Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 11. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom93

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Svečanom akademijom i polaganjem venaca na spomenik Srpskom vojniku obeležen je 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na završetak Velikog rata koji je okončan 11. novembra 1918. godine, potpisivanjem primirja u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, u 11 sati i 11 minuta.

Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Gradonačelnik Bane Spasović je rekao da mi, kao potomci onih koji su ovaj rat osetili na svojoj koži, učili smo da je ishod rata taj da su se moćne imperije raspale i da su stvorene neke nove države.

"Sve to pratilo je mnogo unesrećenih ljudi i porodica gde je nažalost, naša Srbija prednjačila srazmerno svojoj veličini", istakao je Spasović.

Nakon akademije, položeni su venci na Spomenik srpskom vojniku.

U Srbiji je ovaj praznik prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

pon

11.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:37

Koje godine

Kad procita g-sin Novinar o čemu je pisao a koji je naslov dao !??
Kako mladi da znaju u vezi kog rata i Primirja se slavi 11.novembar.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije