Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

23. 10. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Bez vaspitača u vajber grupama?

Nekoliko roditelja dece u požarevačkim vrtićima potvrdilo je Boom 93 da su im vaspitači jutros saopštili da im je naloženo da napuste vajber grupe koji su koristili za komunikaciju sa roditeljima. Prema njihovim navodima, razlozi su prevencija zloupotrebe ličnih podataka i poboljšanje komunikacije između vrtića i roditelja.

Komunikacija roditelja sa učiteljima i vaspitačima preko aplikacije Vajber nije novost u Požarevcu i široko je rasprostranjena u vrtićkim grupama i školskim odeljenjima sa većim brojem dece.  

Vrtić ovu odluku nije zvanično objavio, a direktorka predškolske ustanove Tanja Lončar nam je rekla da im je namera da unaprede komunikaciju koju imaju s roditeljima kroz lični kontakt sa vaspitačima. Takođe, ona je napomenula da je jedan od ciljeva i zaštita dečjih prava.

Pojava da vrtići preporučuju ograničenu upotrebu ili zabrana vajber grupa kao načina komunikacije između vaspitača/učitelja sa roditeljima nije toliko nesvakidašnja pojava. Negde su uprave vrtića otišle korak dalje, ograničavajući vaspitačima izbor "prijatelja" na društvenim mrežama. 

Javnost je po ovom pitanju podeljena.

Oni koji podržavaju komunikaciju preko vajber grupa smatraju da je to najlakši i najbrži način da dođu do korisnih informacija. S druge strane, postoji stav da su vajber grupe gubljenje vremena jer roditeljima često promaknu bitna obaveštenja zbog količine nevažnih poruka i besmislenih stikera u razgovorima. Tako je, recimo, u nekim grupama redovno čestitanje verskih praznika i slava koje uz uzvratne poruke zahvalnosti potpuno potiskuju informacije koje se tiču vrtića ili škole. Postoji i treća strana u Požarevcu, a nju čine roditelji koji smatraju da su njihove grupe do sada besprekorno funkcionisale i da je ovo samo jedan pokušaj kontrole vaspitača i širenja informacija o drugim dešavanjima u ustanovi. Tu su i oni kojima grupe lično smetaju, ali smatraju da u savremenom društvu ništa ne bi trebalo da se ograničava, pa ni mogućnost komuniciranja sa vaspitačima ili učiteljima preko društvenih aplikacija.  

Svakako, ono što može da bude problematično u vezi komunikacije na vajberu je dostupnost fotografija dece ljudima koje u suštini ne poznajemo i vidljivost ličnih podataka koje korisnici često bez razmišljanja ostavljaju na izvol'te.

Što se tiče „vrtićkih“ vajber grupa u Požarevcu, na roditeljima je odluka da li će ostati u njima i nastaviti da razmenjuju informacije. Vaspitači ovu vrstu komunikacije sa roditeljima više neće moći da koriste.

čet

24.10.

2019.

Kolega pravnik [neregistrovani] u 22:02

Ko je rekao?

To je sve bilo kod "bivše" direktorke...nema toga više.Inače ustanova ima vrhunskog pravnika,mog kolegu sa studija koji sigurno tako nešto ne bi dozvolio da ga je neko pitao za savet...

Odgovori
čet

24.10.

2019.

Mobilko. [neregistrovani] u 16:27

Re:

Isto kada i ti ostaviš svoj mobilni telefon van svog radnog mesta.

Odgovori
čet

24.10.

2019.

Roditelj [neregistrovani] u 09:09

android

Vala ako! Glupo je napustiti grupu kao roditelj ali majke koje nemaju posla smaraju svaki dan nekim pitanjima, sticerima! Isto tako same vaspitacice salju i ono sto zaista nije potrebno od cestitanja raznih praznika do prelepog dana u vidi sticera i raznih slicnih stvari.. Poludis kada ti stigne sms a u poslu si a moras pogledati uvek pomislis nesto u vezi deteta a ono neka slika uz vrtica pa krene redjanje porukama od strane roditelja koji samo drze telefon u rukama. Da poludis ali majke mi.. Odlicno je ovo! Roditelj iz vrtica BUBAMARA

Odgovori
čet

24.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 07:47

SrBIA

Kada cemo najzad, da cujemo ili procitamo, nesto edukativno, lepo ili korisno , u vezi Preskolske ustanove .

Odgovori
sre

23.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 17:03

,, Zastita decijih prava,,

Zaista se pitam da li se pita direktorka ili ko vec o zastiti decijih prava kada javno na oglasnu tablu okace imena dece koja imaju dugovanja prema ustanovi, ispasce da su nam deca potpisivala ugovore, a ne mi, pri tome vaspitacice daju objasnjenje kako su pri ovome konsultovani pravnici. Da se razumemo moje dete nije u ovoj kategoriji.

Odgovori
sre

23.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 15:16

Bez vaspitača u vajber grupama?

Kad decu vobite da dočekaju političare to nije zloupotreba.

Odgovori
sre

23.10.

2019.

Istina [neregistrovani] u 15:07

Takoje

Vaspitač pre nego sto udje u sobu da čuva i vaspitava decu trebao bi svoj mobilni telefon da ostavi u garderobi. Razlog tome je previse vremena provode na telefonu, društvenim mrežama i gledanja garderobe i sminke

Odgovori
sre

23.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 15:01

Hvala vam

Neznate vi kako je kad van radnog vremena u 22 h dobijete pitanje "Jel se sutra ide u Jagodinu?".Može grupa da postoji i bez vaspitača

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije