Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

23. 09. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

"Dositej" za više od 1.000 učenika. Evo šta se menja...

Na gradskom sajtu objavljen je potvrđeni urbanistički projekat za rekonstrukciju i dogradnju zgrade osnovne škole „Dositej Obradović“. Ovim rešenjem predviđeno je da se kapacitet škole uveća za 300 učenika, čime se stvara mogućnost za prelazak na jednosmenski rad. Pored funkcionalnijeg prostora, škola bi trebalo da dobije još jedan sprat sa fasadom u staklu.

Pored gradskog parka i „Čikoša“ još jedan projekat bi trebalo da se uvrsti među investicije u 2020.godini. Projekat za rekonstrukciju osnovne škole „Dositej Obradović“ je završen i potvrđen. Projekat predviđa kompletnu rekonstrukciju zgrade i školskog dvorišta, kao i nadgradnju još jednog sprata u kome bi se izvodila nastava.

Dositej je jedna od retkih škola u Srbiji u kojoj se broj upisanih učenika uvećava poslednjih nekoliko godina. U proseku poslednje tri godine, nastava se za oko 820 učenika raspoređenih u 32 odeljenja odvija u dve smene, sa unutrašnjim prostornim kapacitetima koji su u granicama potrebne površine.

Pored toga, unutrašnjost objekta je u prilično lošem stanju sa vidljim ošećenjima i dotrajalom stolarijom. Postojeća organizacija prostora ne zadovoljava potrebe zaposlenih i učenika.

Jedan od ciljeva je da se do sredine naredne decenije u svim školama u zemlji organizuje rad u samo jednoj smeni. U trenutnom stanju to nije moguće da se realizuje u „Dositeju“.

Prema postojećim kapacitetima, škola poseduje osam kancelarija, 25 učionica od kojih jednu učionicu za rad za tri specijalna odeljenja, multimedijalni kabinet, kabinet za fiziku i hemiju, likovni kabinet i kompjuterski kabinet, kao i renoviranu fiskulturnu salu, medijateku sa čitaonicom i bibliotekom, kuhinju, trpezariju i ordinaciju za stomatologa.

Školsko dvorište je opremljeno sa dva terena za mali fudbal ili rukomet i jednim terenom za košarku, sa čeličnim konstrukcijama za koševe, poligonom za obuku o saobraćaju i uređenim zelenim površinama. Navedeni tereni za sportske aktivnosti su pokriveni asfaltom i čine kompaktnu celinu.

Urbanističkim projektom predviđeno je da se čitav kompleks škole uredi tako da po standardima zadovoljava uslove za istovremeno obavljanje nastave za 990 do 1142 učenika.

Novoprojektovana spratnost školske zgrade je Po+P+P2 (podrum, prizemlje, dva sprata). Projektom se predviđa dogradnja drugog sprata koji ne narušava sadašnji izgled objekta. Osnovni uslov dogradnje bio je da kota slemena krova ostane ista, što je i poštovano u projektu. Takođe, još jedan

od uslova bio je da novoprojektovani objekat ne izlazi iz postojećih bočnih gabarita.

Imajući u vidu tendenciju povećanja broja učenika, novoprojektovanim rešenjem se povećava kapacitet škole za 300 učenika, čime se omogućava odvijanje samo prepodnevna nastava.

Novoprojektovano rešenje osim dogradnje drugog sprata nema kompleksnijih izmena, već su sve izmene unutar objekta u smilu ukrupnjavanja i pregrađivanja određenih prostorija.

 

Podrum

Nema većih funkcionalnih izmena u podrumu. Prema projektnom zadatku osnovni cilj bio je  proširenje tekvondo sale i osposobljavanje sanitarnog čvora, kao i projektovanje svlačionice na jednom delu podruma, dok bi se na drugom delu podruma malim intervencijama odnosno rušenjem dela zida i probijanjem vrata obezbedila čitaonica-medijateka, arhiva i biblioteka.

 

Prizemlje

Osnovni zadatak projektnog zadatka za prizemlje bio je da se određenim intervencijama (rušenjem-zidanjem) obezbede sve potrebne prostorije za zaposlene u školi. Takođe bilo je potrebno u prizemlju organozovati prostoriju za đačku menzu kao i projektovati kuhinju u prizemlju. Nedostatak svlačionica kao i neadekvatan sanitarni čvor ispred ulaza u salu za fizičko projektovan je prema zahtevima grada, a u isto vrema i prema pravilniku. Sanitarni čvor preprojektovan je u potpunosti i prilikom projektovanja vodilo se računa o pristupačnosti i obezbedile su se kabine po jedna u muškomi ženskom toaletu za osobe sa invaliditetom. U prizemnju je predviđena i ugradnja dotrajale stolarije.

 

Prvi sprat

Na prvom spratu, kao i u prizemlju, glavni zadaci bili su da se obezbede sve potrebne prostorije za zaposene kao bi rad zaposlenih bio produktivniji. Balkonski prostor koji je otvoren ka sali osposobljen je i projektovane su montažne tribine. Prostorija u delu objekta koji je okrenut prema ulici Hajduk Veljkovoj i koja se nalazi sa desne strane stepeništa osposobljena je kao sanitarni čvor.

 

Drugi sprat

Dogradnja drugog sprata škole ''Dositej Obradović'' projektovana je u gabaritima ostalih etaža. Prostorije koje se nalaze na drugom spratu u većini su iste kao u prizemlju i prvom spratu, s tim što drugi sprat sadrži internet salu, server salu i veliku svečanu salu na samom jugozapadnom delu objekta.

Obrada fasade na drugom spratu je u staklu. Staklena fasada uvučena je 15 cm od fasadne ravni ostalih spratova. Fasada predstavlja neprekidan niz staklenih panela širine 80 cm koje su spojene

tankim spojnicama kako bi se dobio kontinuitet i neprekidnost. Staklo je obloženo specijalnim folijama koje služe kao zaštita od sunčanih zraka. Radi zaštite i sigurnosti sa unutrašnje strane stakla postoje parapetni zidovi u visini od 100 cm, debljine 12 cm.

 

Dvorište

U okviru novoprojektovanog rešenja izvršena je promena pozicije sportskih terena, i to tako što su pozicionirani u pravcu sever-jug (trenutno istok-zapad). Sportske terene čine dva elementa –

jedan kao sinteza odbojkaškog i košarkaškog terena i drugi kao sinteza fudbalskog i rukometnog terena. Takođe, uvedeno je dečje igralište, čija bi završna obloga tla bila tartan podloga.

Parterno uređenje predviđa veliki procenat zelenih površina u vidu oplemenjivanja prostora sa svim neophodnim mobilijarom (klupa, korpi za otpatke...).

Pored navedenog, predviđa se i izgradnja parking prostora, čiji je kapacitet pet parking mesta.

Parcela je ograđena ograđena metalnom ogradom ka Porečkoj ulici i ulici Jovana

Šerbanovića, kao i prema ekonomskoj školi,  koja se nalazi južno.

 

ČITAV PROJEKAT MOŽETE POGLEDATI OVDE

sre

25.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 12:24

Moda

Izgleda da je postala moda da se fasade zgrada koje uživaju prethodnu zaštitu,koje su kulturna dobra, zastakljuju što nema nikakvo zakonsko,arhitektonsko, estetsko i vizuelno opravdanje.

Odgovori
sre

25.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 09:28

zalosno

Pretvoriste sve lepo u Požarevcu u ruzno. Nista se ni sa cim ne uklapa. A o funkcionalnosti i da ne pricam.....

Odgovori
uto

24.09.

2019.

Nadzor [neregistrovani] u 12:38

Dositej

Lokacija bivše Š.U.P.(škola učenika u privredi)je idealna za izgradnju nove škole, ako niste nameračili da tu lokaciju prodate za neke nove zgrade bez parking mesta. Ako imate iskrene namere možete da otkupite "Ćebu" i rešite problem za mnogo manje para. Ostavite"Dositej Obradović" upropastili ste sve po gradu.Od širokih ulica pravite kozije staze, verovatno kako bi vas podsećale na sredinu iz koje ste došli. Ne otimajte nam ono malo lepog što je u Požarevcu ostalo.

Odgovori
uto

24.09.

2019.

Dare [neregistrovani] u 11:38

Re:..............

I ne samo djaka, pitanje je da li će biti i nastavnog kadra.

Odgovori
uto

24.09.

2019.

Ljilja [neregistrovani] u 09:40

Besmisleno i glupo

Ko još radi stakleni zid za školu na drugom spratu? Alo arhitekti i projektanti, pa nije bezbedno, biće zimi hladno, a u proleće pretoplo. Trebalo jeda mislite o tome.

Odgovori
pon

23.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 19:22

...

Upravo to. Pravi se SNS skola za sve djake, ostale se gase

Odgovori
pon

23.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 17:37

Re:Strasno

Pa izgleda da je tako. Zatvorice ili Svetog Savu ili Desanku,jer one imaju najmanje ucenika. Sad je u modi da se sva deca trpaju u Dositej,ne znam zasto,i svesno se pravi diskriminacija.

Odgovori
pon

23.09.

2019.

Rade [neregistrovani] u 15:54

Dositej

Sve ovo što se planira zahteva minimum godinu dana radova, a iz iskustva sa fuserisanjem podizvodjaca ko zna koliko će se dugo raditi. Gde planirate da deca idu u školu za to VREME? Inače ova staklena fasada je ružna i ne uklapa se u izgled ostatka zgrade ni malo.

Odgovori
pon

23.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 15:07

Avioni,kamioni

Pocela je prica od 500.000,00 eura, pa 1.000.000,00 eura, pa sad pricaju o 2.000.000,00 eura.
Ko zna koliko ce biti troskovi.
I firme koje ce raditi , kazu zli jezici , jos nije odredjena. Kazu, treba tender da prodje.
....

Odgovori
pon

23.09.

2019.

Rade [neregistrovani] u 13:04

...

Kojih hiljadu djaka, kada ih je sve manje? Pravite centralnu školu za ceo Požarevac?

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije