Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Kampanja „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“ predstavljena u Požarevcu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

23. 10. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Kampanja „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“ predstavljena u Požarevcu

Kampanja pod nazivom „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“, predstavljena je danas u Požarevcu, sa ciljem da se ukaže na posledice uticaja saobraćaja na životnu sredinu i istakne neophodnost razvoja eko mobilnosti.

Marija Papović, direktorka JKP „Parking servis“ Požarevac je rekla da je cilj ove kampanje da se promovišu drugi održivi vidovi saobraćaja kao što su biciklizam, javni prevoz ili pešačenje.

U sklopu kampanje JKP Parking servis Beograd je Parking servisu Požarevac poklonilo držače za bicikle. Držači su postavljeni u ulici Moše Pijade kod novog kružnog toka u cilju promocije biciklizma i u narednom periodu u planu je da se ovi držači postave i na još nekoliko lokacija u gradu.

„U gradu Požarevcu postoji namera da se u budućnosti ulaže u biciklističke staze, a u narednoj godini u planu je projekat Rent a bike, u okviru kog smo u saradnji sa gradskom upravom predvideli izgradnju više kilometara biciklističkih staza, što smatramo da je potrebno našem gradu, a mi kao parking servis ćemo se pridružiti ovom projektu“, istakla je Papović.

Ona je dodala da grad Požarevac izdvaja značajna sredstva za rekonstrukciju saobraćajnica, a u ovoj i prethodnoj godini rekonstruisani su brojni trotoari kao i Partizanska ulica, Koste Abraševića, Knez Milošev venac, tako da grad radi na promociji povećanja svesti na zaštiti životne sredine. U sklopu novog kružnog toka koji je pušten u saobraćaj pre oko dva meseca izgrađena je i biciklistička staza i upravo zbog toga su novi držači bicikala ovde i postavljeni.

Predsednik Udruženja parkirališta Srbije Radenko Vuković je rekao da je kampanja krenula 2018. godine u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, Privrednom komorom Srbije i lokalnim samoupravama koje su iskazale želju da učestvuju u ovakvoj kampanji.

„Udruženje parkirališta Srbije se zalaže za razvoj gradskog prevoza, biciklizma, pešačenja i svega onog što čini da naša sredina bude zdravija za život“, naveo je Vuković.

Kako grad sa geometrijom svojih saobraćajnica nema mogućnosti da se u svim ulicama izgrade biciklističke i pešačke staze, lokalna samouprava je u prethodnom periodu uložila dosta sredstava kako bi omogućilo biciklistima i pešacima da se kreću na bezbedan način.

Prema rečima Dragana Stanojevića, predsednika saveta za bezbednost saobraćaja, predloženo je da se izgrade biciklističke staze pre svega prema nekim od turističkih destinacija u gradu, kao što je Ljubičevo, a i prema destinacijama na kojima stanovnici u velikoj meri koriste bicikl kao prevozno sredstvo, to je pravac Požarevac-Kostolac i prema Zabeli.

Međutim, predložene biciklističke staze bi se nalazile pored puteva koji su u kategoriji državnih puteva i to stvara probleme u realizaciji ovih projekta, ali se grad trudi da ove probleme reši kako bi se izgradnjom staza omogućilo biciklistima da se bezbedno kreću. Što se tiče pešaka, Savet je odvojio sredstva kako bi se uradila rehabilitacija trotoara u određenim ulicama, Porečkoj i Hajduk Veljkovoj, dok se u Dunavskoj ulici radovi na trotoarima privode kraju.

čet

24.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 10:37

Besplatan parking?

Ova nesposobna vlast bi stvarno mogla da naplaćuje i parking za bicikle. Sve im je malo, niko ne može da zaradi dovoljno da pokrije njihove plate, troškove, štetu koju prave, bratske kombinacije, trgovininu ovim i onim, dokle više?

Odgovori
čet

24.10.

2019.

grobovlasnik [neregistrovani] u 10:21

a gde je...

...parking koji se plaća!? ja želim da svog dvotočkaša privežem i da platim, jer znam da tako pomažem rad Parking servisa, preduzeća koje korisnicima ne nudi ništa, ali, baš zato, uzima prilično. a i lepi su, na slici, svi do jedne.

Odgovori
čet

24.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 09:53

Ajte, molim vas!

„Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“, pa gde da parkiram automobil, brate mili? I ono malo parking mesta ste smanjili sužavanjem ulica i brojnim besmislenim rekonstrukcijama.
Voleo bih da vidim na biciklu gospođu koja je "izmislila" klupe za prepovijanje, tek tada bi možda shvatila o čemu priča! Vožnja bicikla je vrlo opasna avantura.

Odgovori
sre

23.10.

2019.

Sasa [neregistrovani] u 19:21

blam

ne bih ti se ja slikao povodom ovoga ni za dva sendviča iz Matijevića

Odgovori
sre

23.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 19:14

otvaranje

napokon da se nesto otvori i kod nas,sem Ljubičevskih igara ne otvara se nista u Požarevcu.Ringesal zamalo otvoriše i ,pomozite a da kružni tok koji je tu na 20 metara sa brdo zemlje pored sponeika jel otvoren,cao drugari zelim vam puno srece

Odgovori
sre

23.10.

2019.

Ringesal [neregistrovani] u 16:57

Bik na ražnju

kada otvoride onaj Skadar na Bojani kod hotela Dunav na otvaranju da dođe ceo državni vrh sa Dodikom,Vesićem i ostalom svitom.Bik na ražnju da se okreće i Srpska majka da vam peva,ipak je to projekat

Odgovori
sre

23.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 16:55

kampanja

niste vi svesni da u gradu ni biciklu ne možeš da voziš,možes da upadnes u neku sahtu.Pogledajte samo Cane Babovic sto ste zakrpili posle nekih radova.Asfalt kao da ste nogama nabijali i ravnali asfalt.Više ni peške nismo sigurni

Odgovori
sre

23.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 15:41

Bajker

Ehej, pa da li je to mozda najava da ce posle blokovskog parkiranja za kola da gospoda iz Parking servisa bace sape i na bi ikliste pa ce da naplacuju i njima? Jedno drvo jedno mesto, jedna bandera jedno mesto. A ovo je besplatan parking sto ga sad otvorise.

Odgovori
sre

23.10.

2019.

smesni ste [neregistrovani] u 14:24

ccc

...zasto se niste pohvalili gostima vec postojecom biciklistickom stazom onom sto ide do Lucice po kojoj su parkirani, automobili, kamioni, traktori pa cak mozete videti i policijska vozila, punoj ulegnuca, rupa i peska...samo glumite zainteresovanost kao i u vezi svega ostalog...

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije