Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

01. 10. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Zavod za javno zdravlje Požarevac,Boom 93

Danas je međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine, sa ciljem da naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Trenutno, oko 700 miliona ljudi u svetu ima preko 60 godina, a procenjuje se da će do 2050. godine preko 20% svetske populacije biti starije osobe.

Tema ovogodišnje kampanje „Кa jednakosti u starijem životnom dobu” je usklađena sa 10. ciljem održivog razvoja koji se odnosi na smanjenje nejadnekosti unutar i među zemljama, kroz osnaživanje i promovisanje socijalnog, ekonomskog i političkog uključivanja svih ljudi, bez obzira na godine, pol, invalidnost, rasu, etičku pripadnost, poreklo, religiju, ekonomski ili drugi status. U starijem životnom dobu, ove nejednakosti se akumuliraju.

Naime, osobe koje na početku života imaju više mogućnosti i resursa imaju znatno veće šanse da postanu starije osobe sa boljim kvalitetom života. Sa druge strane, osobe niskog socijalno-ekonomskog statusa, imaju manje šanse da se obrazuju i suočavaju se sa različitim stresorima, što dovodi do većih socijalnih i ekonomskih nepovoljnosti u kasnijem životnom dobu.

Stoga, ovogodišnja kampanja ima za cilj:
Skretanje pažnje na postojanje nejednakosti u starijem životnom dobu, kao posledice akumuliranih nejednakosti tokom života.Važnosti hitnog suočavanja sa postojećim nejednakostima i sprečavanja budućih nejednakosti povezanih sa starenjem. 

Važnosti istraživanja društvenih promena u kontekstu životnog toka a koje podrazumevaju celoživotno učenje, proaktivnu i prilagodljivu politiku zapošljavanja, socijalnu zaštitu i unoverzalno zdrvastveno osiguranje. Važnosti uvažavanja primera dobre prakse i preporuka zasnovanih na dokazima u smanjenju nejednakosti i promeni stereotipa vezanih za starenje.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, u saradnji sa domovima zdravlja na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga podržava i organizuje obeležavanje Međunarodnog dana starijih osoba, sa ciljem da se naglasi važnost smanjenja nejednakosti u životnom okruženju stanovnika trećeg doba.

Proces demografskog starenja prisutan je i u Republici Srbiji, pa je u ukupnoj populaciji stanovništva, sve veći udeo starijih osoba i iznosi 17,40% od ukupne populacije, a od tog broja udeo starijih od 80 godina iznosi 5,1%, a starijih od 65 godina 18%. Ono po čemu Srbija odstupa je očekivana dužina života za osobe od 65 godina i starije, koja u Srbiji iznosi 16,9 godina za žene i 14,3 za muškarce, dok je u EU u proseku 21,3 za žene i 17,9 za muškarce. Ovakva slika nameće izazove za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kao i za penzioni sistem.

Među starijim licima rasprostranjeno je siromaštvo i socijalna isključenost, a uslovi stanovanja i struktura potrošnje lošiji su u poređenju sa ostalom populacijom. Rizik od siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji iznosi 43,4% za mlađe od 65 godina i 35,7% za starije, a u EU 25,9 odnosno 18,2%. I dok životni vek i kvalitet života starijih raste u svim razvijenim zemljama, u našoj svaka deseta stara osoba živi ispod granice siromaštva, više od 11.000 osoba starijih od 65 godina prima socijalnu pomoć, a gotovo pola miliona starih osoba u našoj zemlji imaju minimalnu penziju.

Najveći izazov za starije osobe u Republici Srbiji kada su u pitanju njihova ljudska prava su: diskriminacija, siromaštvo, nasilje i zlostavljanje i nedostatak specifičnih mera i usluga. To je i razlog što su starije osobe prepoznate kao jedna od osetljivih društvenih grupa u Strategiji prevencije i zaštite od diskriminacije i pratećem akcionom planu koju je Vlada Republika Srbije usvojila za period do 2018. godine.

Akcionim planom predviđeno je, između ostalog, iniciranje rada na pripremi „krovnog“ zakona koji bi se odnosio na starije osobe, kao i unapređivanje normativnog okvira krivično-pravne zaštite starijih osoba od nasilja u porodici, kroz redefinisanje bića krivičnog dela nasilja u porodici kojim bi se kvalifikovanim oblikom nasilja smatralo i delo nasilja izvršeno prema starijoj i/ili nemoćnoj osobi.

Nema komentara.

Ostavi komentar