vladika Ignjatije podneo ostavku na funkciju dekana Bogoslovskog fakulteta

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta episkop braničevski Ignatije (Midić) podneo je juče ostavku na ovu dužnost, pošto je Sveti arhijerejski sinod SPC zatražio od Nastavno-naučnog veća ove visokoškolske ustanove da pokrene proceduru za njegovu smenu.

Savet Pravoslavno Bogoslovskog fakulteta je za vršioca dužnosti  dekana imenovao dosadašnjeg prodekana za finansije Zlatka Matića.

Pred jučerašnju sednicu Veća na kojoj se vladika Ignatije sam povukao sa dužnosti, rektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović obavestila je dekana i predsednika Saveta Bogoslovskog fakulteta o pravilima izbora predstavnika fakulteta u Savetu, koja važe za ceo Beograski univerzitet, a koja, kako je Danasu nezvanično rečeno i u Rektoratu i na Bogoslovskog fakultetu, nisu ispoštovana na ovom na kome Sinod traži smenu dekana i dva predavača.

Zahtev Sinoda za smenama na ovom fakultetu, Odbor za statutarna pitanja Univerziteta Beograd pre dva dana proglasio je protivzakonitim.

Kako Danas nezvanično saznaje, jedina tačka dnevnog reda jučerašnjeg Veća bila je inicijativa Sinoda za pokretanje postupka razrešenja dekana. Posle ostavke vladike Ignatija otvorena je žestoka rasprava o zakonitosti sinodskih odluka i uloge Sinoda u radu PBF kao člana Univerziteta u Beogradu.

Sednici su kao predstavnici Sinoda prisustvovali patrijarh Irinej i njegov imenjak i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović), koji je u crkvenoj vladi zadužen za Bogoslovski fakultet. Na poziv uprave ovog fakulteta na Veće je došao i episkop bivši zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić), počasni profesor i nekadašnji dekan ove visokoškolske ustanove.

U crkvenim izvorima spekuliše se da se „sinodalcima“ nije preterano dopalo što je zbog dnevnog reda predsedavanje Većem, umesto dekana i odsutnog najstarijeg redovnog profesora PBF protejereja-stavrofora Radomira Popovića, preuzeo Bogoljub Šijaković, bivši ministar vera SRJ i Srbije.

Danasovi izvori nezvanično tvrde da na jučerašnjoj sednici nije pominjan dopis rektora Univirziteta Beograd Ivanke Popović, u kome se objašnjava da, u skladu sa Statutom Univerziteta, članovi Saveta iz redova nastavnika i saradnika fakulteta treba da se biraju tajnim glasanjem, uz uslov da dobiju apsolutnu većinu glasova od ukupnog broja članova Nastavno-naučnog veća.

Više informacija možete pročitati OVDE.

čet

14.11.

2019.

Новица Марјановић, професор [neregistrovani] u 00:46

Частан потез.

Частан потез мудрог теолога и узорног богослова. У мојим очима је, након свега, већи од стварне величине, али коначну реч о свему даће дистанца у времену, а Господ ће прведнике наградити.

Odgovori
sre

13.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 15:59

Pravoslavlje

je bez novotarija i ubacivanja rimokarolicizma!

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije